Zobacz pełną wersję : kalibracja matrycy w laptopie
arciu102
29-11-2014, 11:27
Witam.
Czy znajdzie się ktoś z okolic Gorzowa Wlkp. posiadający kalibrator, żeby pomóc mi skalibrować mój wyświetlacz w laptopie ? Jestem gotowy grosza rzucić :)
Jeśli masz IPS, to może warto, ale jeśli TN, to szkoda czasu.
Wyświetlaczy w laptopach nie da się sprzętowo skalbrować, a kalibracja programowa też jest bardzo umowna, jako że ekrany laptoków nie mają żadnych mechanizmów regulacyjnych, a ustawień sterownika GPU lepiej nie dotykać, żeby jeszcze mocniej nie nakaszanić.
Wybacz, ale teraz już pieprzysz od rzeczy...
Sterownika GPU się nie rusza. Nie ma takiej potrzeby.
No, ale dla Ciebie wszystkie monitory tańsze od 6k netto to zabawki, które nawet nie nadają się do przeglądania internetu.
Mówisz o LUT karty, a to nie jest czasem jakaś perwersja? :)
PS. I ja Cię lubię, bądź spokojny. ;)
arciu102
30-11-2014, 11:42
Panowie, ja się nie pytam czy warto tylko czy ktoś mi może pomóc :)
Taką mam pracę, że tygodniami mnie w domu nie ma więc komp stacjonarny nie wchodzi w rachubę. Chcąc mieć możliwość edycji muszę być mobilny.
W związku z tym uważam, że warto :) Bo po kalibracji gorzej raczej nie będzie :)
Jakkolwiek by to brutalnie nie zabrzmiało i niezgodnie z moimi sprzętowymi sympatiami, to jeżeli chcesz być mobilny, a jednocześnie mieć znośnie reprodukowany obraz, to pozostaje zakup lapka z retiną.
Jakkolwiek by to brutalnie nie zabrzmiało i niezgodnie z moimi sprzętowymi sympatiami, to jeżeli chcesz być mobilny, a jednocześnie mieć znośnie reprodukowany obraz, to pozostaje zakup lapka z retiną.
Może od razu Eizo CG, agregat i mogiły pokój z odpowiednim oświetleniem....
Weź już skończył się wymądrzać. Nie każdy musi mieć najwyższą półkę sprzętu, aby moc robić najwyższej jakości zdjęcia....
Weź już skończył się wymądrzać. Nie każdy musi mieć najwyższą półkę sprzętu, aby moc robić najwyższej jakości zdjęcia....
No akurat aby robić zdjęcia najwyższej jakości trzeba odpowiedniego sprzętu. Jakość zdjęcia zrobionego D70s będzie znacząco inna niż zdjęcia D810. Uwierz mi na słowo. To samo tyczy się obróbki i sprzętu.
Z drugiej strony, wcale nie jestem przekonany, czy Retina jest aż taka dobra, żeby nie miała konkurencji. W laptopach było kilka całkiem niezłych IPSów. Popatrz na przykład na X1 Carbon. Różnice między Retina a dobrym IPS w laptopie są bardzo małe, a biorąc pod uwagę, że laptopy mogą służyć tylko do doraźnej obróbki, różnice w efektach będą minimalne, bądź żadne.
... Różnice między Retina a dobrym IPS w laptopie są bardzo małe, a biorąc pod uwagę, że laptopy mogą służyć tylko do doraźnej obróbki, różnice w efektach będą minimalne, bądź żadne.
Jakby to powiedział Tom, Retina ma lepszą liniowość. :)
Laptoki, to nie sprzęt do wołania negatywów, ale do poglądu, przeglądania tudzież prezentacji takie cosik z retiną może być całkiem przydatne.
MacBook Pro mają sprzętowo kalibrowane ekrany - tak mi mówił jeden pracownik naukowy ;)
arciu102
01-12-2014, 12:44
Nie mam retiny ale uważam, że wyświetlacz w moim lapie jest całkiem przyzwoity. Ma bardzo dobre kąty widzenia :) MSI GE70.
Powtarzam... że zdaję sobie sprawę iż to tylko laptop jednakże celem jest choćby delikatnie lepsze poprawienie odwzorowania barw :)
Twój lap ma tę matrycę: https://www.screencountry.com/img/screens/1000/B156HW01_V4.jpg ?
arciu102
01-12-2014, 13:41
no niezupełnie :) Mój jest 17,3"
Możesz podać dokładną nazwę modelu?
