PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki program do księgowości i biurokracji?

Rodzyn90
01-12-2014, 16:04
Cześć wam.
Mam pytanie.
Od stycznia zakładam działalność gospodarczą. Na zasadach ogólnych, bez vat.

Szukam programu za pomocą którego będę w stanie "obsłużyć" całą dokumentacje firmową - zarówno wystawić fakture, paragon; jak i wypełnić i wydrukować druki do ZUS, US itp.
Czy macie doświadczenia z takimi programami?
Jeśli tak to co możecie polecić żebym później nie miał problemów z biurokracją?

spiritus
01-12-2014, 16:11
Ja na stażu w serwisie komp. używałem subiekta. Łatwy i przyjemny.
Nie wiem jak z drukami do ZUS i US (których nie robiłem). Musiałbyś poczytać.

Rodzyn90
01-12-2014, 16:43
Z tego co czytam to chyba Mała Księgowość 2015 z RP za 59 zł jest OK.
Zależy mi żeby ten program był prosty w obsłudze i żebym był w stanie ogarnąć wszystkie papierkowe rzeczy związane z prowadzeniem działalności fotografa okolicznościowego.

rul3z
01-12-2014, 17:08
Co prawda jestem vatowcem, ale Tobie tez się przyda:
http://www.programer.com.pl/Oferta/Programy/Mozliwosci/Faktura.aspx

a i jest bezpłatny ;)

puciek
01-12-2014, 18:11
Ja używam: Mała księgowość Start i Faktura i kasa Oba firmy Sage Symfonia. A druki do US robię przez e-deklaracje - do pobrania ze strony http://www.finanse.mf.gov.pl/systemy-informatyczne/e-deklaracje Do ZUS wypełniasz tylko dokumenty zgłoszeniowe po założeniu działalności i chyba dwie deklaracje DRA - zanosiłem osobiście. Potem, jeżeli nic się nie zmienia, to żadnych dokumentów dostarczać nie musisz.

ps. A jak chcesz koniecznie wypełnić deklaracje elektronicznie, to jest darmowy program Płatnik, ale ZUS przyjmuje dokumenty tylko od firm mających min 5-ciu pracowników i do wysłania potrzebny jest podpis elektroniczny - gra nie warta świeczki przy działalności jednoosobowej.

Rodzyn90
01-12-2014, 22:23
Czyli jak rozumiem jeśli nie będę vatowcem to wszystko mi potrzebne znajde w Sage Symfonia Mała Księgowość Start? Z tego co widzę ten program kosztuje ok. 200 zł.

Z dokumentami to zależy mi jedynie na możliwości wypełnienia go w programie a następnie wydrukowaniu i wysłaniu listem do urzedu.

andrstac
01-12-2014, 22:39
Ja używam internetowej "ifirma"
Może drożej wychodzi, ale mam spokój z aktualizacjami, backupami, pomoc księgowej w nietypowych sytuacjach i dostęp z każdego miejsca. Poza tym można temat ogarnąć praktycznie bez wiedzy ekonomicznej (dwie małe kontrole US bez zastrzeżeń).

puciek
02-12-2014, 08:19
Ja jestem Vatowcem i Mała księgowość Start mi wystarcza. Kupiłem program już dawno za niecałą 100-wkę i do tego Faktura i kasa za niecałe 60zł. Musisz się tylko zastanowić jaką formę rozliczenia przyjmiesz w firmie. Ja działam na zasadzie ogólnej - księga przychodów i rozchodów. W ustawieniach firmy (w programie) masz do wyboru: Księga przychodów i rozchodów, Ewidencja ryczałtowa i Karta podatkowa oraz wybierasz, czy prowadzić rejestr VAT czy nie.

ps. Na alledrogo można ją kupić za 160zł.

gALL
02-12-2014, 14:39
Lata temu wybralem produckty Symonii (Sage) z serii Start z jednego powodu, administrowalem ich wiekszym produktem (seria Forte) i wiedzialem jak poruszac sie po programie oraz zaprzyjazniona ksiegowa zawsze mogla pomoc w rozliczeniach. Poza tym oni byli pierwsi, co zrobili produkt w pelni sprawny pod Windowsem a nie protezy z DOS'a lecz to juz prehistoria. Obecnie od 8 lat nie mam tej przyjemnosci samozatrudnienia, ale jakbym znow mial cos kupic raczej od nich.

ukasz81
03-12-2014, 22:57
Mała księgowości co roku chyba właśnie w styczniu jest za free z Rzeczpospolita

ukasz81
03-12-2014, 22:59
A i dlaczego bez VAT? Wydaje mi się ze na VAT możesz tylko zarobić. Przy zakupach odliczasz VAT a tak to go przezucasz po prostu.

