PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Koniec trasy

Hird
05-12-2014, 00:47
Pętla autobusowa, obrzeża miasta.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/12/15762471817_32eccde7b0_c-1.jpg
źródło (https://flic.kr/p/q1SMHt)A13 (https://flic.kr/p/q1SMHt) by Stoodal (https://www.flickr.com/people/127149518@N07/), on Flickr

rewddd
05-12-2014, 00:58
Albo ja czegoś nie rozumiem albo masz bardzo słaby wzrok ;)

zbyszekD7000
05-12-2014, 01:08
Ciekawe co Ty tak naprawdę chciałeś przedstawić ;)

Hird
05-12-2014, 01:36
Jestem studentem i przemieszczam się z reguły komunikacją miejską i znalazłem się w tym o to miejscu i chciałem uwiecznić piękno jesieni i to uczyniłem. Nie miałem ze sobą statywu, a i tak mam zepsuty gwint, do aparatu nie mam możliwości podpięcia wężyka, zdjęcie robione jest przy 1/15 i f5.6 i filmie 200 więc i tak jest mało poruszone.
Jeśli zdjęcie nie pochodzi z cyfry, nie jest mega wyostrzone, a woda nie jest wymemłana długim czasem to nie ma sensu go prezentować.

Greg77
05-12-2014, 02:51
Jeśli zdjęcie nie pochodzi z cyfry, nie jest mega wyostrzone, a woda nie jest wymemłana długim czasem to nie ma sensu go prezentować.

Co to za argumenty?
Zdjecie ktore nam pokazales to klasyczny "kosz"...

Duder
05-12-2014, 03:12
Prowokatorom mówimy - Nie!

6868
05-12-2014, 09:10
Prowokatorom mówimy - Nie!

A może to przyszły artysta?

MC_
05-12-2014, 09:17
Chyba "ahtysta"...

Zgadzam się z kolegami - kosz. Jeżeli tamto miejsce jest piękne jesienią, to zdjęcie zdecydowanie tego nie pokazuje.

maniekk
05-12-2014, 09:33
Mi się podoba, patrząc na to zdjęcie czuję się jakbym kompletnie pijany został obudzony przez kierowce autobusu na końcu trasy.
Lecz tytuł powinien brzmieć: "Gdzie ja k#wa jestem??!"
Nigdy nie doświadczyłem, ale tak to musi wyglądać :)

rul3z
05-12-2014, 09:35
Jemu się wydaję, że to jest śmieszne, albo kolega jest z tych "jestę artystą"

Kulten
05-12-2014, 12:33
Wg mojej oceny zdjęcie tak samo dobre/złe jak inne chwalone u innego użytkownika tego forum.
Mi się nie podoba z tych samych powodów.

CODER_BEST
05-12-2014, 13:15
Czysta prowokacja :) Nie karmić trolla.

wuel
05-12-2014, 13:29
Jakby zdjęcie miało tytuł "Koniec trasy [analogowo]" to jego odbiór byłby tu całkiem inny.

Wg mojej oceny zdjęcie tak samo dobre/złe jak inne chwalone u innego użytkownika tego forum.
Właśnie.

Greg77
05-12-2014, 13:49

Dobitniej sie nie da...dokladnie.

Hird
05-12-2014, 17:57
Nie jestem żadnym trollem, ani to nie jest prowokacja. Żaden ze mnie "ahtysta" czy jakiś inny stwór :p mam najwidoczniej inne podejście do fotografii, lubię analogi. Akurat efekt na tym zdjęciu był zamierzony tak jak pisałem, specjalnie dałem dłuższy czas, moim celem było osiągnąć pinholowy efekt.

"zdjęcie tak samo dobre/złe jak inne chwalone u innego użytkownika tego forum."
Mogę się dowiedzieć co to za jegomość o którym tyle osób wspomniało ?

Kulten
05-12-2014, 18:39
Zacznij komentować wątki innych osób a wkrótce się przekonasz.

Nemeth
05-12-2014, 18:49
Ale tutaj nie ma psa! :P

wpkx
05-12-2014, 19:23
Macieju, psa zawsze można wstemplować, używając PSa. :D

Nemeth
05-12-2014, 21:03
Ale bokehu nie podrobisz... ;)

wpkx
05-12-2014, 21:08
Bokeh nie istnieje. Blurring nad blurringiem i wszystko blurring...

tedd46
05-12-2014, 21:23
Obiektywizmu i sprawiedliwości nie ma na tym forum.

sedrox
05-12-2014, 22:56
Wielkie dzięki za taką fotę. Dzięki niej wiem, że moje zdjęcia nie są najgorsze na tym forum :).

zbyszekD7000
05-12-2014, 23:28
Obiektywizmu i sprawiedliwości nie ma na tym forum.

Jak w życiu Panie, jak w życiu ;)

Bartekkw
06-12-2014, 01:33
?... patrząc na to zdjęcie czuję się jakbym kompletnie pijany został obudzony przez kierowce autobusu na końcu trasy.

Nic dodać, nic ująć ;)
Obudziłem sie tak pare razy z tym pytaniem.

Duder
06-12-2014, 02:10
Mi się podoba, patrząc na to zdjęcie czuję się jakbym kompletnie pijany został obudzony przez kierowce autobusu na końcu trasy.
Nigdy nie doświadczyłem, ale tak to musi wyglądać :)

Dla tej wizji warto było poświęcić kilka sekund na zajrzenie w ten wątek. :-) Jak widac "nie ma tego złego..."

biegly
06-12-2014, 14:29
Tu, chyba masz najbardziej logicznie rozwiniętą odpowiedź!

