PDA

Zobacz pełną wersję : [D7100] Problem z różną jasnością tych samych kadrów przy sztywnych ustawieniach

blindfox0
25-11-2014, 20:02
Witam,

Mam problem z D7100, który polega na wadliwej pracy światłomierza (a przynajmniej tak mi się wydawało). Niektórych zdjęć aparat po prostu nie doświetlał w trybie A (innych niż M i A używam marginalnie więc nie wiem jak na nich). Na tym forum przeczytałem problem pewnego użytkownika z Nikonem D3, który pisał o nierównościach w naświetleniu zdjęć z serii w identycznych warunkach. Sprawdziłem to metodą chałupniczą i wyszło że zarówno w seryjnych jak i pojedynczych ale robionych w małych odstępach czasu jest różnica w jasności (widoczna też na histogramie). Aparat był w trybie M, maks. otwór przysłony, wszystkie opcje automatyczne które dało się wyłączyć zostały wyłączone. Oświetlenie to zwykła żarówka żarowa, tło to "ceglana" tapeta.

Czy istnieje możliwość problemu z matrycą? Lub ew. z nierówną pracą migawki (różnice w czasach otwarcia mimo trybu M) i czy może to wpłynąć na problem wspomniany na początku, czyli na dość wyraźne niedoświetlanie niektórych zdjęć? Aparat jest na gwarancji, ale znając serwis Nikona jak pójdę z tym do nich to pewnie to oleją. Jest jakaś inna możliwość sprawdzenia tego w zewnętrznym serwisie i pójścia do Nikona z jakimś potwierdzeniem czy coś?

Pozdrawiam!

zgera
25-11-2014, 21:24
Istnieje taka możliwość że migawka nie trzyma zadanych czasów, problem w tym że w domowych warunkach nie da się tego zmierzyć.
Drugą przyczyną odpowiedzialną za takie zachowanie może być przysłona, konkretnie popychacz przysłony w aparacie, nie zawsze ustawia taką samą wartość.
Piszesz że robiłeś na pełnej dziurze, w tym wypadku przysłona nie powinna się domykać i to można sprawdzić.
Nie wiem czy niezależny serwis ma narzędzie do diagnostyki migawki, nawet jeśli tak to opinia tego serwisu dla serwisu Nikona raczej nic nie będzie znaczyć.

TOP67
25-11-2014, 21:44
1. Pokaż zdjęcia.
2. Jaki był czas?
3. Czy tak samo jest w świetle dziennym?

blindfox0
25-11-2014, 23:21
Zdjęcia już usunąłem, ale jutro zrobię nowe i pokaże.

Czas to 1/15 i 1/60.

Martwi mnie to, że serwis może olać problem i zostanę z niczym. Liczyłem, że jakiś zewnętrzny serwis coś jednak pomoże.

GonzoG
25-11-2014, 23:30
A jak duże były różnice w jasności między zdjęciami ??

Bo jeśli użyłeś obiektywu bez pierścienie przesłony lub z takim, ale przesłona kontrolowana przez aparat, to różnice między zdjęciami mogą dochodzić nawet do 1/2 EV.
Bardzo dobrze to widać przy robieniu TL, gdzie przy setkach klatek niemal każda ma inną jasność. Natomiast jak się użyje obiektywu z pierścieniem przesłony i ustawi ją na pierścieniu, to różnic już nie ma.

TOP67
25-11-2014, 23:32
A jak duże były te różnice? Żarówki mają co prawda sporą bezwładność, ale jednak migają. Aby temu zapobiec, zrób zdjęcia na czasie równym wielokrotności okresu (np. 1/25). Albo przy świetle dziennym.

Bo jeśli użyłeś obiektywu bez pierścienie przesłony lub z takim, ale przesłona kontrolowana przez aparat, to różnice między zdjęciami mogą dochodzić nawet do 1/2 EV.

Zdjęcia na pełnej dziurze, nie powinno być różnic.

Jarkod
25-11-2014, 23:40
Cholera, mam chyba to samo, ale teraz nie jestem w stanie tego opisać. Może jutro. Jasność ewidentnie się zmienia. Nawet jeśli użyję obiektywu 50/1,8 D (ale przesłona ustawiana z aparatu).

GonzoG
26-11-2014, 00:06
Zdjęcia na pełnej dziurze, nie powinno być różnic.

