Zobacz pełną wersję : Wejście w system Nikona. Wybór aparatu i obiektywów.
salceson
03-12-2014, 15:41
Witam nikoniarzy. Chciałbym sobie kupić lustrzankę wraz z kilkoma obiektywami. Wybór systemu padł na nikona, bo robi fajne puszki i ma dużo fajnych obiektywów systemowych. Canon odpada ze względu na słabe sensory, Sony też mi nie podchodzi właśnie ze względu na matryce, a Pentax puszki ma moim bezkonkurencyjne patrząc na stosunek jakość/cena, ale obiektywy systemowe takie sobie, drogie i o dziwnych ogniskowych. Obiektywy firm trzecich także znacząco droższe niż u Nikona czy Canona.
Szkoda tylko, że Nikon nie ma wbudowanej stabilizacji matrycy, bo to naprawdę super sprawa.
Wybór ograniczyłem do modelu D5200 i D7100. Oba modele mają podobne bardzo dobre matryce, czytając testy D5200 wydaje się mieć ciut lepszą.
Wziąłbym D7100 ze względu na ergonomie, ale obecna cena d5200 jest tak kusząca, że już sam nie wiem. D7100 na pewno jest aparatem lepszym, ale cena prawie 2x tyle, a jakość obrazka i tak nie będzie lepsza. Autofokus w D7100 lepszy, ale w D5200 też całkiem dobry, bo zaadoptowany z modelu D7000.
Może lepiej wziąć D5200 i za rok sprzedać i kupić D7200? Myślicie, że następca D7100 będzie istotnie lepszy?
O formacie FX nie myślę, bo to zupełnie inna pólka cenowa.
Obiektywy, które chcę kupić to Nkkor 35mm f/1.8 DX, Tamron 60mm f/2.0 Macro, Sigma 18-250 f/3.5-6.3 Macro i Sigma 10-20 f/4-5.6.
Co sądzicie o tych obiektywach? Wydaję mi się, że taki zestaw pozwoli fotografować niemal wszystko.
Witaj
Myślę, że jeśli nastawiasz się na aparat klasy D7100, to nie warto kupować D5200 tylko po to, żeby niedługo sprzedać. Po co się męczyć przez rok?
superlama
03-12-2014, 16:04
Witaj
Myślę, że jeśli nastawiasz się na aparat klasy D7100, to nie warto kupować D5200 tylko po to, żeby niedługo sprzedać. Po co się męczyć przez rok?
Zależy do czego potrzebuje, ale generalnie zgadzam się z Tobą. Kupiłem D5200 chyba tylko po to, żeby pół roku później zmienić go na D7100;)
Obrazki oba dają fajne (zwłaszcza D5200 "cenowo":) - ale wygoda obsługi, śrubokręt i czas pracy na jednej baterii - D7100 wygrywa zdecydowanie:) Jedynie gibanego ekraniku mi czasami brakowało.
cz4rnuch
03-12-2014, 16:17
Widzę tu kilka wniosków z którymi jakoś mi nie po drodze. Matryce Nikona pochodzą w przeważającej części od firmy Sony. Najnowsze matryce niby-lustrzanek od Sony są bardzo blisko tych od Nikona więc tym akurat bym sobie głowy nie zaprzątał. Nie wiem też jakie konkretnie obiektywy porównywałeś ale zazwyczaj te od firm trzecich (Sigma, Tamron) są tańsze od tych które oferuje Nikon. Sporo z nich (np sigma 18-250 czy sigma 10-20) jest też dostępnych z mocowaniem Pentaxa, a np tamrona 60 możesz zastąpić tamronem 90. Co do samego wyboru szkieł to nie znam sigmy 18-250, ale miałem i tamrona 60 i nikkora 35. Jeśli tylko takie ogniskowe Ci pasują to są to bardzo dobre obiektywy. Sigma 10-20 też do najgorszych nie należy. Pozdrawiam.
salceson
03-12-2014, 16:53
Widzę tu kilka wniosków z którymi jakoś mi nie po drodze. Matryce Nikona pochodzą w przeważającej części od firmy Sony. Najnowsze matryce niby-lustrzanek od Sony są bardzo blisko tych od Nikona więc tym akurat bym sobie głowy nie zaprzątał. Jednak porównując obrazek z A6000, z tym z D5200/D7100 przy wysokich wartościach ISO różnica jest bardzo wyraźna na korzyść Nikona.
Nie wiem też jakie konkretnie obiektywy porównywałeś ale zazwyczaj te od firm trzecich (Sigma, Tamron) są tańsze od tych które oferuje Nikon. Sporo z nich (np sigma 18-250 czy sigma 10-20) jest też dostępnych z mocowaniem PentaxaChodziło mi o to, że obiektywy firm Sigma, Tamron, czy Samyang z mocowaniem Pentaxa są droższe niż te same obiektywy z mocowaniem Nikon/Canon.
