Zobacz pełną wersję : Zmiana D5100 na D610
slimlukas
25-11-2014, 11:10
Witam. Czy warto przejść z d5100 na D610 (także jeśli chodzi o finanse) Pod FX posiadam narazie tylko 50mm a obiektywy drogie i mały wybór podobno. Lubie fotografować makro i krajobraz.
A czujesz jakieś niedostatki na DX ?
Dobry UWA pod FX to ok 3000.
slimlukas
25-11-2014, 11:35
W DX mam walkę z szumem powyżej ISO 800 a nieraz sytuacja wymaga krotszego czasu.
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
A czujesz jakieś niedostatki na DX ?
Dobry UWA pod FX to ok 3000.
dobrym UWA pod FX jest Samyang 14mm, który kosztuje około 1.5k zł
slimlukas napisz jakie masz szkła poza tą 50. Chociaż jeśli chcesz do krajobrazów i makro puszkę, to akurat FX nie jest najlepszym wyborem ze względu na mniejszą GO.
slimlukas
25-11-2014, 12:03
Posiadam jeszcze 18 - 105mm oraz 40mm micro. Myślałem aby kupić D610 i do tego tamron 90mm macro i coś szerokiego.
Nie zajmujesz się tematami w których potrzeba małej GO, a raczej najczęściej wręcz odwrotnie. FX da ci za to lepsze wysokie ISO.
Tylko czy potrzebujesz podnosić ISO? Krajobrazowcy wolą ISO 100 bo mają lepszą rozpiętosć tonalną. Nawet robiąc zdjęcia nocne pracuje się często na niskich ISO - w końcu są statywy. Wyższe ISO to raczej reporterka.
Wg mnie w tematach jakie podałeś nie ma potrzeby przesiadki, chyba że masz nietypowe podejście do tematu (krajobraz z małą GO).
slimlukas
25-11-2014, 12:53
Zgadzam się. Często też chciałbym rodzinne foto w domu zrobić czy spacerowo i zaczyna brakować światła tak aby wyszło nie poruszone. W moim mieście jest ciemno i rzadko świeci słońce ;)
Czyli nie wybierasz puszki pod kątem tego w czym się specjalizujesz, tylko pod kątem spraw pobocznych ;)
Tzn każdy by chciał by sprzęt był uniwersalny, a zarazem specjalistyczny ;) Tylko tak się nie da.
Nie mówię, że D610 to złe wyjście. Nie. Szklarnia cie bedzie kosztowała. Obiektywy musisz kupić 1,5x dłuższe ;) by dostać to samo co na DX .
wagabundy
25-11-2014, 12:59
W moim mieście jest ciemno i rzadko świeci słońce ;)
Mieszkasz w Rjukan? :)
A tak poważnie to nie lepiej byłoby dla Ciebie zainwestować w dobrą lampę i porządny statyw? Rozwiąże to problemy w mieszkaniu, macro i krajobrazu. Przejście na FX będzie bolesne dla portfela.
D610 nie wiecej jak 1EV wyzsze ISO i to pod warunkiem umiejętnej obróbki, czyli z szumem będzie to samo już poniżej 1600.
Jak potrzebujesz jeszcze mniejszych szumów, to z tanich wybór jest tylko jedwn - Pentax 645Z.
slimlukas
25-11-2014, 13:17
Pentagram odpada. Wole zostać przy nikonie. I chyba zostane na DX tylko szklarnie rozbuduje. Jakaś jasna stałka szersza by mi się przydała.
lucek92 , pod warunkiem, że lubi się manuale.
No i tak , czy tak to póktora klocka za stałkę. Specyficzną - bo cholernie szeroką. np. 16-35 f4 VR daje przynajmniej lepsze opcje kadrowania i może służyc za szklo spacerowo/reporterskie.
Lubie landshafty, ale 14 bym w zyciu nie wziął - zbyt jednowymiarowe szklo (i manual )
slimlukas
25-11-2014, 14:14
Patrze jeszcze coś z sigmy lub tamrona ale tak abym później nie musiał ich sprzedawać jak bym chciał na pelna klatke body zmienić.
ale 14 bym w zyciu nie wziął - zbyt jednowymiarowe szklo (i manual )
Że niby w czym to przeszkadza, że manual ??
Przy tym obiektywie masz tak dużą GO, że trzeba się postarać, aby nie trafić z ostrością.
A jak przeszkadza, że stałka, to zawsze jest Nikkor 14-24/2.8.
