PDA

Zobacz pełną wersję : Metz 52 - szukam opinii

1siedem
26-11-2014, 23:40
witam

Potrzebna lampa do d90, zastosowania domowo-rodzinne (niestety nie ma czasu na nic ambitniejszego).
Kiedyś - z kliszakiem - radziłem sobie z lampą z jednym palnikiem i to w domu wystarczało.
Ponieważ rzadko będzie mi potrzebna nie chcę wydawać niepotrzebnie kasy.
CHciałbym się dowiedzieć czy macie jakieś doświadczenia z tą lampką ?

Andrzej1974
26-11-2014, 23:53
witam

Potrzebna lampa do d90, zastosowania domowo-rodzinne (niestety nie ma czasu na nic ambitniejszego).
Kiedyś - z kliszakiem - radziłem sobie z lampą z jednym palnikiem i to w domu wystarczało.
Ponieważ rzadko będzie mi potrzebna nie chcę wydawać niepotrzebnie kasy.
CHciałbym się dowiedzieć czy macie jakieś doświadczenia z tą lampką ?

Akurat ta lampa zbiera tutaj dobre opinie. Wystarczy przejrzeć archiwalne posty...

pawl_s
27-11-2014, 00:03
Jesli domowo-rodzinnie, to kazda "lepsza" z odchylanym palnikiem i regulacja mocy jesli na manualu robisz bedzie dobra. Ja mam Metza 50 (chyba) i jestem zadowolony.

"Lepsza" = jakiejs znanej firmy. Tumaxa tez mam i nie polecam

sabur
27-11-2014, 00:20
Mam i w tej cenie polecam.

Przeglądnij kilka ostatnich tematów odnośnie wyboru lampy a dużo postów opisuje zalety tego modelu. Nie ma co się powtarzać bo i tak nic nowego nie zostanie napisane.

Dla mnie lampa ma jedną wadę : robiąc zdjęcia seryjne albo bardzo szybko jedno po drugim, co jakiś czas zdarzają się rozbieżności w naświetlaniu. Nie są duże i banalne do skorygowania przy wywolaniu rawa.
Robiąc normalnie pojedyncze zdjęcia bardzo dobrze naświetla. Zdecydowanie częściej ja jako operator popełniam błąd wybierając zła płaszczyznę odbicia niż sprzęt źle obliczy siłę błysku.

Do domowych zastosowań bardzo polecam.

zgera
27-11-2014, 09:40
Dla mnie lampa ma jedną wadę : robiąc zdjęcia seryjne albo bardzo szybko jedno po drugim, co jakiś czas zdarzają się rozbieżności w naświetlaniu.

Wydaje mi się że tryb zdjęć seryjnych z lampą błyskową nie działa.

ecml
27-11-2014, 10:59
Wydaje mi się że tryb zdjęć seryjnych z lampą błyskową nie działa.
Nie działa z wbudowaną, z zewnętrzną owszem.

Metz 52 - szukam opinii
Trudno będzie znaleźć złe opinie na temat tej lampy.

Przemek-83
06-12-2014, 21:55
A jak jest właśnie ze wspomaganiem AF w 52?
Jest skuteczny? Trudno znaleść info jak działa i na jakiej zasadzie działa podświetlenie

GonzoG
07-12-2014, 01:32
GonzoG dla ułatwienia powiem, że lewa ręka to ta, gdzie kciuk jest po prawej stronie ;)
A tej pierwszej prawej ?? czy tej drugiej ?? :-P

A jak jest właśnie ze wspomaganiem AF w 52?
Jest skuteczny? Trudno znaleść info jak działa i na jakiej zasadzie działa podświetlenie

Wspomaganie rzuca pionowe linie w okolicach centrum kadru - okolicach, bo zależy to od odległości od obiektu na który padnie.
Ogólnie użyteczne tylko dla kilku punktów w centrum.

sabur
07-12-2014, 05:07
Robi krzyż ale boczne linie są słabiej widoczne. Jutro jak nie zapomnę sprawdzę po zmroku ile punktów w d90 jest pokrytych ale o ile mnie pamięć nie myli, były wszystkie.

A co do skuteczności. Próbowałem w absolutnie ciemnym pomieszczeniu. Własnej ręki nie widziałem. Aparat bez wspomagania nie dawał rady. Ze wspomaganiem z lampy momentalnie ustawił ostrość. Próba wykonana wielokrotnie po przeostrzaniu na różne obiekty. Inaczej mówiąc, z lampa jest lepiej i szybciej.

Przemek-83
07-12-2014, 14:26
Co można jeszcze kupić innego od 52 w tej cenie ?...sensownego

GonzoG
07-12-2014, 14:35
Co można jeszcze kupić innego od 52 w tej cenie ?...sensownego

Tylko Phottix Mitros, mimo dość dobrych opinii, to ich pierwsza w historii lampa, więc nie budzi to zbytnio zaufania do niej.

1siedem
05-01-2015, 03:07
Witam,

Jako założyciel wątku opiszę w kilku słowach opiszę metz 52, którego kilka tygodni temu nabyłem.
Wykonanie całkiem dobre - na użytek amatorski zupełnie wystarczające. Pokrycie światłem równe. Jest HSS, sterowanie innymi lampami, fotocela, rozpraszacz ,odbłyśnik ( i tak zawsze wolę wersje DIY - to przyzwyczajenie ze starych czasów :> ), wszelkie odchylanie głowicy. Dobrze pracuje z akumulatorkami. Ładowanie w warunkach pracy amatorskiej bardzo dobre (starsi użytkownicy mogą zastosować zakazane od dawna aku kadmowe - oni wiedzą po co ). lampa ładuje się szybko. Wyświetlacz - taka moda głupia - dotykowy... Wolałbym 3-4 pokrętła z szybkim, bezpośrednim dostępem do poszczególnych ustawień. Zaletą wyświetlacza dotykowego jest to , że obraca się przy obrocie aparatu.
IMHO za 800 zł dostajemy dobry produkt, może nie pasować zawodowcom, którzy rzucają sprzętem. Tym spokojnym - z uwagi na dobre funkcje - już tak.
Branie chinoli za podobną kasę imho nie ma sensu.MEtz to jednak stary gracz.
Pozdrawiam

Przemek-83
05-01-2015, 09:08
Zgadzam się.
Nic sensowniejszego nowego nie da się kupić w tej cenie.

Alcatraz
24-02-2015, 15:52
Ostatnio również zainteresowałem się lampą Metz Mecablitz 52 AF-1 digital. Zastanawiam się tylko jak wypada ona w porównaniu do SB800/900? Z "suchych danych" wynika np. że liczba przewodnia SB 900 (dla ISO 100) wynosi 34 - przy Metz 52 AF-1 jest to już 52! Czuję tu jakiś chwyt marketingowy... O połowę tańsza lampa świeci znacznie mocniej od SB 900? Przy Metzu jest ciekawa informacja, że liczba przewodnia 52 dotyczy ogniskowej 105 mm. W opisie SB nie ma już tej informacji więc nie wiadomo o jaką ogniskową chodzi. Może w tym tkwi ta pozornie duża różnica?

Czy dotykowy wyświetlacz faktycznie jest na tyle uciążliwy, żeby o tym myśleć? A może to "znak czasów" i wkrótce wszystkie lampy będą miały dotykowe wyświetlacze zamiast przycisków...:-)

Czy planując sesje studyjne (z użyciem lamp studyjnych sterowanych bezprzewodowo) warto inwestować od razu w lampę na body (np. tego Metza)?

Ostania sprawa dotyczy właśnie lamp studyjnych (przy okazji). Czy przy modelach Quantum R+600 (1000) Digital jest jakiś dedykowany transmiter do Nikonów a może coś uniwersalnego, współpracującego ze sprzętem różnych marek?

