Zobacz pełną wersję : Nikon D7100 - opłaca się?
Witam ! :)
Bardzo proszę o pomoc. Zawsze zajmowałam się fotografią czysto amatorsko używając Olympusa e510. Mimo że nie posiadam zbyt wielkiej wiedzy wydaję mi się że mam całkiem niezłą rękę do zdjęć i często znajomi proszą mnie o pstryknięcie jakiś fotek, także najwyższy czas przesiąść się na jakiś lepszy sprzęt :p Aparatu chce używać głównie do portretów ale i sesje w terenie ( cosplay ). Na body chcę wydać ok 4500 zł. Został polecony mi Nikon d7100. Czy się opłaca? W Media Markcie widziałam ten zestaw: http://www.mediamarkt.pl/aparat-nikon-d7100-18-105-mm-ed-vr-,id-865682 plus myślałam o dokupieniu tego obiektywu: http://www.mediamarkt.pl/obiektyw-nikon-50mm-f-1-8g-af-s,id-152517
Co sądzicie o takim zestawie? A może polecicie mi coś innego? Czy dostałabym jakieś lepsze body ( tylko body, bez obiektywu ) za 4,5k? Zależy mi jednak aby sprzęt był nowy. Pozdrawiam serdecznie :)
adrianek32
28-11-2014, 04:40
mozna kupic taniej niz w media... ja bym kupil D7100 + Sigme 17-50 OS + karte - masz obecnie cashback na D7100 - 400zł, pozniej bym dokupil nikkora 85 1.8G i lampe
brzezior
28-11-2014, 09:04
Zestaw będzie generował bardzo piękny obrazek. Pytanie tylko czy ogniskowa 50mm nie będzie za bardzo ograniczać. Rada kolegi co do sigmy wydaje się rozsądna. Taki zestaw zmieści się w kwocie 4,5 - z uwzględnieniem 400PLN zwrotu. No i raczej nie w MM.
oprócz 50mm w zestawie z body jest obiektyw 18-105. Czy jest on bardzo kiepski? Chciałam używać głównie 50mm a ten jako 'dodatkowy'.
możecie mi wytłumaczyć o co chodzi z tym cashback? nie bardzo rozumiem :C dostaje jakiś zwrot pieniędzy?
kartę mam jeszcze od starego aparatu więc to nie problem :D
oo właśnie! jeśli chodzi o lampę, to czy bardzo opłaca się ją kupić? jaką polecacie na początek? pewnie używałabym jej bardzo rzadko także wolałabym coś z niższej półki :c
Użyjesz lampy zew raz i nie będziesz chciał jej odpiąć :)
gatewayfl
28-11-2014, 18:19
w zestawie z body jest obiektyw 18-105. Czy jest on bardzo kiepski? Chciałam używać głównie 50mm a ten jako 'dodatkowy'.
18-105 MZ to jeden z najlepszych kitowych szkieł nikona. Miałem go, zakupiłem z zestawie z D7100 i obleciałem nim Chorwację. Na początek w sam raz.
A 50-tki pojawiają się co jakiś czas na giełdzie i masz szanse nabyć sprawdzony egzemplarz w dobrym stanie i taniej.
możecie mi wytłumaczyć o co chodzi z tym cashback? nie bardzo rozumiem :C dostaje jakiś zwrot pieniędzy?
http://www.nikon.pl/promocje/
wow! 4 stówki ekstra, to brzmi super! :D ten zestaw z mm wydaję się być coraz lepszy :D
jeśli chodzi o lampę to polecacie coś sprawdzonego?
ja używam niokonowskich Sabinek (tak jak w stopce)... znając życie zaraz dostaniesz listę zamienników :)
adrianek32
28-11-2014, 19:26
wow! 4 stówki ekstra, to brzmi super! :D ten zestaw z mm wydaję się być coraz lepszy :D
jeśli chodzi o lampę to polecacie coś sprawdzonego?
cos Ty uparł sie tak na ten media markt?
jestem dziewczyną T_T
a czemu nie z media marktu? nie znam innych sklepów gdzie mogłabym to dostać a przez internet kupować nie chce :c poza tym media markt mam blisko i nigdy nie było problemów z żadną reklamacją u nich..cena też nie wydaję się być specjalnie wygórowana za ten zestaw. w czym problem? :c
adrianek32
28-11-2014, 19:31
sorki kolezanko, bo sa tansze sklepy a 200zł piechotą nie chodzi
ale gdzie to dostane nie przez internet taniej? :d
adrianek32
28-11-2014, 19:34
nawet więcej niż 250zł z neta można smiało kupować http://www.redcoon.pl/B454020-Nikon-D7100-AF-S-18-105-VR_Lustrzanki-cyfrowe?xtmc=nikon+d7100&xtcr=1
o kurde....faktycznie tanio. czy kupując z tej strony i tak dostanę zwrot pieniędzy ( ten cashback ) ?
adrianek32
28-11-2014, 19:40
nie wiem czy to PL dystrybucja - trzeba ich zapytac a jak nie sa inne sklepy gdzie maja ceny ok 3900zl
ok. już do nich piszę :) wielkie dzięki za pomoc!