Patrze jeszcze coś z sigmy lub tamrona ale tak abym później nie musiał ich sprzedawać jak bym chciał na pelna klatke body zmienić.
Z szerokich tanich szkieł wyboru nie ma.
14mm to wcale nie jest tak szeroko na DX, więc to absolutne minimum, a tu szkieł mało:
Sigma 14/2.8 - przy czym w wersji z HSM stara używana kosztuje ok 1500zł, a ten HSM lubił się psuć. Wymiana to koszt 800-1000zł.
Samyang 14/2.8
slimlukas
25-11-2014, 14:55
Widziałem sigma 17-50 f2.8 z HSM ale tylko pod DX. Na FX później juz jej nie założę :(
Widziałem sigma 17-50 f2.8 z HSM ale tylko pod DX. Na FX później juz jej nie założę :(
Żadnego zooma DX nie użyjesz na FX.
(...) Jakaś jasna stałka szersza by mi się przydała.
Podaj swoją definicję "szerszego" szkła.
GonzoG,
Po kiego komu światło 2.8 w krajobrazie ? natomiast jak już chcesz strzelic dynamiczną scenę z bliska/ coś w ruchu to manual może być problemem.
slimlukas
25-11-2014, 15:15
Jak dla mnie szersze szkło to tak od 14mm do 30mm
Ja bym na Twoim miejscu zainteresował się tokina 11-16, do tego dokupisz lampę jak Ci światła brak w pomieszczeniu i masz komplet. Nie widzę sensu przejścia na ff
wyrwiflak
25-11-2014, 16:11
Zobacz sobie zdjęcia z D5200 - matryca tam się spisuje o wiele lepiej niż w D5100, na wysokich iso jest bardzo dobrze. Teraz można używki kupić w świetnej cenie póki trwa cashback. Dobrze piszą koledzy - do tematów krajobraz i makro FX nie ma przewagi nad DX, a nawet będzie znacznie trudniej w makro. Moze rozważ zainwestowanie w D7100 - ma tą świetną matrycę 24mpix i do tego śrubokret który pozwoli ci kupić tańsze szkła niedostepne pod D5100/5200 np. Tokinę 12-24/4 do krajobrazu i Nikkora Mikro 60/2,8D do makro i jako krótkie tele.
slimlukas
25-11-2014, 16:21
Myślałem nad D7100 tylko wydawało mi się ze lepiej już będzie dołożyć i przejść na pelna klatke.
Witam. Czy warto przejść z d5100 na D610 (także jeśli chodzi o finanse) Pod FX posiadam narazie tylko 50mm a obiektywy drogie i mały wybór podobno. Lubie fotografować makro i krajobraz.
Na tak postawione pytanie odpowiedź brzmi: nie.
Lepszy aparat nie zrobi lepszych zdjęć, jeśli nie użyje go lepszy fotograf. Swędzi Cię pieniądz? Zainwestuj w wiedzę, podróż, whatever, nie w sprzęt, którego możliwości nie umiesz wykorzystać.
Witam. Czy warto przejść z d5100 na D610 [...] Lubie fotografować makro i krajobraz.
Nie.
Przy makro stracisz na skali odwzorowania licząc w pikselach/mm
Przy krajobrazie wydasz majątek na szkła, a zwłaszcza na dobre UWA.
Pełnoklatkowcy odradzają innemu pełnej klatki, ciekawe. slimlukas ja także przechodzę z dx na fx i nie zadaję takich pytań na forum ale oczywiście nikt nikomu nie broni pytać. Odpowiedz sobie sam na to pytanie czy warto. Popytaj lub poczytaj o zaletach FX nad DX i odwrotnie.
nikoniarz
29-11-2014, 23:54
Pełnoklatkowcy odradzają innemu pełnej klatki, ciekawe
Jak sam widzisz, nie jest to takie oczywiste...
Popytaj lub poczytaj o zaletach FX nad DX i odwrotnie.
Pewnie, że nie jest. Sam się zastanawiałem i myślałem ale w mojej fotografii to będzie krok ku lepszemu. Oczywiście DX w s wersji minimalnej zostawiam na zdjęcia familijne i jako rezerwa.
Andrzej1974
30-11-2014, 05:33
Ja taką zamianę z chęcią i bez wahania bym zrobił tylko, że ja ludzi lubię fotografować a nie robale czy krajobrazy. ;-)
No i przy ludziach pewnie pełna klatka też by swoje zrobiła...
slimlukas
02-12-2014, 19:23
A pytanie takie. Czy d610 i d7100 posiadają tzw. śrubokręt? Czy można do nich zakładać obiektywy które mają w nazwie AF? To są te z pięcioma stykami?