Na przykład Sigmę 10-20 f/4-5.6 z mocowaniem Nikon można nabyć już za 1549zł, a z mocowaniem Pentax za 1729zł. Sigma 18-250 Macro pod Nikona to koszt 1349zł, a z mocowaniem Pentax już prawie 1700zł.. :sad:
a np tamrona 60 możesz zastąpić tamronem 90. No tego Tamrona najbardziej mi żal że nie ma go w Pentaksie, obiektyw 2w1 makro plus porterówka.
adriansocho
03-12-2014, 18:08
Jeśli i tak chcesz sprzedać za rok, to może kup D5100? Na pewno przez ten rok ceny używek spadną znacznie mniej niż dla D5200.
D5200 kupi teraz w niewiele większej cenie co D5100 gdyż jest CashBack, osobiście jeżeli na Twoim miejscu zdecydowałbym się kupić D5xxx to kupiłbym używkę i sprzedał za rok z niewielką stratą, przy kupnie nowego moim zdaniem zbyt wiele się traci by po roku sprzedawać.
@SUPERLAMA.
"Jedynie gibanego ekraniku mi czasami brakowało"
Ano wlasnie, bardzo praktyczna sprawa!
Jeżeli wiesz ze zachorujesz jak wyjdzie następca d7100 po jego kupieniu to albo poczekaj (do stycznia-lutego) albo kup d5200. Jeżeli jednak uważasz, że d7100 jest aparatem, który spełnia Twoje oczekiwania to go kup teraz. (bo zastanówmy się co lepszego będzie w d7200: pewnie lepszy bufor do zjdęc seryjnych, poprawione filmowanie i.... to chyba tyle bo raczej lepszego iso na formacie dx to już bym nie oczekiwał). Uważam, że warto dopłacić do d7100 jeżeli planujesz pozostać w dx przez najbliższy czas.
Co do obiektywów to nikkor 35/1.8 i sigma 10-20 jak najbardziej. tamron 60 ewentualnie ale af będzie wolny, a sigmy 18-250 pewnie będziesz mało używał jak zobaczysz co potrafi stałka 35.
Jak dla mnie najlepsze obiektywy cena/jakość do dx to stałki nikona 35, 50, 85 i zoomy sigmy 10-20/4,5-5,6; 17-50/2.8; 18-35/1.8; i 50-150/2.8
5 lat temu stałem przed podobnym dylematem.
Wybrałem D90 zamiast serii 3000 czy 5000. Też nie bardzo wiedziałem jak potoczy się moja przygoda fotograficzna i co faktycznie będzie potrzebne. Z perspektywy tego czasu używałem z przyjemnością wszystkich tych opcji, których nie było w serii 5000 jak śrubokręt, bezprzewodowe sterowanie lampą zewnętrzną, dodatkowy ekran, dodatkowe przyciski i kółko nastaw. Teraz zmieniam na D7100 i nawet nie spojrzałem na niższe modele.
cz4rnuch
04-12-2014, 13:05
Jednak porównując obrazek z A6000, z tym z D5200/D7100 przy wysokich wartościach ISO różnica jest bardzo wyraźna na korzyść Nikona.
Chodziło mi o to, że obiektywy firm Sigma, Tamron, czy Samyang z mocowaniem Pentaxa są droższe niż te same obiektywy z mocowaniem Nikon/Canon.
Na przykład Sigmę 10-20 f/4-5.6 z mocowaniem Nikon można nabyć już za 1549zł, a z mocowaniem Pentax za 1729zł. Sigma 18-250 Macro pod Nikona to koszt 1349zł, a z mocowaniem Pentax już prawie 1700zł.. :sad:
No tego Tamrona najbardziej mi żal że nie ma go w Pentaksie, obiektyw 2w1 makro plus porterówka.
Mówiąc szczerze to ja tej różnicy w obrazku między a6000 a d7100za bardzo nie widzę a porównałem wysokie ISO na imaging-resource. W testach studyjnych na dxo sonacz ma nawet wyższe użyteczne ISO. Tyle, że ja pisząc o niby-lustrzankach miałem na myśli aparaty SLT a nie bezlustra. Prawdą jest że matryca z D7100 czy D5300 to top wśród DXów, chciałem jedynie zaznaczyć że te od Sony czy Pentaxa są równie dobre. Co do Tamrona 60 to rzeczywiście jest to fajny obiektyw 2w1, do tego jest tani, ale T90 również możesz z powodzeniem portretować. Prawdą też jest to co napisał kolega powyżej, że AF T60 nie jest za szybki, ale N35 też nie jest. Moim zdaniem szybki AF nie jest potrzebny ani w portrecie ani w makro.