Śmiało mogę polecić abfoto, bardzo dobry kontakt ze sklepem, cena przyzwoita a do tego gratisy.
http://www.abfoto.pl/nikon-nikon-d7100+18-105-zwrot-400zl+box-promocji-o-wart.310-zl-za-2.01-zl-dystr.pl-o_l_1934.html
dzięki! jeśli z tamtego sklepu odpiszą że nie obowiązuje cashback kupię tutaj :)
swoją drogą przejrzałam jeszcze internety i zauważyłam dwa dość fajne modele - d5200 i d5300? jakieś opinie?
Jak już rozważałaś d7100 to zostań przy tej puszce. Na pewno ergonomią znacznie przewyższa obie puszki, które wymieniłaś. Zrobiłem przesiadke z d3000 i jestem zachwycony. Teraz jak byłem u koleżanki na imprezie i poprosiła mnie o zrobienie zdjęcia jej d5200 (ta sama ergonomia co d3000) to byłem zawiedziony brakiem przycisków, górnego wyświetlacza itp. a nową puszką bawię się dopiero od ok. miesiąca :) Raz kupisz i wystarczy na lata. A na pewno nie będzie Cię ograniczać. Do tego zamiast 50 1.8 pomyślałbym bardziej o 35 1.8 (dobra do portretów całej postaci), jak się wciągniesz w portrety to później kupisz 85. Miałem brać do tego zestawu co mam w stopce jeszcze 50, ale ostatecznie trochę dozbieram i na święta kupuje samyanga 85 1.4 :)
Znajoma z łódzkiej grupy nikona na FB sprzedaje nowe D7100. na mikołaja dostała D750 :)
Jakbym chcial ten sprzęt to bym sie minuty nie zastanawial. Cena super, puszka praktycznie nowa.
Potwierdzam widziałem ogłoszenie... przebieg ok. 500 zdj czyli właściwe nówka ;)
Lento Violento
28-11-2014, 22:22
dzięki! jeśli z tamtego sklepu odpiszą że nie obowiązuje cashback kupię tutaj :)
swoją drogą przejrzałam jeszcze internety i zauważyłam dwa dość fajne modele - d5200 i d5300? jakieś opinie?
W Redcoonie nie dostaniesz cashbacka więc to nie jest dla Ciebie dobra propozycja.
Ned Stark
28-11-2014, 22:24
Niby dlaczego nie dostanie cashbacka? Sklep jest w tym wypadku nieistotny. Liczy się moment zakupu. Nawet jeśli w pudełku nie ma kuponu.
Lento Violento
28-11-2014, 22:25
Zakładamy się ?;)
Ned Stark
28-11-2014, 22:26
Kupiłem body, nie było kuponu, dostałem kasę. Nie ma się o co zakładać. Nie liczy się sklep, a data zakupu.
Lento Violento
28-11-2014, 22:29
Ja słowem nie wspomniałem o kuponie, pisze tylko, że zakup w tym sklepie nie jest objęty cashbackiem...
Ned Stark
28-11-2014, 22:29
Niby dlaczego? Redcoon to normalny polski sklep.
Lento Violento
28-11-2014, 22:39
Odpowiedź masz nawet w tym wątku. Jesteś pewien, że aparaty pochodzą z dystrybucji Nikon Polska? Myślisz, że sklep celowo nie chwali się, że produkt jest objęty cashbackiem?
Ned Stark
28-11-2014, 22:43
Hm no to sorry. Rzeczywiście coś z papryczką nie heloł ;-)
Lento Violento
28-11-2014, 22:49
Wystarczy poczytać opinie o procesie reklamacyjnym w tym sklepie. Załatwiasz to, w przypadku wielu produktów, przez nich, a nie przez autoryzowany serwis, co świadczy, że produkty nie są z polskiej dystrybucji, co zresztą można znaleźć na ich stronie.
