Zobacz pełną wersję : Różnica między dwoma KITami 18-55 I vs II
Witajcie
Zamierzam kupić używanego KITa do d5000 i wybór padł na nikkora 18-55. Tylko mam problem czym różni się 18-55 I od 18-55 II?
(Konkretnie to Nikon Nikkor AF-S DX 18-55 mm f/3.5-5.6G ED vs Nikon Nikkor AF-S DX 18-55 mm f/3.5-5.6G ED II)
Różnica w cenie jest dlatego pytam...
Wg specyfikacji to tylko rokiem wydania... Googlowałem - niestety bezskutecznie.
http://www.optyczne.pl/index.html?producent=&obiektyw=21&typ=0&moc=0&sort=
vs
http://www.optyczne.pl/365-Nikon_Nikkor_AF-S_DX_18-55_mm_f_3.5-5.6G_ED_II-specyfikacja_obiektywu.html
Dziękuję za pomoc
Matt
maciey75
27-11-2014, 00:28
Lepiej poszukaj 18-70 w dobrym stanie. ;)
adriansocho
27-11-2014, 00:55
Tak naprawdę praktycznej różnicy nie było, trochę się różnią wyglądem i wymiarami (srebrny pasek), chyba też odkręcanie przedniej soczewki odbywa się inaczej. Wydaje mi się, że optycznie zbliżone. To dobre szkło dla starszych aparatów o małych matrycach, ale niestety psuje się mechanicznie (zarówno zużycie od używania jak i od uderzeń), dlatego ja raczej bym się na takie szkło nie decydował - znacznie lepiej 18-70, 18-105VR, może nawet 18-135 albo 35/1.8.
Jeśli już decydujesz się na N18-55 to poszukaj wersji z VR, jest lepsza optycznie a różnica w cenie za używkę noże być niewielka.
Pierwsza wersja 18-55 była znacznie gorsza optycznie od II ED, natomiast IIED nie odstawała optycznie od pierwszej wersji VR.
Dziękuję za pomoc. Przy aktualnym budżecie stwierdzilem ze na poczatek dobry bedzie: af-s 18-55 3,5-5,5 G VR.
Dziękuję za pomoc. Przy aktualnym budżecie stwierdzilem ze na poczatek dobry bedzie: af-s 18-55 3,5-5,5 G VR.
Mam ten obiektyw jako rezerwa na stałe z D5100. Potwierdzam że jakoś jak na kita super. Naprawdę Nikonowi wyszły ten jak i 18-105.
A jeszcze chłopaki powiedzcie mi jak to jest z tą kalibracją... Bo trochę przejrzałem wątków na ten temat. Jeśli dobrze zrozumiałem to należy o tym myśleć dopiero wtedy kiedy jest BF lub FF, nie jest powiedziane a priori, że kupując nowy/używany obiektyw najprawdopodobniej trzeba będzie go kalibrować z body?
O jakiej kalibracji mówisz? Z poziomu body czy w serwisie? Po drugie kalibrujesz wtedy kiedy widzisz problem.
Szkło przyjdzie we wtorek to wtedy dopiero bede wiedzieć czy problem istnieje, natomiast teraz czytam różne watki na forum i stad to pytanie.
Właśnie za dobrze tego nie rozumiem... Czym sie rozni ta z poziomu body od tej serwisowej (ze wysyla sie body z obiektywem?)?
Szkło przyjdzie we wtorek to wtedy dopiero bede wiedzieć czy problem istnieje, natomiast teraz czytam różne watki na forum i stad to pytanie.
Właśnie za dobrze tego nie rozumiem... Czym sie rozni ta z poziomu body od tej serwisowej (ze wysyla sie body z obiektywem?)?
Ta z poziomu body dotyczy modeli wyposażonych w precyzyjną korektę dla poszczególnych obiektywów, D5000 nie ma takiej korekty w body.
Z tym kitem nie powinno być problemu, najbardziej problemy BF, FF widoczne są z jasnymi szkłami.
Nie wiem dokładnie ale na pewno ta z poziomu body jest wygodniejsza. Choć ja miałem kiedyś awarie tubusa w 18-105 (chyba za mocno odcisnąłem osłonę PS) i na 18 mm musiałem dać -10 a na 105 mm było + 5. on ale to skrajny przypadek był. Ja dostaniesz paczkę to otwórz, załóż i fotografuj!
Jeszcze raz dzięki za info:-)
adriansocho
30-11-2014, 14:11
Mi się wydaje, że problemy z kalibracją występują najczęściej w przypadku obiektywów producentów alternatywnych, i wynikają częściowo z tego, że Nikon utrudnia jak może (a może i celowo wprowadza błędy) komunikację body z obiektywami innych marek. W przypadku obiektywów podstawowych 18-55 czy 18-105 jest ogromna szansa, że ten problem może w ogóle nie wystąpi.
Mi się wydaje, że problemy z kalibracją występują najczęściej w przypadku obiektywów producentów alternatywnych, i wynikają częściowo z tego, że Nikon utrudnia jak może (a może i celowo wprowadza błędy) komunikację body z obiektywami innych marek. W przypadku obiektywów podstawowych 18-55 czy 18-105 jest ogromna szansa, że ten problem może w ogóle nie wystąpi.
Jest w tym troche racji. Ja makro sigmy czasem tez musialem w d7000 lekko kalibrowac. Ale doslownie tak +- 5.
Gdyby ktoś kiedyś odkopał ten post w poszukiwaniu w.w. informacji - to potwierdzam co pisali koledzy. W międzyczasie dokupiłem nikkora 35mm 1.8G i również nie ma żadnego problemu z BF i FF -> idealnie trafia w punkt :)
Pozdrawiam