Zobacz pełną wersję : Sigma 17-50 stabilizacja obrazu
Cześć, używam S17-50 2.8 OS z D300s i mam pytanie do użytkowników o stabilizację.
Czy również, niezależnie od tego czy ustawicie OS na on lub off, w informacji o zdjęciu macie VR-On?
pozdrawiam
zbyszekD7000
30-11-2014, 09:46
Tak
Cześć, używam S17-50 2.8 OS z D300s i mam pytanie do użytkowników o stabilizację.
Czy również, niezależnie od tego czy ustawicie OS na on lub off, w informacji o zdjęciu macie VR-On?
pozdrawiam
Tak samo jest także z Sigmą 24-105 i też mnie to dziwi.Prawdopodobnie bugs w oprogramowaniu procesora szkła.
Mam też Sigmę 105/2,8 macro.W tym obiektywie jest dobrze.
Tak jest niemal z każda sigma, bo fizycznie stabilizacja zawsze działa i jak wylaczona, to wlaznie stabilizacja trzyma soczewkę, a nie ja w nikorrach czy tamronach, gdy wyłączona to soczewka blokowana mechanicznie.
Tak jest niemal z każda sigma, bo fizycznie stabilizacja zawsze działa i jak wylaczona, to wlaznie stabilizacja trzyma soczewkę, a nie ja w nikorrach czy tamronach, gdy wyłączona to soczewka blokowana mechanicznie.
A czy słychać pracę OS? W moim 24-105 zupełna cisza,ale wygląda że działa. W 105/2,8 macro hałas jak diabli.
Czy te nowsze szkła mają innej konstrukcji stabilizację?
To czy słychać, to zależy od szkła, a dokładniej od wielkości i wagi soczewki, którą jest stabilizowany obraz.
Najnowsze modele Sigmy ponoć mają inną stabilizację, bo te starsze były kopią patentu Nikona i Sigma dostała nie mają karę za to.
U mnie stabilizacji nie słychać.
Jedynie przy wyłączaniu aparatu kiedy napięcie nie jest już podawane na obiektyw słychać 'poluzowanie' szkła.
Za info o VR-On dzięki, widać ten typ tak ma.
pozdrawiam