PDA

Zobacz pełną wersję : Przepalone/prześwietlone zdjęcia

B.S.
04-05-2007, 15:20
Witam!
Proszę o radę i pomoc. Mam kłopoty z robieniem zdjęć z nikkorem 18-70. Bardzo często (zbyt często) zdjęcia w dobrym świetle, np. spacery po lasach i górach są przepalone. Kompletny brak półcieni. Tylko czerń i biel. Próbowałem przeróżnych ustawień ale bez owodzenia. Mam wrażenie, że nie mam tych kłopotów gdy stosuję nikkora 70-300 (uważanego przez wielu jako bezwartościowy). Stosowałem kompensację, może zbyt małą.
Powiedzcie jak wstawić zdjęcia to pokażę o co mi chodzi.

Encor
04-05-2007, 15:54
http://nikon.org.pl/showthread.php?t=1358

nikonmen
04-05-2007, 16:06
1. Może być uszkodzony obiektyw i się nie zamyka/domyka przysłona
2. Pomiar matrycowy - jak złapie troszkę nieba to obraz będzie ciemny, jak cień to przepali wszystko.
3. Jak wspomniane wyżej potrzebne zdjęcia.
4. Spróbuj na ustawieniach manualnych, sprawdź czy działa przysłona.

B.S.
04-05-2007, 16:30
O.K.
Dołączam:
http://img452.imageshack.us/my.php?image=zdjecie1qr8.jpg
http://img452.imageshack.us/my.php?image=zdjecie2or2.jpg

BugsBunny
04-05-2007, 16:41
oba zdjęcia są naświetlone w granicach możliwości sprzętu
najwyraźniej fotografowałeś w ostrym słońcu, nie licz w takich warunkach na poprawną ekspozycję wszystkiego

B.S.
04-05-2007, 16:45
I jeszcze jedno dla porównania z 70-300
http://img504.imageshack.us/img504/7926/zdjecie3rp7.jpg
P.S.
Poprzednie dwa mają 72dpi to ma 300 dpi ale to chyba bez znaczenia w tej sprawie

Erie
04-05-2007, 16:54
zwroć uwagę na kontrasty

zdjęcie z 70-300 - Słoneczko jest rozproszone przez chmury (co widać po miękkich cieniach) oraz częściowo przez atmosferę nad miastem (te wszystkie spaliny itd które niekoniecznie widzimy gołym okiem)

zdjęcia z 18-70 - ostre Słońce na otwartym terenie (co widać po ostrych cieniach) - rozpiętość tonalna sceny jest większa niż możliwa do zarejestrowania przez matrycę - stąd utrata szczegółów w cieniach lub światłach (coś aparat musi wybrać - albo światła albo cienie)

Zbigniew
04-05-2007, 17:09
Fotka z ludźmi jest IMHO w porządku. Zrobiona została chyba w bardzo ostrym słońcu i wyszła w miarę. Fotka psa - raczej też w porządku, biorąc pod uwagę ciemną połać lasu i oświetloną trawę.

Generalnie jak jest nie tak ekspozycja to koryguj.

B.S.
04-05-2007, 17:19
Faktycznie słońce było mocne (zdjecia w samo południe- tak się złożyło).Próbowałem róznych balansów bieli, auto, shade i cloudy (lubię miekkie zdjęcia). Pomiar światła punktowy lub centralny (najczęsciej) Który jest lepszy w takich warunkach? I jeszcze jedno zdjęcie:

http://www.2and2.net/files/463b5bbe461e8.jpg

Jacek_Z
04-05-2007, 17:39
ze sprzętem jest wszystko OK.
To kwestia wiedzy (a raczej pewnych braków). To są dość podstawowe sprawy - musisz się poduczyć.
Nie w każdych warunkach idzie zrobić dobre zdjęcie - albo zrobić je bez pewnych umiejętności i sprzętu. Np użyć filtr połówkowy - trzeba wiedzieć, że go potrzeba i go mieć - bo co po wiedzy gdy brak specyficznego filtra w wyposażeniu.
Pomiar światła to tylko pomiar - nie zlikwiduje on kontrastów - pomoże coś z tego: filtr polaryzacyjny, filtr połówkowy, lampa błyskowa, ekran odblaskowy. Każdą z tych rzeczy się stosuje w innych przypadkach.
Lampę błyskową stosuje sie też w pełnym, ostrym słońcu - właśnie do zlikwidowania cieni.
Czasami (a nawet dość często) w ogóle nie idzie zrobić w terenie perfekcyjnego technicznie zdjęcia, niezależnie od wiedzy i wyposażenia.

Mati_007
04-05-2007, 19:04
Popieram Jacka na całej linii. Są nieraz takie warunki, że nie da się zrobić dobrego zdjęcia. Ale bywa też tak, że warunki ok a zdjęcie do kitu. Ale w tej drugiej sytuacji szukał bym innego słabego elementu. Napewno nie był by to aparat.