Cytuję:
"Nikon - Naprawa gwarancyjna realizowana jest wyłącznie w centrum serwisowym redcoon Polska sp. z o.o. na zasadzie door to door."
adrianek32
28-11-2014, 22:58
dokładnie z tego co pamiętam to dytrybucja niemiecka, jak o Sigme 17-50 pytałem to pisali że z niemiec sprowadzają jeśli mnie pamięc nie zawodzi
świetnie że napisaliście, w tym przypadku bardziej opłaca kupić mi się trochę drożej ale z cashbackiem!
jeśli chodzi o obiektywy to mam jeszcze pytanko - koleżanka poleca 50mm do portretów a do czego byłby dobry np 38mm? lub ogólnie mniejszy od 50mm?
adrianek32
29-11-2014, 02:02
nie 38mm a 35mm, jak dla mnie 35mm pod DX do wszystkiego i do niczego, jak chcesz dobry portret to pod D7100 moze byc 50mm ale wolalbym dolozyc i kupic 85mm, ja nadal stawiam zebys kupila na poczatek D7100 + Sigme 17-50 a pozniej nikkora 85mm
jak dla mnie duzo lepszy zestaw niz kit 18-105 i 50mm wiem ze drozszy o ok 2tys ale naprawde warto
P.S. zaraz sie zleca Ci co chwala nikkora 35DX
Andrzej1974
29-11-2014, 05:54
Temat "portretowych" ogniskowych jest wałkowany średnio co 2 dzień. Tak jak są wyznawcy 35, tak znajdą się i wyznawcy 50. MZ wszystko zależy od tego jaki to ma być portret. Jak cała sylwetka np w małym pomieszczeniu to życzę powodzenia tym, co lansują na siłę 50. Jak ma być od pasa w górę to 50 może być. Jak popiersie czy sama głowa to 85 lub więcej... jak niektórzy zaraz dodadzą. Sprawa nie jest prosta jak widać a pisanie, że najlepsza 50 to delikatnie mówiąc lekkie nieporozumienie. Trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie "jakie najczęściej będę robić ludziom zdjęcia" jak wyżej i do tego dobrać ogniskową.
Co do lampy zewn. to warto ją mieć. O konkretnym modelu nie piszę bo i tak Ci tu wcisną "najlepszą z najlepszych" lamp, "prawdziwą legendę", czyli Metza 50/52. Dowiesz się też, że zapewne, że "wszystko poniżej" to nic niewarty złom (lub podobne określenie)...;-)
Życzę trafnego wyboru.
P.S. zaraz sie zleca Ci co chwala nikkora 35DX
Melduję się - w swojej cenie to świetny obiektyw :)
...
Co do obiektywów, zgoda. Warto tylko pamiętać, że aby samemu zdecydować jaka ogniskowa najbardziej nam pasuje, koniecznie trzeba jakiś obiektyw najpierw mieć, jakikolwiek - innego wyjścia nie ma. Co do lampy zewnętrznej, Andrzeju, też zgoda - warto ją mieć, Metz 50/52 zasłużyły na to, aby stać się legendarnymi ;)
Andrzej1974
29-11-2014, 21:45
Co do obiektywów [...] Warto tylko pamiętać, że aby samemu zdecydować jaka ogniskowa najbardziej nam pasuje, koniecznie trzeba jakiś obiektyw najpierw mieć, jakikolwiek - innego wyjścia nie ma.
Zawsze można podejść do jakiegoś FJ, MM, EUROAGD etc i samemu się przekonać, co w trawie piszczy lub pobawić się kitem za 200-300 zł np. 18-55...
Ja bym chyba nie potrafił zdecydować po kilku, czy kilkunastu minutach macania obiektywu w sklepie. To już chyba lepiej kupić, jak wspomniałeś, najtańszego zooma i trochę z nim w różnych warunkach popstrykać. Tak czy inaczej, czytanie forum raczej niewiele pomoże.
nikoniarz
29-11-2014, 22:17
Dokładnie tak jak napisał ecml- wybór ogniskowej to nie jest chwila... Trzeba poznać swoje potrzeby, trzeba popstrykać w różnych sytuacjach... A do tego potrzeba jednak raczej miesięcy by mieć pewność.
Po co pstrykac i latac po sklepach.
Niech sobie wezmie wszystkie swoje dotychczasowe foty i zestawi je, popatrzy na jakich ogniskowych ma ich nawjecej.
Bedzie wtedy wiadomo w czym sie obraca, i w co celowac.
pozdro
adrianek32
29-11-2014, 23:22
Melduję się - w swojej cenie to świetny obiektyw :)
Co do obiektywów, zgoda. Warto tylko pamiętać, że aby samemu zdecydować jaka ogniskowa najbardziej nam pasuje, koniecznie trzeba jakiś obiektyw najpierw mieć, jakikolwiek - innego wyjścia nie ma. Co do lampy zewnętrznej, Andrzeju, też zgoda - warto ją mieć, Metz 50/52 zasłużyły na to, aby stać się legendarnymi ;)
ja nie mowie ze to zle szklo anie niektorzy to przesadzaja :)