PDA

Zobacz pełną wersję : d90 problem - kontakt z komputerm

blaszak8
03-12-2014, 18:43
Witam

mam następujący kłopot.
podpinam aparat nikon do 90 kablem usb do komputera
komputer go wykrywa prawidłowo instaluje sterowniki i niby wszystko gra. Tu pojawia sie problem ponieważ komputer widzi aparat ale aparat nie widzi komputera nie wyświetla się na wyświetlaczu w miejscu w którym jest informacja o karcie pamięci symbol PC czyli inforamcja o tym, ze aparat jest podlaczony do kompa, co za tym idzie nie moge robci zdjec bezposrednio po kablu jak zawsze { tak mam odpowiednie programy}
pracowalem na wielu aparatch i komputerach a taka sytuacje mam po raz pierwszy

Z góry dziękuję za pomoc

Bielack
03-12-2014, 20:02
Miewam podobną sytuację ze swoim D90 - działa, i nagle przestaje działać. U mnie zwykle pomaga restart laptopa na którym mam Lightroom, dlatego zawsze myślałem, że to problem z gniazdami USB. Zmieniać gniazda USB w komputerze z pewnością próbowałeś? A restart i zmiana gniazda?

blaszak8
03-12-2014, 21:51
Próbowałem, resetu zmiany gniazda i nic nie pomaga, dosłownie na ułamek sekundy pojawia się na wyświetlaczu aparatu PC i znika
najgorsze jest to że po stronie komputera niby wszystko jest ok, kabel mam nowy
naprawdę nie wiem gdzie szukać przyczyny :(

GonzoG
03-12-2014, 22:54
Tu pojawia sie problem ponieważ komputer widzi aparat ale aparat nie widzi komputera nie wyświetla się na wyświetlaczu w miejscu w którym jest informacja o karcie pamięci symbol PC czyli inforamcja o tym, ze aparat jest podlaczony do kompa, co za tym idzie nie moge robci zdjec bezposrednio po kablu jak zawsze { tak mam odpowiednie programy}

Ja tam nie widzę żadnego problemu.
Podłączając do komputera nic się nie pojawia i nic nie ma się pojawiać.

Symbol "PC" nie oznacza, że aparat jest podłączony do komputera. Oznacza, że aparat jest sterowany z komputera, a do tego trzeba odpowiedniego oprogramowania.

nikoniarz
07-12-2014, 14:55
Symbol "PC" nie oznacza, że aparat jest podłączony do komputera. Oznacza, że aparat jest sterowany z komputera, a do tego trzeba odpowiedniego oprogramowania.

Tak jest tylko w D90?

GonzoG
07-12-2014, 16:09
Tak jest tylko w D90?

W każdym Nikonie.
Samo podłączenie do komputera nie jest w żaden sposób sygnalizowane.
Dopiero operacje - jak zgrywanie zdjęć, zmiana parametrów są sygnalizowane przez symbol "PC" na górnym wyświetlaczu, ale tylko w czasie ich trwania, więc jak tylko skończy się zgrywanie zdjęcia, to symbol znika.

Przy używaniu oprogramowania, to automatycznego zgrywania zdjęć (jak np. Lightroom), to dopiero po uruchomieniu opcji "Tethered Capture" pojawi się symbol "PC", a dokładniej, to dopiero po rozpoznaniu przez LR aparatu, co czasami ma miejsce po zrobieniu pierwszego zdjęcia.

nikoniarz
07-12-2014, 16:11
A to dziwne bo jak podłączam D3 i D300 to "PC" świeci się zawsze, nawet jak nic nie robię...

nikoniarz
07-12-2014, 23:09
Po podłączeniu D90 okazało się, że jednak "PC" nie wyświetla się na górnym ekranie. Jednak widać zależy to od modelu...

GonzoG
07-12-2014, 23:15
A to dziwne bo jak podłączam D3 i D300 to "PC" świeci się zawsze, nawet jak nic nie robię...

Zmień w nich tryb połączenia z komputerem.

nikoniarz
07-12-2014, 23:20
Zmień w nich tryb połączenia z komputerem.

W jakim celu? Ja tylko stwierdzam, że u mnie się wyświetla "PC" przy połączeniu. Oba aparaty są w trybie MSC. A D90 nie sprawdzałem w jakim trybie było. Także nie jest prawdą, że w każdym Nikonie się nie wyświetla, o czym pisałeś wcześniej.