Zobacz pełną wersję : Kupno Sigma 17-50 lub Nikkora 35 1.8 szukam porady.
Witam was,
chciałbym do mojego Nikona D5100 dokupić obiektyw. Aktualnie posiadam jedynie kitowy 18-55. Zastanawiam się nad dwoma obiektywami. Sigmą 17-50 2.8 a Nikkorem 35 1.8. Głównie zajmuje się krajobrazami, lubię chodzić po górach. Portretów nie robię prawie wcale. Większość moich zdjęć jest co prawda wykonywana w ogniskowej 35, jednak kusi mnie kupno jasnego zooma ze względu na jego uniwersalność. Nie chciałbym nosić ze sobą trzech obiektywów. Niestety nie mam nikogo znajomego kto posiadałby Nikona i mógłby pożyczyć mi stałkę 35 na wyjazd, dlatego też jestem zmuszony wybrać "na sucho".
Jak sądzicie czy Sigma będzie odpowiednim obiektywem do wykorzystania w górskich wyprawach ? Może w przyszłości kupiłbym do niego 70-210 i 50 do portretu.
Gdzie najlepiej kupić Sigmę, możecie polecić jakiś sklep w Warszawie w którym znajdę więcej niż jedną sztukę żeby wybrać najlepszą. I tu prośba do nikoniarzy ze stolicy, czy znalazłby się uczynny i doświadczony użytkownik, który wybrałby się ze mną do sklepu i pomógł wybrać amatorowi najlepszą sztukę.
Do krajobrazów to może coś szerszego? Może sigma 10-20. Jeżeli jednak wybierzesz 17-50 f2.8 (również się przymierzam) znalazłem tanio tutaj: http://www.valuebasket.pl/pl_PL/Sigma-17-50mm-f28-EX-DC-OS-HSM-Lens-(Nikon-Mount)/mainproduct/view/11045-AA-NA?gclid=CjwKEAiA1-CjBRDOhIr_-vPDvQYSJAB48SmElok2Tn7KK-ZmL7z73yjWf7D-_rfkbze-PXbhJqHzChoCdLLw_wcB
Przemek-83
29-11-2014, 21:16
Trochę dziwne to pytanie bo skoro masz 18-55 to powinieneś wiedzieć czy ci to wystarcza czy nie. Sigma owszem się nada lepiej od 35tki ale czy zmieni tak wiele od kita? Owszem możesz sprzedać kita i kupić 35mm. Ale do krajobrazu 17mm to mało.
Cena świetna, ale jak VAT dojdzie, to już nie będzie taka świetna.
W Warszawie masz sigma pro centrum.
w sigma pro centrum nie mają korzystnych rat, więc nie będę w stanie kupić u nich. Muszę poszukać w innych sklepach w Warszawie.
Przemek mam kit to fakt, ale chcę coś lepszego. Dlatego pomyślałem o jasnym zoomie, a w moim budżecie mam tylko sigmę i tamrona.
Witam
Osobiście miałem podobny dylemat. Zmieniłem kitowego Nikona 18-105 na tą Sigmę. Pomijając zakres ogniskowych, który Sigma pokrywa w połowie to różnica w jakości obrazu jest naprawdę odczuwalna na korzyść Sigmy.
Sam kupowałem w Sigma Pro Certum, ale na Śląsku.
Jeżeli twierdzisz, że nie mają dobrych rat możesz spróbować kupić przez allegro (raty allegro), a obiektyw odebrać osobiscie. Zadzwoń tylko wcześniej czy mają kilka sztuk na stanie, żebyś miał z czego wybrać.
Przemek-83
30-11-2014, 08:37
w sigma pro centrum nie mają korzystnych rat, więc nie będę w stanie kupić u nich. Muszę poszukać w innych sklepach w Warszawie.
Przemek mam kit to fakt, ale chcę coś lepszego. Dlatego pomyślałem o jasnym zoomie, a w moim budżecie mam tylko sigmę i tamrona.
