PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Poranek z analogiem w akcji ;)

biegly
29-11-2014, 01:08
Miejsce wielu dobrze znane, Glendalough w Górach Wicklow.
Nie łatwe miejsce do sfotografowania, szczególnie na slajdzie o tak małej rozpiętości tonalnej.
Wcześniej mialem jedno podejście z analogiem do tego miejsca i przyznam że efekt nie zadowalał mnie jak teraz ;)
Zdjęcia oraz film zrobione tydzień temu, trochę spokoju w pogodzie się*zrobiło i szkoda było tego nie wykorzystać.
Szkoda że chmury się*rozeszły, ale za to ta cisza mnie ujęła :)
Mam nadzieję że coś się*spodoba oraz zapraszam do obejrzenia relacji*z wyjazdu ;)

fYseSB53buM

1

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/11/tumblr_nfm91iEzWc1twbfa9o1_1280-2.jpg
źródło (http://41.media.tumblr.com/4db934eae61bb5a489fb627da6a80148/tumblr_nfm91iEzWc1twbfa9o1_1280.jpg)
2

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/11/tumblr_nfrf9aLq851twbfa9o1_1280-2.jpg
źródło (http://38.media.tumblr.com/538be88c627439f9d9131dff44e19400/tumblr_nfrf9aLq851twbfa9o1_1280.jpg)
3

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/11/tumblr_nfrns4srsY1twbfa9o1_1280-2.jpg
źródło (http://33.media.tumblr.com/d4ea6b6a7be71249e83b752d299a4d1b/tumblr_nfrns4srsY1twbfa9o1_1280.jpg)

Pozdrawiam
Rafal

shaolin
29-11-2014, 05:25
Git ale w 2 cialbym troche dolu, zeby pozbyc sie brazow z LG. Co analog to analog!

<| MICHAŁ |>
29-11-2014, 09:59
Co analog to analog!

Bez przesady. W fotografii amatorskiej, analog nie daje żadnej zauważalnej wartości dodanej. Jedynie frajdę z fotografowania, co mierzy się głownie szerokością banana na paszczy fotografa.
I żeby nie było, że nie wiem o czym piszę - cyfrą robię 10 lat. Analogiem dwa razy dłużej, więc swoje przemyślenia na ten temat mam.
kadr 1,3 OK, ale sama trójka lepsza od jedynki - światło ożywia.

shaolin
29-11-2014, 10:03
Przeciez nie wiesz co mialem na mysli wiec nie dopisuj sobie do tego swojej historii.

<| MICHAŁ |>
29-11-2014, 12:13
nie interesuje mnie co miałeś na myśli - komentuję to, co czytam

biegly
29-11-2014, 12:31
Dzięki Panowie.
Przyznam że trochę*nie rozumiem komentarza Michała, chyba bez różnicy amator - zawodowiec, kadr trzeba naświetlić równie poprawnie?
Wielu kolegów nawet tu na forum, łączy pracę z pasją co daje im również dużo satysfakcji ;)
Jednym się*podobają się*The Beatles innym The Rolling Stones, pytanie czy potrafimy to zaakceptować?

Ja piszę*"analog" nie dla lansu, tylko dla zrozumienia braci cyfrowej za nim zaczną pisać o kolorach, WB i niedoświetleniu ;)
Osobiście teraz wiem, ile pracy oraz pieniędzy trzeba włożyć w pracę aby naświetlać kadr tak jak się tego oczekuje - mowa tu o slajdach!

A co kto czuje i widzi w słowie "... analog ..." to shao ma rację, każdy ma inne odczucia.
Na jednych działa jak płachta na byka inny podejdzie z sentymentem, a jeszcze inny powie phi.
Luzik, mamy weekend :)