konradzik
04-12-2014, 21:25
Witam Panowie, i Panie co by nikogo nie urazic ;) podepnę się pod temat by nie powielać wątków bo tego nikt nie lubi. Przesaidam sie z systemu u4/3 na N. Puszka wybrana D5200 ze wzgledu na fundusze i cashback. Wole zainwestować w szkło. I tu zaczyna się prośba o pomoc do doświadczonych. W systemie u4/3 brakowalo mi szerokości bo uwielbiam krajobrazy i bardzo dużo podrózuję. Do puszki kupilem juz N18-105 za 1-2tyg chce zamówić N35 1.8 coś uniwersalnego jasnego i na święta jako prezent myślę nad S10-20 ze zmiennym światłem. Portretów dużo nie robię, więc myślę, że 35mm będzie dla mnie wystarczająca. Czy to dobry wybór obiektywów? Jeśli zabraknie mi na długości to pomyślę o N70-300. Do fajnych fotek w podrózy myśle na wiosnę o samyangu 8mm. Czy taki zestaw będzie w porządku na start? Czy zmienić tą szeroką Sigme na coś innego? budżet to ok 2k pln na szeroki obiektyw i 2k na tele. Dzieki za pomoc z gory ;)
Ned Stark
04-12-2014, 21:56
Ambitnie od razu podchodzisz do tematu. Jedynie bez sensu brałeś tego kita. Poza tym zarówno sigma jak i 35 spoko.
Ambitnie od razu podchodzisz do tematu. Jedynie bez sensu brałeś tego kita. Poza tym zarówno sigma jak i 35 spoko.
Przesadzasz ;) 18-105 to naprawdę dobry spacer-zoom. Jeśli autor kupił używkę, to moim zdaniem błędu nie popełnił.
Ned Stark
04-12-2014, 22:33
Nie przesadzam. Miałem to g.. w ręce i nigdy więcej. Natomiast miałem co innego na myśli - dublowanie zakresu trochę bez sensu skoro i tak wie kolega co kupić.
Sigma - krajobraz, miasto, turystyka - dobry wybór
35- jedni lubią, inni nienawidzą - szkło dobre w kategorii jakość/cena. Dlatego za tego kita lepiej byłoby kupić lampę.
nikoniarz
04-12-2014, 22:34
Miałem to g.. w ręce
Jednak przesadzasz...
Ned Stark
04-12-2014, 22:38
Oj tam oj tam :P Może trochę. Nie widzę w takim zestawie sensu. Jeśli dokupi 70-300. To będzie ładny zestaw, w którym brakuje mi tylko lampy. Taki dobry zestaw na początek.
Autor przesiada się z innego systemu, więc pewnie "zielony" nie jest (ja jeszcze jestem:)), więc pewnie wybiera w miarę świadomie.
Moim zdaniem na początku nie bardzo wiadomo czego się chce/potrzebuje i trzeba przejść przez takie szkła jak np 18-105 (też od niego zaczynałem, a teraz mam te stałki co TY).
Na S 10-20 sam się usilnie namawiam :). Co do 70-300, nie mogłem się zdecydować N czy T i czym dłużej się zastanawiałem, tym mniej go potrzebowałem:). Teraz myślę o N70/80-200/2.8. Tylko w totka wygrać nie mogę :)
Myślę, że autor będzie zadowolony z wybranego zestawu na początek.
Ned Stark
04-12-2014, 23:01
Teraz myślę o N70/80-200/2.8. Tylko w totka wygrać nie mogę :)
Myślę, że autor będzie zadowolony z wybranego zestawu na początek.
I to jest w tej zabawie najgorsze. "Kochanie to już ostatni obiektyw. Nic więcej nie potrzebuję."
Dwa dni później siedzę na optycznych. Tu mnie korci to samo - czy Nikkor 80-200, czy Sigma vs Tamron 70-200.
Czy może kupić sobie analoga pod portret...
Kolega robi portrety właśnie 80-200. Podpinałem to szkło do swojego D7100 i strasznie mi się podoba efekt :)
Ned Stark
04-12-2014, 23:13
Tylko ta sigma przynajmniej wg optycznych niby ostrzejsza, a cena podobna. I za tą samą kasę mam hasselblada 500c (portret + 100 punktów hipsterstwa)
konradzik
04-12-2014, 23:14
kita kupilem za 440pln uzywke jako bardzo uniwersalny na wyjscie na spacer, wyjscie na marsz w gory, wyjscie na plaze itp. Uszkodzi sie no coz mowi sie trudno 400pln bylo nie bylo ;) bawilem sie nim jakis czas i jako na codzien do normalnego uzytku na dworzu mi podpasowal, af w miare szybki i celny. Druga opcja ze ten obiektyw bedzie pasowal rodzicom jak jada gdzies i potrzebuja aparatu. O lampie mysle tez intensywnie ale pewnie dopiero na wakacje beda fundusze (koniec studiow stala praca)
wiec zestaw na dzien dzisiejszy ma wygladac nastepujaco:
D5200
N18-105
S10-20
Samyang 8
N35
N70-300
Bedzie ok czy cos warto zmienic zamienic? :) Rzadko uzywam zoomow, przewaznie bardzo szeroko, portrety sporadycznie. W głownej mierze fotografia turystyczna w związku z moim częstym pdróżowaniem. Dzieki Panowie za odpowiedzi na innych forach ciezko o to ;) co do sigmy 10-20 ktora wg was lepsza stale czy zmienne swiatlo przy pejzarzach nie wnetrzach, sklaniam sie do zmiennej
Ned Stark
04-12-2014, 23:17
Mówimy przecież, że zestaw ok. Sigma ze zmiennym, stara (a ja jej nie kupiłem bo tokina jest ostrzejsza i pancerniejsza... ale nie ma 10 tylko 12... i to był błąd), ale rodzicom nie dawaj. To jest bez sensu. Lepiej rodzicom kupić coś małego i poręcznego (tak zrobiłem kiedy teściowa chciała pożyczyć moje lustro)
Tylko ta sigma przynajmniej wg optycznych niby ostrzejsza, a cena podobna. I za tą samą kasę mam hasselblada 500c (portret + 100 punktów hipsterstwa)
Co prawda mam S17-50 i sobie chwalę, ale w przedziale 70/80-200 myślałem tylko o nikkorze. Hmmm trzeba się będzie przyjrzeć tej sigmie ... O manualach na razie nie myślę, za cienki jestem i mój główny model za tydzień skończy 3 miesiące. Wolę więc pewny af :)
Ned stark
Kupuj analoga. Sredni to inne zycie ...