Niestety przy niektórych obiektywach jest. Przesłona mimo iż ustawiona na pełną dziurę, to i tak się minimalnie przymyka.

blindfox0
26-11-2014, 02:23
Obiektyw to 50 1.8 G, specjalnie na pełnej dziurze, żeby wykluczyć przysłonę, a tu się dowiaduje że mogłem jej tym wcale nie wykluczać :)

Ogólnie różnica między zdjęciami nie jest jakoś bardzo drażniąca, dużo większym problemem jest niedoświetlanie niektórych zdjęć bo tutaj problem może być wszędzie - albo matryca, albo światłomierz, albo aparat nie trzyma czasów/przysłony

fader_audio
26-11-2014, 12:37
Istnieje taka możliwość że migawka nie trzyma zadanych czasów, problem w tym że w domowych warunkach nie da się tego zmierzyć.
Drugą przyczyną odpowiedzialną za takie zachowanie może być przysłona, konkretnie popychacz przysłony w aparacie, nie zawsze ustawia taką samą wartość.
Piszesz że robiłeś na pełnej dziurze, w tym wypadku przysłona nie powinna się domykać i to można sprawdzić.
Nie wiem czy niezależny serwis ma narzędzie do diagnostyki migawki, nawet jeśli tak to opinia tego serwisu dla serwisu Nikona raczej nic nie będzie znaczyć.

jedynie opinia biegłego śadowego i jego ekspertyyza będzie brana pod uwagę znając życie.

tu może się też złożyć wiele innych czynników, pomiar światła robiłes na punktowym??? może tak spróbować, ostrość równiez manualnie. Jeżeli aparat przy którejśc klatce złapie ostrość minimalnie w innym punkcie to pomiar światła juz może być inny. Może czujnik jest troszke przybrudzony.

Tak zastanawiam się nad tym problemem i myslę że każde urzadzenie ma jakąs tolerancje działania, może akurat to będzie to. trudno stierdzić

Alcatraz
26-11-2014, 22:12
Czasami to już czekam tylko aż ktoś napisze, że D7100... brzydko pachnie...!:-))

nyny1
26-11-2014, 22:47
Ja to sie boje, ze sie znowu zacznie jakas zbiorowa histeria cos jak przy D7000...

pozdro

blindfox0
27-11-2014, 00:11
jedynie opinia biegłego śadowego i jego ekspertyyza będzie brana pod uwagę znając życie.

tu może się też złożyć wiele innych czynników, pomiar światła robiłes na punktowym??? może tak spróbować, ostrość równiez manualnie. Jeżeli aparat przy którejśc klatce złapie ostrość minimalnie w innym punkcie to pomiar światła juz może być inny. Może czujnik jest troszke przybrudzony.

Tak zastanawiam się nad tym problemem i myslę że każde urzadzenie ma jakąs tolerancje działania, może akurat to będzie to. trudno stierdzić
Pomiar światła był testowany i punktowy i matrycowy. Ostrość była ustawiona raz a potem przełączona na manualną.

Jutro będę dzwonił do serwisu Nikona żeby się dowiedzieć czy w ramach gwarancji mi to sprawdzą. Jeśli nie, trudno, zapłacę o ile nie będzie to jakaś kosmiczna kwota.

Jeżeli chodzi o czujnik, to gdzie on się w ogóle znajduje?

TOP67
27-11-2014, 00:16
Wciąż nie wiemy jak duże są różnice. I co do tego ma pomiar, jeśli robiłeś w M (mam nadzieję, że bez auto ISO).

Czujnik pomiaru światła jest w pryzmacie.

blindfox0
27-11-2014, 01:19
Pomiar nie ma bezpośrednio do tego, ale do sytuacji na trybie A kiedy to aparat potrafi porządnie nie doświetlić zdjęcia.