Ja miałem w sobotę kalibrowaną matrycę w HP 8740w 17'' FHD.
Jest o wiele lepiej niż przed kalibracją, odwzorowanie kolorów jest lepsze i trochę mu bliżej do standardu sRGB,
natomiast w porównaniu do średniej klasy monitora graficznego to jest beznadzieja :-)
Moim zdaniem tylko dobry monitor załatwi sprawę, laptop to proteza, w dodatku połamana ;-)
Dlatego wydaje mi się, że szkoda pieniędzy na kalibrację czegoś, co i tak nie będzie potrafiło zbliżyć się nawet do monitorowego standardu.
Można jednak kupić papierowy wzornik u kol. Tom01 i podregulować lapa sterownikiem karty graficznej.
To metoda bardzo niedoskonała, ale przynajmniej można spowodować, że wyświetlany obraz zbliży się do NASZEGO standardu, czyli że będzie bardziej przez NAS do zaakceptowania.
velaskez
01-12-2014, 15:45
Laptop się dość szybko rozkalibrowuje. Wiem, bo w W530 mam wbudowany jakiś tam gówniany kalibrator i po tygodniu już widać różnice, po dwóch na bank wiem, że muszę skalibrować.
Johanan:
Ustawieniami karty graficznej nie osiągniesz tego co kalibracją.
Ja próbowałem wiele razy ustawiać kolory i nic z tego. Kalibracja od razu dała najlepszy
możliwy rezultat, bez ruszania suwaków w ustawieniach karty. Kalibracja wyciągnie z ekranu
max tego co on może wyświetlić. Poza tym można przygotować kilka różnych profili, które sobie
przełączasz wg potrzeby. Teraz wyświetlony plik wygląda prawie tak samo jak wydruk z docelowej maszyny
do drukowania.
Pełna zgoda, oczywiście że nie, ale chodzi tu o dodatkowe koszty, które musi generować częsta kalibracja i ich ewentualne uniknięcie, gdy ktoś nie musi używać laptopa do graficznej roboty.
ThinkPady serii W mają narzędzie wbudowane, ale do wszystkich innych trzeba albo dokupić stosowny sprzęt, albo skorzystać z uprzejmości firmy świadczącej tego rodzaju usługi, a to dosyć upierdliwe i niekoniecznie ekonomiczne rozwiązanie.
Zgadza się.
Kolega, ktory kalibrował miał i1Display Pro, czyli porządny sprzęt.
Zastanawiam się jaki kalibrator to minimum socjalne, planując zakup monitora
w przyszłości?
Nie mam retiny ale uważam, że wyświetlacz w moim lapie jest całkiem przyzwoity. Ma bardzo dobre kąty widzenia :) MSI GE70.http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-MSI-GE70-i7-4700MQ-GTX-765M.98241.0.html
Twierdzą że masz matrycę TN. Jeszcze nigdy w życiu nie widziałem znośnego TN pod wzgl. jakości wyświetlania barw. Zrób test, bo to mnie interesuje, czy pojawił się pierwszy na świecie TN, który nie jest gównolitem, a mianowicie: przy patrzeniu na wprost ekranu np. z 50cm, przy wypełnieniu całego ekranu pomarańczowym kolorem, na całej powierzchni jest ten kolor widziany jako jednolity? ... a nie jak na wszystkich TN jakie do tej pory widziałem, gradient pionowy z jednego pomarańczu na dole ekranu, do innego na górze?
velaskez
01-12-2014, 20:22
http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-MSI-GE70-i7-4700MQ-GTX-765M.98241.0.html
Twierdzą że masz matrycę TN. Jeszcze nigdy w życiu nie widziałem znośnego TN pod wzgl. jakości wyświetlania barw. Zrób test, bo to mnie interesuje, czy pojawił się pierwszy na świecie TN, który nie jest gównolitem, a mianowicie: przy patrzeniu na wprost ekranu np. z 50cm, przy wypełnieniu całego ekranu pomarańczowym kolorem, na całej powierzchni jest ten kolor widziany jako jednolity? ... a nie jak na wszystkich TN jakie do tej pory widziałem, gradient pionowy z jednego pomarańczu na dole ekranu, do innego na górze?
https://www.pitt-pladdy.com/blog/_20090319-203342_0000_Photography_HOWTO_3_Getting_Colour_Rig ht/orange.png
Pomogę z samplem :mrgreen:
... Twierdzą że masz matrycę TN. ...