Oceniając twoje zdjęcie, nie pokazuje tego o czym wspomniałeś później (pięknej jesieni).
Raczej nie ma nic w tym zdjęciu co zatrzymuję na dłużej - nie wiem, czy zrozumiale piszę ;)
W efekcie końcowym wyszło, jechałem autobusem i zobaczyłem fajne drzewa kolorowe naciskając bez zastanowienia.

jaś
06-12-2014, 14:46

pozostaje się tylko pod tym podpisać, jak się zakupi cyfrę to będzie można usuwać jeszcze przed zgraniem z aparatu.

popi
07-12-2014, 15:41
Hird, miejsce wydaje się fajne (drzewo z lewej strony kadru i ciąg mniejszych prowadzących wzrok w głąb sceny) tylko, że mogłeś bliżej podejść, zastosować szerszą ogniskową (nie wiem jakim obiektywem dysponowałeś) i zmienić kąt widzenia.

Hird
07-12-2014, 18:49
Oceniając twoje zdjęcie, nie pokazuje tego o czym wspomniałeś później (pięknej jesieni).
Raczej nie ma nic w tym zdjęciu co zatrzymuję na dłużej - nie wiem, czy zrozumiale piszę ;)
W efekcie końcowym wyszło, jechałem autobusem i zobaczyłem fajne drzewa kolorowe naciskając bez zastanowienia.

tak zrozumiałe, sam nie uważam tego zdjęcia za bardzo dobre, nie powiesił bym go na ścianie, ale nie jest to ewidentny kosz i nie jest bezmyślne, specjalnie dałem długi czas by zdjęcie było lekko poruszone (pisałem o tym już wcześniej), nie powstało przez przypadek, dla mnie ma ono swój urok. Chciałem mu nadać efekt jak z camery obscury i taki uzyskałem.

@popi1612 obiektyw to 40/4 i przyklejony do aparatu na stałe. Wiem, że to nie jest dobry aparat do krajobrazu, dlatego też inaczej podszedłem do tego tematu, dlatego zdjęcie wygląda jak wygląda.

Obiecuje, że już nie będę pokazywać zdjęć wykonanych na długich czasach.

Kulten
07-12-2014, 19:15
Nazywając to zdjęcie "wykonanym na długim czasie" jest troszkę nadużyciem moim zdaniem. Raczej nazwałbym je "celowo poruszonym" i wtedy byłoby to bliższe prawdy. Zresztą nie ma co dorabiać filozofii czy nadmiernie się tłumaczyć, skoro autorowi się owo podoba to super.

Ja tylko nie rozumiem dlaczego podobne imo słabe fotki u innych są chwalone a u jeszcze innych ganione za trollizm, prowokacje, itp.

Może gdyby każde foto przez pierwszych kilka dni od czasu publikacji było "anonimowe" bez loga, podpisów itd odbiór byłby nieco inny.

6868
07-12-2014, 20:04
(...)

Może gdyby każde foto przez pierwszych kilka dni od czasu publikacji było "anonimowe" bez loga, podpisów itd odbiór byłby nieco inny.

Świetny pomysł.

Rallynitros
07-12-2014, 21:34
Nazywając to zdjęcie "wykonanym na długim czasie" jest troszkę nadużyciem moim zdaniem. Raczej nazwałbym je "celowo poruszonym" i wtedy byłoby to bliższe prawdy. Zresztą nie ma co dorabiać filozofii czy nadmiernie się tłumaczyć, skoro autorowi się owo podoba to super.

Ja tylko nie rozumiem dlaczego podobne imo słabe fotki u innych są chwalone a u jeszcze innych ganione za trollizm, prowokacje, itp.

Lepiej tego bym nie ujął i co do anonimowych zdjęć to jestem za!

tedd46
08-12-2014, 00:23

Fantastyczny pomysł, który należałoby jak najszybciej wcielić w życie. Realizacja jego nie stwarza żadnego ryzyka, nie generuje żadnych dodatkowych kosztów, technicznie (tak myślę) jest prosta a korzyści dla forum olbrzymie. Może mylę się ale popieram w 100% kolegę Kulten/a.

morzon
08-12-2014, 00:26
To przez kilka dni nie będzie komentarzy, albo będą ostrożne :D

tedd46
08-12-2014, 00:32
To przez kilka dni nie będzie komentarzy, albo będą ostrożne :D

I o to chodzi Panie. Trzeba oceniać zdjęcia a nie autorów, ich elokwencję, filozofię życiową, dotychczasowy dorobek itp.

morzon
08-12-2014, 01:51
I o to chodzi Panie. Trzeba oceniać zdjęcia a nie autorów, ich elokwencję, filozofię życiową, dotychczasowy dorobek itp.

No ja rozumiem założenia tego pomysłu, ale to generalnie nie nowy pomysł, widziałem i przerabiałem w kilku galeriach netowych i zawsze tak czy siak jakieś kwasy wychodziły i syf z tego wszystkiego.
Zresztą i tak najbardziej kontrowersyjni autorzy (czy tam ich zdjęcia, komentarze, cokolwiek) zazwyczaj są najbardziej rozpoznawalni, charakterystyczni, wiec niewiele by to dało w przypadku forum (gdzie osoby z dłuższym stażem i tak już się dobrze znają i wiadomo co jest czyje bez patrzenia na nick).

Kulten
08-12-2014, 10:51
To prawda. Zwłaszcza, że wielu wcześniej wrzuca swoje prace w miejsca gdzie są i inni użytkownicy tego forum. Czyli anonimowość znika jak kamfora.

Zatem jest jakies uniwersalne panaceum na te bolączki? :) Takie panaceum, które pogodzi ludzi o tak różnych charakterach i ambicjach oraz będzie ponad układy, równych i równiejszych?