Chodzi mi o to, że masz takie same ogniskowe więc powinieneś wiedzieć czy ci to wystarczy czy nie.
Panie, bierz sigmę. Mam akurat ten zestaw szkieł. Sigma ma mniej światła, ale jest ostrzejsza. Krajobrazu i tak na f1.8 nie będziesz robił, a 17mm Ci się przyda.
adriansocho
30-11-2014, 14:26
Niestety nie mam nikogo znajomego kto posiadałby Nikona i mógłby pożyczyć mi stałkę 35 na wyjazd
Jeśli nie masz nic przeciwko obiektywom używanym, to pamiętaj, że jest duża szansa, że 35/1.8 będziesz mógł sprzedać po takiej samej cenie, w jakiej go kupisz - tzn. kupujesz za 550 pln, sprzedajesz za 550 pln (ewentualnie parędziesiąt pln taniej niż ta kwota, żeby przyspieszyć sprzedaż) - to oznacza raczej niski koszt próbowania.
Adrian, raczej nie trafię 35 1.8 za 550zl, poza tym jeśli kupię obiektyw który będzie miał jakąś wadę i będę miał problem żeby go zwrócić to już go nie odsprzedam bo taki nie jestem żeby odsprzedać komuś uszkodzoną rzecz wiedząc o jej stanie. Może ktoś z warszawiaków zna sklep w którym znajdę więcej niż jedną sztukę 17-50 2.8. Jak przetestować obiektyw przed zakupem? Wziąć ze sobą laptopa zrobić kilka zdjęć jednym obiektywem i tak z każdą sztuką ?
Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka
Przemek-83
30-11-2014, 14:47
Jako amator i tak nie odróżnisz potencjalnych różnic między egzemparzami. Więc czy ilość sztuk ci pomoże ?Tak czy siak praktycznie każdy egzemplarz trzeba wysłać do kalibracji z body.
Przemku właśnie dlatego chciałem aby ktoś z bardziej doświadczonych użytkowników pomógł mi w wyborze odpowiedniej sztuki
Nikodemo
30-11-2014, 21:10
Ja nie dawno zamieniłem N18-105 na S17-50 i ze względu na ostrość, światło, i kolorki Sigmy uważam że był to bardzo dobry wybór.
Byłem wczoraj w abfoto i sprzedawca mówił że w nowszych nikonach m.in. D5100 jest problem z Sigmą 17-50, podobno nawet jakieś pismo dostali od producenta w tej sprawie. Podpialem obiektyw do swojego body i zrobiłem sporo zdjęć. Zdziwiło mnie ze po podpięciu obiektywu nie mogłem zmienić pomiaru światła z centralnie ważnego na inny i ze włączona była blokada ae-l. Jednak po chwili wszystko wróciło do normy. Nie wiem czy to wina egzemplarza czy mnie ale później sprawdziłem zdjęcia na laptopie i były strasznie nie ostre. Później wrzucę wam jedno ze zdjęć i sami ocenicie
Byłem wczoraj w abfoto i sprzedawca mówił że w nowszych nikonach m.in. D5100 jest problem z Sigmą 17-50, podobno nawet jakieś pismo dostali od producenta w tej sprawie. Podpialem obiektyw do swojego body i zrobiłem sporo zdjęć. Zdziwiło mnie ze po podpięciu obiektywu nie mogłem zmienić pomiaru światła z centralnie ważnego na inny i ze włączona była blokada ae-l. Jednak po chwili wszystko wróciło do normy. Nie wiem czy to wina egzemplarza czy mnie ale później sprawdziłem zdjęcia na laptopie i były strasznie nie ostre. Później wrzucę wam jedno ze zdjęć i sami ocenicie
O problemach z D5300 i D7100 można było poczytać, późniejsze egzemplarze miały nawet naklejkę "D5300 compatible". O problemach z D5100 jednak nie słyszałem.
Przemek-83
01-12-2014, 09:46
D5100 raczej nie jest nowszym nikonem. Może prędzej chodziło mu o wersje softu.
