Zobacz pełną wersję : Który FF?
Szanowni,
Zakładam temat bo przyszedł czas na zmianę puszki i mam spory dylemat.
Od ponad 3 lat używam D700. Puszka świetna, ale zaczyna mi brakować trochę pixeli, dwóch kart itd. W 2015 planuję wypad na Lofoty co raczej tanie nie będzie więc 700ka znajdzie nowego właściciela a ja kupie nową puszkę.
Siedzę, myślę i możliwości mam takie:
1) D800 – ceny używek bardzo sympatyczne. Boję się jednak trafić na problematyczny model, których jednak trochę było…. Ta opcja raczej odpada
2) D750 – cena przyzwoita, puszka wygodna ale brakuje mi jednak kilku rzeczy z serii „pro”. Dodatkowo znowu jakieś sygnały o dziwnych odblaskach. Pewnie pierdoła i jakoś zaraz to poprawią, ale wiara w markę słabnie… Nie jestem przekonany do tej puszki. Gdyby miała body z D700/810 i kosztowała ok. 9-10k to już bym szarpał klamkę w sklepie ;)
3) D810 – ma wszystko czego mi potrzeba a nawet trochę więcej (matrycę bym wolał 24mpx ale już pogodziłem się z 36). Z tego co słychać albo nie słychać pozbawiony wad. Jedyny problem to cena, która jest obecnie spora i musiałbym mocniej nadszarpnąć zapasy ;)
4) Ostatnia opcja jest dość przewrotna, ale coraz bardziej zaczynam ją brać pod uwagę.
Canon 5Dmk3. Nie bić Jak pewnie wspominałem wcześniej, mój serdeczny przyjaciel posiada taką z kilkoma fajnymi szkłami. Od wczoraj bawię się w zestawie z 24-70 2,8 II.
Na szybko - Puszka bardzo wygodna. Nawet bez gripa moje łapska mieszczą się bardzo przyzwoicie, a z gripem jest już naprawdę świetnie. Ergonomia bardzo fajna. Oczywiście inna niż w Nikonie. Ma swoje plusy i minusy, ale po godzinie zabawy nie widzę większych problemów z ogarnięciem. Zoom kręci się w drugą stronę, szkła też „wkręca” się odwrotnie ale umówmy się. Obrazek – nie miałem dużo czasu na focenie po robocie ale z tego co zrobiłem nie jest źle. Używki można nabyć w cenie 7-9k. dużym plusem w takim rozwiązaniu byłby wreszcie jeden system. Trochę razem robimy, jeździmy. Będę miał bezproblemowy dostęp do takich szkieł jak 85L – Sigma art 50 f1,4 – Zeiss 100 f2 – 70-200 f2,8 - lamp itd. Sam kupię 24-70 II i UWA - pewnie 16-35 f4. Z czasem przyjdzie czas na np. 35kę.
D610 nie biorę pod uwagę. Przyzwoita puszka ale nie moja bajka.
Tak naprawdę na placu boju zostają D810 i mk3.
Przejście na Canona (używki) wyjdzie mnie taniej niż kupno nowego D810. Używek brak. Dodatkowo wspólny system (Nikoniarzy w moim otoczeniu brak :( )
Sprzedać wszystko i ruszyć w nieznane czy rozbić skarbonkę i kupić D810? Zostajemy w dwóch systemach.
Może ktoś się przesiadł z N na C? Fatman? :)
Napiszcie proszę co myślicie.
Będę bardzo wdzięczny za opinie.
Pozdr.
Michał
Dorzucę do pieca... Jeśli nie focisz szybkiej akcji lub sportu, rozważ FUJI X, poważnie. Coraz intensywniej spoglądam w tamtą stronę, nawet mimo faktu, że to crop. Szklarnia kosmiczna, wsparcie użytkownika prężne... Skoro chcesz szlajać się z aparatem, sprzęt o połowę mniejszy będzie nie-do-pogardzenia.
Żółtki zdzierają za D810, to fakt ale to chyba jedyny porządny aparat poniżej D4/s. Na czymś trzeba sobie odbić, nie?
