Zobacz pełną wersję : Głowica Manfrotto, a inne statywy
Chcę kupić dwa statywy, jeden mniejszy na krótkie wyjazdy( Sirui t005), a drugi manfrotto 55XPROB.
Żeby nie dublować głowic chciałem kupić Manfrotto ,ale mam wątpliwość czy będzie pasować do statywów innych producentów ?
pasowac bedzie.
inna sprawa jest to, po co sobie robic krzywde tym szajsem, jak mozna kupic porzadna mechanicznie glowice, najlepiej taka zgodna z uniwersalnym standardem Arca Swiss. nie piszesz do jakiego korpusu, ale pod nogi wielkosci T005 pasuje chocby cos takiego jak Triopo NB-1S, ktore jest tanie i bardzo porzadne mechanicznie.
masz na myśli że manfrotto ma słabe głowice czy ten statyw sirui jest marny?
korpus d70s + sigma10-20 najczęściej
masz na myśli że manfrotto ma słabe głowice
ma tez lepsze, tylko drogie.
ja sam mialem w uzytkowaniu dwie glowice MF: 222 i 486RC2. w pewnym momencie zamienilem na glowice arkowe i w zyciu do Manfrotto nie wroce, bo to jest mechanicznie straszny szajs.
w tej chwili mam Sirui K-30x na duzych nogach i ww Triopo NB-1S na malych (w moim przypadku T1004). jak trzeba, to ten mniejszy statyw trzyma Canona 6D z 70-300L czy 24-105/4 i nie ma zarzutow co do stabilnosci.
korpus d70s + sigma10-20 najczęściej
ww. Triopo w zupelnosci do tego wystarczy. chociaz tu trzeba miec swiadomosc, ze przy robieniu zdjec w pionie trzeba bedzie uwazac (starannie dokrecac segmenty nog i glowice, wybierac sztywne podloze do rozkladania nog, unikac wietrznej pogody*) albo z czasem zrobic sobie prezent w postaci L-bracketa z Chin:
http://www.amazon.de/XCSOURCE%C2%AE-Universal-Schnellwechselplatte-Halterung-LF376/dp/B00L1YK1NA/ref=sr_1_fkmr1_1?ie=UTF8&qid=1417446927&sr=8-1-fkmr1&keywords=l-bracket
to akurat kwestia niezalezna od producenta glowicy, chociaz niewatpliwie L-brackety pod standardowe mocowanie sa lzejsze i jest je latwiej kupic (i sa tansze) niz wypierdy wlasne Manfrotto.
krishary
14-12-2014, 01:35
Akustyk ma rację, ja się prawda musze porządnie rozeznać ale nie kupię głowicy która nie jest Arca Swiss tudzież nie ma plate - a wymienialnego. Choć po paru minutach w pl sklepach byłem zdziwiony ze takowych nie ma a sprzedawca nie wie co to jest Arca Swiss. Ja bardzo polecam markins ballheads o teraz tez kupie (niestety markins z gitzo poszedł razem z autem :-( ) a no i dodam że te Gliwice mają w większości standardowe wkręty chyba 1/8 cala ale głowy nie daje.
glowice manfrotto mgq6 mam z arca. dostepna rowniez z "wypierdem wlasnym" manfrotto.