Absolutnie nie warto. W makro liczy się duża głębia ostrości, więc mniejsza matryca ma przewagę nad większą. Do tego zdjęcia powinieneś robić ze statywu, fotografując śpiące owady. Przy krajobrazie również statyw i długie czasy.
A pytanie takie. Czy d610 i d7100 posiadają tzw. śrubokręt?
Mają.
slimlukas
02-12-2014, 19:38
Pytam bo widziałem takie obiektywy do nikona które nie posiadają żadnych styków ale to chyba nie ma wtedy pomiaru światła ani autofocusa.
Pomiar światła jest. AF nie ma, ale jest potwierdzenie ostrości.
slimlukas
02-12-2014, 19:56
To znaczy ze można ustawiać przyslone z body ale ostrość ustawiamy manualnie?
Nie. Przysłonę też ustawia się na obiektywie. Jeśli w body wpiszesz jasność obiektywu, to na wyświetlaczu i w exif pokaże się ustawiona przysłona.
Absolutnie nie warto. W makro liczy się duża głębia ostrości, więc mniejsza matryca ma przewagę nad większą. Do tego zdjęcia powinieneś robić ze statywu, fotografując śpiące owady. Przy krajobrazie również statyw i długie czasy.
Różnica w GO nie jest tak bardzo widoczna, zwłaszcza przy dużych skalach odwzorowania. Powiedziałbym subiektywnie, że obrazek w makro z FX jakoś bardziej mi odpowiada. 99% makro robię więc D700 i znam kilku fotografów, którzy mają do wyboru pracę w makro między DX a FX, biorą to drugie.
Myślę, że na ślepej próbie by nie odgadli co jest z czego. Jesli wszystko jest ostre to prawie nie widać różnic między szkłami.
Myślę, że to autosugestia na zasadzie FX jest lepszy, bardziej zawodowy. Tylko, że to jest mylne podejście, bo nie zawsze większy format klatki jest bardziej "zawodowy".
Zysk przy makro jest głównie w skali odwzorowania liczonej w pikselach na mm. Dla skali 1:1 otrzyma
D610 = 24 Mpix 6016 pikseli / 35.9 mm = 167 pikseli/mm
D5100 = 16 Mpix 4928 pikseli / 23.6 mm = 208 pikseli/mm
D5200 = 24 Mpix 6000 pikseli / 23.5 mm = 255 pikseli/mm
Zysk jest też na ekwiwalentach ogniskowych. Taki Nikkor micro 200/4 pod FX "trochę" kosztuje. Lepiej kupić tańsze szkła na DX i mieć coś podobnego.
Nie do końca przy makro. 1:1 będzie z takiej samej odległości. Tyle, że na DX obejmie się taki sam kadr przy skali 3:2, czyli z większej odległości.
No a co ja miałem na myśli pisząc o ekwiwalencie ogniskowej? Rozmiar motyla się nie zmieni ;)
Kacper111
03-12-2014, 00:43
Popieram Dark'a, sam miałem dylemat, między pełną klatką, a dx. Kupiłem D610 i to był genialny wybór, dlaczego ?
Różnicy w GO w makro nie widać, wysokie używalne ISO się przydaje, Ja makro często robię na 1000asa i nie widać żadnych szumów na fotach ;), krajobraz też idzie zrobić o reszcie nie wspominając :D
Masz 2 przykładowe fotki z opisem i parametrami ;) :
1. Samyang 14mm f2.8 20s 4000asa na D610 (co ciekawe, zapomniałem zmienić i zdięcie zrobiłęm w jpg. :D )
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/)
2. Sigma 180 apo macro 1/60s f16 100asa na D610
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/)
Jak chcesz więcej to zapraszam na mój profil na 500px, tam są podane wszystkie parametry fotek i sprzęt, którego używałem i zdecydowanie lepsza jakość ;)
No właśnie. Ważka jest już robiona na ogniskowej 180 mm, bo inaczej możliwe, że by uciekła. Na DX wystarczy do tego kadru 105 mm (minimalnie więcej).
Kacper111
03-12-2014, 01:00
Nie uciekła by, bo zdjęcie było robione o wschodzie i taką ważkę można wziąć na ręce i nie ucieknie, kolega obok robił jej foty 50'ką, nie szukajcie dziury w całym ;)
Jasne. I nigdy nie potrzeba dystansu do owadów?