Nad czerwonym 16-35 nikt nie pieje z zachwytu a kategorii "jakość obrazu" nowe kamunie są jednak za murzynami. Mogliby się ogarnąć, bo inaczej D820 będzie jeszcze droższy, hehe.
p.s. Bezlustra zdominują rynek, chcemy tego czy nie... a od sensownego focenia nimi reportażu/sportu dzielą nas pewnie dwie generacje aparatów (czyli 2,5 roku). Sony jakoś nie dba o słoiki, Olo ma malutkie matryce a Fuji napiera... No i jest jeszcze A7/2/r/s, hehe.
APSC odpada. Ja mam wielkie łapy więc większa puszka to zaleta.
16-35 w canonie. Mowa o najnowszym f4, który na testach optycznych wypadł trochę lepiej niż 16-35vr. Wersji 2,8 nie biorę pod uwagę.
Nadszarpuj zapasy bo jedyna sensowna opcja to D810, nie bedziesz tego kupowal co tydzien, a jak dobrze pojdzie to bedziesz mial spokoj na najblizsze 5 lat. Amen.
Nie wiem, czy brałeś pod uwagę używane D3s, ja właśnie z podobnym dylematem (przesiadka po 2 latach z D700) czy nie przesiąść się na C5DIII mierzyłem się pół roku i nieco taniej niż nowy Canon kupiłem D3s w świetnym stanie. Teraz po wejściu D750 cena używanych D3sów spadła do ~9 tys. Budowa super, są tez dwie karty, matryca dużo lepsza (ale nadal tyle samo pikseli), tylko rozmiar jak kloc.
Jeśli chodzi o 16-35 f4 IS to ja też czytałem tylko pozytywne opinie, zarówno w polskim jak i zagranicznym necie. Ostrość i kontrast bez zarzutu, tylko nadal brakuje tych 2mm do najlepszego UWA Nikona ;)
D3s to moje marzenie sprzed lat. Budowa/wielkość idealna! Ogólnie baaaaardzo bliski idałowi tylko brakuje kilku pixeli a to jest jednym z głównych powodów zmiany puszki. Z D4s już bym się chętnie zaprzyjaźnił ale cena zdecydowanie nie moje progi :P
Nadszarpuj zapasy bo jedyna sensowna opcja to D810, nie bedziesz tego kupowal co tydzien, a jak dobrze pojdzie to bedziesz mial spokoj na najblizsze 5 lat. Amen.
Jestem bardzo blisko podjęcia takiej decyzji, ale czerwony canonowski diabeł w postaci mojego przyjaciela strasznie mąci ;) Jak się sporo razem działa, to jeden system ma wiele plusów...
Wtrącę swoje trzy grosze.
Michał, nie wiem jakie są różnice Nikon - Canon, ale mając jednego/kilku znajomych z tym samym systemem nawet bym się nie zastanawiał i wszedł w to co maja przyjaciele. Nie zawsze będziesz potrzebował szkła ale dodatkowa lampa, akumulator, jakiś kabel czy inna popierdółka z systemu może się przydać. Sam mocno nie korzystałem ale się zdarzało, że z mojego sprzętu korzystali inni. To bardzo wygodne zwłaszcza jak szkła się nie pokrywają a uzupełniają.
stachmuszel
26-11-2014, 17:19
Robisz tak duże wydruki, ze 12Mpx to za mało?
Szanowni,
D610 nie biorę pod uwagę. Przyzwoita puszka ale nie moja bajka.
A nie napisałbyś z ciekawości dlaczego?
Co będziesz fotografował na tej wyprawie?
Wysłane z mojego Nexus 7 za pomocą Tapatalk 2
ja robiłem A1 z lekko kadrowanych 12mln. Wychodziło super.
no ale nie śmiećmy tutaj.
Sorki że się wtrącam ale mam właśnie zagwozdke. Ostatnio zamawiałem w labie z d700 fotki i przy rozmiarze 30x45 zapalił się już żółty kolor. Ktoś kiedyś pisał że z 12mpx można spokojnie wywołać format b2 i będzie on dobrej jakości . To jak to jest 30x45 już żółty kolor a tu format b2 ?!??!
