Zobacz pełną wersję : Kurz na matrycy po 100 zdjęciach /D7100/
Prajzner
30-11-2014, 20:00
Witam,
Po zrobieniu ok 100 zdjęć na nowym Nikonie D7100 na jednym obiektywie (Sigma 105 mm) na matrycy pojawiły się 4 plamki (z czego jedna dosyć duża - tak jakby 2 pyłki w jednym miejscu). Próbowałem usunąć za pomocą gruszki fot., ale nic to nie dało. Robię zdjęcia makro i taka plamka w centrum kadru to koszmar. Odesłałem na następny dzień do serwisu Nikona. Teraz czytam na forum Nikoniarzy opinie, że ten serwis to padaka i zaczynam się trochę martwić. Używałem D3100 przez 2 lata w różnych warunkach i często zmieniałem obiektywy i nie miałem żadnego problemu z kurzem na matrycy.
Podpowiedźcie co robić, jeśli problem nie będzie rozwiązany przez serwis?
Ankieta - czy Twoj D7100 chlapie olejem ? (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=238724)
Alcatraz
30-11-2014, 22:50
Witam,
Po zrobieniu ok 100 zdjęć na nowym Nikonie D7100 na jednym obiektywie (Sigma 105 mm) na matrycy pojawiły się 4 plamki (z czego jedna dosyć duża - tak jakby 2 pyłki w jednym miejscu). Próbowałem usunąć za pomocą gruszki fot., ale nic to nie dało. Robię zdjęcia makro i taka plamka w centrum kadru to koszmar. Odesłałem na następny dzień do serwisu Nikona. Teraz czytam na forum Nikoniarzy opinie, że ten serwis to padaka i zaczynam się trochę martwić. Używałem D3100 przez 2 lata w różnych warunkach i często zmieniałem obiektywy i nie miałem żadnego problemu z kurzem na matrycy.
Podpowiedźcie co robić, jeśli problem nie będzie rozwiązany przez serwis?
O Matko Najdroższa...
Andrzej1974
01-12-2014, 01:31
Tu nie o matkę chodzi ale o aparat...;-)
W każdym znajdzie się kurz...
gatewayfl
01-12-2014, 07:26
Swojego D7100 użytkuje ok 1,5 roku i jak dotąd raz sam czyściłem matryce.
Wydaje mi się że dalej nie ma co panikować. Podobny wątek już istnieje i nie ma co go dublować.
Nie bez znaczenia przy kurzu są też warunki w jakich zmieniasz szkła. Wystarczy powiew wiatru z paprochami i po 5 zdjęciach przy zmianie możesz mieć kurz wewnątrz.
Pewnie coś w tym jest, że ten model potrafi chlapać skoro część użytkowników to potwierdza.
W moim przypadku jakoś nasilenia tego zjawiska nie zauważyłem.
Jedno jest pewne D7100 może i coś tam chlapie olejem, ale kurzu na pewno nie generuje sam od siebie :-P
Nie bez znaczenia przy kurzu są też warunki w jakich zmieniasz szkła. Wystarczy powiew wiatru z paprochami i po 5 zdjęciach przy zmianie możesz mieć kurz wewnątrz.
Umiesz czytać ze zrozumieniem ?
Gość ma jedno szkło Sigma 105mm.
Sensu, to nie maja takie wypowiedzi jak Twoja, zaśmiecasz...
Ja się jakoś strasznie nie cackam z aparatem.
Zmieniam szkła często i po 4 latach może raz gruchą dmuchnąłem jest czysto.
Szkieł mam chyba 11 i 12te w drodze.
Ned Stark
01-12-2014, 10:37
Teraz to już pozamiatane. Najpierw się czyta, a potem wysyła do serwisu. Osobiście jednak byłbym dobrej myśli. Wyczyszczą matrycę i wszystko będzie dobrze. To się da czyścić. W dodatku samodzielnie.
Prajzner
01-12-2014, 14:57
Czekam na odpowiedź serwisu. Kurz czy olej na matrycy - nie jest to ważne. Ważne jest to, że pojawił się po 100 zdjęciach w ciągu godziny użytkowania. Nie jestem zupełnie zielony i czyszczenie matrycy potrafię przeprowadzić. Frustrujące jest to, że płacisz za produkt, a na zdjęciach oglądasz spore plamy, które nie powstały przez moje działanie. Stawiam na chlapanie olejem - inaczej dałoby się to zdmuchnąć.
Dzięki za pomoc pomocnym, a hejterom wyśmiewającym problemy nowego użytkownika forum serdeczne s... :)
Ned Stark
01-12-2014, 15:08
Mógłbyś wrzucić zdjęcie z plamą i exifem?
Prajzner
01-12-2014, 15:18
https://www.flickr.com/photos/lukaszprajzner/15886398952/in/photostream/ Zdjęcie testowe. Tutaj w lewym górnym rogu widoczna. Potem pojawiły się jeszcze 3 - jedna w centrum kadru. Reszta u dołu. Jestem w pracy i tylko takie zdjęcie mogę wrzucić :)
https://www.flickr.com/photos/lukaszprajzner/15886398952/in/photostream/ Zdjęcie testowe. Tutaj w lewym górnym rogu widoczna. Potem pojawiły się jeszcze 3 - jedna w centrum kadru. Reszta u dołu. Jestem w pracy i tylko takie zdjęcie mogę wrzucić :)
Lo boshe, i to spedza sen z powiek?
Rob zdjecia, bo nie ma nad czym dramatyzowac:)
pozdro
Prajzner
01-12-2014, 20:11
Spoko rada. Domykam ciągle na F8-F16 i w centrum kadru piękna podwójna plama. Przy stackowaniu zdjęć kompletny dramat. Ale to nic, dobra rada to rób zdjęcia wadliwym sprzętem. Dzięki :D
Spoko rada. Domykam ciągle na F8-F16 i w centrum kadru piękna podwójna plama. Przy stackowaniu zdjęć kompletny dramat. Ale to nic, dobra rada to rób zdjęcia wadliwym sprzętem. Dzięki :D
Wadliwy?
Bo jest troche paprochow?
Litosci...
Swoja droga to myslisz, ze jestes jedynym ktory zapuszcza sie na wieksze przyslony, i w dodatku robi stacki?
Z tego co pokazales to ja nie widze kompletnie nic, z czym nie mozna by sobie w jakies 10 sekund pracy poradzic, nawet jak sie znajdzie wiecej tych plamek to dramatu nie ma.
Po prostu niektorzy sa przewrazliwieni, takie jest moje zdanie...
pozdro
gatewayfl
01-12-2014, 23:07
Sensu, to nie maja takie wypowiedzi jak Twoja, zaśmiecasz...
Twoja wypowiedź kolego jest bardzo konkretna, nie zaśmieca i wiele wnosi do tematu bez dwóch zdań.