Zobacz pełną wersję : pomiar światła w d80
Jakie jest Wasze zdanie odnośnie zdjęć robionych przy matrycowym pomiarze światła? Wg mnie większość wychodzi przeświatlona :/ Czy ten aparat tak ma czy to tylko ja mam jakieś zwidy?
Jakie jest Wasze zdanie odnośnie zdjęć robionych przy matrycowym pomiarze światła? Wg mnie większość wychodzi przeświatlona :/ Czy ten aparat tak ma czy to tylko ja mam jakieś zwidy?
Sorki że tak odpowiem ale przeszukaj forum,
było tysiące razy oraz taki temat zaliczył najdłuższego posta na tym forum ;-)
Tak, Twój aparat jest zepsuty, nie przyjmą Ci go na gwarancji i nigdy nie będzie robił dobrych zdjęć. Dlatego wyślij mi go, pokrywam koszty przesyłki. :D
Ja jestem zainteresowany,ustawiam sie do kolejki
a to przepraszam widocznie gdzieś mi to umknęło :) pozdrówka
jak ci się nie uda naprawić to mogę się z tobą zamienić na mojego zenitha. On mierzy światło idealnie i nie prześwietla. Niech stracę... też pokryję koszt wysyłki:)
Chlopaki ostro aczkolwik skutecznie...zamkneliscie watek:)
jak by co to na cześci też przyjme ten aparat :)
Mati_007
04-05-2007, 18:27
O Nie!!! Tylko nie to... Niech ktoś zamknie ten wątek, bo inaczej zwariuje
BugsBunny
04-05-2007, 18:30
Taaa, gratuluję robienia idioty z kolejnego użytkownika
Najwyraźniej przyjęliśmy strategię, że przepaleń w D80 nie ma, a kto je widzi ten ma zwidy lub jest głąb nic nie wiedzący o fotografii
mam 2 nogi, to niemożliwe żeby ktoś miał jedną, niech się nauczy patrzeć pod stół
Ciekawe, że tylko tego modelu uczepili się ci lamerzy
pozdrowienia od głąba :twisted:
D80 potrafi przeswietlic i to paskudnie. Nie zawsze ale jednak.
Jeśli ktoś nie chce takich numerów to powienien:
- kupic D200 za 1700 zl wiecej niz D80- porownywalem d80 z egzemplarzem D200 kolegi, te same kadry, punkty ostrosci, obiektywy, ogniskowe, pomiar matrycowy, D200 pilnował swiateł az milo - typowy nikon z czasow analoga.
- przelaczyc sie na centralnie wazony, najlepiej najwieksze koło - 10 mm,
- zwracac baczna uwage gdzie jest w kadrze umiejscowiony glowny pkt ostrosci (chyba ze ktos ustawi sobie blokade AE na spuscie) i nauczyc sie zgadywac co matryca moze wykombinowac ;)
- patrzeć na histogram i odpowiednio korygowac ekspozycję,
- czekac na update firmware, ktory byc moze to naprawi, albo i nie.
Nie uwazam sie za amatora. Mialem w zyciu kilka aparatów, różnych stajni i dodatkowo zewnetrzne swiatlomierze. F601 z 5 polowa matryca zachowuje sie wzorowo w porownaniu z 420 polowa D80. Nawet canonetowy pomiar nie przez obiektyw daje bardziej przewidywalne wyniki.
nie chodzi o to, że próbujemy zrobić z kogoś wariata. Po prostu wątki takie pamiętam swego czasu zalały praktycznie forum i na pewno użwając wyszukiwarki można uzyskać bardzo wyczerpującą odpowiedź. Po co więc dublować kolejny raz wątek. Tylko o to chodzi. Fakt, że w ironicznej formie. Przecież sami musimy pilnować by forum nie zmieniło się w śmietnik z zdublowanymi po raz setny wątkami. Pozdrawiam.
D80 potrafi prześwietlić... jeśli ktoś się z nim nieumiejętnie obchodzi (co stosunkowo niedawno próbowałem udowodnić). Pomiar matrycowy w tym korpusie jest precyzyjny i powtarzalny, tyle tylko, że pracuje INACZEJ niż w dotychczasowych Nikonach - znacznie większą wagę przywiązuje do pola matrycy pod aktywnym sensorem AF (coś jak Canony) i jednocześnie oszczędza cienie kosztem świateł. Wniosek - nalezy patrzeć, na co się celuje... a szczególnie należy uważać przy przekadrowywaniu (a najlepiej pamiętać o AEL lub związać AEL z wciśniętym spustem migawki)
Jest wiele sytuacji w których matryca sprawniej mi funkcjonowała od centralnie ważonego. Niestety kilka razy nieźle się przejechałem na ufności w matrixa, np. na cholernie nierównomiernie oświetlonej hali, gdzie padały tu i ówdzie snopy światła. Lubił dziwnie przepalać w takich warunkach.
No i tak pół-żartem: może sprzęt musi przyzwyczaić się do użytkownika? :D Na zakończeniu roku tydzień temu dałem komuś by machnął mej klasie i mnie fotę na "pastwisku" przed szkołą. Przepały... że kupę czasu spędziłem na korygowaniu tego z jpega... No ale zrobiłem wtedy jeszcze raz własnoręcznie fotkę (co by inni chociaż mieli dobre zdjęcie) - i normalnie naświetlone idealnie. ;)
Mati_007
04-05-2007, 21:11
Zakłada nowy wątek, bo jak zobaczył ile stron ma poprzedni to nie chciało mu się czytać:) A tak na serio to tak jak pisze Encor, poznanie mechanizmu działania pomiaru jest tu kluczem do sukcesu. Jest on powtarzalny. Da się przewidzieć jak się zachowa. Natomiast pamiętajmy o myśleniu. Jak to mówi nowa reklama "Włącz matrycowy... włącz myślenie"
Otóż moi drodzy podziękowałam za informacje już w 3 czy 4 poście, więc nie wiem co za lanie wody tu odchodzi w tym momencie. Chodziło mi o proste stwierdzenie, czy on tak ma czy nie. Wiem już, że tak, dziękuję bardzo.
ps. pozdro dla Kekacza od koleżanki z rkf-u ;)
Plumka, ale problem w tym, że on tak nie ma :). Po prostu ten matrycowy działa trochę inaczej niz w analogowych Nikonach.
mój stan posiadania Najkonów ogranicza się tylko do ich cyfrowych wersji, także nie mam porównania jak było w analogach :) pzdr
Witam,
nie jestem tu długo, ale już za moich czasów było trochę :-D wątków o tych przepałach na matrycowym D80. Mam 2 puszki: D200 i D80 i uważam, że DA SIĘ korzystać z matrycowego w D80 i jest on powtarzalny, co wcale nie znaczy, że działa on sensownie. Swego czasu bawiłem się trochę w porównania sposobu działania matrycowego w ww puchach i... jeśli już korzystam z D80 to rzadko używam matrycowego....
Pozdrawiam, QuadMan
Zbigniew
04-05-2007, 21:38
Sorki że tak odpowiem ale przeszukaj forum,
było tysiące razy oraz taki temat zaliczył najdłuższego posta na tym forum ;-)
To były dokładnie dwa najdłuższe wątki :mrgreen: Czuję się dumnym ojcem jednego z nich :oops:
to ten nie będzie tak długi.
zamykam.