Ja dzisiaj od Czornyja odbierałem fote 110x170cm z przykadrowanego zdjęcia z D700 (miało 10mpx) i wyszło... no kurde świetnie. Co prawda w słabym świetle tylko widziałem, ale z normalnej odległości jakiej się będzie to oglądać to naprawdę okej, byłem pod wrażeniem. Może jutro w dzień uda mi się dokładniej przyjrzeć zanim klient odbierze, ale nie spodziewam się żeby mogło być gorzej.
krolewicz
26-11-2014, 20:10
jak nie masz fioła na punkcie super ostrych rogów, to może warto Ci będzie kupić 17-40L, sporo ludzi narzeka na to szkło, a mi dzielnie służy, kupiłem używkę za mniej niż 2 patole, robi co ma robić, od bokehu mam stałki
Wtrącę swoje trzy grosze.
Michał, nie wiem jakie są różnice Nikon - Canon, ale mając jednego/kilku znajomych z tym samym systemem nawet bym się nie zastanawiał i wszedł w to co maja przyjaciele. Nie zawsze będziesz potrzebował szkła ale dodatkowa lampa, akumulator, jakiś kabel czy inna popierdółka z systemu może się przydać. Sam mocno nie korzystałem ale się zdarzało, że z mojego sprzętu korzystali inni. To bardzo wygodne zwłaszcza jak szkła się nie pokrywają a uzupełniają.
No to jest główny argument przemawiający za 5dmk3, bo ogólnie jest to jednak trochę słabsza puszka niż D810 - szczególnie jeśli chodzi o matrycę.
W takim scenariuszu budujemy wspólną szklarnię więc jest szansa na więcej fajnego sprzętu.
Robisz tak duże wydruki, ze 12Mpx to za mało?
Nie - ostatnio robiłem 70x50 i wyszło bardzo fajnie. Nie chodzi jednak o same wydruki czy nawet wielkość matrycy. Jak pisałem jest to jedna z rzeczy, którą chciałbym zmienić. Możliwość zrobienia cropa, więcej detalu itd. Dodatkowo 2 sloty kart, wizjer 100% - no znajdzie się kilka spraw, które w D700 złe nie są ale można lepiej. I żeby nie było - D700 to świetna puszka a przy cenach, które są to naprawdę fajna propozycja.
A nie napisałbyś z ciekawości dlaczego?
Co będziesz fotografował na tej wyprawie?
Głównie landszaft i do tego D610 nadaje się bardzo dobrze, jednak nowej puszki nie kupuję tylko z myślą o tej wyprawie. W D610 nie pasuje mi AF czy ergonomia. Poproszę taką matrycę w puszcze typu D700/800.
krolewicz
26-11-2014, 20:18
Yyyyyy.....ale o co chodzi z tym 17-40L? Wątek jest o korpusie FF.
no i autor rozwaza tez szkla do canona
Yyyyyy.....ale o co chodzi z tym 17-40L? Wątek jest o korpusie FF.
Zakładam, że chodzi o alternatywę dla wspomnianego C16-35 f4.
Szkło dość średnie optycznie za to dobry stosunek jakość/cena. Nie jest w obszarze moich zainteresowań bo nie bez sensu zmieniać N16-35 na C17-40 :)
no i autor rozwaza tez szkla do canona
Szkła przy ewentualnej przesiadce to już mam wybrane. Biorę 24-70 f2,8 II i 16-35 f4. Z czasem jakaś 50tka albo może 135. Bartek sprzedaje 24-70 (ja je kupuję w dobrej cenie ;)), w to miejsce bierze 70-200 f2,8 i pewnie 35 albo 24 1,4. Ma już 50 sigmy i 85L więc wyszedłby bardzo fajny zestaw praktycznie na każdą okazję.
Po Twoich postach wnoszę, że już wybrałeś ale jeszcze się czaisz. Jeśli chodzi o mnie, to masz błogosławieństwo na przejście do czerwonego obozu, hehe.
Testuj i badaj jak smakuje trawa po tamtej stronie.
