PDA

Zobacz pełną wersję : Metz-52 czy Yongnuo YN-565EX

Jarecky83
04-12-2014, 10:36
Wielka prośba o pomoc szanownych kolegów. Zamierzam kupić swoją pierwszą lampę zewnętrzną. Z uwagi, że dopiero będę uczyć się błyskać taką lampą, z tego co już zdążyłem wyczytać tutaj na forum najlepiej będzie zdecydować się na lampę z automatyką mocy błysku. I tak ograniczyłem się do wyboru (chociaż nie wiem czy słusznie) pomiędzy Metz-52 a YN-565EX. I tutaj moje pytanie, czy warto dopłacać do Metza, a jeśli tak to dlaczego? Nie ukrywam, że cena ma znaczenie w wyborze, ale jeśli Metz da mi więcej możliwości to proszę zasugerować jakie? Lampa będzie używana z D5100.

Lampy chcę używać do:
- oświetlenie podczas imprez rodzinnych w domu
- sesje portretowe w małym domowym studio (docelowo zdalne wyzwalanie lampy, czyli planuję zakup wyzwalaczy radiowych)
- portrety w plenerze
- próby z oświetlaniem scen na imprezach okolicznościowych w większych salach.

Proszę o poradę. A może jeszcze inną lampę doradzicie? Przeczytałem wiele wątków i szczerze to mam mętlik w głowie;)

tpszefka
04-12-2014, 13:04
Ja bym brał na twoim miejscu Metz 52. Ma bardziej powtarzalny TTL w porównaniu do Yongnuo.

Jarecky83
05-12-2014, 13:27
Teraz jeszcze chodzi mi po głowie Metz 44, bo też cena kusząca. Wystarczy do moich zastosowań?

GonzoG
05-12-2014, 14:07
Teraz jeszcze chodzi mi po głowie Metz 44, bo też cena kusząca. Wystarczy do moich zastosowań?

To czy wystarcz, to musisz sam stwierdzić.
Napisanie do czego lampa będzie nic tak naprawdę nie mówi, a różnic międzi 52, a 44 jest cała masa:
- brak iTTL-BL
- brak CLS master
- brak wzorców oświetlenia (szerzej/węziej/standardowo)
- brak możliwości wyłączenia wspomagania AF
- brak auto FP
- brak możliwości ręcznego ustawienia zoomu palnika
- wyzwalanie zdalne tylko przez CLS
- brak korekty błysku z lampy, a aparat ma tylko do +1EV
więcej różnic nie pamiętam.

Jarecky83
05-12-2014, 14:27
To czy wystarcz, to musisz sam stwierdzić.
Napisanie do czego lampa będzie nic tak naprawdę nie mówi, a różnic międzi 52, a 44 jest cała masa:
- brak iTTL-BL
- brak CLS master
- brak wzorców oświetlenia (szerzej/węziej/standardowo)
- brak możliwości wyłączenia wspomagania AF
- brak auto FP
- brak możliwości ręcznego ustawienia zoomu palnika
- wyzwalanie zdalne tylko przez CLS
- brak korekty błysku z lampy, a aparat ma tylko do +1EV
więcej różnic nie pamiętam.

Dzięki za wypunktowanie różnic. Za dużo braków w stosunku do 52, tak więc odpada, bo w końcu te braki kiedyś bym odczuł. Chyba jednak dołożę i zdecyduję się na tego Metza 52, bo zapewne apetyt i wymagania wzrosną w miarę używania i oswajania się z lampą i jak już kupić to tak, żeby na dłużej starczyło :)

Jarecky83
11-12-2014, 19:35
A więc postanowione i zakup dokonany, Metz 52 już w drodze :)

Jarecky83
12-12-2014, 15:03
Lampa właśnie dotarła:) kilka testowych pstryków z ttl i odbijaniem światła o sufit, ściany itp. i powiem krótko: jest bajka!:)

Jarecky83
15-12-2014, 15:16
Kilka dni pstrykania z Metzem 52 i mam pierwsze pytanie do kolegów.

