PDA

Zobacz pełną wersję : Fotografia okazyjna i ślubna - lampa w TTL czy manual

Wozniak.g
28-11-2014, 11:07
Witam wszystkich ponownie. Ciągle czekam z zakupem lampy ale interesuje mnie jak używacie swoich lampek podczas focenia wszelkich uroczystości - typu reportaż . Preferujecie używanie TTLa czy manual?

GonzoG
28-11-2014, 12:22
Jak jest tak dobry z lampami, aby w ułamku sekundy dobrać moc lampy i parametry ekspozycji aparau, to tylko manual.

kornikbp
28-11-2014, 12:56
99% TTL podczas reportażu. Jeżeli trzeba to posiłkuję się korekcją mocy błysku. Warunki się zmieniają - raz odbijasz lampę od sufitu, zaraz od ściany(w różnej odległości) itd, więc manualne ustawianie błysku jak dla mnie odpada.

SerU
29-11-2014, 12:29
No to ja jestem jakiś inny, bo tylko na manualu jadę...nie wiem, chyba mi to zostało z analoga :mrgreen:
A różnych uroczystości, czy fot knajpianych robię całkiem sporo ;)

Aha! I nie jest to kwestia tego, że nie stać mnie na lampę z i-TTL :mrgreen:

Ale dla kogoś, kto kupuje swoją pierwszą lampę manuala nigdy nie polecę - za dużo się nadenerwujesz i stracisz wiele kadrów, które nie wrócą, także polecam i-TTL ze swej strony.

NegLTD
29-11-2014, 14:13
Zawsze mnie brali za dziwaka... ale mam to gdzieś- i gdzie się tylko da nie używam lampy.
A da się w wielu miejscach gdzie inni robią to z lampami co kapitan bomba swoim laserem jak zobaczy kosmitów.

morzon
29-11-2014, 14:54
Kup z TTLem, manuala zawsze mozesz wlaczyc.
Ja w swojej SB900, ktora posiadam od jakichs 5 lat moze ze 2-3x uzylem ttla, jade wlasciwie tylko na manualu (nie mowie o strobingu, tylko o repo).

Wozniak.g
29-11-2014, 19:50
Panowie dziękuję wam za wszystkie dotychczasowe odpowiedzi i zapraszam do dalszej dyskusji. Mam nadzieję że będzie ona owocna a temat ten przyda się innym, nie tylko mi.

alf129
29-11-2014, 20:19
Ja jadę na ttl. Trochę zajęło dopracowanie techniki ale po czasie jest z górki i pracuje się bardziej przyjemnie niż zgadywanie na manualu. Mówię tu o reportażu i portrecie

Sent from my amazing iPhone 6+

witboy
29-11-2014, 21:33
ja robie co tydzien w lokalach zdj gdzie swiatlo sie zmienia diametralnie i chyba gorzej jak w slubniakach, i jade tylko na ttl wtedy ew zmiana kompensacji, a w domu, plener czy gdzies gdzie swiatlo jest bardziej przewidywalne bardziej wole manual, zreszta aparat tez tylko w manualu wtedy

artfotopolis
05-12-2014, 23:34
Jak światło stałe i przewidywalne to zdecydowanie manual...jak bardzo się zmienia i nie daje rady nadążyć z ustawieniami to zawsze ttl...

krishary
14-12-2014, 01:45
Jak światło stałe i przewidywalne to zdecydowanie manual...jak bardzo się zmienia i nie daje rady nadążyć z ustawieniami to zawsze ttl...
Dokładnie

Redskull
04-01-2015, 16:42
Robię w zasadzie tylko śluby. I Zastanawiając się nad pytaniem, doszedłem do wniosku, że używam tylko M :/ Wydałem kupę kasy na lampki i nie potrafię ich używać inaczej :P TTL zawsze oszukuje :P CLS to samo, tylko manual. Ale ja jakis dziwny jestem...

RAF7705
04-01-2015, 20:24
Hehe, to mogłeś wydać ze 4 razy mniej :-)

jerzyk
04-01-2015, 20:31
kupujesz z systemem TTL płacąc kilka razy więcej ... myślisz przyszłościowo .... może się kiedyś przyda .