Zobacz pełną wersję : Aparat na galę KSW
Mnie ciekawi sprawa wnoszenia aparatów fotograficznych na gale KSW, imprezy sportowe.
W większości przypadków nie wolno wnosić "profesjonalnego sprzętu foto" ale "zwykłe" aparaty są dopuszczalne. I teraz się zastanawiam, kto decyduje o tym czy aparat jest "profesjonalny" czy też nie.
Chciałbym sobie zabrać na galę KSW do krakowskiej Areny aparat no i zastanawiam się czy mnie nie cofną a jak wiadomo nie zamierzam nikomu w depozyt aparatu oddawać.
Jak to wygląda w praktyce?
RobertMiernik
01-12-2014, 14:17
Jeśli gość na bramce stwierdzi, że jest pro to Cię nie wpuszczą. Zwykle oceniany jest gabaryt a nie firma czy rodzaj sprzętu...
Archibald6803
01-12-2014, 14:53
Z lustrzankami (szeroko rozumianymi) nie wpuszczają.
Ok. Dzięki za odpowiedzi. Będę więc musiał z telefonem iść;)
Schwefel
03-12-2014, 01:54
zabrać na galę KSW do krakowskiej Areny
Jak będą trzepać tak jak na ostatniej gali Adamka to i z bezlusterkowcem nie wejdziesz.
Ehh to chyba czysty wymysl organizatora... I ciekawi mnie czy tylko 'u nas' tak jest na wiekszych imprezach czy wszedzie przyjety standard;/
Wszędzie na większych imprezach nie wniesiesz lepszego sprzętu foto.
To standardowe działanie, aby zdjęcia mieli głównie Ci co dostali akredytacje. Zdarza się też, że za akredytację trzeba płacić.
No tak... Ale lepszy sprzet to pojecie wzgledne wg mnie, kto to ocenia ochrona ? Ktora prawdopodobnie nie ma pojecia w tej dziedzinie ;)
No tak... Ale lepszy sprzet to pojecie wzgledne wg mnie, kto to ocenia ochrona ? Ktora prawdopodobnie nie ma pojecia w tej dziedzinie ;)
Dla nich im większy tym lepszy.
Ogólnie, to wszystko co większe niż mały kompakt może mieć problemy z przeciśnięciem się.
No a miałem A6000 i idealnie by pasował to sprzedałem:)
pro to zawodowiec, czyli osoba która zarabia na fotografowaniu. Tylko wytłumacz ochronie że nie zarabiasz na fotografowaniu.
Więc to nie kwestia aparatu tylko tego żeby udało Ci się wmówić ochronie że jesteś bogatym amatorem, którego stać na drogi aparat i na wejście na KSW.
... Idealna była by leica.
Problemy są różne- od zasłaniania innym obiektywem, poprzez możliwość użycia aparatu jako broń brak znajomości prawa, albo czepianie się nie wiem o co.
Raz jak mi plecak sprawdzali udało mi się zmylić ochronę w sądzie. przykryłem aparat ciuchami, położyłem jakieś przekąski i szklane butelki na wierzchu. 3 butelki frugo poszły do depozytu sądowego, aparat nie, ochrona też zadowolona bo niebezpiecznego narzędzia nie wniosłem :)
co jest dokładnie napisane na bilecie w regulaminie na temat fotografowania?
Ochrona otrzymuje konkretne wytyczne od organizatora.
Ehh to chyba czysty wymysl organizatora... I ciekawi mnie czy tylko 'u nas' tak jest na wiekszych imprezach czy wszedzie przyjety standard;/
Wszędzie. W UK jak idziesz na koncert, czy wydarzenie sportowe to też nie wniesiesz sprzętu "pro".
Oto klasyczna linijeczka w "terms&conditions" niemal każdej imprezy:
A professional camera is anything with a lens of 35mm or over. Larger SLR cameras aren’t allowed in and cameras that look similar to SLR cameras may not be allowed in. Your camera may be held at the entrance until the end of the show. It’ll be looked after safely and you’ll get a ticket so you can collect it. If in doubt, don’t bring it along.
Ot, co :mrgreen:
blaise1973
03-12-2014, 23:31
A ja w ogóle nie rozumiem całej tej dyskusji. Z własnych treningów wyniosłem przekonanie, że na wszelkiego rodzaju sparingi, turnieje i gale odpowiedni jest tylko jeden aparat - na zęby. Taki z tworzywa, ochronny :)
No to u mnie wyglądało tak, że nawet mnie specjalnie nie sprawdzali. Tyłem, ręce szeroko i w zasadzie obyło się bez macania. Gdybym miał body choćby z małą 50tką na szyi bez problemu wniósłbym.
Tyle że innych trzepali porządnie, więc reguły ani pewności nie ma. No i po co mi 50tka 20-25 metrów od klatki;)
Zasada jest więc taka, że to ochrona podejmuje decyzję czy aparat jest pro, czy nie. A my możemy podjąć ewentualnie polemikę, która zazwyczaj nie kończy się niczym sensownym.
karolkaao
08-12-2014, 18:01
nie stety my w pOlsce mamy przejeba... niedlugo to nam w tylki powchodza i kazdy nasz krok beda sledzic ;/