GonzoG
24-02-2015, 16:32
Ostatnio również zainteresowałem się lampą Metz Mecablitz 52 AF-1 digital. Zastanawiam się tylko jak wypada ona w porównaniu do SB800/900? Z "suchych danych" wynika np. że liczba przewodnia SB 900 (dla ISO 100) wynosi 34 - przy Metz 52 AF-1 jest to już 52! Czuję tu jakiś chwyt marketingowy... O połowę tańsza lampa świeci znacznie mocniej od SB 900? Przy Metzu jest ciekawa informacja, że liczba przewodnia 52 dotyczy ogniskowej 105 mm. W opisie SB nie ma już tej informacji więc nie wiadomo o jaką ogniskową chodzi. Może w tym tkwi ta pozornie duża różnica?

Nie chwyt marketingowy, a nieumiejętność czytania danych lampy. Nikon też podaje przy jakiej ogniskowej - standardowej od zawsze - 35mm.
Poza tym ogniskowa w lampie nie jest wartością fizyczną, a informacyjną. Każda lampa przy tej samej może różnie świecić.
Nikon ma większe rozproszenie światła.

Czy dotykowy wyświetlacz faktycznie jest na tyle uciążliwy, żeby o tym myśleć? A może to "znak czasów" i wkrótce wszystkie lampy będą miały dotykowe wyświetlacze zamiast przycisków...:-)
To zależy jak bardzo potrzebujesz jego używać. Zazwyczaj jest on mało potrzebny.

Czy planując sesje studyjne (z użyciem lamp studyjnych sterowanych bezprzewodowo) warto inwestować od razu w lampę na body (np. tego Metza)?
Spytaj wróżki jak to jest w twoim wypadku.

Ostania sprawa dotyczy właśnie lamp studyjnych (przy okazji). Czy przy modelach Quantum R+600 (1000) Digital jest jakiś dedykowany transmiter do Nikonów a może coś uniwersalnego, współpracującego ze sprzętem różnych marek?Gdyby był, miałbyś to w specyfikacji lampy.

A uniwersalny transmiter - każdy wyzwalacz radiowy.

Przemek-83
24-02-2015, 16:37
Nie porównuj sb-800 z m52 bo to inna pułka.
Owego metza prędzej do sb-700 a tu niby ten pierwszy wypada lepiej.
N swoim przykładzie powiem tak,że szukałem również sb-800 ale kupno tej lampy w dobrym stanie graniczy już cudem.Większość już jest mocno zajechanych i dać za taką lampę średnio 800zł mija się z celem.Co ciekawe czasem nawet poniżej 800zł można już kupić sb-900/910 ale to już szroty.
Tu za 799zł masz nową lampę na 2 letniej gwarancji i nawet nie ma o czym gadać.
Co do dotyku mi bardzo pasuje to rozwiązanie i po doświadczeniu z wątpliwymi klawiszami np. w yn565ex jak i ich chorym oznaczeniu zdecydowanie wole ten dotyk.Prosto,czytelnie bez żadnych głupich funkcji,których celów nikt nie zna.

Alcatraz
24-02-2015, 16:41
Dzięki za odpowiedź GonzoG. No ale z tą "nieumiejętnością czytania danych" to już sobie nie mogłeś darować, co?:-)) http://www.nikon.pl/pl_PL/product/speedlights/speedlight-sb-900 Czytam specyfikację pod tym linkiem i nie widzę, że mowa o 35mm.

Z tą wróżką też nie do końca się zgodzę. Jeśli masz doświadczenie w pracy z lampami studyjnymi, zawsze możesz odnieść to do konieczności posiadania lampy przenośnej. Nawet subiektywna ocena może okazać się wartościowa.

Przemek - jeśli chodzi o moje zestawienie z SB 900 chodziło głównie o liczbę przewodnią, którą akurat Metz ma większą (a więc maksymalnie powinien błyskać mocniej). Co do reszty nie wypowiadam się bo nie porównywałem wnikliwie tych lamp i nie wiem w czym SB góruje nad tym Metzem (oprócz ceny oczywiście).

Andrzej1974
24-02-2015, 17:17
Metza 52 powinno się porównywać do SB-700 bo to ta sama półka amatorska (nie mylić z pułką ;-) ). SB-910 to już inna liga...

[...]
IMHO za 800 zł dostajemy dobry produkt, może nie pasować zawodowcom, którzy rzucają sprzętem

Z całym szacunkiem, ale zawodowcy wybiorą np. SB-910. Zresztą popatrz w ich stopki...

GonzoG
24-02-2015, 17:25
Z tą wróżką też nie do końca się zgodzę. Jeśli masz doświadczenie w pracy z lampami studyjnymi, zawsze możesz odnieść to do konieczności posiadania lampy przenośnej. Nawet subiektywna ocena może okazać się wartościowa.

A niby skąd ktoś ma wiedzieć, czy lampa reporterska będzie Ci potrzebna i że właśnie akurat taka ??

A subiektywna ocena - TAK/NIE - nie potrzebne skreślić.

Dzięki za odpowiedź GonzoG. No ale z tą "nieumiejętnością czytania danych" to już sobie nie mogłeś darować, co?:-))Jeśli się poczułeś urażony, to przepraszam. Jak chciałem zaznaczyć tylko, że pewne rzeczy trzeba umieć, albo wiedzieć, jak czytać. Nie miało to żadnego osobistego wydźwięku.

Czytam specyfikację pod tym linkiem i nie widzę, że mowa o 35mm.
35mm jest wartością domyślną. Z takim kątem świecenia kiedyś były robione lamp i dla takiej wartość zawsze podawało się ich moc.
Dopiero Metz to pozmieniał, aby wyglądać lepiej na tle konkurencji - przy lampach do cyfry podają też wartość dla 35mm, ale APS-C...

Alcatraz
24-02-2015, 18:16
Rozumiem, czyli lampa reporterska może być zarówno niezbędna jak i całkiem zbędna przy lampach studyjnych.

Nie, nie poczułem się urażony:-) Chodziło mi tylko o to, że nie napisali tego wprost ale już to wyjaśniłeś. A więc jednak był to zabieg marketingowy Metza (wprowadzili te 105mm, żeby wyglądać lepiej na tle konkurencji). Właśnie o tym pisałem w poście #22.

A tak w kilku słowach - co przede wszystkim decyduje o tym, że SB 900/910 to "inna liga"?

Przemek-83
24-02-2015, 19:02
Metza 52 powinno się porównywać do SB-700 bo to ta sama półka amatorska (nie mylić z pułką ;-) ). SB-910 to już inna liga...

Z całym szacunkiem, ale zawodowcy wybiorą np. SB-910. Zresztą popatrz w ich stopki...

Pomyliłem z kopułką :p

Rozumiem, czyli lampa reporterska może być zarówno niezbędna jak i całkiem zbędna przy lampach studyjnych.

Nie, nie poczułem się urażony:-) Chodziło mi tylko o to, że nie napisali tego wprost ale już to wyjaśniłeś. A więc jednak był to zabieg marketingowy Metza (wprowadzili te 105mm, żeby wyglądać lepiej na tle konkurencji). Właśnie o tym pisałem w poście #22.

A tak w kilku słowach - co przede wszystkim decyduje o tym, że SB 900/910 to "inna liga"?

Porównanie jest w innym przedziale cenowym. Sb-910 możesz prędzej robić "vs" z metz 64.
Metz 52 to lampa jedna z najtańszych tego producenta a sb najdroższa.Nie ma sensu pisać o specyfikacji obu bo jest pełno tego w sieci. Dla mnie to nonsens jak porównanie note 4 z core :p

Alcatraz
24-02-2015, 19:34
Chodziło mi raczej o praktykę. Sama cena (czy różnica w cenie) nie błyska:-) W czym praktycznie Metz 52 będzie gorszy od SB 910. Bo np. siłą błysku raczej nie ustępuje... co już ustaliliśmy:-)) Rozumiem, że SB 910 jest lampą bardziej zaawansowaną ale zawsze na pytanie "dlaczego", słyszę odpowiedzi: "bo to wyższa pólka", "inna liga", "inna galaktyka" itd. lecz konkretów brak. A "przewagi" w obszarach powiedzmy mało używanych nie są ważne, biorąc pod uwagę potrzebę zapłacenia 2x wyższej ceny.

