Zobacz pełną wersję : Pomoc dla nowego początkującego:)
Witam Nikoniarze!
Jestem początkującym fotografem jeśli tak można powiedzieć, a może nawet osobą posiadającą aparat. Cyknąłem ok 50 tyś zdjęć, ale dopiero od niedawna poświęcam fotografii więcej czasu. Zwracam się do Was Przyjaciele z zapytaniem: Posiadam Nikona D5100 + plus podstawowy obiektyw 18-55 VR słabe światełko. Chcę zainwestować ok 2 tyś. w lampę zewnętrzną, obiektyw portretowy, i jeszcze jeden np 55-200. Czy ktoś byłby w stanie podać parametry, żeby zmieścić się w cenie i żeby zestaw był przyzwoity. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Jeśli temat nie w tym dziale to administratorzy niech przerzucą post do właściwego działu. Przepraszam jestem tu nowy i jeszcze nie poznałem forum.
... i jeszcze nie poznałem forum.
Od tego wypadałoby zacząć.
Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać. Traktujesz nas jak wróżki. Mamy wiedzieć co Ci potrzebne i jeszcze liczyć czy kasa się będzie zgadzała. Wybacz, ale to już lenistwo jest wielkie. Forum to jedna wielka kopalnia wiedzy. Czytaj więc i korzystaj. Oglądaj albumy fotograficzne i strony fotografów.
Zdjęcia też mamy za Ciebie robić żeby były przyzwoite?!
W tej kwocie zostanie jeszcze trochę luzu na zakup auta z pełnym bakiem... cobyś mógł nim plenery latać.
Zainwestuj trochę czasu i poczytaj forum a dowiesz się jaki mnożnik należy dobrać do wspomnianych dwóch klocków...
hmmm. Polecam przy każdym cyknięciu wrzucać 50 groszy do skarbonki :)
Uzbierasz na dobrą szklarnię i jest szansa że przestaniesz posiadać aparat a może nawet zaczniesz robić zdjęcia (nie że szkła lepsze tylko że 50-groszówki jak się zaczną kończyć to zaczniesz szanować sprzęt).
oczywiście to tak z przymrużeniem oka dla rozluźnienia atmosfery tematu ;)
Poważnie- jakaś tele sigma na poziomie cenowym 18-55 kitowego, używka stałka i palnik wyjdzie za 2 koła. Natomiast nie ma co pytać o wybór- bo masz do wyboru tylko to co najtańsze.
Rafał_Sz
03-12-2014, 10:06
Witam Nikoniarze!
Cześć!
Napisz nam, co jest głównym tematem Twoich zdjęć.
ppablo12345
03-12-2014, 10:12
Przyjmując 700 zł na 55-200 zostaje jeszcze 1300 zł do wykorzystania.
Polecam więc Nikkor 50 1.8 G do portretu za 700-800 zł. Bardzo dobre i tanie szkło, używam do portretu i do bardziej ogólnych scen w plenerze.
Za 500-600 zł na lampę nie poszalejesz. Możesz kupić Nissina di622 m2, zmieścisz się w kwocie, ale lampa topowa nie jest, więc z czystym sumieniem nie mogę polecić (posiadam), chocby ze względu na brak synchronizacji na krótkie czasy. Możesz więc albo dołożyć 400 zł do SB-710, albo kupić trochę tańszego Metza - tej lampy akurat nie miałem, ale sporo osób na forum poleca, poszukaj w odpowiednim dziale.
...Napisz nam, co jest głównym tematem Twoich zdjęć.
Rafał, a po co Ci to wiedzieć? Przecież pytanie jest konkretne:
... Chcę zainwestować ok 2 tyś. w lampę zewnętrzną, obiektyw portretowy, i jeszcze jeden np 55-200. Czy ktoś byłby w stanie podać parametry, żeby zmieścić się w cenie i żeby zestaw był przyzwoity...
Tak ciężko poczytać w odpowiednich działach o sprzęcie np : TUTAJ (http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=74) i TUTAJ (http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=70)? Może zajrzeć do TEGO (http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=105) działu?!
Sprawdzić ceny na portalach aukcyjnych, sklepach internetowych (skąd mamy wiedzieć czy chcesz sprzęt nowy czy używany też bieżesz pod uwagę?) i wtedy mając konkretne wątpliwości doczytać i ewentualnie zapytać?
Wybaczcie ale zaczyna mnie irytować indolencja jaka się szerzy na forum. Brak jakiegokolwiek wysiłku, brak chęci zgłębienia wiedzy i tematu. Ja wiem, że nie każdy ma dużą wiedzę, że pyta, ale żeby nie można było wykazać się minimalnym wysiłkiem?! Tego nie rozumiem.
Wybaczcie ale zaczyna mnie irytować indolencja jaka się szerzy na forum. Brak jakiegokolwiek wysiłku, brak chęci zgłębienia wiedzy i tematu. Ja wiem, że nie każdy ma dużą wiedzę, że pyta, ale żeby nie można było wykazać się minimalnym wysiłkiem?! Tego nie rozumiem.
Podał chociaż kwotę ;)
Czasem są pytania w stylu: "Co kupić, aby robić ładne, jasne zdjęcia. Mam ciemny kit."