No zestaw, na bogato.
Spoko, fajny komplet.
...co do sigmy 10-20 ktora wg was lepsza stale czy zmienne swiatlo przy pejzarzach nie wnetrzach, sklaniam sie do zmiennej
Tak jak pisze Ned. Przy krajobrazie i tak będziesz przymykał. Jak pisałem, też interesuje mnie ten zakres i z tego co wyczytałem, bardziej polecana jest ta ze zmiennym światłem.
Parę dni temu jakiś zły człowiek mnie przelicytował na alle... :twisted:, a już bym był szczęśliwym posiadaczem :(
Ned Stark
04-12-2014, 23:29
Co prawda mam S17-50 i sobie chwalę, ale w przedziale 70/80-200 myślałem tylko o nikkorze. Hmmm trzeba się będzie przyjrzeć tej sigmie ... O manualach na razie nie myślę, za cienki jestem i mój główny model za tydzień skończy 3 miesiące. Wolę więc pewny af :)
W testach obiektywy 70-200 f2,8 są do siebie podobne. Sigmę tu wszędzie zachwala Archibald do sportu więc do portretu i focenia dzieci, które wypuszczam na łąkę byłoby ok. Tu mnie bardziej rozwala częsta konieczność kalibracji w serwisie. Mam jakieś mieszane uczucia. Nie lubię jak mi ktoś obcy dotyka aparatu ;-)
Analog.
Będę miał w łapkach jeśli się uda kieva88 do zabawy na jakiś czas. Muszę tego dotknąć bo mnie ciągnie właśnie w tym kierunku.
konradzik
04-12-2014, 23:38
Mówimy przecież, że zestaw ok. Sigma ze zmiennym, stara (a ja jej nie kupiłem bo tokina jest ostrzejsza i pancerniejsza... ale nie ma 10 tylko 12... i to był błąd), ale rodzicom nie dawaj. To jest bez sensu. Lepiej rodzicom kupić coś małego i poręcznego (tak zrobiłem kiedy teściowa chciała pożyczyć moje lustro)
nie boje sie o to ;) bezlusterkowcem operowal bez problemu, malpke nowa tez maja ale tata lubi focic, za mlodosci w piwnicy mial ciemnie i bawil sie w foto i wywolywanie ;) a jak nawet cos z 18-105 sie stanie to mala szkoda ;)
Parę dni temu jakiś zły człowiek mnie przelicytował na alle... , a już bym był szczęśliwym posiadaczem
mnie na ebayu :P ale stwierdzilem ze wezme nowa
Analog.
Będę miał w łapkach jeśli się uda kieva88 do zabawy na jakiś czas. Muszę tego dotknąć bo mnie ciągnie właśnie w tym kierunku.
Ale ta korbka w hasselu ..;)
... ale stwierdzilem ze wezme nowa
W sumie może i racja. Różnica między używką a nówką to jakieś 500 PLN-ów, a przynajmniej kalibracja darmowa. Z drugiej strony przy tych ogniskowych raczej bf/ff nie grozi.
Tak czy siak z wybranego zestawu "będziesz Pan zadowolony" ;)
merkator
05-12-2014, 18:10
...
Tak czy siak z wybranego zestawu "będziesz Pan zadowolony" ;)
Kupujesz aparat, i co ? Patrzysz ile ma megapikseli i jaka cena ;)
Skoro kolega konradzik chce zestaw na bogato, to niech tak będzie. W końcu aparat i szkła nie są na całą wieczność, można zmienić. Ale też nie trzeba kupować wszytko na raz i z najwyższej półki. Jednak zastanowiłbym się nad sensownością zakupu samyanga 8mm. Co prawda na szerokim końcu 2mm to dużo, ale sigma 10-20 chyba wystarczy.