GonzoG
24-02-2015, 20:43

W kilku się nie da... Porówanie SB-910 i Metza 52:
1. Znacznie szybsze menu
2. uszczelniona obudowa (trochę, ale zawsze coś)
3. zakres zoomu: 17-200 vs. 24-105
4. możliwość użycia zewnętrznego zasilania
5. automatyka własna lampy (bez użycia TTL), w tym trybie ma też znacznie większy zakres regulacji mocy (schodzi chyba do 1/1024, albo nawet niżej).
6. wielodiodowe/wieloobszarowe wspomaganie AF (Metz 52 używa tylko jednej diody na doświetlenie centrum)

Opcje 3-6 są również w Metzu 64 AF-1.

A moc obu lamp jest niemal jednakowa - tzn. +/- 1m w zakresie 24-85mm, przy 105mm Metz ma LP większą o 3m.

Chodziło mi raczej o praktykę. Sama cena (czy różnica w cenie) nie błyska:-) W czym praktycznie Metz 52 będzie gorszy od SB 910. Bo np. siłą błysku raczej nie ustępuje... co już ustaliliśmy:-))

I tak i niestety nie.
SB-900/910 są nawet 2x mocniejsze od Metza 52... przy krótkich czasach.
Na tym polu to Nikon nie ma sobie równych. Jedyna lampa, która dorównuje SB-910 mocą przy krótkich czasach, to Metz 76 MZ-5, ale ten kosztuje 2200zł i jest wielki.

Edit:
No i zapomniałem jeszcze o tym, że Nikon równomiernie oświetla, a Metz nie tak bardzo.

Alcatraz
24-02-2015, 20:54
Dziękuję, to zestawienie wyczerpuje temat różnic. Metz 64 to już prawie ta sama cena co SB. Myślę, że ten 52 spokojnie wystarczy i sięganie od razu po SB 910 byłoby na wyrost (oczywiście nie neguję jeśli ktoś naprawdę widzi konieczność).

Zakres zoomu lampy określa zakres ogniskowych, przy których dana lampa będzie użyteczna ale czy to tak w sposób bezwzględny? Np. z tym Metzem powyżej 105 mm nie można już błyskać (chcą uzyskać pożądany efekt, bo błyskać to sobie można...;-))

Teraz jeszcze z gatunku "ciekawostek przyrodniczych". Taki transmiter http://www.fotoamigo.pl/wyzwalacz-lamp-yongnuo-rf-603-ii-yn-603-ii-dodatkowy-odbiornik-nikon-p-1648.html mimo, że uniwersalny też dedykowany jest do aparatów konkretnych producentów (N w nazwie to Nikon). Jakie są zasadnicze różnice między sankami (gorąca stopką) Nikona i innych? Lampy oczywiście również są w wersjach dla body różnych firm. Czy to kwestie fizyczne czy elektryczne?

GonzoG
24-02-2015, 21:09
Dziękuję, to zestawienie wyczerpuje temat różnic. Metz 64 to już prawie ta sama cena co SB. Myślę, że ten 52 spokojnie wystarczy i sięganie od razu po SB 910 byłoby na wyrost (oczywiście nie neguję jeśli ktoś naprawdę widzi konieczność).

Jeszcze w kwestii uzupełnienia różnic między M52 i SB-910 - Mam Metza 50, który jest minimalnie słabszy od M52.
I M50 przy czasie 1/400s jest ok 1 2/3 EV słabszy od SB-910... To jest blisko 3x słabszy.

Teraz jeszcze z gatunku "ciekawostek przyrodniczych". Taki transmiter http://www.fotoamigo.pl/wyzwalacz-lamp-yongnuo-rf-603-ii-yn-603-ii-dodatkowy-odbiornik-nikon-p-1648.html mimo, że uniwersalny też dedykowany jest do aparatów konkretnych producentów (N w nazwie to Nikon). Jakie są zasadnicze różnice między sankami (gorąca stopką) Nikona i innych? Lampy oczywiście również są w wersjach dla body różnych firm. Czy to kwestie fizyczne czy elektryczne?
To są wyzwalacze uniwersalne. Możesz ich używać i z Canonem i z Nikonem i z Pentaxem, jak i z Sony.
Dedykacja do systemu Nikona czy Canona polega tylko na użyciu jednego styku, który słyży do wybudzania lamp z uśpienia - ma znaczenie tylko przy lampach z TTL i tylko jeśli mają tryb uśpienia. Bez wybudzenia nie błysną za pierwszym wyzwoleniem, bo dopiero wyzwolenie je wybudzi.

Ten styk spełnia też drugą funkcję - RF-603 to nadajnik i odbiornik w jednym. Sygnał na tym styku informuje wyzwalacz, że ma działać jako nadajnik, nie jako odbiornik. Nie jest to natomiast konieczne, bo zawsze możne przełączyć jeden ręcznie - włącznik w pozycji TX.

r_m
24-02-2015, 21:17
Jakie są zasadnicze różnice między sankami (gorąca stopką) Nikona i innych? Lampy oczywiście również są w wersjach dla body różnych firm. Czy to kwestie fizyczne czy elektryczne?

I to, i to, zobacz zdjęcia sanek różnych aparatów. Jednak jeśli interesuje nas tylko i wyłącznie sygnał wyzwalania (czyli "teraz błyśnij", bez wybudzania lampy, potwierdzenia gotowości i całej "inteligencji" systemu) to wystarczy sam styk centralny (ten największy) + kontakt w sankach (boczna sprężynka w stopce dotykająca sanek aparatu).
W wyzwalaczach YN 603 oprócz wspomnianych wyżej różnic jest jeszcze możliwość użycia wyzwalacza jako "pilota" do zdalnego wyzwolenia migawki, trzeba mieć odpowiedni kabelek pasujący do danego modelu aparatu, i "wersje" wyzwalacza różnią się dodanym takim lub innym kabelkiem.

Alcatraz
24-02-2015, 22:01
OK, dzięki za (nomen omen) rozjaśnianie tematu:-) Czyli transmitera YongNuo RF-603 C II (dedykowanego do Canonów) mogę spokojnie używać z Nikonem (do wyzwalania lamp studyjnych). Czy też bez wspomnianych dodatkowych funkcji "inteligencji systemu" nie ma to większego sensu i lepiej kupić dedykowany do Nikona transmiter, czyli YongNuo RF-603 N II? Bo jeśli faktycznie chodzi tylko o funkcję wybudzania lamp oraz ew. ręczne ustawienie nadajnik / odbiornik to raczej nie warto.

GonzoG, zaintrygowało mnie "przy czasie 1/400s". Zawsze myślałem, że można błyskać do 1/250s (ew. 1/320). Przy krótszych czasach część zdjęcia była czarna. Jednak zaznaczam, że temat lamp ciągle rozpoznaję..

GonzoG
24-02-2015, 22:18
OK, dzięki za (nomen omen) rozjaśnianie tematu:-) Czyli transmitera YongNuo RF-603 C II (dedykowanego do Canonów) mogę spokojnie używać z Nikonem (do wyzwalania lamp studyjnych). Czy też bez wspomnianych dodatkowych funkcji "inteligencji systemu" nie ma to większego sensu i lepiej kupić dedykowany do Nikona transmiter, czyli YongNuo RF-603 N II? Bo jeśli faktycznie chodzi tylko o funkcję wybudzania lamp oraz ew. ręczne ustawienie nadajnik / odbiornik to raczej nie warto.

Do lamp studyjnych nie ma żadnego znaczenia jakiego użyjesz. Wszystko będzie działać.
Jedynie będzie szybsze zużycie baterii w wyzwalaczach, bo cały czas będą działały, a tylko gdy aparat je aktywuje.

GonzoG, zaintrygowało mnie "przy czasie 1/400s". Zawsze myślałem, że można błyskać do 1/250s (ew. 1/320). Przy krótszych czasach część zdjęcia była czarna. Jednak zaznaczam, że temat lamp ciągle rozpoznaję..
Można błyskać z każdym czasem, ale są 2 warunki:
1. aparat musi obsługiwać synchronizację z krótkimi czasami
2. lampa musi obsługiwać synchronizację z krótkimi czasami (wyższe modele lamp reporterskich, albo lampy studyjne jak Jinbei HD600), albo mieć wystarczająco długi błysk (np. lampy studyjne nie sterowane IGBT).