Archibald6803
03-12-2014, 11:42
Wyczuwam u przedmówców sporą frustrację. Wiem, pogoda za oknem nie nastraja optymistycznie ....
Może pora odpocząć przez parę tygodni od forum ?
Sebcio1 leniuchu ;
budżet 2000 pln nie jest za wysoki , ale sprawa nie jest całkowicie beznadziejna ;
Krok 1.zacznij od zakupu lampy ; masz "ciemnego" kita - lampa da mu nowe życie w trudniejszych warunkach oświetleniowych ; Twoje zdjęcia nabiorą innego wymiaru ; poszukaj używanego Nikona sb800 (lub w ostateczności sb700); za egzemplarz w przyzwoitym stanie zapłacisz ok 700 zł. Do tego akku + ładowarka ; za 100 pln.
Krok 2. Kup w sklepie nowego Nikkora 55-300 VR ; koszt circa 1200zł ; to najlepszy z najtańszych dłuższych zoomów , kupowanie innego (tańszego) obiektywu z tego zakresu mija się z celem.
Krok 3. zacznij zbierać pieniążki na szkło portretowe ; potrzebne Ci będzie 1800 zł. Na Nikkora 85/1.8G.
Do czasu zakupu - portrety porobisz tym co będziesz miał ; jak się postarasz to się da zrobić niezłe foty tym sprzętem.
Jak na początkującego amatora - będzie ok.
MackEstrite
03-12-2014, 12:19
W gruncie rzeczy do portretów na początek sprawdzi się też 50 1.8G. Przede wszystkim jest dużo tańszy od 85, ale mimo to ma ciekawą plastykę, świetną ostrość no i silnik wbudowany. Do tego ogniskowa już łapie się jedną nogą w grupę nadających się szkieł do portretów (pod DX). Broń boże tylko nie próbuj kupować 35 bo to wszyscy "zaawansowani" amatorzy polecają, a potem powstają przerysowane główki z rozmytym tłem.
Co do lampy, cóż na początek nie rzucałbym się na super topowe lampy, bo twoje body i tak nie wykorzysta jej możliwości. Puszka nie obsługuje HSS, więc podstawowy czas synchronizacji 1/200 i tak będzie max co można będzie wycisnąć z lampy, do tego nie masz obsługi radiowej lampą (CLS) więc nie ma co od razu rzucać się na głęboką wodą. Na początek sugeruję taniego chińczyka, sprawdzi się, a przy okazji przećwiczy z manualnego ustawiania. ;)
Andrzej1974
03-12-2014, 13:26
MZ wszystko zależy...
M.in. od tego jak dużo osoby chcemy mieć na zdjęciu, od miejsca gdzie robimy zdjęcie, od odległości, z której robimy zdjęcie... i jeszcze kilku rzeczy...
Życzę powodzenia komuś kto chce zrobić "portretową" 50tką na body DXowym całą sylwetkę osoby z odległości np 3-3,5 metrów w pomieszczeniu. Znienawidzoną 35 da radę i z tej odległości niczego nie przerysuje się. Co innego jak wchodzi się z obiektywem w twarz. Wtedy nawet typowo portretowa 85tka zrobić potrafi kartofel z nosa...
Edit
Błędy.
MZ wszystko zależy...
M.in. od tego jak dużo osoby chcemy mieć na zdjęciu, od miejsca gdzie robimy zdjęcie, od odległości, z której robimy zdjęcie... i jeszcze kilku rzeczy...
Życzę powodzenia komuś kto chce zrobić "portretową" 50tką na body DXowym całą sylwetkę osoby z odległości np 3-3,5 metrów w pomieszczeniu. Znienawidzoną 35 da radę i z tej odległości niczego nie przerysuje się. Co innego jak wchodzi się z obiektywem w twarz. Wtedy nawet typowo portretowa 85tka zrobić potrafi kartofel z nosa...
Edit
Błędy.
85-tka kartofla z nosa nie zrobisz, choć byś się starał, i to nawet na FX.
Do autora wątku:
W budżecie 2000zl będzie słabo.
Lampa - najtaniej Nissin Di600 (nie słuchaj rad o Di622) - 450zl
Jasna stałka - Nikkor 50/1.8G - 750zl
Zostaje 800zl, czyli będziesz mógł już kupić tylko uzywanego Nikkora 55-300VR, bo nowy to wydatek 1100zl.
55-200 nie polecam, to słabiutki optycznie obiektyw i dość awaryjny.
Dziękuję bardzo za kilka słów pomocy, a co do słów że nie chce mi się szukać to nie jest to prawdą i nie chce się tu usprawiedliwiać, ale dużo czytam, szukam i wgl. ale bardzo długo pracuje i brakuje mi czasu żeby tak wszystko dokładnie szczegół po szczególe, a w weekendy szybko wykonuje obowiązki domowe i staram się dużo jeździć, fotografować, próbować różnych ustawień aparatu, bo co z tego że się naczytam, dla mnie liczy się praktyka, jedno ujecie różne ustawienia a potem porównywanie i widzę co jest ok a co trzeba poprawić. A pytam się o to co mogę kupić w tej cenie, bo nie chcę kupić czegoś co będzie tanie a nikt tego nie poleci. I postawiłem na profesjonalizm i wasze większe doświadczenie:)