Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Mały dylemat co wybrać :)

lvqe
02-12-2014, 15:34
Witajcie od dłuższego czasu nurtuje mnie pytanie jaka będzie najlepsza decyzja jeśli chodzi o zakup lamp :/
Planuję zakupić lampy YN-560 II do doświetlania sal/zakładania filtrów do zmiany/dodania koloru (wesela, mniejsze studniówki, imprezy okolicznosciowe). czy był by to dobry wybór? czy lepiej by się sprawdziły lampy YN-565II ? które już posiadają TTL,

i kolejny problem który też mnie zastanawia jak rozwiązać to zdjęcia w parach i małych grupkach 4-6 osobowych na tle fotograficznym, czy te lampy systemowe lub właśnie które planuje kupić dały by rade z sofboxem lub parasolkami ?? takie mini studio potrzebuję zrobić na studniówce... z czasem również planuję kupienie lamp normalnych studyjnych lecz teraz wolal bym tego uniknąć :/

tak więc podsumując:
1. Czy Lampy manualne YN-560 II nadają się do doświetlania tła/robienia kontry za pomocą wyzwalaczy ? (moje to PixelKingiPro) Czy też lepiej kupić YN-565 juz z TTL by wykorzystać automat na sali ? czy to nie bardzo się sprawdza ?

2 czy lampy zamontowane na statywach z dorzuconym sofboxem/ parasolką sa w stanie dobrze doswietlić zdj w parach, a później w grupach 4-6 osobowych? na tle fotograficznym a'la mini studio?

Był bym wdzięczny za udzielenie pomocy/Rad oraz np przykłady w postaci zdjęć wykonanych w opisywanym przezemnie problemach/przemyśleniach ;)

SerU
03-12-2014, 02:15
TTL do zdalnego doświetlania sali to kiepski pomysł, bo jak będzie mało światła przed aparatem, to gdzieś w tle będziesz miał przepiękny wybuch światła. Jeśli już, to rozsądnie ustawiony manual żeby rzeczywiście doświetlał, a nie prześwietlał.

Podobnie zresztą przy mini studio na studniówkach, czy innych imprezach - dwie manualne YN z parasolkami spokojnie dadzą radę - sam kilka razy tak błyskałem. Ba! Nawet jedną to ogarniesz, jeśli w pomieszczeniu będziesz miał trochę zastanego światła i głowę na karku ;)

lvqe
03-12-2014, 02:26
Wlasnie problem tkwi ze to ciemna sala, w przyszlym tygodniu bede dokladnie ogladal sale w ktorej bedzie zabawa, wiec ocenie czy jest szansa na swiatlo zastane, czy tez niestety nie ;) @SerU a moglbys mi podeslac jak to wychodzi w takim zestawieniu na studniowce z parasolkami i manualami?;) bylbym wdzieczny, jak sie to ma w praktyce jesli to nie problem oczywiscie moj e-mail '[email protected]'

SerU
03-12-2014, 02:53
Angielskich studniówek nie robię :) Ale masz poniżej przykład, który kiedyś prezentowałem w innym podobnym wątku. Dwie YN560 II w parasolkach.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/09/ligtt-1.jpg
źródło (http://rydosz.com/pic/ligtt.jpg)

lvqe
03-12-2014, 03:41
Musze przyznac ze efekt calkiem dobry jak na dwie parasolki ;) chyba coraz bardziej sie sklaniam do kupna,

A nie wiesz moze jak wyglada wspolpraca king pro z yn??;)

GonzoG
03-12-2014, 03:50
A nie wiesz moze jak wyglada wspolpraca king pro z yn??;)

O jakiej współpracy piszesz ??

lvqe
03-12-2014, 06:25
Chodzi o wspolprace wyzwalacze pixel king pro z lampami yn-560ii bo ponoc w Canonie jakies wystepuja jesli chodzi o wyzwalanie.