Link do rara z dwoma zdjęciami - niestety dzisiaj nie udało mi się uzyskać dużych różnic, takich jak wczoraj
https://www.dropbox.com/s/bp7x76qotvgzgx3/test.rar?dl=0

ecml
27-11-2014, 10:31
Czy ja dobrze zrozumiałem, że problemem jest sporadycznie występująca różnica w naświetlaniu, jak między fotkami DSC_6935.jpg a DSC_6936.jpg? Przecież jest prawie żadna, moim zdaniem, może wynikać nawet z auto WB, które masz włączone. Oczywiście o ile oglądasz JPGi z puszki. Tak czy inaczej, ja bym takiego body do serwisu nie wysłał.

ajt
27-11-2014, 11:12
Jeśli to występuje przy sztucznym świetle, to chwilowe wahania napięcia mogą powodować takie, a nawet sporo większe róznice (zaleźnie od instalacji - bywa, że któryś z sąsiadów włączy czajnik i światło wyraźnie przygasa).

blindfox0
27-11-2014, 15:12
Tak jak pisalem, różnica na tych zdjęciach jest prawie żadna bo nie udało mi się uzyskać podczas 15 min testu tego co ten aparat czasem potrafi wyprawiać. Problem nie jest też niestety sporadyczny.

Miałem straszny problem podczas fotografowania morza w czasie wakacji. Godziny wieczorne, słońce już zaszło ale nadal było w miarę jasno, ISO podbite do 800 i aparat w trybie A. Niektóre foty doświetlał pięknie a inne (mimo, że kadr taki sam - po prostu woda, fale i kawałek piasku) wychodziły strasznie ciemne (różnice rzędu 1EV i nieco więcej). Pan w sklepie powiedział mi, że to nie problem jeżeli robie w RAWach co mnie osobiście rozwaliło kompletnie.

Ja po prostu szukam przyczyny dlaczego niekiedy pomiar/cokolwiek innego zawodzi w czasie normalnego fotografowania - takie testy jak ten powyższy nie mają dla mnie żadnej wartości poza tą, że mogą pokazać co jest nie tak gdy fotografuję np. w plenerze w trybie A

fader_audio
27-11-2014, 15:21
jak bym nie radził wysyłac do serwisu, ja twierdzisz że aparat jest wadliwy popytaj w okolicznych serwisach czy mogą ci to sprawdzic tak jak należy, czyli nie w warunkach domowych. jeżeli potwierdzą Twoje obawy wtedy dopiero do serwisu.

TOP67
27-11-2014, 16:03
ISO podbite do 800 i aparat w trybie A. Niektóre foty doświetlał pięknie a inne (mimo, że kadr taki sam - po prostu woda, fale i kawałek piasku) wychodziły strasznie ciemne (różnice rzędu 1EV i nieco więcej).

Ale w trybie A masz zmienny czas, co nie zgadza się z tytułem wątku. Nie masz zdjęć, z których można by sprawdzić czy czas był taki sam. Nie wiesz co chcesz reklamować. A może miałeś włączony breketing? Jaki był tryb pomiaru? Jedna wielka niewiadoma.

blindfox0
28-11-2014, 00:09
Trochę nie zgadzam się, że nie zgadza się z wątkiem. Jeszcze raz napiszę, że badanie na manualnym ma sprawdzić, czy aparat trzyma czas naświetlania.

W końcu problem znad morza może mieć przyczynę właśnie w tym - w nietrzymaniu czasu. Jeżeli w kadrze nie ma żadnych drastycznych zmian to i zmiana ekspozycji nie powinna być drastyczna a między dwoma zdjęciami potrafiła być ogromna, mimo, że w kadrze było praktycznie to samo. Pomiar światła był matrycowy, więc nie chodzi o np. zmianę punku o kilka cm czy mm i przez to sporą różnicę w ekspozycji. Ja rozumiem, że warunki są zmienne i nawet na statywie aparat będzie inaczej mierzył światło chociażby przez bałwany fal, które są jasne i których raz jest więcej raz mniej ale nie powinna być to różnica tak ogromna.

Bracketing był wyłączony na 100%
Tu przykład zdjęcia na trybie P
https://dl.dropboxusercontent.com/u/85339264/DSC_2400.JPG

GonzoG
28-11-2014, 00:43
Oj, zdziwiłbyś się jak drobna zmiana kadru może wpływać na pomiar światła, szczególnie matrycowy.
Nie mówiąc już o białych plamach w kadrze.

ecml
28-11-2014, 13:02
Myślę, że test trzeba przeprowadzić w sensownych warunkach z sensownymi założeniami, inaczej jaki test, takie wyniki. Wyłączamy _wszystkie_ automaty (nie wystarczy wyłączyć większość), tryb M, statyw, bez lampy, scena o gwarantowanym, stałym oświetleniu. Moim zdaniem, inaczej to tylko zgadywanka.