Zobacz pełną wersję : Nikon D5300, lampa błyskowa nie działa prawidłowo.
Nikon d5300
03-12-2014, 19:47
Witam!
Kupiłem parę dni temu nikona D5300 Połączyłem go z obiektywem nikkor 18-200 VR. Nikonik robi jedno zdjęcie z lampą, a potem po próbie zrobienia drugiego zdjęcia aparat się zacina i trzeba włączyć i wyłączyć, aby zrobić kolejne zdjęcie z lampą. Co jest nie tak?
Pozdrawiam!
A co to znaczy "się zacina"? Lustro się podnosi i nie opada, migawka zostaje otwarta? Jest jakiś komunikat błędu w wizjerze po prawej na dole (albo na wyświetlaczu?). Jak działa w trybie zielonym bez lampy? Też się "zacina" ten Twój Nikonik? ;)
madebyzosiek
03-12-2014, 20:54
Ja bym jeszcze zapytał o jakiej lampie piszesz i jak szybko chcesz zrobić następne zdjęcie...
Nikon d5300
03-12-2014, 20:55
Zacina tzn pojawia się czarny ekran i już więcej nie da się zrobić gdy zamknę lampę i znowu chcę zrobić zdjęcie, a gdy nie zamknę lampy i nacisnę wyzwalacz nic się nie dzieje ale ekran nie robi się czarny. Lustro w ogóle nie chodzi. Wygląda to podobnie jakbym próbował zrobić zdjęcie bez karty pamięci. Brak jakiegokolwiek komunikatu.
Teraz zauważyłem, że gdy chwilkę się poczeka coś przeskakuje z 3/4 razy w obiektywie i znowu można pstryknąć jedną fotkę.
Lampa wbudowana i zdjęcie można zrobić jakoś po 20/25 sec.
Witam!
Kupiłem parę dni temu nikona D5300...
Weź do ręki instrukcję i znajdź "przywracanie ustawień fabrycznych". Skoro masz go parę dni, to pewnie non stop się nim bawisz i być może coś tak naprzestawiałeś w menu, że mu się odechciało robić zdjęcia jedno po drugim.
Dziwne objawy...
CODER_BEST
03-12-2014, 21:25
Pierwsze co mi przyszło na myśl to zdjęcie z długim czasem naświetlania... Wtedy aparat długo myśli i ekran jest cały czas czarny no i nie można zrobić drugiego zdjęcia tak od razu...
Pierwsze co mi przyszło na myśl to zdjęcie z długim czasem naświetlania
np. 30 sek.
highseas
03-12-2014, 21:54
A może jest ustawiony priorytet ostrości w menu fotografowania, a to, co "przeskakuje" w obiektywie to AF, który tej ostrości bezskutecznie szuka?
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
Nikon d5300
03-12-2014, 21:56
Nic z tego nie jestem, aż takim amatorem... proszę o przemyślne odpowiedzi :)
Tak samo jest kiedy kadrujesz przez wizjer jak i wtedy kiedy przez Live View ?
Nikon d5300
03-12-2014, 22:01
A to coś co skaczę widać w wizjerze ponieważ podnosi się do góry i na dół.
Nikon d5300
03-12-2014, 22:02
Przez LV działa poprawnie :)
Nikon d5300
03-12-2014, 22:07
Jednak przez LV też jest ten sam problem, nwm czemu za pierwszym razem dało się robić zdjęcia 1 po 2 a teraz już się nie da. Czasami trzeba wyłączyć i włączyć aparat z 3/5 razy aby można było zrobić kolejne zdjęcie :c
Przełącz na manual, ustaw przysłonę na f8, czas na 1/60s, iso na 400 i zobacz czy będzie ok. Jeżeli tak, zresetuj body, jak nie, moim zdaniem, serwis.
A potem spróbuj jeszcze raz, tak jak opisał ecml tylko zmień przysłonę na jak najmniejszą wartość (chyba minimum masz 3,5 ?) i wyłącz przełącznikiem na obiektywie AF (ustaw manual). Daj znać czy to coś zmieni.
Chodzi o to żeby obiektyw nie musiał przymykać przysłony w czasie wykonywania zdjęć i nie próbował szukać ostrości. Gdyby to coś zmieniło to szukałbym problemu w obiektywie. No chyba, że masz jakieś inne szkło, które możesz podpiąć żeby to sprawdzić ?