Kacper111
03-12-2014, 09:22
Nie zawsze, zwykła setka makro wystarwystarczy, Ja mam 180, bo podobał mi się bokeh jaki produkuje taka ogniskowa, w innym wypadku kupił bym tamrona 90 vc ;)
Jasne. I nigdy nie potrzeba dystansu do owadów?
Zależy jakich. Na motylki, ważki, zwłaszcza w środku dnia, w porze ich maksymalnej aktywności, to się zgodzę. Wtedy podpinam 105tkę, bywa że i do DX.
Zdecydowaną większość bezkręgowców, które fotografuję, wynajduję wśród gęstej roślinności, przy ziemi, pod kamieniami itp. Generalnie raczej częściej przydaje mi się krótka ogniskowa. Zatem dużo zależy, kto co chce fotografować. Zawsze więc piszę, że lepiej mieć kilka opcji ;)
slimlukas
03-12-2014, 12:47
Makro to tez wszystkiego nie można do jednego worka. Moje makro wygląda tak ze robie zdjęcie np. śrubki lub pestki owoca. Nie potrzeba mi takiego zbliżenia aby było widać czy owady mają pod pachami ;)
wyrwiflak
03-12-2014, 13:15
W różnicy do makro DX vs FX chodzi o dystans roboczy. Dla podobnego kadru będziesz musiał używać innych szkieł - to co na DX obskoczysz 60/2,8 na FX będzie wymagało minimum 105/2,8, etc.
slimlukas
03-12-2014, 13:37
Dokładnie tez tak uważam. Myślę nad zakupem 105mm nikon lub 90mm tamron. Ale który? Tamron nowy w cenie używanego nikona. Podobno tamron mogą nie ostrzyc dokładnie w punkt i trzeba kilka sztuka aby wybrać najlepszy.
wyrwiflak
03-12-2014, 13:38
Zawsze Nikkor.
Makro to tez wszystkiego nie można do jednego worka. Moje makro wygląda tak ze robie zdjęcie np. śrubki lub pestki owoca. Nie potrzeba mi takiego zbliżenia aby było widać czy owady mają pod pachami ;)
No to do "martwej natury" dystans roboczy nie musi być duży. Do fotografii przedmiotowej polecałbym Nikkor Micro PC (lub PC-E) 85/2.8. Skala 1:2, ale tilt się przydaje. Niestety cena mało zachęcająca...
Dokładnie tez tak uważam. Myślę nad zakupem 105mm nikon lub 90mm tamron. Ale który? Tamron nowy w cenie używanego nikona. Podobno tamron mogą nie ostrzyc dokładnie w punkt i trzeba kilka sztuka aby wybrać najlepszy.
W sumie w makro i tak w większości sytuacji ostrzy się manualnie.
slimlukas
03-12-2014, 14:06
Ale można też ich użyć jak do portretu i się stabilizacja przyda :)
Kacper111
03-12-2014, 22:19
To kup Sigmę 180 APO Macro OS 2.8 :mrgreen:
A tak na serio, to kup puszkę i przejdź się do jakiegoś sklepu foto na testy szkieł ;)
slimlukas
03-12-2014, 23:26
U mnie w mieście bieda jeśli chodzi o wybór szkieł :( Albo kitowe mają albo nikon za 5000zl
technosasiad
04-12-2014, 14:08
Witam
Podepne sie pod temat, zeby nie zasmiecac forum.
Z gory przepraszam za brak polskich znakow, mieszkam za granica.
Rowniez planuje prejsc na pelna klatke (myslalem o d610), z tym ze jak zaczynam zaglebiac sie w fotografie kulinarna i produkotwa.
Czy ff bedzie dobrym rozwiazaniem w tym przypadku, a do tego szklo Tokina 100mm f2.8?
Michal
slimlukas
04-12-2014, 14:12
Powiem tak. Mam obecnie D610 oraz D5100 i jest różnica. Także robie czasami kulinaria i na D610 ładniejsze kolory inna plastyka obrazu i w ogóle lepiej to wygląda. Nie wiem jak z tokina ale na nikonie 105mm jest naprawdę nieźle :) Polecam.
U mnie w mieście bieda jeśli chodzi o wybór szkieł :( Albo kitowe mają albo nikon za 5000zl
Trochę optymizmu.Nowa władza to i tańsze szkła się pokażą-:)
slimlukas
05-12-2014, 18:24
Mam pytanko trochę ot ale nie chce nowego tematu zakładać. Do czego w aparacie służy funkcja Precyzyjna Korekta AF? W instrukcji opisane jak ustawić ale kiedy należy to ustawiać i dlaczego?