Alcatraz
24-02-2015, 22:49
Można błyskać z każdym czasem, ale są 2 warunki:
1. aparat musi obsługiwać synchronizację z krótkimi czasami
2. lampa musi obsługiwać synchronizację z krótkimi czasami (wyższe modele lamp reporterskich, albo lampy studyjne jak Jinbei HD600), albo mieć wystarczająco długi błysk (np. lampy studyjne nie sterowane IGBT).

Czyli w przypadku tandemu D7100 / Metz 52 nie wyjdzie się chyba poza 1/250s ze względu na Metza (D7100 ma synchronizację z krótkimi czasami)).

Szukam jeszcze informacji na temat Metz 53 i system CLS. Czy tu jest pełna zgodność i współpraca czy też jej brak? Lampa wbudowana D7100 jako sterownik.

Edit.
Doszukałem się w tym Metzu funkcji HSS - czyżby jednak można?

GonzoG
24-02-2015, 22:54
Czyli w przypadku tandemu D7100 / Metz 52 nie wyjdzie się chyba poza 1/250s ze względu na Metza (D7100 ma synchronizację z krótkimi czasami)).
Przecież wszędzie jest napisane, że M52 ma autoFP/HSS...

Szukam jeszcze informacji na temat Metz 53 i system CLS. Czy tu jest pełna zgodność i współpraca czy też jej brak? Lampa wbudowana D7100 jako sterownik.
CLS w Metzach jest od dawna... ba... CLS to kopia systemu Metza...

Alcatraz
24-02-2015, 23:02
No to rewelacja!:-) Czyli mogę sobie Metza zdjąć z body i wygodnie postawić gdzie uważam za stosowne.

Przy pracy z lampą trzeba będzie przestawić się z trybów A/S na M. W końcu to on daje w tych warunkach największe możliwości. No chyba, że reporterka, wtedy nie ma czasu więc może być A + iTTL.

Aha, przypomnę jeszcze pytanie, bo gdzieś umknęło: zakres zoomu lampy określa zakres ogniskowych, przy których dana lampa będzie użyteczna ale czy to tak w sposób bezwzględny? Np. z tym Metzem powyżej 105 mm nie można już błyskać (chcą uzyskać pożądany efekt, bo błyskać to sobie można...) I czy dotyczy to tylko błyskania "na wprost" czy również odbitym?

GonzoG
25-02-2015, 00:50
Aha, przypomnę jeszcze pytanie, bo gdzieś umknęło: zakres zoomu lampy określa zakres ogniskowych, przy których dana lampa będzie użyteczna ale czy to tak w sposób bezwzględny? Np. z tym Metzem powyżej 105 mm nie można już błyskać (chcą uzyskać pożądany efekt, bo błyskać to sobie można...) I czy dotyczy to tylko błyskania "na wprost" czy również odbitym?

Zoom w lampie jest z 2 powodów - aby móc bez większych strat błyskać przy szerokich kątach oraz aby mieć większą mocy przy długich obiektywach.
Nie ma on nic wspólnego z mocą, albo nie mocą błyskania. Możesz go używać, albo nie. Wybór należy do Ciebie.

r_m
25-02-2015, 01:30
Aha, przypomnę jeszcze pytanie, bo gdzieś umknęło: zakres zoomu lampy (...)
czy dotyczy to tylko błyskania "na wprost" czy również odbitym?

Wzięło się to od błyskania na wprost, lampy mogły dostosować kąt świecenia do kąta widzenia obiektywów, przy okazji oszczędzając na mocy (robiąc np. 85 traciłbyś sporo światła na "niepotrzebne" oświetlanie tego, czego obiektyw nie zobaczy).
Przy odbiciu możesz/nie musisz tego używać, ale warto mieć możliwość, np. ustawiając zoom lampy na 105 nie masz szansy na wypełnienie czaszy nawet małej parasolki, wtedy się przydaje szeroki kąt świecenia, odbijając od niskiego sufitu będzie podobnie itd itd

Alcatraz
25-02-2015, 16:24
Dzięki za Wasze informacje! Z tym zoomem widziałem jeszcze fajne możliwości oświetlania danej sceny np. tylko wąskim strumieniem (105mm), co daje spore możliwości kreacji.

CLS używa do komunikacji między body a lampą wyłącznie podczerwieni? Nie ma z tym w praktyce problemów (w szczególności mam na myśli współpracę z tym Metzem).

Jeszcze tak mały off topic (chociaż o błyskaniu). Zawsze zastanawiam się jak pracują fotografowie, którzy stoją w grupie np. 10 czy 15 i wszyscy prawie jednocześnie (a czasami jednocześnie) błyskają lampami:-) Jak to się ma do pomiaru światła i w ogóle ekspozycji, kiedy bez przerwy mamy błyski z różnych stron. Nie da się chyba wtedy uzyskać dokładnie takich efektów jakich sobie życzymy?

GonzoG
25-02-2015, 16:40
Dzięki za Wasze informacje! Z tym zoomem widziałem jeszcze fajne możliwości oświetlania danej sceny np. tylko wąskim strumieniem (105mm), co daje spore możliwości kreacji.

CLS używa do komunikacji między body a lampą wyłącznie podczerwieni? Nie ma z tym w praktyce problemów (w szczególności mam na myśli współpracę z tym Metzem).
CLS to tylko światło. Nic więcej.
A jak to wygląda w praktyce - w dzień tragicznie. W ciemnym pomieszczeniu działa całkiem sprawnie, póki odbiornik w lampie nie jest zasłonięty.

Jeszcze tak mały off topic (chociaż o błyskaniu). Zawsze zastanawiam się jak pracują fotografowie, którzy stoją w grupie np. 10 czy 15 i wszyscy prawie jednocześnie (a czasami jednocześnie) błyskają lampami:-) Jak to się ma do pomiaru światła i w ogóle ekspozycji, kiedy bez przerwy mamy błyski z różnych stron. Nie da się chyba wtedy uzyskać dokładnie takich efektów jakich sobie życzymy?
W takich warunkach nikt nie oczekuje żadnych efektów, poza tym, żeby mieć zdjęcie. To są fotografowie prasowi i papparazzi, tam ważne jest mieć jakiekolwiek zdjęcie, byle szybko.
A błyskają tak dużo, bo z setki zdjęć może jedno się trafi.

Alcatraz
25-02-2015, 17:00
Czyli CLS raczej w pomieszczeniach (niezbyt jasnych). A czy tego Metza (na statywie czy w dowolnym miejscu) można też wyzwalać radiowo, podobnie jak lampy studyjne? Chodzi o warunki, w których CLS nie da rady.

GonzoG
25-02-2015, 17:32
Bez problemów możesz używać wyzwalaczy radiowych z Metzem.

r_m
25-02-2015, 18:24
czy tego Metza (na statywie czy w dowolnym miejscu) można też wyzwalać radiowo

Tak - jeśli dokupisz odpowiedni wyzwalacz (nadajnik zakładany na aparat, odbiornik na który zakładasz lampę).
Uprzedzając kolejne pytania - są różne systemy, od najprostszych, z których możesz tylko wyzwolić lampę (np. YN 603N II) do zaawansowanych, przez które możesz w pełni sterować zdalną lampą (zoom, moc itd) z możliwością pracy lampy w M jak i w iTTL (np. YN 622n)

Alcatraz
25-02-2015, 20:50
Na szczęście różnica w cenie między tymi modelami nie jest szokująca (ok. 100 zł) więc warto dorzucić do YN 622n i mieć kontrolę nad wszystkim. A sam CLS pozwala na pełną kontrolę (zoom, moc błysku, TTL/M krótkie czasy synchronizacji itd.) czy też jest raczej tą ograniczoną wersją?

