Zobacz pełną wersję : UWAGA - gdzie pisać o analogowej fotografii, sprzęcie itd
Jest mały problem gdzie pisać o różnych aspektach fotografii analogowej. Wiele tematów było zakładanych nie tam, gdzie trzeba. Powstał nowy dział i teraz omówię gdzie od teraz powinno się pisać o ....
Aparaty tradycyjne (http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=14) - tu piszemy o aparatach analogowych marki Nikon. Wyłącznie! (chyba, że porównujemy Nikona do xxxx)
Aparaty analogowe (http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=218) - tu piszemy o aparatach analogowych firm innych niż Nikon. Oczywiście także o MF i LF. To nowy dział, podkatalog w "innych systemach".
Tradycyjne techniki wołania - ciemnia (http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=60) - tu piszemy o filmach, ich wywołaniu, robieniu odbitek, wyposażeniu ciemni - powiększalnikach itd
Reprodukcja zdjęć (http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=128) - w praktyce tu piszemy o skanerach, skanowaniu i drukarkach oraz drukowaniu. Czyli jak z analogowego filmu/odbitki uzyskać plik cyfrowy i go wydrukować.
Fotografia - tematy ogólne (http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=16) - tu powinny być rozmowy o fotografii, a nie o sprzęcie. Także tematy o kondycji fotografii analogowej. To chyba tez najodpowiedniejsze miejsce dla tematu AO, który rozrastając się zawierał posty odpowiednie dla różnych działów - było tam o sprzęcie (nikona i innych systemów - to teraz 2 działy), o filmach i ich wołaniu (to inny dział) i o skanowaniu (to jeszcze inny dział). Myslę, że jednak gdyby go chcieć podsumować to temat ten traktuje ogólnie o fotografii analogowej w róznych aspektach, więc powinien być w dziale Fotografia - tematy ogólne.
Ten podział nie jest doskonały, choćby z tego powodu, że te działy wszystkie mające dużo wspólnego z analogiem nie są obok siebie.
Zauważcie jak wygląda struktura forum.
Pierwszy dział forum to Sprzęt i akcesoria. Pierw firmy Nikon (to forum nikoniarzy), na końcu z innych systemów. Dlatego niestety analogi nikona są daleko od analogów z innych systemów. Bo po aparatach są pierw obiektywy, lampy błyskowe, baterypacki itd do Nikonów. To rozdzieliło aparaty nikona od aparatów z innych systemów (także cyfrowe aparaty z innych systemów są daleko od cyfrowych nikonów).
Co do reszty - zaraz będę namawiał admina :) do przeniesienia reprodukcji w sąsiedztwo ciemni.
Pewne zmiany w strukturze forum będą następowały. Przy przejściu na nowszy skrypt maja być wprowadzone prefiksy i wtedy niektóre podkatalogi znikną, posty z nich się oprefiksuje ;) i wcieli do innego działu.
zbyszekD7000
29-11-2014, 22:13
A nie prościej zrobić dział FOTO ANALOGOWA i w nim poddziały?
Dział APARATY TRADYCYJNE oraz APARATY ANALOGOWE tylko wprowadzi zamieszanie, nie lepiej to od razu nazwać APARATY ANALOGOWE NIKON oraz drugi APARATY ANALOGOWA INNE - Od razu wiadomo wtedy o co chodzi, bez potrzeby pisania legendy.
Jestem skłonny przyznać Ci rację.
Gdyby struktura forum powstawała z niczego w tym momencie, miałoby to zapewne inne znaczenie.
Jednak przez lata analogi były razem i im kto ma dłuższy staż, tym sztuczniejszy będzie dla niego nowy porządek.
Jacek, zastanówcie się jeszcze.
też jestem zdania, że konsekwentnie powinniśmy w obu przypadkach nazw działów zastosowac to samo okreslenie dla aparatów analogowych/tradycyjnych.
czyli zgadzam się z tym: APARATY ANALOGOWE NIKON oraz drugi APARATY ANALOGOWE INNE
Struktura forum jest taka, że nie pomieszamy aparatów z wykonywaniem odbitek w ciemni.