I drobna dygresja do wcześniejszej dyskusji. Migracja z m4/3 do bagnetu F. Śmiało, "będziesz Pan zadowolony". Podobnie jak i ja ;)
konradzik
05-12-2014, 19:15
w koncu chce sie pobawic fisheyem :P na dzien dzisiejszy w tydzien kupione d5200, n18-105, n35 i s10-20 zamowiona ;) reszta po nowym roku z nowymi funduszami :)
czy ja wiem czy na bogato? :P w lumixie stalka 20 f/1.7 to 1,7k tyle co tu dwa obiektywy ;)
Ned Stark
05-12-2014, 19:47
W nikonie stałka 20 1,8 też swoje kosztuje.
Na Amazonie prawie 800$. Ale ona jest pod FF.
konradzik
05-12-2014, 21:08
W nikonie stałka 20 1,8 też swoje kosztuje.
tyle ze w nikonie masz x1,5 w lumixie x2, wiec blizej tej 20tce do nikonowej 35tki ;)
nikoniarz
05-12-2014, 21:43
Ale ona jest pod FF.
A czy to w czymś przeszkadza? Super, że jest pod FX- przyda się po rezygnacji z DX...
zbyszekD7000
05-12-2014, 21:54
Chyba z DX'a ;)
nikoniarz
05-12-2014, 21:55
Chyba z DX'a ;)
Racja, już poprawiam. Jednak co dwie głowy to nie jedna...
A czy to w czymś przeszkadza? Super, że jest pod FX- przyda się po rezygnacji z DX...
Oczywiście, że to tylko zaleta. Ale ma jednak wpływ na cenę.
nikoniarz
06-12-2014, 01:11
Oczywiście, że to tylko zaleta. Ale ma jednak wpływ na cenę.
Chyba warto dołożyć by nie być w przyszłości "w plecy" przy przesiadce na FX. Też kiedyś myślałem, że FX nie dla mnie... Że cena, że szkła... Ale życie jest życiem- zmienia się. Nie twierdzę, że każdy tak musi mieć, ale warto mieć to na uwadze... Kiedyś uważałem, ze DX jest wystarczający. Dziś uważam, że bez FX i DX w torbie byłoby dziwnie... Jutro mogę sądzić zupełnie coś innego. Ludzie się zmieniają- potrzeby i oczekiwania również.
konradzik
06-12-2014, 22:39
nie bede zakladal tematu kolejnego skoro mozna wykorzystac ten ;) jako ze z obiektywami szybko sie wstrzelilem w to co mi jest potrzebne tak z lampami poradzic sobie nie moge. Od wczoraj czytam kilkaset stron za mna. W sumie duzego mentliku nie ma bo albo tani bubel albo drozsze na lata. Wybiore te 2gie, kobiety prezent na swieta :D Pytanie:
Uzywana SB900 czy nowa metz 52? uzywki sb900 sa w cenie uzywek sb700 dlatego ta a nie 700setka. Budzet jak widac do 800. Nowa SB910 za 2x tyle odpada :) ewentualnie jaki jest koszt regeneracji lampy tj wymiana palnika?
... chyba najłatwiej zadzwonić do Nikona. W sumie Cię podziwiam bo jako jeden z nielicznych bierzesz pod uwagę, że nie da się ocenić lampy (jej ilości błyśnięć) i zdajesz sobie sprawę, że jeśli kupisz używkę może wystąpić awaria. Większość ludzi leci na oferty np. na all.... "mało używana max 200 błysków". MZ jak ktoś kupił lampę i błysnął 200 razy i stwierdził, że to nie dla niego... to chyba mija się z prawdą :) Ale kwestia gustu :) Ja nakłaniam Cię mimo wszystko do Sabinek. Posiadam 2. SB 600 już chyba 5 rok a SB 910 ok 1,5r. Dość sporo błyskam. Czy do produktowej czy na imprezach... MZ świetne lampy, które powinny sługo posłużyć :)
Andrzej1974
06-12-2014, 23:15
Czy dobrze rozumiem... chcesz kupić na prezent kobiecie używkę? Jeśli to ma być prezent to tylko nówkę bierz pod uwagę. Nawet jak nie jest to lampa N...
konradzik
06-12-2014, 23:28
na odwrot :P to ma byc prezent od kobiety dla mnie :D albo uzywka sb900 albo metz 52 nowka :D
Witam nikoniarzy. Chciałbym sobie kupić lustrzankę wraz z kilkoma obiektywami. Wybór systemu padł na nikona, bo robi fajne puszki i ma dużo fajnych obiektywów systemowych. Canon odpada ze względu na słabe sensory, Sony też mi nie podchodzi właśnie ze względu na matryce, a Pentax puszki ma moim bezkonkurencyjne patrząc na stosunek jakość/cena, ale obiektywy systemowe takie sobie, drogie i o dziwnych ogniskowych. Obiektywy firm trzecich także znacząco droższe niż u Nikona czy Canona.