GonzoG
25-02-2015, 23:21
Na szczęście różnica w cenie między tymi modelami nie jest szokująca (ok. 100 zł) więc warto dorzucić do YN 622n i mieć kontrolę nad wszystkim. A sam CLS pozwala na pełną kontrolę (zoom, moc błysku, TTL/M krótkie czasy synchronizacji itd.) czy też jest raczej tą ograniczoną wersją?

Wyzwalacze radiowe to NIE JEST CLS. To jest wyzwalacz radiowy.

A co można - to co można w danym aparacie i lampie przy TTL - czyli zoom i ustawienie mocy.

Alcatraz
26-02-2015, 00:04
Może źle się wyraziłem - CLS to CLS (czyli podczerwień). Czyli przy CLS można mieć kontrolę nad wszystkim i przy wyzwalaczu radiowym również (pod warunkiem zastosowania odpowiednio zaawansowanego modelu).

GonzoG
26-02-2015, 00:21
Może źle się wyraziłem - CLS to CLS (czyli podczerwień). Czyli przy CLS można mieć kontrolę nad wszystkim i przy wyzwalaczu radiowym również (pod warunkiem zastosowania odpowiednio zaawansowanego modelu).

NIE.
CLS to tylko i wyłącznie sterowanie mocą i trybem pracy (M, TTL, AA w lampach Nikona).

Ustawienie zooma jest możliwe tylko przy wyzwalaczach radiowych.

Alcatraz
26-02-2015, 00:23
Rozumiem - a czy można w trybie CLS ustawić zooma lampy ręcznie? Lampy - w szczególności oczywiście Metza 52, o którym tutaj rozmawiamy.

GonzoG
26-02-2015, 00:28
Rozumiem - a czy można w trybie CLS ustawić zooma lampy ręcznie? Lampy - w szczególności oczywiście Metza 52, o którym tutaj rozmawiamy.

Tak. Metz 52 pozwala na manualne ustawienie zooma w każdym trybie pracy lampy.

saper
02-03-2015, 15:29
Czy w tej lampie jest ustawienie +/- mocy błysku dostępne od razu w czasie pracy, tzn. żeby nie wchodzić gdzieś w menu?

Przemek-83
03-03-2015, 17:51
Na ekranie jest ciągle skrót EV. Klikasz na to i pokazuje się skala korekcji +/-.
Trwa tyle samo co zmiana EV w body.

saper
03-03-2015, 23:01
Dziękuję.

Alcatraz
04-03-2015, 16:56
Czy z tym modelem lampy dostarczane są jakieś akcesoria (oprócz podstawki)? Z tego co widzę to dyfuzory są w cenie 50 zł więc pewnie takie drobiazgi trzeba już dokupić osobno.

Przemek-83
04-03-2015, 17:11
Tylko stopka i pokrowiec.

GonzoG
04-03-2015, 17:18
Czy z tym modelem lampy dostarczane są jakieś akcesoria (oprócz podstawki)? Z tego co widzę to dyfuzory są w cenie 50 zł więc pewnie takie drobiazgi trzeba już dokupić osobno.

z pierwszego sklepu jaki znalazł google:

a w zestawie znajduję się podstawka i pokrowiec.

Andrzej1974
04-03-2015, 17:44
[...] Z tego co widzę to dyfuzory są w cenie 50 zł więc pewnie takie drobiazgi trzeba już dokupić osobno.

Takie uroki tego Metza. Niby pierdółka taki dyfuzor czy filtr ale jednak trzeba dodatkowo za to dopłacać. I cena "zestawu" wzrasta... ;-)

GonzoG
04-03-2015, 18:27
Takie uroki tego Metza. Niby pierdółka taki dyfuzor czy filtr ale jednak trzeba dodatkowo za to dopłacać. I cena "zestawu" wzrasta... ;-)
No i powiedz jak często używasz tego dyfuzora w swojej jedynej, ukochanej SB-700 ??

Alcatraz
04-03-2015, 23:06
Tak tylko zapytałem;-) Zamiast dyfuzora przecież lepiej (gdzie można) odbić o ściany czy jakiejś innej powierzchni. Filtry na pewno się przydadzą - każdy dobierze jakie chce więc jeden dołączony i tak nie załatwiłby sprawy. SB 700 ma dołączone 2 filtry i dyfuzor ale jest przecież prawie 300 zł droższa więc... nie ma idealnych rozwiązań.

No ale właśnie - nie wiem jak odpowiednio zapytać, żeby nie wzbudzać zbędnych animozji między posiadaczami różnych lamp... Metz 52, SB 700 czy jeszcze coś innego? Mam na myśli: funkcjonalność, jakość, moc, możliwości (tryby, praktyczna współpraca z cls i akcesoriami), wady i zalety poszczególnych wyborów. Oczywiście każdy woli co innego ale może taka wersja dla kogoś kto chce coś zakupić, sporo szukał i nie jest jeszcze do końca zdecydowany:-) Biorąc pod uwagę tytuł wątku, to może w konwencji Metz 52 kontra...

Andrzej1974
04-03-2015, 23:54
No i powiedz jak często używasz tego dyfuzora w swojej jedynej, ukochanej SB-700 ??

??
Zdaje się, że wątek jest o Metzie 52, czyż nie? Po co więc twoje kolejne spamowanie o SB-700?

nikoniarz
05-03-2015, 06:51
metz 52, sb 700 czy jeszcze coś innego? Mam na myśli: Funkcjonalność, jakość, moc, możliwości (tryby, praktyczna współpraca z cls i akcesoriami), wady i zalety poszczególnych wyborów.

yn-568 ex...?

GonzoG
05-03-2015, 09:03
yn-568 ex...?
Będzie teraz wymienianie kolejnych lamp ??

Tak tylko zapytałem;-) Zamiast dyfuzora przecież lepiej (gdzie można) odbić o ściany czy jakiejś innej powierzchni. Filtry na pewno się przydadzą - każdy dobierze jakie chce więc jeden dołączony i tak nie załatwiłby sprawy. SB 700 ma dołączone 2 filtry i dyfuzor ale jest przecież prawie 300 zł droższa więc... nie ma idealnych rozwiązań.
Filtry może i są przy SB-700, ale zielony jest zbędny (prawie nie używa się tego typu lamp), a CTO jest do zwykłych żarówek - nie halogenków, nie ciepłych diod... Czyli też nie taki niezbędny.
Bardziej przydatny byłby uchwyt na filtry SZ-3, bo swietnie trzyma filtry Rosco czy Cokin, ale tego trzeba już dokupić (~70zl) i niemal zupełnie niedostępny w polskich sklepach.

No ale właśnie - nie wiem jak odpowiednio zapytać, żeby nie wzbudzać zbędnych animozji między posiadaczami różnych lamp... Metz 52, SB 700 czy jeszcze coś innego? Mam na myśli: funkcjonalność, jakość, moc, możliwości (tryby, praktyczna współpraca z cls i akcesoriami), wady i zalety poszczególnych wyborów. Oczywiście każdy woli co innego ale może taka wersja dla kogoś kto chce coś zakupić, sporo szukał i nie jest jeszcze do końca zdecydowany:-) Biorąc pod uwagę tytuł wątku, to może w konwencji Metz 52 kontra...

W cenie do ~1000zl Metz 52 jest najlepszym wyborem.
Mocniejszy od SB-910, ma pełen CLS Master, możliwość wyboru miedzy TTL i TTL-BL.
Tryby pracy te same (TTL, M, GN, RPT).
Akcesoria - poza dyfuzorem i filtrami w SB-700 nie ma więcej dedykowanych, a z reszta nie firmlwych współpraca jest jednakowa.

nikoniarz
05-03-2015, 09:30
Będzie teraz wymienianie kolejnych lamp?

Zapytał o inne to wymieniłem. Jeśli Ci to przeszkadza to chyba masz jakiś problem...

Andrzej1974
05-03-2015, 15:48
[...] W cenie do ~1000zl Metz 52 jest najlepszym wyborem.
Mocniejszy od SB-910 [...]

