Zobacz pełną wersję : Bezlusterkowiec do fotografowania w pracy
barracuda
04-12-2014, 21:11
Proszę Was o radę odnośnie jakiegoś bezlusterkowca. Muszę kupić coś w pracy, firma produkcyjna. Zdjęcia to głównie produkty, czasami jakieś zbliżenia detali. Nie mam na myśli zdjęć artystycznych, jedynie typowo użyteczne zdjęcia do prezentacji, do reklamacji itp. Aparat będzie używany w niezbyt dobrze oświetlonych halach więc dobre by było używalne dość wysokie ISO. Możecie polecić jakiś aparat do 2000zł? Znajdzie się coś sensownego? Wstępnie myślałem o NIkonie 3200 z obiektywem 18-105, ale uznałem, że lustrzanka nie będzie zbyt dobra w takim miejscu.
Jak lustrzanka nie będzie dobra, to niby czemu miałby być dobry bezlusterkowiec ??
A do zbliżeń i tak trzeba będzie obiektywu makro, albo chociaż Raynox'a 250.
barracuda
04-12-2014, 21:37
Jak lustrzanka nie będzie dobra, to niby czemu miałby być dobry bezlusterkowiec ??
A do zbliżeń i tak trzeba będzie obiektywu makro, albo chociaż Raynox'a 250.
Nie będzie dobra, bo to aparat, którego będzie używało wiele osób, zwykle nie mających większego pojęcia o robieniu zdjęć. Nie trzeba tu po prostu super dobrego sprzętu, ma tylko dać dobry, ostry obrazek bez fajerwerków.
ma tylko dać dobry, ostry obrazek bez fajerwerków.
Każdy obecny aparat daje taki obraz. Serio, nie ma większego znaczenia co kupisz. Matryca z D3200 jest w bezlustrach Sony, ale Fuj czy Oly też dadzą radę. U mnie w fabryce chłopaki z reklamacji używają do celów dokumentacyjnych jakiegoś kompakta, dość leciwego z tego co widziałem.
Ja bym jeszcze uwzględnił kompakty klasy premium. Mniejsze matryce dają większą GO przez co jeszcze łatwiej zrobić zdjęcie laikowi.
Valdek_Tychy
05-12-2014, 09:42
Samsung NX1100 z obiektywem 20-50, mam używam i jestem zadowolony.W Saturnie jest za mniej niż 900 zł i do tego Photoshopa jeszcze dają (nie wiem jaką wersję) za takie pieniądze można brać w ciemno
Normalnego Photoshopa czy Lightrooma?
nied0bry
13-12-2014, 14:08
Adobe Photoshop Lightroom (za samsung.pl)
pozdr,
kris
Jeśli fotografia produktowa, to wskazana większa GO. Zatem pomyśl o jakimś kompakcie premium. Ja miałem do niedawna Olympusa XZ-2(chyba ciężko go teraz kupić?), ale do makro nadawał się znakomicie. Nigdy nie miałem do tej pory aparatu dającego tyle frajdy z fotografii "zbliżeniowej". Jasny i bardzo ostry obiektyw. Solidna obudowa i raczej mało skomplikowana klawiszologia. Ale to kompakt więc ISO do 3200 nie podciągniesz.
Proszę Was o radę odnośnie jakiegoś bezlusterkowca. Muszę kupić coś w pracy, firma produkcyjna. Zdjęcia to głównie produkty, czasami jakieś zbliżenia detali. Nie mam na myśli zdjęć artystycznych, jedynie typowo użyteczne zdjęcia do prezentacji, do reklamacji itp. Aparat będzie używany w niezbyt dobrze oświetlonych halach więc dobre by było używalne dość wysokie ISO. Możecie polecić jakiś aparat do 2000zł? Znajdzie się coś sensownego? Wstępnie myślałem o NIkonie 3200 z obiektywem 18-105, ale uznałem, że lustrzanka nie będzie zbyt dobra w takim miejscu.
Ani lustrzanka, ani bezlusterkowiec. Patrząc na to, jak u mnie używany jest aparat (też głównie na hali produkcyjnej), to tylko kompakt. Powód jest jest jeden: im bardziej zwarta konstrukcja, bez dających się zdemontować elementów, tym lepiej. I do tego jak najlepszy tryb automatyczny, bo pewnie to właśnie on będzie najczęściej używany. Wysokie iso rzeczywiście się przydaje, choć czasem potrzebny jest statyw.