Masz sporo sensownych argumentów wiec i ja uważam że powinieneś zmienić system jesli nie będzie cię to bardziej kosztowało
Ja sam zacznę do ciebie częściej pisać bo mam pytania co do szkieł:D
Po Twoich postach wnoszę, że już wybrałeś ale jeszcze się czaisz. Jeśli chodzi o mnie, to masz błogosławieństwo na przejście do czerwonego obozu, hehe.
Testuj i badaj jak smakuje trawa po tamtej stronie.
Jeszcze nie wybrałem ... Gdybym to zrobił to zamiast pisać w tym poście wrzucałbym ogłoszenia na giełdzie ;)
Lata przyzwyczajeń, znajomość systemu itd. przemawiają za tym żeby pozostać po żółtej stronie mocy. Z drugiej strony słaba kontrola jakości, plastikowe szkła jakoś nie wzmacniają przywiązania do Nikona. Jak już zrobią puszkę która jest wolna od wad to trzeba na nią wyłożyć 12k. Dodatkowo ma świetną matrycę tylko, że nie każdy potrzebuje aż tyle. Jak chcesz mniej to już nie "pro" - no chyba, że wspomniany wyżej D4/s ;)
Canon to wielka niewiadoma. Niby mój przyjaciel ma od lat. Mam od wczoraj i mogę testować (czasu tylko mało). Parametry mk3 wydają się bardzo fajne. Najbardziej obawiam się matrycy. Rozmiar idealny dla mnie ale DR. Według DXO mk3 ma 11,7. Dla porównania D700 ma 12,2 a d810 z tego co pamiętam 14,5. Różnica naprawdę spora.
O szkła jestem spokojny. I tu i tu poziom jest podobny w przypadku tych, które mam na oku.
Kup se d810.
Kumpel sam zmieni na nikona.
Kwestia czasu tylko. I będziecie obaj w jedynym obozie :)
Chyba ze system zmieniasz/myślisz, zeby koledze pomoc i móc z nim focić ...
:)
Też swego czasu intensywnie myślałem nad 5Dmk3. Kupiłem jednak D800, nie wyobrażałem sobie sprzedaży 14-24mm, 24-70mm i 70-200mm VRII na które swego czasu poświęciłem kilka złoty. Ze stałkami by mi było łatwiej się rozstać. Doszło jeszcze przyzwyczajenie do ergonomii oraz menu. Niestety dużym minusem w Canonie była matryca. Dużym plusem 135mm f/2L ;)
Oczywiście mogłem kupić odpowiedniki obiektywów, ale to się wiąże ze stratą.
Na Twoim miejscu bym celował w D810, może ktoś będzie chciał sprzedać używkę.
Osobiście z upływem czasu D750 podoba mi się coraz bardziej i kto wie, może kiedyś na niego zamienię obecne body.
Panowie - temat chyba został określony dość precyzyjnie? :) Który FF z podaniem modeli, które mnie interesują.
Canon bardzo fajny ale boję się matrycy i chyba faktycznie dorzucę parę groszy i wezmę D810. A potem to ja będę tym namawiającym na zmianę barw.
Dzięki wszystkim za poradę.
Panowie - temat chyba został określony dość precyzyjnie? :) Który FF z podaniem modeli, które mnie interesują.
Canon bardzo fajny ale boję się matrycy i chyba faktycznie dorzucę parę groszy i wezmę D810. A potem to ja będę tym namawiającym na zmianę barw.
Dzięki wszystkim za poradę.
Jeżeli nie musisz mieć nowego body "na już", to może warto poczekać na 5Dmk4? Nie dość, że będzie wiadomo w którą stronę poszedł Canon (studio czy reporterka) to i używki 5Dmk3 powinny trochę spaść w cenie. Dodatkowym plusem jest to, że może przez ten czas trafi się używka D810 :p
"Macałeś" już D750 i definitywnie Ci nie podszedł?