Odnośnie mocy:

[...] Metz 52 AF-1 - moc taka jak SB-910 [...]
(źródło http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3436722&postcount=3)

Poza tym można (jeżeli to prawda) spotkać się m.in. z czymś, co nie napawa zbytnio optymizmem, a mianowicie:

[...] Mogę ci pokazać 2 lampy Metza - jedna ~8000 błysków - wypalona przednia szybka, 2 zajechane palniki, spalony układ ładowania,
druga - ~35 000 błysków i ciężko byłoby ją rozpoznać od nowej, nawet po rozebraniu i oglądaniu palnika z bliska.
(źródło http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3445154&postcount=10)

P.S. O innych minusach Metza 52, o kórych @GonzoG dawniej pisał, nie wspominam...

GonzoG
05-03-2015, 16:04
Odnośnie mocy:

(źródło http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3436722&postcount=3)

Poza tym można (jeżeli to prawda) spotkać się m.in. z czymś, co nie napawa zbytnio optymizmem, a mianowicie:

(źródło http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3445154&postcount=10)

P.S. O innych minusach Metza 52, o kórych @GonzoG dawniej pisał, nie wspominam...

Poczytaj uważnie, a nie przytaczaj fragmenty dyskusji...

Alcatraz
05-03-2015, 16:39
Panowe, ze swojej strony dziękuję za wszelkie porady. Zaznaczam, że nie jestem fanatykiem żadnej firmy jeśli chodzi o producentów lamp:-) Myślę, że wpis o tym jak jeden Metz (zresztą nie chodziło tam chyba o model 52) "rozpadł się" po 8000 błysków a drugi jest jak nowy po 35000 nie miał świadczyć o kosmicznej zawodności tej lampy ani też o jej nadludzkiej niezawodności. Tam chodziło o zakup lampy używanej i ew. jej sprawdzenie, a w ogóle taka różnorodność jakościowa trapi dzisiaj wszystkie produkty... niestety.

Szczerze mówiąc do postów "O innych minusach Metza 52, o których @GonzoG dawniej pisał" źródeł nie znalazłem. Może źle szukałem. Zapewne do każdej lampy można dołączyć listę minusów - najważniejszy jest stosunek minusów do plusów oraz tego wszystkiego do ceny.

Widzę, że wyklarowała się dwójka czyli tytułowa 52 i SB 700. Nie wiem jak jest z długością gwarancji na nie. Obie dwa lata?

GonzoG
05-03-2015, 18:14
Obie mają 2 lata, ale muszą być z polskiej dystrybucji.

Jak są z EU, to na SB-700 jest rok, a na Metza może wcale nie być gwarancji.

saper
05-03-2015, 19:19
Pierwsze wrażenia z lampy - ok.
Na plus: - brak guzika blokady głowicy
- metalowa stopka
- szybkość ładowania
- cisza :)
Na minus: - wyświetlacz - czasem nie reaguje, trzeba mocniej go cisnąć niż guziki w 48 AF-1 :?
- żeby dokonać korekcji błysku, trzeba nacisnąć pole "EV" ---> wybrać wartość wzmocnienia błysku ---> zatwierdzić wybór przez wciśnięcie pola z tą, podświetloną wartością :evil:
W 48 AF-1 dwa przyciski były na wierzchu i już, a tu.... porażka. Zmiana wartości względem poprzedniej lampy zajmuje 2x więcej czasu. A niekiedy są to sekundy.
Jak będzie to wyglądać na polu walki - zobaczymy. Wszystko do przyzwyczajenia.

Andrzej1974
06-03-2015, 10:58
Poczytaj uważnie, a nie przytaczaj fragmenty dyskusji...

W tym wątku zestawiłem jedynie najistotniejsze fakty aby obraz był klarowny. Z kolei dostęp do źródła podałem w linku. Kto chce to zapozna się z całym tematem i wyciągnie wnioski.

[...] Myślę, że wpis o tym jak jeden Metz (zresztą nie chodziło tam chyba o model 52) "rozpadł się" po 8000 błysków a drugi jest jak nowy po 35000 nie miał świadczyć o kosmicznej zawodności tej lampy ani też o jej nadludzkiej niezawodności. Tam chodziło o zakup lampy używanej i ew. jej sprawdzenie, a w ogóle taka różnorodność jakościowa trapi dzisiaj wszystkie produkty... niestety.

(klik (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=253632))
Przypomnę, że podany przeze mnie link dotyczył tematu Nissin di866 Mark II vs Metz 52 i o tych lampach była tam mowa. Zaś to, że autor pytania chciał kupić używaną lampę (przypomnę Nissin di866 Mark II lub Metz 52), to jest tu bez znaczenia. @GonzoG wspominając zaś o ilości błysków miał zapewne na myśli te, które lampa (zapewne chodziło o Metza 52 skoro o tym był temat?) wykonała od nowości. Szczerze mówiąc nie słyszałem, żeby np. jakaś sabinka po ~8000 błysków była w takim stanie, jak wspomniany Metz...

Oczywiście, że nowe lampy innych producentów też mogą się popsuć ale - jak już wspomniałem - nie słyszałem o sabinkach z takimi przejściami jw.

[...] Szczerze mówiąc do postów "O innych minusach Metza 52, o których @GonzoG dawniej pisał" źródeł nie znalazłem. Może źle szukałem. Zapewne do każdej lampy można dołączyć listę minusów - najważniejszy jest stosunek minusów do plusów oraz tego wszystkiego do ceny.

Źle szukałeś. Informacji o minusach lampy Metz 52 (ale także i kilku plusach) jest w archiwum tego forum naprawdę ogrom. Wystarczy poświęcić trochę czasu i wygenerować odpowiednie zapytania do znanego wujka (google, rzecz jasna ;-) ) i... wszystko masz jak na dłoni...

[...] Widzę, że wyklarowała się dwójka czyli tytułowa 52 i SB 700.

Obstawiam, że wygra moc, cena i... "magia" dobrze znanego forumowicza... ;-)

Alcatraz
06-03-2015, 15:28
Oczywiście, że nowe lampy innych producentów też mogą się popsuć ale - jak już wspomniałem - nie słyszałem o sabinkach z takimi przejściami jw.

Od razu wiedziałem, że to się tak skończy:-) Nastąpiła klasyczna eksplozja antagonizmów... Aby tylko zasiać "niepokój", odesłać do google itd., itp. To fajnie, że jesteś zadowolony z lampy SB ale to, że nie słyszałeś o takich problemach w jej przypadku nie oznacza jeszcze, że takich problemów nie ma. Tak więc przykład z tamtym "wypalonym Metzem" paradoksalnie może działać na jego korzyść. Ktoś "zafiksowany" na całkowitą niezawodność lamp systemowych może się czasami mocno rozczarować. Jeszcze raz zaznaczam, że nie jestem ani zwolennikiem lamp Metza ani Nikona czy Nissin. Szukam tylko czegoś odpowiedniego dla siebie i liczę na merytoryczne podpowiedzi czyli mówiąc krótko - konkret. GonzoG pisał o zaletach i wadach Metza 52 oraz porównywał zarówno do Nissin (z przytoczonego przez Ciebie wątku) jak i SB 700/910. W wątku o zakupie używanego Nissin (lub Metza) najbardziej rzuca mi się w oczy to, że jeden użytkownik Nissina nie za bardzo mógł obronić swoje racje, zarzucając ciągle innym przekręcanie jego wypowiedzi:-) Andrzej, jeśli masz SB 700 i uważasz, że jest ona lepszym wyborem od Metza 52, napisz proszę garść konkretów a nie odsyłaj do wyszukiwarek. Dla mnie każdy głos (szczególnie przed zakupem) jest cenny.