Prosze odpalić stronę główną forum. 1/3 forum licząc od góry to dział główny o nazwie Sprzęt i akcesoria.
w nim nie ma rozmów o obróbce, robieniu odbitek (to coś analogicznego do cyfrowej obróbki). To jest w drugim dziale głównym Fotografia - zdjęcia i ich obróbka.
zbyszekD7000
29-11-2014, 22:32
Słowo ANALOGOWA powinno być kluczem w nazwach tematów
Np. Fotografia - zdjęcia i ich obróbka wcale nie mówi czy to dotyczy cyfry czy analoga, a wiadomo że i tu i tu jest obróbka tylko nieco inna
Jednak przez lata analogi były razem i im kto ma dłuższy staż,
No i się zdziwisz, bo wydłubywałem wątki by je przenosić do nowego działu Aparaty analogowe.
I .... z działu o analogowych nikonach przeniosłem tam około 40 tematów (tylko!), a około 140 tematów przeniosłem z działu "inne systemy". I z działu inne systemy do przeniesienia będzie jeszcze mnóstwo tematów, które musze otworzyć, by poczytac o czym są, bo sam tytuł nie wskazuje o czym mowa.
Więc wbrew temu co sądzisz ludzie pisali o analogach np leika czy mamiya nie w dziale o nikonach, ale w dziale Inne systemy. I to nie była proporcja prawie po równo. W innych systemach było z 5x więcej tematów o analogach niż w dziale o nikonach.
Np. Fotografia - zdjęcia i ich obróbka wcale nie mówi czy to dotyczy cyfry czy analoga, a wiadomo że i tu i tu jest obróbka tylko nieco inna
Ludziska. Tak ma właśnie być, tak jest od zawsze.
W tym dziale są osobne podforum na obróbkę cyfrową (np tutoriale), a osobny na ciemnię.
zbyszekD7000
29-11-2014, 22:43
No dobra, ale przecież chcesz wydzielić analoga, to się zdecyduj
Może tak jest i historycznie, tylko powiedz mi po co ktoś w dzisiejszych czasach wchodząc do obróbki ma się przebija przez wymieszane działy zarówno cyfrowe jak i analogowe skoro analog go nie interesuje?
Nie załapałem.
Analog jest wydzielony i to wielokroć.
w pierwszym poście tego tematu jest 5 aktywnych linków kierujących do analogów (tzn 3 do wyłącznie analogów - nikona, innych firm, ciemni), jeden do digitalizacji analoga, jeden do rozmów o fotografii - każdej - tez analogowej).
Tylko 1 z tych linków jest nowością na forum.
powiedz mi po co ktoś w dzisiejszych czasach wchodząc do obróbki ma się przebija przez wymieszane działy zarówno cyfrowe jak i analogowe skoro analog go nie interesuje?Możesz podlinkować katalogi o których mówisz? Nie mamy działu obróbka.
W zakresie o którym teraz piszesz NIC się dziś nie zmieniło. Jest jak było.
Z tymi zmianami to jest tak, ze ludzie odchodzą.
Ale co tam. Przyjdą nowi. Przeciez Analogiem robi dzis juz każdy i wszedzie.
Spoko.
16-latkowie maja ogromna wiedzę. I lubia zmiany.
:P
:)
Ps.
Niewielu juz tu zostało...
...i kto pamięta jeszcze te czasy, gdy do kawy z rana czytało sie tutaj ortodoksow.
