PDA

Zobacz pełną wersję : Pomoc dla nowego początkującego:)

sebcio1
03-12-2014, 01:31
Witam Nikoniarze!
Jestem początkującym fotografem jeśli tak można powiedzieć, a może nawet osobą posiadającą aparat. Cyknąłem ok 50 tyś zdjęć, ale dopiero od niedawna poświęcam fotografii więcej czasu. Zwracam się do Was Przyjaciele z zapytaniem: Posiadam Nikona D5100 + plus podstawowy obiektyw 18-55 VR słabe światełko. Chcę zainwestować ok 2 tyś. w lampę zewnętrzną, obiektyw portretowy, i jeszcze jeden np 55-200. Czy ktoś byłby w stanie podać parametry, żeby zmieścić się w cenie i żeby zestaw był przyzwoity. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Jeśli temat nie w tym dziale to administratorzy niech przerzucą post do właściwego działu. Przepraszam jestem tu nowy i jeszcze nie poznałem forum.

Marek
03-12-2014, 02:10
... i jeszcze nie poznałem forum.
Od tego wypadałoby zacząć.
Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać. Traktujesz nas jak wróżki. Mamy wiedzieć co Ci potrzebne i jeszcze liczyć czy kasa się będzie zgadzała. Wybacz, ale to już lenistwo jest wielkie. Forum to jedna wielka kopalnia wiedzy. Czytaj więc i korzystaj. Oglądaj albumy fotograficzne i strony fotografów.
Zdjęcia też mamy za Ciebie robić żeby były przyzwoite?!

KaarooL
03-12-2014, 02:45
W tej kwocie zostanie jeszcze trochę luzu na zakup auta z pełnym bakiem... cobyś mógł nim plenery latać.

Zainwestuj trochę czasu i poczytaj forum a dowiesz się jaki mnożnik należy dobrać do wspomnianych dwóch klocków...

NegLTD
03-12-2014, 03:02
hmmm. Polecam przy każdym cyknięciu wrzucać 50 groszy do skarbonki :)
Uzbierasz na dobrą szklarnię i jest szansa że przestaniesz posiadać aparat a może nawet zaczniesz robić zdjęcia (nie że szkła lepsze tylko że 50-groszówki jak się zaczną kończyć to zaczniesz szanować sprzęt).

oczywiście to tak z przymrużeniem oka dla rozluźnienia atmosfery tematu ;)

Poważnie- jakaś tele sigma na poziomie cenowym 18-55 kitowego, używka stałka i palnik wyjdzie za 2 koła. Natomiast nie ma co pytać o wybór- bo masz do wyboru tylko to co najtańsze.

Rafał_Sz
03-12-2014, 10:06
Witam Nikoniarze!

Cześć!

Napisz nam, co jest głównym tematem Twoich zdjęć.

ppablo12345
03-12-2014, 10:12
Przyjmując 700 zł na 55-200 zostaje jeszcze 1300 zł do wykorzystania.
Polecam więc Nikkor 50 1.8 G do portretu za 700-800 zł. Bardzo dobre i tanie szkło, używam do portretu i do bardziej ogólnych scen w plenerze.
Za 500-600 zł na lampę nie poszalejesz. Możesz kupić Nissina di622 m2, zmieścisz się w kwocie, ale lampa topowa nie jest, więc z czystym sumieniem nie mogę polecić (posiadam), chocby ze względu na brak synchronizacji na krótkie czasy. Możesz więc albo dołożyć 400 zł do SB-710, albo kupić trochę tańszego Metza - tej lampy akurat nie miałem, ale sporo osób na forum poleca, poszukaj w odpowiednim dziale.

Marek
03-12-2014, 10:37
...Napisz nam, co jest głównym tematem Twoich zdjęć.
Rafał, a po co Ci to wiedzieć? Przecież pytanie jest konkretne:

... Chcę zainwestować ok 2 tyś. w lampę zewnętrzną, obiektyw portretowy, i jeszcze jeden np 55-200. Czy ktoś byłby w stanie podać parametry, żeby zmieścić się w cenie i żeby zestaw był przyzwoity...
Tak ciężko poczytać w odpowiednich działach o sprzęcie np : TUTAJ (http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=74) i TUTAJ (http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=70)? Może zajrzeć do TEGO (http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=105) działu?!
Sprawdzić ceny na portalach aukcyjnych, sklepach internetowych (skąd mamy wiedzieć czy chcesz sprzęt nowy czy używany też bieżesz pod uwagę?) i wtedy mając konkretne wątpliwości doczytać i ewentualnie zapytać?
Wybaczcie ale zaczyna mnie irytować indolencja jaka się szerzy na forum. Brak jakiegokolwiek wysiłku, brak chęci zgłębienia wiedzy i tematu. Ja wiem, że nie każdy ma dużą wiedzę, że pyta, ale żeby nie można było wykazać się minimalnym wysiłkiem?! Tego nie rozumiem.

MstrG
03-12-2014, 10:51
Wybaczcie ale zaczyna mnie irytować indolencja jaka się szerzy na forum. Brak jakiegokolwiek wysiłku, brak chęci zgłębienia wiedzy i tematu. Ja wiem, że nie każdy ma dużą wiedzę, że pyta, ale żeby nie można było wykazać się minimalnym wysiłkiem?! Tego nie rozumiem.

Podał chociaż kwotę ;)
Czasem są pytania w stylu: "Co kupić, aby robić ładne, jasne zdjęcia. Mam ciemny kit."

