Zobacz pełną wersję : Fotografia okazyjna i ślubna - lampa w TTL czy manual
Wozniak.g
28-11-2014, 11:07
Witam wszystkich ponownie. Ciągle czekam z zakupem lampy ale interesuje mnie jak używacie swoich lampek podczas focenia wszelkich uroczystości - typu reportaż . Preferujecie używanie TTLa czy manual?
Jak jest tak dobry z lampami, aby w ułamku sekundy dobrać moc lampy i parametry ekspozycji aparau, to tylko manual.
kornikbp
28-11-2014, 12:56
99% TTL podczas reportażu. Jeżeli trzeba to posiłkuję się korekcją mocy błysku. Warunki się zmieniają - raz odbijasz lampę od sufitu, zaraz od ściany(w różnej odległości) itd, więc manualne ustawianie błysku jak dla mnie odpada.
No to ja jestem jakiś inny, bo tylko na manualu jadę...nie wiem, chyba mi to zostało z analoga :mrgreen:
A różnych uroczystości, czy fot knajpianych robię całkiem sporo ;)
Aha! I nie jest to kwestia tego, że nie stać mnie na lampę z i-TTL :mrgreen:
Ale dla kogoś, kto kupuje swoją pierwszą lampę manuala nigdy nie polecę - za dużo się nadenerwujesz i stracisz wiele kadrów, które nie wrócą, także polecam i-TTL ze swej strony.
Zawsze mnie brali za dziwaka... ale mam to gdzieś- i gdzie się tylko da nie używam lampy.
A da się w wielu miejscach gdzie inni robią to z lampami co kapitan bomba swoim laserem jak zobaczy kosmitów.
Kup z TTLem, manuala zawsze mozesz wlaczyc.
Ja w swojej SB900, ktora posiadam od jakichs 5 lat moze ze 2-3x uzylem ttla, jade wlasciwie tylko na manualu (nie mowie o strobingu, tylko o repo).
Wozniak.g
29-11-2014, 19:50
Panowie dziękuję wam za wszystkie dotychczasowe odpowiedzi i zapraszam do dalszej dyskusji. Mam nadzieję że będzie ona owocna a temat ten przyda się innym, nie tylko mi.
Ja jadę na ttl. Trochę zajęło dopracowanie techniki ale po czasie jest z górki i pracuje się bardziej przyjemnie niż zgadywanie na manualu. Mówię tu o reportażu i portrecie
Sent from my amazing iPhone 6+
ja robie co tydzien w lokalach zdj gdzie swiatlo sie zmienia diametralnie i chyba gorzej jak w slubniakach, i jade tylko na ttl wtedy ew zmiana kompensacji, a w domu, plener czy gdzies gdzie swiatlo jest bardziej przewidywalne bardziej wole manual, zreszta aparat tez tylko w manualu wtedy
artfotopolis
05-12-2014, 23:34
Jak światło stałe i przewidywalne to zdecydowanie manual...jak bardzo się zmienia i nie daje rady nadążyć z ustawieniami to zawsze ttl...
krishary
14-12-2014, 01:45
Jak światło stałe i przewidywalne to zdecydowanie manual...jak bardzo się zmienia i nie daje rady nadążyć z ustawieniami to zawsze ttl...
Dokładnie
Redskull
04-01-2015, 16:42
Robię w zasadzie tylko śluby. I Zastanawiając się nad pytaniem, doszedłem do wniosku, że używam tylko M :/ Wydałem kupę kasy na lampki i nie potrafię ich używać inaczej :P TTL zawsze oszukuje :P CLS to samo, tylko manual. Ale ja jakis dziwny jestem...
Hehe, to mogłeś wydać ze 4 razy mniej :-)
kupujesz z systemem TTL płacąc kilka razy więcej ... myślisz przyszłościowo .... może się kiedyś przyda .