Zobacz pełną wersję : 24mm 2.8D na FX ?
Jak dobrze pójdzie z robotą to po wielu latach przerwy znowu się z Nikonem zwiążę, a dokładnie z D750. Upatrzyłem sobie do niego kilka stałek, a że preferuję małe rozmiary nad super jasność, więc będzie nie jaśniej niż f/1.8. Mam jednak małe rozterki bo nowych Nikkorów nie znam i nie wiem też jak te starsze AF-D sprawują się na cyfrze. A zwłaszcza 24/2.8D którą preferuję bardziej od 28mm. Nie wspomnę już gdzie, ale trafiłem raz na wypowiedź, że to szkiełko daje mocne mydło na rogach z f/2.8 na FX. Najczęściej fotografuję na otwartych przysłonach, wysokim iso i wydrujk do 70x50cm, więc to mnie trochę zmartwiło, bo nie widzę w ofercie Nikona innej małej 24-ki. Czy ma może ktoś to szkło i może potwierdzić - bądź nie - tę słabą jakość przy f/2.8 na FX? W ogóle będzie pracował jego AF z D750?
Z pozostałych stałek mam na liście:
AF-S 35/1.8G
AF-S 50/1.8 (Df) czy może lepiej AF 50/1.4D?
AF-S 85/1.8G
Nie wiem tylko co z 135/2.8....
.
Jak dobrze pójdzie z robotą to po wielu latach przerwy znowu się z Nikonem zwiążę, a dokładnie z D750. Upatrzyłem sobie do niego kilka stałek, a że preferuję małe rozmiary nad super jasność, więc będzie nie jaśniej niż f/1.8. Mam jednak małe rozterki bo nowych Nikkorów nie znam i nie wiem też jak te starsze AF-D sprawują się na cyfrze. A zwłaszcza 24/2.8D którą preferuję bardziej od 28mm. Nie wspomnę już gdzie, ale trafiłem raz na wypowiedź, że to szkiełko daje mocne mydło na rogach z f/2.8 na FX. Najczęściej fotografuję na otwartych przysłonach, wysokim iso i wydrujk do 70x50cm, więc to mnie trochę zmartwiło, bo nie widzę w ofercie Nikona innej małej 24-ki. Czy ma może ktoś to szkło i może potwierdzić - bądź nie - tę słabą jakość przy f/2.8 na FX? W ogóle będzie pracował jego AF z D750?
Z pozostałych stałek mam na liście:
AF-S 35/1.8G
AF-S 50/1.8 (Df) czy może lepiej AF 50/1.4D?
AF-S 85/1.8G
Nie wiem tylko co z 135/2.8....
.
Będzie w 24mm f/2.8D działać AF z D750. Może wstrzymaj się jeszcze, bo nadciąga Nikkor 24mm f1.8 (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=255153) :)
Masz jeszcze Nikkor 20mm f/1.8 (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=252592)
Z Twojej listy:
AF-S 35/1.8G - chcesz DX czy FX?
AF-S 50/1.8 (Df) - czemu akurat wersję pod Df? Musisz mieć ten srebrny pasek?
adriansocho
28-11-2014, 15:16
Tak jasne, będzie kupował nowego D750 po to, żeby mieć szkło DX z winietą albo w trybie cropa:) (chociaż ten nowy FX to mały nie jest).
Będzie w 24mm f/2.8D działać AF z D750. Może wstrzymaj się jeszcze, bo nadciąga Nikkor 24mm f1.8 (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=255153) :)
Masz jeszcze Nikkor 20mm f/1.8 (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=252592)
Z Twojej listy:
AF-S 50/1.8 (Df) - czemu akurat wersję pod Df? Musisz mieć ten srebrny pasek?
Oczywiście FX, czyli 35/1.8 G ED.
Wpisałem 50mm Df bo nie zauważyłem, że jest też wersja G, więc tym lepiej.
Ciekawe czy uda się w nowej 24/1.8G zachować ten sam rozmiar, także średnicę filtra, co 28/1.8G.
Jeśli jednak ktoś używa 24/2.8D z FX, to będę wdzięczny za uwagi odnośnie jakości na f/2.8.
Nie wiem natomiast czy kupiłbym 135/1.8G, wolałbym f/2.8, ostatecznie f/2, aby miał jak najmniejsze gabaryty. Zresztą też 24/2 G byłby dla mnie idealny o ile byłby mniejszy.
Ja używałem N24/2,8 (bez D) na FX. Mi nie podpasił obrazek (jakiś taki nieostry, ziarnisty nie wiem jak to nazwać), i praca pod światło. Sprzedałem. Ponoć N24/2,8 (z D i bez) optycznie są takie same. Ogniskowa bardzo mi pasowała. Teraz znowu szukam coś z ogniskowej 24 :-)
Miałem N24/2.8 D, używałem z D700. Boki/rogi były słabsze niż centrum, ale na ślubach da się z tym żyć. Gorzej było z kontrastem przy pracy pod światło, wychodziła kaszana, szary bury obraz. Wymieniłem go na 28/1.8 G i jestem baaardzo zadowolony, obiektyw jest idealny pod każdym względem, szybki, celny, daje świetny obrazek i genialnie pracuje pod światło. Zero problemów. Jak chcesz szerzej to masz N20/1.8 G który wyszedł jakiś czas temu. Jeśli jest tak samo dobry optycznie to brać w ciemno. N28 jest duży, ale leciutki, idź pomacaj to zobaczysz.
Jedyne szkła D jakie bym tolerował to 50 1.4D, 85 1.4D, i dłuższe, choć wszystkie one kiepsko pod światło pracują to już obrazek mają bardzo ładny.