Encor
04-05-2007, 20:51
Dodam jeszcze, że akurat spacery po lesie to wbrew pozorom wcale NIE są dobre warunki świetlne - w lesie jest albo ciemno (jeśli korony sdrzew są gęste), albo - jeśli jest pełne słońce - są cholerne kontrasty, potęgowane dodatkowo przez odblask słońca na liściach itp. To właśnie kontrasty zabiły pierwsze zdjęcie. Porównywane zdjęcie z 70-300 ma, jak słusznie zauważyli koledzy, nieporównywalnie mniejszy kontrast, zatem i efekt ostateczny jest znacznie lepszy. Ale pod względem czysto technicznym ekspozycji na pierwszym zdjęciu nic zarzucić nie można. Ratunkiem byłoby robienie w RAWach i potem małokontrastowe wołanie.

B.S.
04-05-2007, 21:31
Dzięki za wszystkie uwagi. Ponieważ trzeba eksperymentować utawiłem Tone comp.na -2 zobiłem kilka zdjęć nad rzeką i w parku i jest odczuwalna znaczna poprawa. Spróbuję też z RAW. Jestem z epoki Zenita TTL i nowoczesna technika foto jest mi nieco obca. Uczyć trzeba się cały czas to fakt.

Mati_007
05-05-2007, 11:41
B.S. racja, cyfra to duże możliwości ale i dużo nauki. Więc do dzieła panowie! Oko za wizjer!

KAZELOT
05-05-2007, 13:37
witam B.S wszystko gra z twoim sprzetem mam tez fotki tatr foconych z pienin z majowego weekendu:-) (chyba tez twoje sa z tamtad;-))wyszły bardzo podobnie... co do porad innych to sie zgadzam w 100% i dorzuce ci jeszcze jedna sprawdz jak bedzie roznica z filterkiem typu "cir-pol" oczywiscie na '+' a i jeszcze jezeli wydaje ci sie ze masz zbyt mały kontrast to jest to przez promieniowanie UV ciezko go poprawic z poziomu aparatu lepiej dokładniej i z wieksza kontrola poprawic to w PS pozdrawiam

Encor
05-05-2007, 14:59
O właśnie, popieram - pomysł z polarem jest bardzo dobry.

Mati_007
05-05-2007, 15:00
B.S. jeszcze jedna rada. Jak robisz ludzi w górach (tak jak na twoim zdjęciu) spróbuj przywalić z wbudowanej lampy. To nie to samo co zewnętrzna ale czasami pomaga uniknąć nieprzyjemnych cieni. Pozdrowienia

Torreto-t1
06-05-2007, 00:57
Kolego pierwsze co możesz zrobić to przełączyć z pomiaru matrycowego na centralnie w. to pomaga bo jak pomiar złapie jasnego nieba to trawa będzie za ciemna a jak złapie trawy czy drzew to co inne będzie prześwietlone...A ja mam jeszcze pytanie co się dzieje że dość często moje d50 z obiektywem 24-120 prześwietla foty?? nie ważne czy VR włączony czy wyłączony...
Pozdrawiam i przepraszam za OT

Encor
06-05-2007, 08:45
Co ma tryb pomiaru do rozpiętości tonalnej sceny?
Scena jest naświetlona prawidłowo, tyle że, co już w tym wątku przecież powiedziano, kontrast jest za duży. Zmiana matrycy na c/w nic w tej kwesti nie rozwiąże, bo nie o to chodzi.

A ja mam jeszcze pytanie co się dzieje że dość często moje d50 z obiektywem 24-120 prześwietla foty?? nie ważne czy VR włączony czy wyłączony...

A skąd można wiedzieć? Zapodaj foty to się zastanowimy. Bez zdjęć to mogę tylko powiedzieć, że z reguły problem wynika z błędów fotografa

B.S.
06-05-2007, 10:08
Witam ponownie.
Wydaje mi się (po kolejnych testach wczoraj), że kluczem jest tak jak myślałem ustawienie Tone comp. (faktycznie kontrastu) w połączeniu z kompensacją ekspozycji. To wszystko moim zdaniem musi być też przypisane do każdego obiektywu indywidualnie. Plus może odpowiedni filtr polaryzacyjny lub/i wspomożenie się lampą. Daje to tyle kombinacji, że bez dużej praktyki ani rusz. Obawiałem się, że ze sprzętem jest coś nie tak ale teraz już jestem spokojny.

BugsBunny
06-05-2007, 10:14
ustawienie less contrast trochę pomaga, ale w takich warunkach jak pokazałeś cudów nie zdziałasz, bo jest ostre światło i duże cienie. Możesz próbować naświetlić na światła a potem wyciągać cienie w programie edycyjnym, tracąc niestety trochę na jakości. HDR nie sugeruję bo to bez sensu w wycieczkowych zdjęciach. Poza tym o czym wspominano powyżej - filtry etc. A czasem po prostu odpuścić sobie niektóre kadry.