Obstawiam, że wygra moc, cena i... "magia" dobrze znanego forumowicza... ;-)

Tak myślisz...? Chyba zbyt nisko się oceniasz - jesteś równie znanym forumowiczem;-) A co do obstawiania który model wygra - myślę, że dla każdego czytającego inny. W tym wszystkim chcę wybrać coś dla siebie. Pewnie najprościej byłoby kupić SB 910, tylko szczerze mówiąc nie specjalnie lubię inwestować w funkcje / opcje, które nie będą mi potrzebne / niezbędne, poza tym najdroższy nie zawsze znaczy najlepszy - dlatego szukam, pytam i czytam.

r_m
06-03-2015, 15:48
Chyba każdą lampę da się "załatwić" - szeroki kąt świecenia, duża moc, trochę zanieczyszczeń na "szybce"...
http://robertrafton.com/news/index.php/2011/melting-your-flash
http://neilvn.com/forum/discussion/166/nikon-sb900-overheating

Andrzej1974
08-03-2015, 09:58
[...] Szukam tylko czegoś odpowiedniego dla siebie i liczę na merytoryczne podpowiedzi czyli mówiąc krótko - konkret. GonzoG pisał o zaletach i wadach Metza 52 oraz porównywał zarówno do Nissin (z przytoczonego przez Ciebie wątku) jak i SB 700/910. W wątku o zakupie używanego Nissin (lub Metza) [...] Andrzej, jeśli masz SB 700 i uważasz, że jest ona lepszym wyborem od Metza 52, napisz proszę garść konkretów a nie odsyłaj do wyszukiwarek. Dla mnie każdy głos (szczególnie przed zakupem) jest cenny.

Nie porównywałbym Metza 52 z SB-910 bo to inna MZ półka.
Co do zalet Metza 52 to... moc, cena, pełen CLS. Wszystko inne MZ przemawia za SB-700.

Andrzej1974
08-03-2015, 17:39
Nie zapomniałem, ty nigdy nie potrafiłeś dać żadnych przykładów tej lepszosci SB-700.

Ty za to ich w archiwum dałeś aż nadto. Przykłady? Proszę bardzo (cytuję kilka twoich tekstów odnośnie porównań SB-700 vs Metz 52):

lampy Nikona lepiej pracują w TTL od lamp innych firm

czulsza fotodioda przy zdalnym wyzwalaniu błyskiem

rodzaj rozproszenia światła, a tu Nikon oferuje 3 tryby, a pozostali tylko 1

Metz ma gorsze wspomaganie AF

Nikon ma lepszą obsługę

Wystarczy, czy podać linki? To tylko kilka z brzegu przykładów...

@DJ crazy i @nikoniarzd3100: widać, że nie czytacie regularnie forum. Od x-czasu podaję argumenty, którym nie da się zaprzeczyć.

Krzysztof_G
08-03-2015, 20:57
dorzucę moje 5 groszy do dyskusji, przy czym jestem amatorem bez doświadczenia innych kolegów z forum, których bardzo cenię (m.in. @GonzoG i @Andrzej1974).

Użytkuję i posiadam SB-700, Metza 52 AF1 oraz YN560EX i każda jest warta polecenia - zależy jakie zdjęcia robisz, tak sobie ustaw kryteria wyboru.
Ja większość robię w pomieszczeniach, lampy są poza body i praktycznie zawsze są wyzwalane CLSem z poziomu D610 (lampa wbudowana).
Lampy są w softboxach, przez parasolki lub bez żadnych modyfikatorów i nie zauważyłem wyraźnej przewagi jednej z nich nad drugą na zdjęciach - chociaż Metz i YN są trochę mocniejsze w normalnym trybie (bez HSS). Używam ich przeważnie jako główne źródło światła.
Na zewnątrz też wyzwalam używając CLS i 'czułośc' w/w lamp jest dla mnie OK.

Są pewne niuanse, które moim zdaniem mogą być równie ważne przy wyborze, i tak z mojego doświadczenia:

- jeśli ma to być jedna lampa żeby doświetlać na zewnątrz używając trybu HSS to SB700 jest za słaba (dla mnie), ale Metz i YN pomimo większej mocy nie dają mi lepszego końcowego efektu (więc tutaj chyba warto zainwestować w SB910 tylko czy do większości Twoich zdjęć potrzebujesz lampę z trybem HSS?);
- SB700 jest mniejsze wymiarami i znam osoby, które by robić zdjęcia rodzinne doceniają jej gabaryty; (ja na wakacje jeśli mam zabrać jedną lampę biorę SB700);
- sposób mocowania na body - tutaj dla mnie SB rządzi, lampę mocuje się szybko i pewnie. Z Metzem spiesząc się kiedyś na hali sportowej, założyłem i jestem przekonany że dokręciłem pierścien - po czym biegnąc do grupy osób, którym miałem zrobić zdjęcia, widziałem ich dziwne miny a później usłyszałem dźwięk lampy uderzającej o ziemię (tutaj plus dla Metza, poleciał z 1.5 metra i działa dalej - z innymi lampami tego nie trenowałem). Trochę mnie to zestresowało przyznaję;
- wyświetlacz w Metz trochę mnie drażni, mogę szybciej ustawić takie rzeczy jak chociażby zoom w SB (pytanie na ile potrzebujesz szybko kontrolować ustawienia lampy);
- obsługa YN jest ok, ale wymaga przyzwyczajenia (jest kilka rzeczy, które nie były dla mnie intuicyjne po przesiadce po doświadczeniu z SB i Metz, jeśli to ma być pierwsza\jedyna lampa to nie ma tematu);
- możliwość podłączenia zewnętrznego power packa - żadna z moich lamp nie ma tej możliwości, i zaczyna mi ten fakt doskwierać :-( (moim zdaniem to jeden z 'feature'ów' za które warto dopłacić);

Podsumowując dla mnie jednym z kryteriów wyboru lampy obecnie prócz mocy, jest możliwość obsługi CLS (przynajmniej jako slave), możliwość podłączenia zewn. zasilania (to kryterium pojawiło się niedawno) i to chyba tyle.

Ja na Twoim miejscu zainteresowałbym się YN560EX jeśli nie wiesz czego chcesz. Nie twierdzę, że jest lepsza od SB700 czy Metza, natomiast podejrzewam że spełni Twoje oczekiwania - szczególnie jeśli nie będziesz miał bezpośredniego porównania z innymi lampami a tylko z opiniami uzytkowników na forum. Mam w planie kupno jeszcze jednej lampy i będzie to albo YN560EX lub SB910 (to są lampy z dwóch różnych półek ale też nie potrafię do końca określić moich oczekiwań - HSS vs. dodatkowe źródło światła)

Autorze, daj znać na priv, jeśli potrzebujesz dodatkowych praktycznych info z użytkowania.

pozdr

Alcatraz
08-03-2015, 23:26
Ciekawy wpis, Krzysztof. Wydaje mi się jednak, ze model YN560EX to raczej "odpowiednik" Metza 48.

GonzoG
09-03-2015, 00:05
Ciekawy wpis, Krzysztof. Wydaje mi się jednak, ze model YN560EX to raczej "odpowiednik" Metza 48.
A ja jestem pewien, że YN-560EX nie ma żadnego odpowiednika ani w Metzu ani w Nikonie...
To jest YN-560 II z CLS.

Alcatraz
09-03-2015, 00:33
A ja jestem pewien, że YN-560EX nie ma żadnego odpowiednika ani w Metzu ani w Nikonie...
To jest YN-560 II z CLS.

Ubiegłeś mnie - właśnie to zauważyłem:-) No ale nawet biorąc pod uwagę ten model, nie jest to chyba "rywal" Metza 52 ani SB 700 (jej cena ok. 250 zł pozycjonuje ją raczej w innym segmencie).

GonzoG
09-03-2015, 02:27
Ubiegłeś mnie - właśnie to zauważyłem:-) No ale nawet biorąc pod uwagę ten model, nie jest to chyba "rywal" Metza 52 ani SB 700 (jej cena ok. 250 zł pozycjonuje ją raczej w innym segmencie).

To nie jest konkurencja dla żadnej lampy z TTL, no i kosztuje ~480zł (250zł kosztuje YN-560II).
Poza tym Nissin Di600 kosztuje 450zł, YN-565EX od 520zł, Metz 44 AF-1 ok 550zł, a wyzwalacze radiowe nie są już takie drogie i o wiele lepsze niż CLS, co stawia pod dużym znakiem zapytania sensowność zakupu YN-560EX.

