Zobacz pełną wersję : Jaka optymalna moc światła w parasolce
Witam - postanowiłem dokupić sobie zew. oświetlenie. Wybór stał pomiędzy softboxem a parasolką -
wybrałem parasolkę jak na początek do zdjęć produktów i ciuchów na modelach - proszę o pomoc którą z lamp wybrać jeżeli chodzi o moc : 2x400W, 2x600W czy 2x800W z Tego Modelu (http://allegro.pl/zt6-zestaw-swiatlo-stale-5500k-2x800w-parasolka-i4836125846.html)
Dzieki
Te które będą bardziej potrzebne.
Nie ma czegos takiego jak moc jedna moc optymalna. Jednemu starczą dwie YN-460, a drugi będzie potrzebował 2x1200Ws
A lampy błyskowe przelicza się ok 500-1000x na moc światła stałego.
Wszystko zależy jak, gdzie i w jakich warunkach będzie to świecone.
Warunki pokojowe - brak światła z zew.
Warunki pokojowe - brak światła z zew.
A co to ten pokój ?? Bo ja mam np. 2 - jeden 100m2 i wysoki na 3.5m, a drugi 10m2 i 2.40 wysoki.
Poza tym dochodzi do tego jeszcze jak, czym będą robione te zdjęcia.
Światło stałe nadaje się do fotografii statycznej, jak ktoś lub coś będzie się poruszało, to może ci i 2x 2000W braknąć.
BTW tam są najmocniejsze 200W, a nie 800W. Już nie mówiąc, że temperatura mocno odbiega od podanych 5500K i wyraźnie zmienia się wraz z używaniem lamp, tak samo jak ich jasność wyraźnie spada. Tak samo CRI jest mocno otymistycznie podawane.
pomieszczenia 2.40 wys pozostałe wymiary 5/5m ściany białe - przedmioty będą statyczne oświetlone dwoma zew. lampami + SB700 -
napisz proszę czy warto je kupić ? czy polecacie inne ?
Pozdr