To tez juz odeszło w zapomnienie. A szkoda - generowało ruch na forum pomimo wszystko.
zbyszekD7000
29-11-2014, 22:54
Może i tak, ale nazewnictwo nie jest jednoznaczne, bardziej to pisząc opierałem się na Twoim opisie co chcesz zrobić, jakie zmiany :) ( to oczywiście do postu Jacka)
Ja prosty chłop jestem ;), więc wolałbym tu merytorycznie co i jak powinno być, niż aluzje by sie domyślać co mieliście na myśl.
zbyszekD7000
29-11-2014, 22:57
Też kolegi D90 nie zrozumiałem o co mu chodziło ;)
Została zrobiona zmiana (jedna jedyna!) polegająca na wydzieleniu w Innych systemach działu Aparaty analogowe. Przeniesiono tam wątki (około 140) dotyczące analogów z działu Inne systemy oraz (około 40) z działu Aparaty tradycyjne (zajmującego się w zamierzeniu tylko nikonami).
Tyle zrobiono.
Co do ujednolicenia nazw - zgoda. Będę wnioskował. Dział nazwany reprodukcja powinien mieć w nazwie także człon skanery i drukarki, bo tam tylko o tym sie pisze.
Jest trochę kłopot jak poprawnie powinno się nazywać takie aparaty na filmy. Tradycyjne czy analogowe?
wasilewk
29-11-2014, 23:03
Ja prosty chłop jestem ;), więc wolałbym tu merytorycznie co i jak powinno być, niż aluzje by sie domyślać co mieliście na myśl.
Żeby trochę narozrabiać:
Ja, gdy wchodzę na forum, to zaczynam od nowych postów. Jest mi wszystko jedno z jakiego są działu, liczy się temat oraz ilość odpowiedzi nań - nie czytam tematów, na który wypowiedziało się sporo ludzi, bo na pewno nic już nowego nie wymyślę.
Gdy poszukuję czegoś - to wtedy szukam po działach - wówczas ich ułożenie ma znaczenie. Wolałbym np. analoga w innym dziale niż cyfrowe. Rozdzielenie sprzętu od obróbki bym zachował.
Pzdr.
zbyszekD7000
29-11-2014, 23:07
Jacek, w chwili obecnej tradycyjne jest mylące, obecnie mamy albo cyfrę albo analoga
A inne systemy to mi się kojarzą z Minolta, Olympus em i.t.d a na pewno nie z podziałem analog cyfra i nie wpadł bym na to żeby analoga szukać w innych systemach
No i się zdziwisz, bo wydłubywałem wątki by je przenosić do nowego działu Aparaty analogowe.
I .... z działu o analogowych nikonach przeniosłem tam około 40 tematów (tylko!), a około 140 tematów przeniosłem z działu "inne systemy". I z działu inne systemy do przeniesienia będzie jeszcze mnóstwo tematów, które musze otworzyć, by poczytac o czym są, bo sam tytuł nie wskazuje o czym mowa.
Więc wbrew temu co sądzisz ludzie pisali o analogach np leika czy mamiya nie w dziale o nikonach, ale w dziale Inne systemy. I to nie była proporcja prawie po równo. W innych systemach było z 5x więcej tematów o analogach niż w dziale o nikonach.
OK, zwracam honor.
Czyli byłem w mniejszości, utożsamiając wszystkie analogi z działem "Aparaty tradycyjne", widniejącym na głównej stronie forum. Pewnie dlatego, że w tytule nie było słowa "Nikon".
Jacek, w chwili obecnej tradycyjne jest mylące, obecnie mamy albo cyfrę albo analoga
A inne systemy to mi się kojarzą z Minolta, Olympus em i.t.d a na pewno nie z podziałem analog cyfra i nie wpadł bym na to żeby analoga szukać w innych systemach
Też tak uważam.
I rozwinę: obok "Aparatów tradycyjnych" jest dział "Sprzęt video". Z jego tytułu też nie wynika jednoznacznie, że chodzi tylko i wyłącznie o sprzęt marki Nikon.
A inne systemy to mi się kojarzą z Minolta, Olympus em i.t.d a na pewno nie z podziałem analog cyfra i nie wpadł bym na to żeby analoga szukać w innych systemachPrawidłowo ci się kojarzą.