Nikon d5300
03-12-2014, 22:36
Resetowanie ustawień nić nie pomogło. Jak myślicie to jest wina body? może obiektywu, a może karty pamięci?
Nikon d5300
03-12-2014, 22:39
Nic nie pomaga ani trochę cały czas to samo. 1 zdjęcie i kapa.
Nikon d5300
03-12-2014, 22:49
Brak innego szkła, ale w aparacie d3100 który posiadałem 2 tyg temu obiektyw działał idealnie :)
Spróbuj wymienić kartę pamięci na inną skoro już wszystkiego próbowałeś.
No tak, teraz pora sprawdzić kartę. Jak to też nic nie zmieni to ja bym chyba skapitulował.... Łopuszańska 38B. Ale jak to D5300 to powinieneś mieć jeszcze gwarancję więc nie ma powodu do wielkich zmartwień
Nikon d5300
03-12-2014, 23:02
Już wiem jaki jest powód :c Gdy włączam stabilizacje VR Lampa zaczyna szafankować jak wyleczyć problem?
Szkło do sewisu jeśli na gwarancji. Jeśli nie to odezwij się do użytkownika T0P67. Sam bym się nie brał za naprawianie obiektywu. Myślę, że T0P67 może Ci pomóc. Dobry jest w te klocki i zna się na rzeczy.
http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=32222
PS. Nie pasuje mi tylko fakt, że jak napisałeś wcześniej, na D3100 szkło nie sprawiało Ci problemów. Hmmm....no chyba, że właśnie dziś postanowił się zepsuć :-]
Nikon d5300
03-12-2014, 23:13
dzięki :)
Nikon d5300
03-12-2014, 23:36
Jeszcze zauważyłem, że musi być ustawienie ostrości na manual, a VR na off wtedy wszystko ładnie działa :)
Moja pierwsza myśl, to problemy z zasilaniem. Jak ustawisz lampę na 1/8 mocy, to dzieje się tak samo?
Pomijam oczywiście sens używania wbudowanej lampy z obiektywem 18-200. Na 18 mm obiektyw będzie dawał cień, a na 200 mm zabraknie mocy.
Nikon d5300
04-12-2014, 00:20
Da się wbudowaną lampę ustawić na słabszą moc? Co do obiektywu to raczej rzadko używam z nim lampy ale zawszę lepiej, żeby wszystko działało :)
Da się wbudowaną lampę ustawić na słabszą moc?
Da się, w menu aparatu przełącz tryb lampy na manualny.
Witam,
Mam D5300 18-105 VR kit od kilku miesięcy i dzisiaj pojawił się problem z działaniem lampy błyskowej. W trybie Auto zdjęcia wychodzą ciemne, lampa podnosi się ale nie błyska. Jeśli błyśnie, co jest loterią, to zdjęcie wychodzi bardzo rozjaśnione. Nie jest to normalne działanie. Nie próbowałem innego obiektywu bo nie mam do takiego dostępu. Istnieje jakieś rozwiązanie tego problemu czy pozostaje serwis gwarancyjny?
Zacznijmy od tego, że aparat sam nie zamknie lampy i jak raz już się podniesie to pozostanie otwarta. Błyska wtedy gdy program, który ustawia parametry ekspozycji uzna, że jest to konieczne. Więc to, że lampa jest otwarta, a nie zawsze błyska w trybie auto specjalnie nie dziwi. Błędy w ekspozycji w trybie auto mogą mieć kilka różnych przyczyn. Na przykład nieświadomie włączoną kompensacje ekspozycji. Przywróć aparat do ustawień fabrycznych i zobacz, czy dalej tak będzie.
Aparat po przywróceniu do ustawień fabrycznych zachowuje się dokładnie tak samo. Np. program auto bez lampy błyskowej - zdjęcie wychodzi dobrze, auto z lampą błyskową - zdjęcie bardzo zaciemnione, można powiedzieć, że mało co widać. Jutro spróbuję z innym obiektywem.
madebyzosiek
02-01-2015, 22:13
Program auto głównie pasuje zdjęcia... Auto z lmpą obniża pewnie iso na najnizsze i laduje lampą, stąd ciemność na zdjęciu... Kup parę książek o fotografii, poczytaj, poucz się. Skumasz jak pracować na trybach P, S, A, M to będziesz miał ładne zdjęcia :-)
Program auto głównie pasuje zdjęcia... Auto z lmpą obniża pewnie iso na najnizsze i laduje lampą, stąd ciemność na zdjęciu... Kup parę książek o fotografii, poczytaj, poucz się. Skumasz jak pracować na trybach P, S, A, M to będziesz miał ładne zdjęcia :-)
Fakt, jestem amatorem ale wcześniej nie było problemu z robieniem zdjęć programem Auto.