Tyz prowda: http://www.panelook.com/N173HGE-L11_Innolux_17.3_LCM_overview_12343.html .
arciu102
02-12-2014, 18:01
no jest to TN, test z pomarańczem tak sobie wyszedł :) Ale co gdy będę trzymał głowę nieruchmo przed monitorem? ;p
arciu102
02-12-2014, 18:03
a model to MSI GE70 2PE Apache Pro :)
A ten laptop z testu na notebookcheck.pl to stary jest. Mój zupełnie inny.Znaczy się nowszy.
TN to TN i z gówna bata się nie ukręci.
TN to TN i z gówna bata się nie ukręci.
Tak samo, jak z wytykania innym braku profesjonalnego sprzęty, nie staniesz się profesjonalistą.
Tak samo, jak z wytykania innym braku profesjonalnego sprzęty, nie staniesz się profesjonalistą.Akurat tutaj nie wytyka on "braku profesjonalnego sprzętu" tylko raczej wytyka brak >minimum< pozwalającego na sensowną kontrolę obrazu. ... trochę obiektywizmu człowieku.
arciu102
02-12-2014, 20:09
Akurat tutaj nie wytyka on "braku profesjonalnego sprzętu" tylko raczej wytyka brak >minimum< pozwalającego na sensowną kontrolę obrazu. ... trochę obiektywizmu człowieku.
minimum to ja mam, chciałbym trochę więcej :)
minimum to ja mam, chciałbym trochę więcej :)TN to nie jest poziom minimum (przynajmniej ja nie widziałem jeszcze TN oferujące >minimum< sensownej reprodukcji barw). Minimum to byłby ekran IPS / xVA ... w ten czas można by dopiero rozmawiać na ile dobry byłby to IPS / xVA i czy po oprofilowaniu byłoby OK.
holek331
06-12-2014, 22:23
A warto kalibrowac Macbooka Pro z Retiną?
A warto kalibrowac Macbooka Pro z Retiną?Sam jestem ciekaw ... skoro niby są kalibrowane już w fabryce (w takim razie pytanie jak ze stabilnością tej kalibracji).
Ta całą retina, to nie żadna super matryca, a zwykły IPS, tylko mający odpowiednią gęstość pikseli.
Tak samo trzeba kalibrować (i tylko programowo) jak każdy inny monitor.
Sprzętową kalibracja możliwa jest (a przynajmniej parę lat temu była) tylko w serwisie jabcoka i to za kosmiczne pieniądze.
holek331
07-12-2014, 17:53
Jest na forum ktoś kto już kalibrował? Jeśli tak to proszę o informację jakie efekty oraz gdzie warto to zrobić.
Ta całą retina, to nie żadna super matryca, a zwykły IPS, tylko mający odpowiednią gęstość pikseli.... i dzięki tej gęstości jest taka super. Jak postawiłem obok swojego LCD 22" 1680x1050, macbookpro z ekranem chyba z 2560x1600 13,3" lub 15" - nie ważne, to obraz na moim monitorze sprawiał wrażenie rozmytego x-P Sorry Winnetou Kamikatze Boski Wiatr Nie Ma Przebacz, ale 22" nawet 1920x1200 to jest żal.pl . Nie te czasy. 1920x1200 na 22" to było na czasie w 2008r. Dziwne że producenci matryc do monitorów mieli "Alien Przebudzenie" dopiero przy okazji 4K. Co za zaniedbanie!!!
Czyli jednoznacznie stwierdzasz, że MBP z retiną to leszcz przy Dellu czy Lenovo W540... Dobrze wiedzieć.
Edit:
Przepraszam - bez Lenovo - cyferki mi się zamieniły.
Hmm, W540 to całkiem udany laptok.
Hmm, W540 to całkiem udany laptok.
Mnie chodzi o matrycę - Dell ma 10% większa gęstość pikseli...
Mnie chodzi o matrycę - Dell ma 10% większa gęstość pikseli...
W540 ma rozdziałkę 2880x1620 (212ppi), a jaką gęstość ma Dell?
W540 ma rozdziałkę 2880x1620 (212ppi), a jaką gęstość ma Dell?
3200x1880 -239ppi.
Czyli jednoznacznie stwierdzasz, że MBP z retiną to leszcz przy Dellu czy Lenovo W540... Dobrze wiedzieć.Nic takiego nie napisałem, nie przyznałem, ani nie stwierdziłem. Nic nie pisałem o Dell ani Lenovo.