Szkoda tylko, że Nikon nie ma wbudowanej stabilizacji matrycy, bo to naprawdę super sprawa.
Wybór ograniczyłem do modelu D5200 i D7100. Oba modele mają podobne bardzo dobre matryce, czytając testy D5200 wydaje się mieć ciut lepszą.
Wziąłbym D7100 ze względu na ergonomie, ale obecna cena d5200 jest tak kusząca, że już sam nie wiem. D7100 na pewno jest aparatem lepszym, ale cena prawie 2x tyle, a jakość obrazka i tak nie będzie lepsza. Autofokus w D7100 lepszy, ale w D5200 też całkiem dobry, bo zaadoptowany z modelu D7000.
Może lepiej wziąć D5200 i za rok sprzedać i kupić D7200? Myślicie, że następca D7100 będzie istotnie lepszy?
O formacie FX nie myślę, bo to zupełnie inna pólka cenowa.
Obiektywy, które chcę kupić to Nkkor 35mm f/1.8 DX, Tamron 60mm f/2.0 Macro, Sigma 18-250 f/3.5-6.3 Macro i Sigma 10-20 f/4-5.6.
Co sądzicie o tych obiektywach? Wydaję mi się, że taki zestaw pozwoli fotografować niemal wszystko.
Mam 3 obiektywy z twojej listy. Zamiast Tamrona 60mm, wziąłbym używaną Sigmę 105mm. 35mm mam od początku i zastanawiam się nad sprzedażą. Fajne szkło na domowe imprezy. Tamrona w sumie nawet lubię, ale z moim D5000 ma kiepski AF. Sigmę 10-20mm dopiero udało mi się wylicytować, więc za wiele nie mogę o niej powiedzieć. Jest mega szeroko. Denerwuje trochę brak przełącznika AF na obiektywie. D7100 ma w sumie jedną dużą wadę względem niższych modeli - brak odchylanego ekranika.
Witam Brać Nikoniarzy. Dołączam się do tematu ponieważ sam stoję przed wyborem systemu . Miałem już w rękach D7100 i przypadł mi do gustu. Wraz z nim planuje zakupić Sigme 18-35 oraz Nikkor AF-S 70-200 mm f/4G ED VR . Czy szkła te są dobrym wyborem ? Jak sprawuje się owa sigma w połączeniu z D7100 ? Problemy z AF ? Jakość obrazka ? Co do wyboru 70-200 - czy AF w tym szkle jest wystarczająco szybki do fotografowania np. meczy koszykówki lub siatkówki ? Ja wiem że światło 2,8 było by lepsze ale niestety możliwości finansowe mnie ograniczają.
Co do body D7100 to czy jest prawdą że można trafić na egzemplarze z matrycą która "generuje " HotPiksele ? Obawiam się zakupu bubla . Jak jest z awaryjnością tego modelu ?
Ned Stark
07-12-2014, 11:28
Nie lepiej kupić sigmę 70-200 albo tamrona 70-200 f2,8? Cena jest podobna, ale różnica w świetle ogromna. Szczególnie jeśli chodzi o sporty na hali.
Nikkor AF-S 70-200 mm f/4G ED VR wydaje mi się lepszym rozwiązaniem wszak jest systemowy ,lepszy optycznie i wykonany solidniej - jeśli się mylę to poprawcie . Wiem że w sportach halowych skąpa ilość światła "wymusza" bądz podbijanie iso lub wspomaganie światłem błyskowym. Czy Metz 58-AF2 jest dobrym wyborem ? Poza tym cena Nikkor AF-S 70-200 mm f/4G ED VR aktualnie w akcji CashBack jest atrakcyjna.
Ned Stark
07-12-2014, 12:22
To czy jest systemowy czy nie systemowy to akurat nie ma żadnego znaczenia. Sigmę 18-35 chcesz kupić, a ona też nie jest systemowa. A jest po prostu dobra, podobnie jak 70-200. Z testów wynika, że wielkiej różnicy między systemowymi, a niezależnymi szkłami 70-200 f2,8 nie ma. Tamron daje 5 lat gwarancji. Sport fotografuje Archibald i tutaj wszystkim szkło (sigmę) poleca. Na hali f2,8 to raczej minimum. Nie da rady świecić. Ostatnio fotografowałem na turnieju piłkarskim i było strasznie ciemno. Używałem 85 na przesłonach f2-f2,8 i musiałem podbijać bardzo mocno iso.
Co do lampy - Metz jest ok.
nikoniarz
07-12-2014, 12:29
Wiem że w sportach halowych skąpa ilość światła "wymusza" bądz podbijanie iso lub wspomaganie światłem błyskowym.
Nie polecam irytowania zawodników oraz reszty ludzi błyskaniem...