DJ crazy
09-03-2015, 09:09
W metzie można sprawdzić jakoś ilość blyskow?
Ja pewnie kupię metza do moich potrzeb... Czy stosując wyzwalacz YN i lampę YN-560 będzie to współgrać z metzem?

GonzoG
09-03-2015, 11:02
W metzie można sprawdzić jakoś ilość blyskow?
Ja pewnie kupię metza do moich potrzeb... Czy stosując wyzwalacz YN i lampę YN-560 będzie to współgrać z metzem?

Metz działa poprawnie ze wszystkimi wyzwalaczami.

YN-560 nie da się sterować żadnymi wyzwalaczami.

Fotowentura
10-03-2015, 17:30
ktoś tu ostatnio napisał, że Metz ma nie najlepsze wspomaganie AF. Ja też nie jestem fanem tego czerwonego wzorka, jednak właśnie tuż po zakupie Metza 52 odkryłem, że po wgraniu nowego oprogramowania (ze stycznia) po wyłączeniu AF assist w lampie włącza się wspomaganie z body, które - przynajmniej w przypadku D7100 czy D90 (bo w tych je znam) - naprawdę daje radę. To była jedyna rzecz, której mi brakowało w Metzu 48 i choć kupowałem 52 przekonany, że tu też nie da się korzystać z lampy wspomagania w body mając lampę na sankach to bardzo się cieszę, że Metz to jednak umożliwił w 52.

RepliK
10-03-2015, 20:04
I to jest kolejny "+" dla Metza. Producent dba i rozwija firmware który możemy sami wrzucić do lampy. Czy konkurencja to umożliwia?
Pozdrawiam

Kliknięte z telefonu...

GonzoG
10-03-2015, 22:13
I to jest kolejny "+" dla Metza. Producent dba i rozwija firmware który możemy sami wrzucić do lampy. Czy konkurencja to umożliwia?
Pozdrawiam

Kliknięte z telefonu...

Też - w specyfikacjach lamp jest to podane.

Alcatraz
01-07-2015, 14:38
Jakich używacie dyfuzorów do Metza 52? W komplecie nie dołączają a w sieci znalazłem kilka różnych (oryginalnych i nie). Zawsze warto zapytać, żeby np. niepotrzebnie nie przepłacać.

GonzoG
01-07-2015, 16:17
A do czego ma to służyć ??

Alcatraz
01-07-2015, 16:24
Do zmiękczenia i rozproszenia światła, rzecz jasna - głównie tam, gdzie nie ma o co odbić.

Alcatraz
01-07-2015, 17:34
Do zmiękczenia i rozproszenia światła, rzecz jasna - głównie tam, gdzie nie ma o co odbić.

Chyba, że ten efekt można włożyć między bajki i w ogóle szkoda kasy na taki dyfuzor.

GonzoG
01-07-2015, 17:48
Chyba, że ten efekt można włożyć między bajki i w ogóle szkoda kasy na taki dyfuzor.
Może nie bajki, ale opowiastki, gdzie z wicherku robi się sztorm...

Stofen największy efekt daje właśnie w pomieszczeniach, bo rozproszone przez niego światło może się odbijać od wszystkich powierzchni dookoła.
W miejscach gdzie nie ma od czego odbijać, to przede wszystkim zabiera światło przez jego rozproszenie, ale nie powoduje zmiękczenia, a jedynie rozproszenie.

Jak chcesz zmiękczenia światła w miejscach w których nie da się odbijać, to potrzebujesz czegoś co znacząco powiększy powierzchnię świecącą - np. różnego rodzaju softboxy.

Alcatraz
01-07-2015, 17:59
Czyli jednak warto go mieć - nawet jeśli efekt widać tylko wtedy gdy jest od czego odbić światło. Rozumiem, że w innych przypadkach nie widać różnicy w stosunku do "gołej" lampy?

Wracając do meritum - co do Metza 52?

GonzoG
01-07-2015, 18:04
Nie napisałem, że warto, tylko że jakiś efekt jego użycia zobaczysz tylko w pomieszczeniu. Ja osobiście nie używam, bo tylko przeszkadza. Wolę mieć kontrolę nad tym gdzie i skąd pada światło.

----
Edit - skłamałem. Używam - gdy wkładam lampę do softu 60x60, bo wtedy jest równomierniej wypełniony.

Alcatraz
01-07-2015, 19:00
OK, a gdybyś hipotetycznie używał to czy kojarzysz może jaki model jest dedykowany do tej lampy (lub sensowny zamiennik).

nikoniarz
01-07-2015, 19:17
Pierwsza istotna sprawa to w jakich sytuacjach ma być użyty dyfuzor. Bo są sytuacje, gdzie lepiej użyć dyfuzora niż walnąć bez niego. Mowa oczywiście o sytuacjach gdzie posiadanie czegos wiecej niż tylko aparatu w ręku wiecej przeszkadza niż pomaga.

GonzoG
01-07-2015, 21:41
OK, a gdybyś hipotetycznie używał to czy kojarzysz może jaki model jest dedykowany do tej lampy (lub sensowny zamiennik).

Do M52 nie ma oryginałów, ani sensownych zamienników. Przerabiałem przy M50 oryginalnego Stofen'a (wtedy 120zł) i taniego chińczyka (zestaw 3 - żółty, niebieski i mleczny za 25zł) - oba wyglądały identycznie, Stofena był twardszy, efekt użycia - co najwyżej mierny. Dużo łatwiej uzyskać miękkie i ładne światło odpowiednio kierując lampę oraz używając większego reflektora zamiast standardowego.

DrAszyr
04-07-2015, 22:51
efekt użycia - co najwyżej mierny.

Czyli zabawa w niewielkie softboxy nie ma sensu? Podpinam się do dyskusji z ciekawości - Metza 52 mam od kilku tygodni, zastanawiałem się, co mobilnego mógłbym zastosować w przypadku, gdy nie ma od czego odbić (głównie zdjęcia w plenerze przy ostrym świetle), myślałem o czymś przenośnym w stylu 30x20cm, ale teraz zwątpiłem - czy aby nie wyrzucę stówki w błoto... :sad:

GonzoG
04-07-2015, 23:47
Takie 20x30 dają całkiem ciekawe efekty, ale trzeba zachować dość małe odległości od obiektu.
Niestety przy ostrym świetle w plenerze w Metzu i tak będzie mało mocy, a jak użyjesz jeszcze soft, który zabiera 2-3EV, to już zapomnij że będziesz miał wystarczająco światła z lampy.

DrAszyr
05-07-2015, 22:22
Wow, nie wiedziałem, że taki mały boksik może zabrać lampie 3EV :shock: , ale w kwestii lamp jeszcze mało wiem... :) Dzięki za info.

GonzoG
06-07-2015, 00:17
Niestety dyfuzory w tych małych softach dość dużo zabierają, a do tego kiepsko rozpraszają światło i np. nie nadaje się zupełnie w sytuacji gdy światło z softu będzie się odbijało w obiekcie - będzie bardzo wyraźny krzyż spowodowany użytym materiałem dyfuzora.
Ja sobie sam zrobiłem soft ~17x25, a za dyfuzor robi cienka biała agrowłóknina.

DrAszyr
06-07-2015, 20:15
Czyli kółko się zamyka - do dużego boxa lampa za słaba, mały box słabej lampie sporo zabiera... Słowem: wyżej d*** nie podskoczysz, hehe... Co do odbijania światła w obiekcie, to raczej mi to nie grozi, bo chodzi głównie o portrety w plenerze (chyba, że ktoś ma bardzo tłustą cerę :wink: ). Za to konieczność podchodzenia blisko żeby wykorzystać mniejszy softbox już czasem portretowi szkodzi... :smile:

GonzoG
06-07-2015, 21:04
W sumie nie sprecyzował em tego "blisko" - mó maly "soft" jeszcze daje rady przy ok 2, góra 3m na da się do ciasnych portretów nawet używając 70-200 VRII / VC. Choć w takim zastosowaniu zdecydowanie wolę efekt, który daje RoundFlash - może być nawet jego chińska podrobka za 100zl.

Ale przy szerszych kadrach jest już za mały i światło nie jest tak miękkie jak bym chciał.