Ploty mówią o matrycy 36mpix. Jeśli Canon nie zmieni podejścia do swoich matryc (a ost. wypowiedź jakiegoś prezesa na to wskazuje) to nie podgonią szczególnie... A o cenie mk4 to ja się boję nawet pomyśleć ;)
D700 ma trafić w ręce nowego właściciela w weekend. Teoretycznie mogę przeżyć bez puszki przez zimę ale na wiosnę to już będzie "must have".
Klamka zapadła - zostaję w Nikonie i poluję na D810 :)
D750 miałem w rękach. Sprawia dobre wrażenie, jest zaskakująco wygodny ale... tak jak pisałem - brakuje mi kilku rzeczy z D700/800 jeśli chodzi o budowę. Niby pierdoły ale jednak dla mnie robią sporą różnicę.
...Canon bardzo fajny ale boję się matrycy i ...
Tzn czego konkretnie sie boisz? Potrzebujesz po 3-4EV wyciągać z cień? A może naświetlać bardziej na światła?
Z resztą nikona to tez dotyczy
Ploty mówią o matrycy 36mpix. Jeśli Canon nie zmieni podejścia do swoich matryc (a ost. wypowiedź jakiegoś prezesa na to wskazuje) to nie podgonią szczególnie... A o cenie mk4 to ja się boję nawet pomyśleć ;)
D700 ma trafić w ręce nowego właściciela w weekend. Teoretycznie mogę przeżyć bez puszki przez zimę ale na wiosnę to już będzie "must have".
Klamka zapadła - zostaję w Nikonie i poluję na D810 :)
D750 miałem w rękach. Sprawia dobre wrażenie, jest zaskakująco wygodny ale... tak jak pisałem - brakuje mi kilku rzeczy z D700/800 jeśli chodzi o budowę. Niby pierdoły ale jednak dla mnie robią sporą różnicę.
5Dmk4 pewnie będzie w podobnej cenie - może na początku wyższej - do D810. No niestety, plotki o matrycy tez czytałem.
Na mnie D750 też wywarł dobre wrażenie. Do braku jednego klawisza idzie się szybko przyzwyczaić. Dużo zagranicznych ślubniaków chwali sobie to body. Ktoś nawet zamienił D4 czy D4s na 2xD750. Cena gra tez tutaj dużą rolę - szybciej się zwróci.
Bebechy D750 na baaardzo fajne. Gdyby były ubrane w puszę z D810 to od dawna bym go miał :P A tak jest to jakiś kompromis. D810 też w sumie będzie, bo ja aż tak wielkiej matrycy nie potrzebuję, ale co zrobić. Wolę już większe pliki i ergonomię, do której jestem przyzwyczajony. Kompa mam takiego, że nie powinien mieć problemów z udźwignięciem tematu, dyski też są a jak braknie miejsca to kupię następne ;)
Głównie landszaft i do tego D610 nadaje się bardzo dobrze, jednak nowej puszki nie kupuję tylko z myślą o tej wyprawie. W D610 nie pasuje mi AF czy ergonomia. Poproszę taką matrycę w puszcze typu D700/800.
A jeśli wolno spytać, co Ci w tym AF nie pasuje w D610? Próbuję znaleźć uzasadnienie dla zmiany u siebie na D750 ;p
No i po kłopocie - kupiłem D810 :)
Dzięki wszystkim za odzew i rady.
Gratulacje
Czekamy na pierwsze wrażenia
No i po kłopocie - kupiłem D810 :)
Dzięki wszystkim za odzew i rady.
Udało się kupić używkę czy jednak szarpnąłeś się na nówkę? :)
Napisz swoje pierwsze wrażenia w wątku o D810.
Udało się powystawowy z przebiegiem poniżej 100 zdjęć i roczną gwarancją z komisu :) jak tylko cokolwiek potestuje to z pewnością napiszę.
...dodaj jeszcze że za 50% ceny to juz wogóle :D
No tak dobrze nie ma ale poniżej 10k
To super
Ja też podobnie, swoje 6D tez kupiłem nówkę w cenie używki, 320 funta zaoszczędziłem
No tak dobrze nie ma ale poniżej 10k
No to super :)
Badol, jak już coś podziałasz to pochwal się wrażeniami z 810tki ;)