PDA

Zobacz pełną wersję : przekreślona swastyka - wolno?

spiritus
29-11-2014, 18:32
Na forach można znaleźć różnych ludzi tak więc pytam.
Spotkałem się dzisiaj na pewnej stronie z czapką z takim symbolem. Jak to prawnie wygląda? Można nosić coś takiego?
Nie żebym kupował i nosił tylko pytam z ciekawości bo akurat trafiłem na taką. Tutaj zdjęcie (nie chodzi mi o reklamę sklepu ani produktu):

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/11/pol_pl_czapkaNONAZIczarna42556_1-2.jpg
źródło (http://rockmetalshop.pl/pol_pl_czapka-NO-NAZI-czarna--42556_1.jpg)

Poszukałem trochę w sieci i znalazłem to:

Art. 256. § 1. Kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość,

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

§ 2. Tej samej karze podlega, kto w celu rozpowszechniania produkuje, utrwala lub sprowadza, nabywa, przechowuje, posiada, prezentuje, przewozi lub przesyła druk, nagranie lub inny przedmiot, zawierające treść określoną w § 1 albo będące nośnikiem symboliki faszystowskiej, komunistycznej lub innej totalitarnej.

Jednak to się odwołuje do znaków faszystowskich a nie przekreślonych.

Znajdę na sali kogoś kto drąży w temacie?

Onsajt
29-11-2014, 19:25
Masz Ty zmartwienia...
A symbol na tej tandetnej czapce chyba z założenia ma być anty raczej.

spiritus
29-11-2014, 20:00
Czyli nie powoduje taki znak bulwersu i łamania prawa?
Zawsze to ktoś może to wziąć za propagowanie faszyzmu.

Ok. Temat może iść do kosza.

gALL
30-11-2014, 11:45
A co ze swastyka na kamieniu pod Koscielcem? Przeciez swastyka to nie wymysl faszystow.

251kris
30-11-2014, 12:05
A co ze swastyka na kamieniu pod Koscielcem? Przeciez swastyka to nie wymysl faszystow.
Zgadza się, ale została przez nich zawłaszczona podobnie jak charakterystyczny gest pozdrowienia ręką i inne symbole. Lepiej omijać to z daleka. Ale usuwanie swastyki dla zasady godzi czasem w prawdę historyczną: np gra komputerowa, w której niemieckie samoloty z II WŚ były pozbawione swastyki na ogonach - to już przegięcie.

spiritus
30-11-2014, 13:14
Znam historię swastyki ale pytal dlatego bo nie wiem jak mogą to ludzie odbierać takie coś.
Nawet polskie lotnictwo podczas IWŚ miało swastykę na samolotach lub nawet żołnierze na orderach ;)

.:Gerard:.
30-11-2014, 13:40
cLZ6CpM9dmE

Obejrzyjcie od 40 min do 47 min

freefly
30-11-2014, 13:55
Zgadza się, ale została przez nich zawłaszczona podobnie jak charakterystyczny gest pozdrowienia ręką i inne symbole. Lepiej omijać to z daleka. Ale usuwanie swastyki dla zasady godzi czasem w prawdę historyczną: np gra komputerowa, w której niemieckie samoloty z II WŚ były pozbawione swastyki na ogonach - to już przegięcie.

Zwłaszcza, że wojnę wraz z wszystkimi jej skutkami rozpętali naziści. :wink: (a nie jacyś tam Niemcy).

spiritus
30-11-2014, 14:11
cLZ6CpM9dmE

Obejrzyjcie od 40 min do 47 min

A napiszesz tłumaczenie? :D

Zwłaszcza, że wojnę wraz z wszystkimi jej skutkami rozpętali naziści. :wink: (a nie jacyś tam Niemcy).

Niemcy już od dawien dawna próbują nas zniszczyć i im na szczęście nie wychodzi ;)

.:Gerard:.
30-11-2014, 14:21
Boże blagam, podziel Polskę na pol i postaw mur do nieba.

Ja się wyłączam w tym wątku

doktor
30-11-2014, 14:29
Boże blagam, podziel Polskę na pol i postaw mur do nieba.

Miałem pod ręką ze trzy komentarze, ale pomyślałem, że nie godzi się rodakowi na wygnaniu podnosić ciśnienia i psuć pięknej niedzieli.

freefly
30-11-2014, 14:56
Miałem pod ręką ze trzy komentarze, ale pomyślałem, że nie godzi się rodakowi na wygnaniu podnosić ciśnienia i psuć pięknej niedzieli.

Na jakim wygnaniu. Do Niemiec emigruje się z sentymentu. ;)

Onsajt
30-11-2014, 19:17
Na jakim wygnaniu. Do Niemiec emigruje się z sentymentu. ;)

To poniżej pasa :)