Czyli bez światła 2,8 nie warto brać się za fotografowanie rozgrywek na hali ? Na pewno ideałem byłby Nikkor AF-S 70-200 mm f/2.8G ED VR II niestety cena jak dla mnie jest zaporowa , no chyba że poczekam jeszcze rok i będę oszczędzał cierpliwie. Jest jeszcze Sigma 70-200 mm f/2.8 APO EX DG OS HSM tylko czy warto ? Jak z AF i jakością obrazka na 2,8 ?
Przeglądając strony internetowe natrafiłem też na Sigma 50-150 mm f/2.8 APO EX DC OS HSM .Z tego co widzę to mniejszy zakres ,zamknięty w obudowę z 70-200 ?Dobre szkło ? Jest jeszcze starsza wersja Tamrona 70-200 jednak czy jego AF wydoli przy fotografowaniu dynamicznych scen ?
Ned Stark
07-12-2014, 18:51
Jest jeszcze Sigma 70-200 mm f/2.8 APO EX DG OS HSM tylko czy warto ? Jak z AF i jakością obrazka na 2,8 ?
O tej sigmie pisałem wyżej. Zarówno to szkło jak i ten nowszy i droższy tamron nie ustępują wcale nikkorowi. Wystarczy poczytać i pooglądać zdjęcia. Archibald gdzieś tutaj wrzucał zdjęcia z hali, ze skoków narciarskich i innych sportów ;-). Na górze masz wyszukiwarkę.
nie bede zakladal tematu kolejnego skoro mozna wykorzystac ten ;) jako ze z obiektywami szybko sie wstrzelilem w to co mi jest potrzebne tak z lampami poradzic sobie nie moge. Od wczoraj czytam kilkaset stron za mna. W sumie duzego mentliku nie ma bo albo tani bubel albo drozsze na lata. Wybiore te 2gie, kobiety prezent na swieta :D Pytanie:
Uzywana SB900 czy nowa metz 52? uzywki sb900 sa w cenie uzywek sb700 dlatego ta a nie 700setka. Budzet jak widac do 800. Nowa SB910 za 2x tyle odpada :) ewentualnie jaki jest koszt regeneracji lampy tj wymiana palnika?
Sensowne podejście.
SB-900 pod każdym względem lepsza od Metza... no może wielkością trochę ustępuje, bo wielka z niej kolubryna.
Wybór - hmm... ciężki, choć chyba skłaniałbym się ku SB-900, mimo kilku wkurzających rzeczy (np. powrót do auto zoomu po uśpieniu lampy/aparatu, czy przegrzewaniu się lampy).
Ale dobrze jest taką lampę porządnie obejrzeć przed zakupem, czy przypadkiem nie jest mocno wypalona (zażółcona szybka czy w ogóle środek głowicy).
Koszt wymiany palnika - sam na allegro palnik to 25-35zł (już z przesyłką). Robocizna, w zależności od serwisu - 50-150zł.
Witam Brać Nikoniarzy. Dołączam się do tematu ponieważ sam stoję przed wyborem systemu . Miałem już w rękach D7100 i przypadł mi do gustu. Wraz z nim planuje zakupić Sigme 18-35 oraz Nikkor AF-S 70-200 mm f/4G ED VR . Czy szkła te są dobrym wyborem ? Jak sprawuje się owa sigma w połączeniu z D7100 ? Problemy z AF ? Jakość obrazka ? Co do wyboru 70-200 - czy AF w tym szkle jest wystarczająco szybki do fotografowania np. meczy koszykówki lub siatkówki ? Ja wiem że światło 2,8 było by lepsze ale niestety możliwości finansowe mnie ograniczają.
Co do body D7100 to czy jest prawdą że można trafić na egzemplarze z matrycą która "generuje " HotPiksele ? Obawiam się zakupu bubla . Jak jest z awaryjnością tego modelu ?
D7100 + szkło f/4 na halach raczej na wiele nie pozwoli. Bardzo często jest tak, że pełna klatka, f/2.8 i ISO 6400 bywa mało, a czasy trzeba trzymać krótkie.
Co do ograniczeń finansowych - Sigma 70-200/2.8 OS jest w cenie 3900zł - czyli tańsza od Nikkora 70-200/4, a w takich warunkach nie będzie mu znacznie ustępowała.
A... co do jakości obrazka - jak przymkniesz Sigmę do f/4, to będziesz miał to samo co Nikkor, a Tamron VC USD, co prawda droższy o 500zł od Nikkora, ale wg. DxO w centrum nawet ostrzejszy.
Tu jest teścik sigmy i tamrona zrobiony przez naszych kolegów z forum
http://lenspro.pl/konfrontacja-sigmy-70-200-2-8-os-hsm-z-tamronem-70-200-2-8-vc-usd/
konradzik
07-12-2014, 20:24
Sensowne podejście.
SB-900 pod każdym względem lepsza od Metza... no może wielkością trochę ustępuje, bo wielka z niej kolubryna.