1. Jak sprawdzić z jaką mocą lampa błysnęła z ttl-em? Czy w ogóle jest taka możliwość?

2. Jak sprawdzić, czy zdjęcie zostało poprawnie naświetlone? (w instrukcji jest napisane, że jeśli zdjęcie zostało poprawnie naświetlone, to po naciśnięciu przycisku 3 sekundy wyświetla się informacja o parametrach, nie bardzo to rozumiem: czy 3 sekundy nacisnąć jakiś przycisk, czy 3 sekundy wyświetla się informacja?)

RAF7705
15-12-2014, 15:24
2.
Na histogramie.

Jarecky83
15-12-2014, 15:29
2.
Na histogramie.

to wiem jeśli chodzi o dane na wyświetlaczu aparatu, ale w instrukcji lampy napisali, że powinny pojawić się dane z parametrami na wyświetlaczu lampy

GonzoG
15-12-2014, 15:46
Kilka dni pstrykania z Metzem 52 i mam pierwsze pytanie do kolegów.

1. Jak sprawdzić z jaką mocą lampa błysnęła z ttl-em? Czy w ogóle jest taka możliwość?

2. Jak sprawdzić, czy zdjęcie zostało poprawnie naświetlone? (w instrukcji jest napisane, że jeśli zdjęcie zostało poprawnie naświetlone, to po naciśnięciu przycisku 3 sekundy wyświetla się informacja o parametrach, nie bardzo to rozumiem: czy 3 sekundy nacisnąć jakiś przycisk, czy 3 sekundy wyświetla się informacja?)

1. Nie ma i nigdy nie było takiej możliwości.

2. Co rozumiesz przez poprawnie ??
a) poprawnie dla lampy/aparatu ?
b) poprawnie dla Ciebie ?

Bo to są 2 zupełnie różne rzeczy.

Lampa jedyne co sygnalizuje, to fakt, czy błysnęła z taką mocą jaką podał jej aparat. A sygnalizuje to świecącym na czerwono guzikiem. Jak guzik nie świeci, to znaczy, że lampa za słaba, aby w takich warunkach poprawnie naświetlić scenę.
Nigdzie w instrukcji nie ma o naciskaniu czegokolwiek.

Natomiast poprawnie dla Ciebie - to już kwestia zupełnie niezależna od aparatu, a tylko od twojej umiejętności posługiwania się sprzętem.

Jarecky83
15-12-2014, 16:49
1. Nie ma i nigdy nie było takiej możliwości.

2. Co rozumiesz przez poprawnie ??
a) poprawnie dla lampy/aparatu ?
b) poprawnie dla Ciebie ?

Bo to są 2 zupełnie różne rzeczy.

Lampa jedyne co sygnalizuje, to fakt, czy błysnęła z taką mocą jaką podał jej aparat. A sygnalizuje to świecącym na czerwono guzikiem. Jak guzik nie świeci, to znaczy, że lampa za słaba, aby w takich warunkach poprawnie naświetlić scenę.
Nigdzie w instrukcji nie ma o naciskaniu czegokolwiek.

Natomiast poprawnie dla Ciebie - to już kwestia zupełnie niezależna od aparatu, a tylko od twojej umiejętności posługiwania się sprzętem.

Cytowałem z pamięci, a dokładnie jest napisane coś takiego:
" Kiedy zdjęcie jest odpowiednio naświetlone w trybie pracy TTL, prawidłowa ekspozycja zostaje pokazana poprzez podświetlenie przycisku przez ok. 3 sekundy. Jeżeli wiadomość o poprawnej ekspozycji nie pojawiła się, znaczy to że zdjęcie było niedoświetlone"

Teraz rozumiem, że chodzi o świecenie tego na czerwono? Myślałem, że jak świeci na czerwono to w tym czasie się lampa ładuje i nie wykonam błysku ;) No to teraz już jasne, dzięki;)

GonzoG
15-12-2014, 17:48
Teraz rozumiem, że chodzi o świecenie tego na czerwono? Myślałem, że jak świeci na czerwono to w tym czasie się lampa ładuje i nie wykonam błysku ;) No to teraz już jasne, dzięki;)
Dokładnie - ten górny świecący na czerwono.
Od gotowości błysku jest dolny świecący na zielono - jak nie świeci, to lampa niegotowa.