Na moim egzemplarzu nie ma żadnych problemów a body jest zaktualizowane do najnowszego wydania softu.
No nie wiem, może za bardzo nie wiedział co i jak. W każdym bądź razie może to wina egzemplarza lub warunków do zdjęć ale Sigma póki co nie zrobiła na mnie wrażenia. Protestuje jeszcze kilka egzemplarzy może zmieni mi się zdanie
No nie wiem, może za bardzo nie wiedział co i jak. W każdym bądź razie może to wina egzemplarza lub warunków do zdjęć ale Sigma póki co nie zrobiła na mnie wrażenia. Protestuje jeszcze kilka egzemplarzy może zmieni mi się zdanie
W sklepie chcesz protestować? ;)
Może pokaż tutaj te nieostre zdjęcia wraz z EXIFem. Może masz FF/BF i wystarczy wysłać na darmową kalibrację.
Mój super inteligentny telefon lepiej ode mnie wie co chcę napisać ☺ wieczorem coś wstawie
35 to bardzo dobry obiektyw, ale jeśli miałbym wybierać to wziąłbym S17-50 ze względu na uniwersalność. Światło 2.8 spokojnie wystarczy w góry (trochę go jednak trzeba przymknąć, żeby był żyletą, ale niewiele). Miałem obydwa obiektywy dokładnie z D5100. Jeśli chodzi o miejsce zakupu to polecam salon Sigmy na Żeromskiego w Wawie. Można się tam wygodnie rozsiąść na kanapie i testować tyle egzemplarzy ile mają na składzie i jak długo się chce (lepiej zadzwonić przed wizytą w sklepie żeby sie upewnić co do ilości sztuk, ale ja jak tam bywałem to zazwyczaj mieli ze 3-4 sztuki danego modelu). Ja w tym sklepie normalnie rozstawiałem się ze statywem i sprawdzałem BF/FF :D co w większości sklepów jest ciężkie lub niemożliwe.
Andrzej1974
02-12-2014, 08:33
Panie, bierz sigmę. Mam akurat ten zestaw szkieł. Sigma ma mniej światła, ale jest ostrzejsza.
Hmm... czy możesz rozwinąć tę (wytłuszczoną przeze mnie) myśl? I poprzeć ją jakimiś przykładami?
Chodzi mi szczególnie o:
- ogniskową 35mm Sigmy (jak już równasz ją z N35/1.8G to na takiej waśnie ogniskowej),
- ostrość w centrum,
- ostrość na bokach.
Z góry dziękuję.
W piątek chyba będę miał tą sigme, to porównam ją do paru stałek.
Ja jednak nie mam zamiaru sprzedawać stałek, zoom to tylko wakacyjny dodatek, żeby całego kramu nie wozić.
Jak raz sprzedałem 90mm makro, to za niedługo znowu go kupiłem.
Lubię mieć dużo szkieł, jak kobiety par butów :-)
Na wyjazd bym brał: fish 8mm, 14mm, sigma 17-50 i 85mm.
Andrzej1974
02-12-2014, 13:58
RAF nie ma co "wyważać otwartych drzwi" (czytaj testować obu obiektywów) bo to już zrobili np. na photozone.de. A ludzie zamiast to sprawdzić powtarzają zasłyszane "opinie", które nijak mają się do rzeczywistości.
Archibald6803
02-12-2014, 14:09
sgizzy; Jak krajobraz to pod puchę DX - tylko SIGMA 10-20/zm św lub Nikkor 10-24 + system Cokin z szarymi półówkami wysokiej klasy (np.HiTech). Niczym innym sobie głowy nie zawracaj.
Masz rację Andrzej.
Ps.
Właśnie przyszła sigma.
Dosyć ciężka jest, ja ostatnio głównie stałek używałem, to się trochę odzwyczaiłem od ciężarów.
Chyba ograniczę zestaw wakacyjny do dwóch szkieł, jednak.
Fish i sigma.