Rodzyn90
07-12-2014, 19:03
bede na zasadach ogólnych z KPiR, nie bede vatowcem (może za kilka lat to się zmieni jak bede miał wiecej zleceń od przedsiębiorstw). Mała księgowość była dodawana do RP ale od tego roku to się ma zmienić - można jedynie wykupić program na rok na ich stronie. A jak jest z aktualizacjami w symfonii? Co roku trzeba odnawiać czy płace raz i jest bezterminowo?

tomajk
07-12-2014, 22:43
Z ZUSem rozliczasz się przy pomocy PŁATNIKA (darmowy dostępny w sieci i oddziałach ZUS) Każdy program wysyła dane do PŁATNIKA. Do tego potrzebny jeszcze czytnik i karta podpisu elektronicznego jeżeli nie chcesz odwiedzać oddziału ZUS osobiście.
Warto od razu zakupić program w którym znajdzie się i VAT bo jeśli nie musisz być vatowcem na starcie to i tak z czasem pewnie Cię to czeka bo nikt nie chce raczej gadać na poważnie z nievatowcem. No i lepiej wyglądają ceny netto jak robisz inwestycje, co raczej bardziej przydatne jest na starcie niż później. Całkiem przyjemny programik do KPiR i nie tylko, to FAKT, mam już kilka lat i polecam.

rychu_cmg
07-12-2014, 23:05
A może coś online jak wFirma ?

RobertMiernik
07-12-2014, 23:14
Do ZUSu nic nie potrzebujesz.
Po złożeniu pierwszej deklaracji, robisz juz tylko przelewy, żadnych więcej papierów to nie wymaga.

tomajk
07-12-2014, 23:31
Osoba prowadząca działalność gospodarczą, składki na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne wykazuje w deklaracji rozliczeniowej ZUS DRA, która powinna zostać złożona do 10. dnia bieżącego miesiąca za miesiąc poprzedni. Początkujący przedsiębiorcy korzystający z preferencyjnych zasad opłacania składek są zwolnieni ze składania deklaracji za kolejny miesiąc, ale tylko pod warunkiem, że w poprzednim miesiącu wykazali, iż opłacają składki na preferencyjnych warunkach. No i pitol się człowiecze co miesiąc z DRA i sratatata. W końcu i tak odpali PŁATNIKA jak przeczołgają go na poprawkach, nawet jak tylko sam za siebie będzie płacił. Choć może się mylę, bo już dawno temu byłem sam dla siebie.

RobertMiernik
07-12-2014, 23:37
Mylisz się...
Dopóki płacisz minimalną nie musisz składać deklaracji

AndBed
07-12-2014, 23:52
ja używam http://www.symplex.pl/ Small Business A na Vat przejdziesz szybciej niż Ci się wydaje :)

Dorian
08-12-2014, 00:54
Mylisz się...
Dopóki płacisz minimalną nie musisz składać deklaracji

Dokładnie tak.

Do tego też polecę wFirma. Program online, w necie można było jeszcze niedawno znaleźć kody na pół roku za darmo. Rozliczenie VAT i podatku wysyłasz online, za pomocą paru kliknięć. Wszystko fajnie samo się wylicza. Dodajesz tylko faktury, a reszta roboty jest odwalana przez program. ;)

piotrbzdyra
08-12-2014, 03:03
A ja uzywam to http://www.lightbluesoftware.com i polecam. :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Jakub87
01-09-2015, 23:10
A nie lepiej po prostu mieć księgową i się nie męczyć?

puch24
01-09-2015, 23:33
Używam programu Ala f-my Stream-Soft z Zielonej Góry. Dawno temu załączyli bezpłatną do miesięcznika Enter, i przy tym zostałem, bo mi odpowiadał. Teraz jest już płatny, a licencja ważna jest przez rok i obejmuje aktualizacje przez ten czas, potem trzeba wykupić kolejne przedłużenie. Jest możliwość VATu, przebieg pojazdu, rejestr środków trwałych, generowanie PITów rocznych z wysyłką zeznania elektronicznego. Możliwość integracji z programami fakturującym (chyba Ewa) itp.

onter
27-04-2016, 10:36
A nie lepiej po prostu mieć księgową i się nie męczyć?

Nie do końca, bo jeśli zatrudniasz pracowników dochodzą dodatkowe rozliczenia i np generowanie listy płac umowa zlecenie lub umowa o pracę. To generuje dodatkowe koszta a nie każdego na to stać... Więc czasem lepiej robic to samemu przy pomocy dobrego programu do księgowości.

nkius87
14-12-2016, 12:35
Potwierdzam! Przy małej firmie nie ma co sobie robić dodatkowych kosztów. Przecież program wszystko wyliczy za ciebie, musisz tylko powpisywać cyferki, wydrukować i gotowe… Zawsze to kilka stów w kieszeni. Ja używam u siebie symfonii 2.0. i to żadna filozofia, miałem już kontrole zus i us i wszystko było ok. Nawet jpk już ogarniam…

Jacek_Z
23-01-2017, 14:47
Używa ktoś Taxmachine2 ? (darmowy?)
Albo VATowiec 4.0 ?
Księgowość robię sobie sam, "ręcznie", może zaprzęgnę też taki programik by zobaczyć czy wylicza tyle samo co ja. Samokontrola ;)

RobertMiernik
23-01-2017, 21:40
Pomyśl o czymś na stałe od przyszłego roku będziesz JPK co miesiąc elektronicznie wysyłał ;P

(darmowych nie znam niestety, jak darmowy to trzeba ściągnąć i przetestować)

Mane
23-01-2017, 21:54
Mała Księgowość, czy jakoś tak to się nazwa, przeważnie co roku dodawany jest (był) np. do Rzeczpospolitej.

M_B
24-01-2017, 14:16
Testowałem wfirma w darmowym okresie próbnym, ale przechodzę na realną księgowość z krwi i kości ;) Nie mam czasu na takie rzeczy i ich nie lubię robić (choć na studiach byłem z tego dobry) ;)