Wybór - hmm... ciężki, choć chyba skłaniałbym się ku SB-900, mimo kilku wkurzających rzeczy (np. powrót do auto zoomu po uśpieniu lampy/aparatu, czy przegrzewaniu się lampy).
Ale dobrze jest taką lampę porządnie obejrzeć przed zakupem, czy przypadkiem nie jest mocno wypalona (zażółcona szybka czy w ogóle środek głowicy).
Koszt wymiany palnika - sam na allegro palnik to 25-35zł (już z przesyłką). Robocizna, w zależności od serwisu - 50-150zł.
jak nie znajde w rozsadnej cenie sb900 to wezme metza bo placic 1100 za sb900 to lepiej 350 dolozyc do nowej sb910, a narazie szukam do 800 bo i tak nie wykorzystam jej mozliwosci ;) bedzie malo kupi sie druga :P
salceson
17-12-2014, 13:55
Ostatecznie kupiłem Nikona D7000. 1400zł za egzemplarz z przebiegiem 6000 zdjęć. Do tego obiektyw Sigma 8-16mm na gwarancji za 1700zł.
Chyba dobre ceny? :smile:
Teraz jeszcze w kwestii obiektywu makro/portretówka. Brać lepiej Tamrona 60mm f/2.0, czy Sigme 70mm f/2.8?? Który ma lepszy AF? Sigma ma limiter i jest na śrubokręt. Tamron ma wbudowany silnik AF, ale jest bez limitera.
Ned Stark
17-12-2014, 13:57
Cena za d7000 niska. Nawet trochę podejrzana ;-) pewnie ma walnięty af...
salceson
17-12-2014, 14:09
Cena za d7000 niska. Nawet trochę podejrzana ;-)
wygrałem aukcję hehe :razz:
pewnie ma walnięty af...
oby nie.. sprzedawca napisał, że aparat jest w pełni sprawny
wygrałem aukcję hehe :razz:
I tak cena zastanawiająco absurdalna.
oby nie.. sprzedawca napisał, że aparat jest w pełni sprawny
AF w D7000 czasem jest sprawny inaczej ;)
Ned Stark
17-12-2014, 14:29
Tu już pewnie jest tak walnięty egzemplarz, że sobie z nim serwis nie poradził :P
cz4rnuch
17-12-2014, 14:40
I tak cena zastanawiająco absurdalna. Skoro to aukcja to cena jest taka jaką się wylicytowało ;) Czasami po prostu tak jest, że coś się kupi za grosze bo ktoś kto wystawiał liczył na większe zainteresowanie i się przeliczył.
Skoro to aukcja to cena jest taka jaką się wylicytowało ;) Czasami po prostu tak jest, że coś się kupi za grosze bo ktoś kto wystawiał liczył na większe zainteresowanie i się przeliczył.
Oczywiście masz rację, ale mi i tak się w podobnych przypadkach czerwone światełko zapala. Mały przebieg, cena sporo poniżej średniej... Może inni potencjalni kupcy dopytali sprzedającego o coś, o czym nie pomyślał wygrywający aukcję?
Nie ma co gdybać. Oby sprzęt się dobrze sprawował :)
Niby koledze gratulujesz zakupu ale z drugiej strony, jakbyś zazdrościł, że tanio kupił.
Pewnie, że zazdroszczę! D7000 to podobno (piszę podobno, bo nie używałem) świetny sprzęt. Za taką kasę, pewnie wręcz rewelacyjny :)
Ned Stark
17-12-2014, 15:49
Żadna zazdrość :P Zawsze dobrze postraszyć źle działającym af :D
Zawsze dobrze postraszyć źle działającym af :D
Przestań krakać, wszystko będzie dobrze ;P
przestancie dywagowac na temat af w d7k znam pare osob ktore maja d7000 i nie narzekaja chociaz ilosc trafionych klatek jest mizerna, ale robia zdj i sie ciesza ze sprzetu :) i dla nich jest wszystko ok
salceson
17-12-2014, 16:07
chociaz ilosc trafionych klatek jest mizerna, ale robia zdj
to żeś pocieszył :lol:
Ned Stark
17-12-2014, 16:07
Działa im af i dlatego nie sprzedali puszek jeszcze :D
Obym nie był złym prorokiem (bo tak naprawdę robię sobie jaja z wiarą, że będzie dobrze), ale tutaj jest gdzieś kilka wątków o tym autofocusie. Życzę owocnej lektury :D
Działa im af i dlatego nie sprzedali puszek jeszcze :D
Obym nie był złym prorokiem (bo tak naprawdę robię sobie jaja z wiarą, że będzie dobrze), ale tutaj jest gdzieś kilka wątków o tym autofocusie. Życzę owocnej lektury :D
Jest tez taki gdzie sie ludzie chwala, ze dziala bez problemow...
Sa tez tacy co slyszeli, ze nie dziala, sprzetu w rekach nie mieli i powielaja ta zbiorowa histerie.
Wiec na dwoje babka wrozyla.
pozdro