Analogowa Minolta, Olympus to INNY system niż nikon.
Są Olympusy cyfrowe i sa analogowe. Analogowcy powinni być wdzięczni, że im wydzieliliśmy analogowe olympusy z zalewu postów o cyfrowych innych systemach.
W dziale inne systemy nie było podziału na aparaty analogowe i cyfrowe. Większość postów o aparatach analogowych innych systemów niż nikon tam była! Zakryte masą tematów o cyfrowych Sony, Fuji itd i nie było ich widać, ale większość tematów została stamtąd wzięta i przeniesiona.
Do tej pory tematy o analogowych aparatach (nie nikona) zakładano w dwóch działach. Teraz to uprządkowaliśmy.
I rozwinę: obok "Aparatów tradycyjnych" jest dział "Sprzęt video". Z jego tytułu też nie wynika jednoznacznie, że chodzi tylko i wyłącznie o sprzęt marki Nikon.
Zgadza się. Też będę postulował by dodać nazwę Nikon w dziale video i na wszelki wypadek także w dziale o Coolpixach. Chyba nie było analogowych coolpixów, więc nie trzeba tam słowa cyfrowe w nazwie.
Właśnie - działy "zasadnicze" zaczynają się od "Nikon", więc proponuję konsekwentnie zacząć tak nazwy pozostałych i wtedy nikt się nie pogubi.
To trzeba będzie poczyścić dział o ciemni bo są wątki (przynajmniej jeden) które z ciemnią czy wołaniem mają dość luźne powiązanie, żeby nie powiedzieć żadne, mz dział jest/był wykorzystywany dlatego że łatwo wypozycjonować wątek na pierwszą stronę forum.
Całkiem sporo wątków jest nie tam gdzie trzeba. Z "Innych systemów" do "aparaty analogowe" na pewno trzeba przenieśc ich jeszcze kilkadziesiąt.
ja mam prośbę, by klikać w raport gdy się znajdzie temat nie pasujący do działu.
Wysyłając raport można napisać dlaczego się go wysłało, by moderator nie szukał w poście przekleństw albo kłótni ;), tylko zasugerować, że temat jest w nieodpowiednim dziale.
Raportowanie może być bardzo pozytywną sprawą ;)
@jaś - zaraportuj co tam do ciemni nie pasuje.
Powiem szczerze że niezmiernie cieszę się że w końcu w dziale ciemni są porządki i usunięte zostały tematy nie pasujące do działu (no może się do tego sam trochę przyczyniłem ;P ).
Fajnie by było gdyby powstał odrębny dział np analogowy gdzie były by ciemnie aparaty tradycyjne i inne systemy oraz wszystko związane z tematyką analogową.
teraz żeby poczytać coś o analogach trzeba latać po dziwnych miejscach.
Może by tak do kupy??
Sęk w tym, ze forum mamy podzielone tak jak mamy (uwazam ze dobrze). Pierwszy dzial jest poświęcony sprzętowi. Drugi zdjęciom. To ma swoje konsekwencje. Zwolennicy pewnych dziedzin by woleli by było inaczej. Wygodnie dla nich. I to zrozumiałe. Tylko wygoda dla jednych oznacza niewygode dla innych. I niekonsekwencje w ukladzie forum.
Bo blues. Jest wtedy. Kiedy człowiekowi jest źle.
hostman22
08-12-2014, 01:27
zamiast Aparaty tradycyjne ---> powinno być aparaty analogowe nikon. W tedy faktycznie o contaxach, mamiyach, bronicach etc. mogę pisać/szukać w dziale "inne systemy aparaty analogowe". Obecnie będą się wątki pokazywać w złych działach, gdyż nazewnictwo wprowadza w błąd - dobrej nocy :)
To powinno być moje ulubione działy co by się samo robiły po zalogowaniu ;)
Ja polecam fajne forum http://analogus.eu/
Prawie jak spam wyszło, ale zobaczymy jak się będzie rozwijać. Zapisałem się na to forum.