madebyzosiek
03-01-2015, 20:25
Ale to co opisujesz nie jest problemem, tylko normalną pracą programu auto z lampą. Dlatego proponuję, mając lustrzankę, zmusić się do nauki pracy w trybach manualnych :-)
Zdzisław
10-01-2016, 23:05
Witam!
Kupiłem parę dni temu nikona D5300 Połączyłem go z obiektywem nikkor 18-200 VR. Nikonik robi jedno zdjęcie z lampą, a potem po próbie zrobienia drugiego zdjęcia aparat się zacina i trzeba włączyć i wyłączyć, aby zrobić kolejne zdjęcie z lampą. Co jest nie tak?
Pozdrawiam!
Witam serdecznie, Mam ten sam zestaw i ten sam problem. Czy ustalił Pan może źródło problemu i znalazł rozwiązanie. Będę wdzięczny za odpowiedź?
Program auto głównie pasuje zdjęcia... Auto z lmpą obniża pewnie iso na najnizsze i laduje lampą, stąd ciemność na zdjęciu...
Raz użyłem programu auto z lampą w D5100 - po wyjęciu nowego aparatu z pudełka zrobiłem na auto parę zdjęć. Mimo włączonej lampy aparat automatycznie podwyższył czułość do 3200 (tak niestety działa w nim auto iso z lampą) a zdjęcia wyszły całkiem przyzwoicie naświetlone.
Mam bardzo podobny problem z wbudwaną lapmą błyskową. Po kilku udanych zdjęciach aparat zaczął robić prześwietlone lub praktycznie czarne.
W trybie lampy TTL aparat sam powinien dobierać moc byłsku.
Oddałam aparat do serwisu nikona, bo jest na gwarancji.
Dziś dostałam taką odpowiedź z serwisu: "PRZESWIETLA ZDJECIA Z LAMPA, SLADY EKSPLOATACJI, PUDELKO, DEKIELEK, OSLONKA NA WIZJER I SANKI, KLAPKA BATERII, DOW ZAK, 21-01-2015, PK27.01.16 - kosztorys wyslany automatycznie PM"- naprawa polegająca na wymianie lampy byłyskowej (10D37 SB LOWER COVER UNIT) została wyceniona przez nich na 370 pln .
Nie rozumiem tej odpowiedzi. Aparat jest na gwarancji. Lampa nie została uszkodzona mechanicznie, zdjęć z lampą zrobiłam niewiele, więc nie jest to wynik nadmiernej ekspolatacji.
Z jakiej racji mam za to płacić? Po serwisie nikona spodziwałam się czegoś więcej....
Studio5s
31-01-2016, 23:48
A kiedy oddałeś aparat do serwisu.
Mam ten sam problem w D5200.
W grudniu lampa zaczęła szwankować, a na sylwestra całkiem przestała działać.
Sprzęt zakupiony 11.2014, z lampy korzystam bardzo sporadycznie.
Teraz dopiero zamierzam oddać do serwisu, ale ta odpowiedź od Nikona powyżej to dla mnie szok.
Po to jest gwarancja, żeby wymienili bezpłatnie lampę skoro się zepsuła w ciągu pierwszych dwóch lat.
Złożyłam ponownie reklamację w sklepie z tytułu rękojmi tym razem.
Na dokumencie zgłoszenia pierwszej reklamacji odpowiedź od serwisu jest następująca : " odmowa naprawy gwarancyjnej uszkodzenie mechaniczne" .
Nie wiem jak można mechanicznie uszkodzić wbudowaną lampę błyskową tak aby działa, ale niepoprawnie czyli prześwietlała lub się w ogóle nie załączała. Szczególnie, że używana była sporadycznie. Podejrzewam, że element ten jest wadliwy, bo mój przypadek nie jest odosobniony.
Prawdę mówiąc nie wiem co mogę zrobić więcej poza wydaniam 370 pln na naprawę sprzętu , który jest na gwarancji, jeśli reklamacja zostanie ponownie odrzucona.... Ktoś miał podobny problem?