PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z quantuum up 200, proszę o pomoc!

antoninka
08-12-2014, 13:49
Witam, to mój pierwszy post na forum. Nie znalazłam podobnego tematu, zakładam więc nowy. Liczę na waszą pomoc :)

Kilka miesięcy temu kupiłam 2 lampy quantuum up 200. W weekend przed sesją postanowiłam sprawdzić, czy wszystko działa jak należy i okazało się, że jest problem z jedną z lamp. Światło modelujące było znacznie słabsze niż w drugiej lampie ustawionej również na minimalną moc. Chociaż było widać, że lampa błyska, nie dawała żadnego światła na zdjęciach (druga lampa ustawiona na identyczne parametry działała normalnie). Zaczęłam wiec kombinować, przestawiłam lampę na większą moc, ale nawet na tej maksymalnej siła błysku drugiej nie była widoczna, w czasie, gdy pierwsza na tych parametrach już prześwietlała zdjęcie. Pozamieniałam kable, gniazdka- nic nie wpłynęło na zmianę mocy światła na normalną. Wiecie co mogło się stać i czy dam radę naprawić to sama?

GonzoG
08-12-2014, 14:09
Serwis.
Jak błyska, ale nie widać na zdjęciach, to problem z układem wyzwalania.

ajt
08-12-2014, 14:16
Te lampy mają zdaje się możliwość ustawienia fotoceli na pierwszy lub drugi błysk (w celu eliminacji ewentualnego przedbłysku pomiarowego). Może ta problematyczna lampa ma włączoną reakcję na drugi błysk?