Zobacz pełną wersję : Obiektyw 18-105 VR, Nokon d5100 - problem z pierscieniem ostrości
marcin9913
30-11-2014, 01:39
Od paru dni posiadam Nikona D5100 z obiektywem 18-105.
Jest to moja pierwsza lustrzanka.
Mam pytanie o pierścień do ustawiania ostrości.
Kiedy obracam nim np w lewą stronę w pewnym momencie czuć jakby granice do której ma on się obracać, ale używając niewiele więcej siły da się go dalej obracać ale z troszeczkę większym oporem.
W drugą stronę działa to tak samo.
Czy to jest normalna rzecz?
Jak na mój gust obracając pierścień w lewo lub w prawo powinno sie go obracać do momentu tej granicy i koniec...
A tu da sie go dalej obracać, co i tak nie daje nic jeżeli chodzi o ustawianie ostrości
Obiektyw odpięty od aparatu - pierścień ostrości obraca się z niewielkim oporem od ogranicznika do ogranicznika, kąt obrotu około 120-130 stopni. Ogranicznik jest normalny, tzn nie daje się poza niego przesuwać pierścienia.
Z korpusem nie sprawdzę, bo mam inny aparat niż Ty.
Sprawdzałeś, czy manualne ogniskowanie działa jak należy? A AF?
zbyszekD7000
30-11-2014, 02:17
To jest normalne zachowanie tego obiektywu, on tak działa. To co wyczuwasz w pewnym momencie że kręci się trochę ciężej to znaczy że doszedł do końca z ustawieniem ostrości, dalej da się kręcić ale to już nie wpływa na zmianę ostrości. Pierścieniem ostrości nie powinno się kręcić ręcznie jeśli jest ustawione na AF automatyczny, nawet chyba o tym pisze w instrukcji. Niby nic się nie stanie ale wyślizguje się sprzęgiełko. W tym obiektywie nie ma 'twardych' ograniczników dla pierścienia ostrości.
marcin9913
30-11-2014, 02:42
Pierścieniem ostrości nie powinno się kręcić ręcznie jeśli jest ustawione na AF automatyczny, nawet chyba o tym pisze w instrukcji. Niby nic się nie stanie ale wyślizguje się sprzęgiełko.
Nie doczytałem chyba o tym w instrukcji...
Przez te dwa dni kiedy posiadam aparat o tym nie wiedzialem ze nie można kręcić pierścieniem kiedy jest w aparacie ustawione jest na AF.
i bawiłem się pierścieniem jak był ustawiony auto focus!
Tzn nie robiłem tego jednocześnie wciskając spust migawki, tylko np ustawiłem pierscieniem ostrość a potem wcisnąłem spust i aparat po zasygnalizowaniu ustawienia ostrosci robił fotkę.
Czy mogłem w tak krótkim czasie coś uszkodzić?
Już sie zdenerwowałem!
Na obiektywie też musi być ustawione na M, jak chce ostrzyc manualnie?
jest tam A i M
zbyszekD7000
30-11-2014, 09:36
Bez nerwów, nic się nie stanie, ale się nie zaleca.
Chyba bez znaczenia jest czy ustawisz przełącznik M na obiektywie czy aparacie, ale pewności tu nie mam, powinno pisać w instrukcji. Ja u siebie przełączam zawsze tylko na aparacie.
Edition: przełącznik M w obiektywie jest prawdopodobnie tylko po to żeby przekazać taką informację do aparatu, a sam w obiektywie nic nie robi.
Można kręcić do woli a pozycji A, ale przed naciśnięciem spustu. Jak działa silnik już nie, bo ten model nie ma czujnika na pierścieniu, który go wyłącza.
Pierścieniem ostrości nie powinno się kręcić ręcznie jeśli jest ustawione na AF automatyczny, nawet chyba o tym pisze w instrukcji.
W N18-105 można kręcić pierścieniem ostrości przy ustawieniu przełącznika w trybie A.
Ustawianie ostrości, poniżej cytat z instrukcji:
Autofokus z silnikiem typu Silent Wave; manualne ustawianie ostrości; manualne
ustawianie ostrości obsługiwane po przestawieniu przełącznika A-M w położenie
A lub M. Ostrość można regulować obracając pokrętłem ostrości obiektywu po
zablokowaniu ostrości pojedynczym autofokusem. Nie używać pierścienia
regulacji ostrości podczas ustawiania ostrości przez aparat.
marcin9913
30-11-2014, 13:30
U mnie w d5100 jak przestawie przełącznik na obiektywie np w pozycje M to i w menu aparatu sie automatycznie przestawia na manulalne.
Czyli podsumowując można kręcić pierścieniem, ale nie w trakcie kiedy aparat ustawi ostrość...
Ale i tak ja nie będę ryzykował już :)
To jest normalne zachowanie tego obiektywu, on tak działa. To co wyczuwasz w pewnym momencie że kręci się trochę ciężej to znaczy że doszedł do końca z ustawieniem ostrości, dalej da się kręcić ale to już nie wpływa na zmianę ostrości.
A ja myślałem że mam jakiś wadliwy obiektyw...
U mnie w d5100 jak przestawie przełącznik na obiektywie np w pozycje M to i w menu aparatu sie automatycznie przestawia na manulalne.
Tak ma być.
Czyli podsumowując można kręcić pierścieniem, ale nie w trakcie kiedy aparat ustawi ostrość...
Ale i tak ja nie będę ryzykował już :)
Dokładnie, można kręcić po zablokowaniu ostrości przy pojedynczym trybie AF, w przypadku ciągłego AF nie wolno kręcić pod żadnym pozorem.
marcin9913
30-11-2014, 19:30
można kręcić po zablokowaniu ostrości przy pojedynczym trybie AF, w przypadku ciągłego AF nie wolno kręcić pod żadnym pozorem.
możesz jakoś rozwinąć wypowiedz, bo jeszcze do końca nie ograniam co to pojedynczy a ciągły AF?
możesz to jakoś rozwinąć wypowiedz, bo jeszcze do końca nie ograniam co to pojedynczy a ciągły AF?
Ciągły AF (AF-C)
W trybie ciągłego AF (AF-C) aparat ustawia ostrość w sposób ciągły, gdy spust migawki pozostaje wciśnięty do połowy po ustawieniu ostrości przez aparat. Ponieważ aparat nieprzerwanie dostosowuje ustawienie ostrości do momentu wciśnięcia spustu migawki do końca, ten tryb jest dobrym wyborem w przypadku fotografowania obiektów w ruchu.