Greg77
29-11-2014, 15:48
Rafal, juz kiedys Tobie napisalem co o tym mysle i z calym szacunkiem do Twojej osoby i pracy ktora wkladasz w zdjecia zarowno analogowe jak i cyfrowe, wybieram Twoje cyfrowe prace a tylko dlatego, ze takich zdjec z tego miejsca nie pokazal bys przy takich slabych warunkach, woda stala, ale na niebie "blacha" a co za tym idzie zdjecia sa nudne, poza zdjeciem nr3 ktore ma piekne swiatlo i ono dodaje odrobine zycia.
Nie obraz sie, bo kiedys juz sie spinales, ale slowo dopisane "analog" nie zbuduje dramatyzmu i ciekawego ujecia a tego szukasz przy cyfrowej fotografii...tutaj jest ok, naswietlenie, pora dnia, woda jak lusterko, ale jak dla mnie to jest po prostu nie udany plener.

biegly
29-11-2014, 16:14
Wiesz co.
Nie chce mi się*odpisywać, na twoje ideologie oraz przekonania - mam weekend!

Greg77
29-11-2014, 16:37
Wiesz co.
Nie chce mi się*odpisywać, na twoje ideologie oraz przekonania - mam weekend!

Nie ma w tym zadnej IDEOLOGII ani PRZEKONAN, oceniam zdjecie ktore nam pokazujesz, sam piszesz, ze

Ja piszę*"analog" nie dla lansu, tylko dla zrozumienia braci cyfrowej za nim zaczną pisać o kolorach, WB i niedoświetleniu ;)

A ja piszac grzecznie co by Ciebie nie urazic, napisalem co mysle o zdjeciu, kadrze, warunkach i tym, ze piszac slowo "analog" kilka razy nie nadasz tym fotografia zycia...slowa nie napisalem o kolorze, WB i niedoswietleniu, ale gdzie mi tam "braci cyfrowej" do mistrzow fotografii analogowej. Szkoda, ze nie rozumiesz, coz z cyfra w dloni rozumiesz, nie chcesz moich komentarzy, nie ma sprawy, ja tylko staram sie Tobie zwrocic uwage na cos czego nie widzisz, zaznaczam, ze z CYFRA szukasz warunkow i ciekawych kadrow a z ANALOGIEM walisz niemal co popadnie a te dwie techniki fotografii roznia sie tylko sposobem zapisu obrazu.

biegly
29-11-2014, 16:46
Piszesz

naswietlenie, pora dnia, woda jak lusterko, ale jak dla mnie to jest po prostu nie udany plener.

a następnie

Nie ma w tym zadnej IDEOLOGII ani PRZEKONAN, oceniam zdjecie ktore nam pokazujesz,

Ja rozumie Cię bardzo dobrze i odpisałem grzecznie, tylko pytanie czy ty chcesz mnie zrozumieć?
Stary, a ostatniego komentarza całkowicie nie rozumie - chyba się*koledze ulało?

Bartekkw
29-11-2014, 17:09
Nie patrzę czy to cyfra czy analog. Zdjęcia mi nie podchodzą głownie za sprawa panujących warunków. Jak napisał Grzesiek - lekko nudnawo w kadrze.

morzon
29-11-2014, 17:27
1ka dla mnie świetna. Spokoj w kadrze, dobre kolory i odcienie które lubie, wszystko harmonijnie. Bardzo mi siedzi ten obraz.
2jka kadrowo mi nie leży, chociaż kolory też z tych co lubie.
3jka - przy jedynce przegrywa, za dużo się dzieje, to już nie ten klimat co 1ka.

Kulten
29-11-2014, 20:35
Znam miejsce, byłem tam kilka lat temu odwiedzając kolegę w IE i żeby było zabawnie mam niemal identyczne zdjęcia z ta różnicą, że ja ująłem więcej pierwszego planu :) .

Mi się wszystkie 3 zdjęcia podobają z naciskiem na 1nkę. ja lubię takie wyizolowane strzały gdzie nie zawsze musi się dużo dziać by było dobrze.
2jka z kolei jest mocno malarska i ma coś z obrazków na ścianie w schronisku, nie widzę w tym nic złego.
3jka tez jest ok ale średnio lubię pomarańczowe wzgórza oświetlane słońcem i osobiście unikam takich zdjęć co nie znaczy, że to jest złe, ot własne upodobanie.

Duder
30-11-2014, 01:59
Poza udowodnieniem, że światło zmienia scenę całkowicie (1. i 3. oczywiście) nie widzę sensu publikacji takich fot przez autora tej klasy co Ty.