Archibald6803
03-12-2014, 11:42
Wyczuwam u przedmówców sporą frustrację. Wiem, pogoda za oknem nie nastraja optymistycznie ....
Może pora odpocząć przez parę tygodni od forum ?

Sebcio1 leniuchu ;
budżet 2000 pln nie jest za wysoki , ale sprawa nie jest całkowicie beznadziejna ;
Krok 1.zacznij od zakupu lampy ; masz "ciemnego" kita - lampa da mu nowe życie w trudniejszych warunkach oświetleniowych ; Twoje zdjęcia nabiorą innego wymiaru ; poszukaj używanego Nikona sb800 (lub w ostateczności sb700); za egzemplarz w przyzwoitym stanie zapłacisz ok 700 zł. Do tego akku + ładowarka ; za 100 pln.
Krok 2. Kup w sklepie nowego Nikkora 55-300 VR ; koszt circa 1200zł ; to najlepszy z najtańszych dłuższych zoomów , kupowanie innego (tańszego) obiektywu z tego zakresu mija się z celem.
Krok 3. zacznij zbierać pieniążki na szkło portretowe ; potrzebne Ci będzie 1800 zł. Na Nikkora 85/1.8G.
Do czasu zakupu - portrety porobisz tym co będziesz miał ; jak się postarasz to się da zrobić niezłe foty tym sprzętem.
Jak na początkującego amatora - będzie ok.

MackEstrite
03-12-2014, 12:19
W gruncie rzeczy do portretów na początek sprawdzi się też 50 1.8G. Przede wszystkim jest dużo tańszy od 85, ale mimo to ma ciekawą plastykę, świetną ostrość no i silnik wbudowany. Do tego ogniskowa już łapie się jedną nogą w grupę nadających się szkieł do portretów (pod DX). Broń boże tylko nie próbuj kupować 35 bo to wszyscy "zaawansowani" amatorzy polecają, a potem powstają przerysowane główki z rozmytym tłem.

Co do lampy, cóż na początek nie rzucałbym się na super topowe lampy, bo twoje body i tak nie wykorzysta jej możliwości. Puszka nie obsługuje HSS, więc podstawowy czas synchronizacji 1/200 i tak będzie max co można będzie wycisnąć z lampy, do tego nie masz obsługi radiowej lampą (CLS) więc nie ma co od razu rzucać się na głęboką wodą. Na początek sugeruję taniego chińczyka, sprawdzi się, a przy okazji przećwiczy z manualnego ustawiania. ;)

Andrzej1974
03-12-2014, 13:26
MZ wszystko zależy...
M.in. od tego jak dużo osoby chcemy mieć na zdjęciu, od miejsca gdzie robimy zdjęcie, od odległości, z której robimy zdjęcie... i jeszcze kilku rzeczy...
Życzę powodzenia komuś kto chce zrobić "portretową" 50tką na body DXowym całą sylwetkę osoby z odległości np 3-3,5 metrów w pomieszczeniu. Znienawidzoną 35 da radę i z tej odległości niczego nie przerysuje się. Co innego jak wchodzi się z obiektywem w twarz. Wtedy nawet typowo portretowa 85tka zrobić potrafi kartofel z nosa...

Edit
Błędy.

GonzoG
03-12-2014, 14:28
MZ wszystko zależy...
M.in. od tego jak dużo osoby chcemy mieć na zdjęciu, od miejsca gdzie robimy zdjęcie, od odległości, z której robimy zdjęcie... i jeszcze kilku rzeczy...
Życzę powodzenia komuś kto chce zrobić "portretową" 50tką na body DXowym całą sylwetkę osoby z odległości np 3-3,5 metrów w pomieszczeniu. Znienawidzoną 35 da radę i z tej odległości niczego nie przerysuje się. Co innego jak wchodzi się z obiektywem w twarz. Wtedy nawet typowo portretowa 85tka zrobić potrafi kartofel z nosa...

Edit
Błędy.

85-tka kartofla z nosa nie zrobisz, choć byś się starał, i to nawet na FX.

Do autora wątku:
W budżecie 2000zl będzie słabo.
Lampa - najtaniej Nissin Di600 (nie słuchaj rad o Di622) - 450zl
Jasna stałka - Nikkor 50/1.8G - 750zl

Zostaje 800zl, czyli będziesz mógł już kupić tylko uzywanego Nikkora 55-300VR, bo nowy to wydatek 1100zl.
55-200 nie polecam, to słabiutki optycznie obiektyw i dość awaryjny.

sebcio1
03-12-2014, 18:22
Dziękuję bardzo za kilka słów pomocy, a co do słów że nie chce mi się szukać to nie jest to prawdą i nie chce się tu usprawiedliwiać, ale dużo czytam, szukam i wgl. ale bardzo długo pracuje i brakuje mi czasu żeby tak wszystko dokładnie szczegół po szczególe, a w weekendy szybko wykonuje obowiązki domowe i staram się dużo jeździć, fotografować, próbować różnych ustawień aparatu, bo co z tego że się naczytam, dla mnie liczy się praktyka, jedno ujecie różne ustawienia a potem porównywanie i widzę co jest ok a co trzeba poprawić. A pytam się o to co mogę kupić w tej cenie, bo nie chcę kupić czegoś co będzie tanie a nikt tego nie poleci. I postawiłem na profesjonalizm i wasze większe doświadczenie:)