Mam pytanko trochę ot ale nie chce nowego tematu zakładać. Do czego w aparacie służy funkcja Precyzyjna Korekta AF? W instrukcji opisane jak ustawić ale kiedy należy to ustawiać i dlaczego?
Sposób używania funkcji Precyzyjna korekta AF (https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/52158)
artuss811
11-12-2014, 08:07
Ja tez się podłącze do tematu, chodzi mi pomiar światła w tych aparatach wiadomo zasada działanie jest ta sama mi bardziej chodzi o to, czy w którymś z tych aparatów działa sprawniej.
artuss811
13-12-2014, 17:56
głupie pytanie czy nikt nie zna odpowiedzi
Jakie pytanie taka odpowiedź: wszyscy tu fotografują w trybie M. :)
slimlukas
13-12-2014, 18:16
Ja odpowiem ze działa tak samo bo oba mają tą samo opcje pomiaru światła czyli przez obiektyw.
nikoniarz
13-12-2014, 18:16
Jakie pytanie taka odpowiedź: wszyscy tu fotografują w trybie M. :)
A co ma tryb M skoro tryb pomiaru trzeba wybrać osobno?
M = pełen manual, a nie na pomiar światła.
nikoniarz
13-12-2014, 18:58
M = pełen manual, a nie na pomiar światła.
Ale pytał o pomiar światła, a ten inaczej działa w każdym z trybów (punktowy/centralny/matrycowy).
artuss811
13-12-2014, 19:00
ale w necie czytałem że aparat ma tendencję do prześwietlenia i to by się zgadzało a jak jest w przypadku d610 ustawiając drabinie na zero jaki będzie efekt będzie trzeba korygować?
nikoniarz
13-12-2014, 19:03
To już zależy od światła w kadrze i właśnie trybu pomiaru światła. Jeśli ustawisz punktowy na ciemno ubraną osobę znajdującą się na tle jasnego nieba to oczywiste, że niebo będzie wypalone pomimo drabinki na "0". Aczkolwiek po mojej przygodzie z różnymi Nikonami stwierdzam, że jednak Nikon lubi robić ciut jaśniejsze niż ciut ciemniejsze fotki...
ale w necie czytałem że aparat ma tendencję do prześwietlenia i to by się zgadzało a jak jest w przypadku d610 ustawiając drabinie na zero jaki będzie efekt będzie trzeba korygować?
Tendencja tzn, że czasami jest idealnie, a czasami przeswietla. A to oznacza ze wprowadzenie stalej korekcji na minus jest złe, bo wtedy niedoswietlisz to, co aparat chciał ustawić idealnie.
Z drugiej strony przy olbrzymich możliwościach wyciągania z cieni współczesnych matryc stosowanych w Nikonach można sobie dość bezbolesnie korygować na minus i niedoświetlać. Ale przy pracy w NEF.
MariuszJ
13-12-2014, 19:28
Nieźle sprawdza się włączenie Active D-Lightning na Auto, nie po to żeby tworzył jpega z wyciągniętymi cieniami, a po to właśnie żeby niedoświetlał w sposób choć trochę kontrolowany.
Miałeś kiedykolwiek jakikolwiek aparat fotograficzny w ręku?
nikoniarz
14-12-2014, 16:08
Miałeś kiedykolwiek jakikolwiek aparat fotograficzny w ręku?
Nigdy. Ale obiecuję się poprawić. Kupię coś jak najszybciej i dam znać.
artuss811
14-12-2014, 22:21
Koledzy forumowicze mam pytanie dlaczego niektóre sklepy na aparat D610 dają dwa lata gwarancji inni tylko rok od czego to zależy
Koledzy forumowicze mam pytanie dlaczego niektóre sklepy na aparat D610 dają dwa lata gwarancji inni tylko rok od czego to zależy
Te robione w Chinach maja rok.
Z Japonii maja dwa lata gwarancji.
:)
artuss811
14-12-2014, 22:29
:)
Brawo i jeden post więcej
Zależy od dystrybucji.
U nas jest 1 rok gwarancji + 1 rok ochrony
artuss811
14-12-2014, 22:32
Zależy od dystrybucji.
U nas jest 1 rok gwarancji + 1 rok ochrony
ochrona czyli.....
ochrona czyli.....
PROMOCJA "2 LATA" (http://www.nikon.pl/pl_PL/local_content/articles/2009/Promocje.page)
Dużo powie Ci regulamin (http://www.nikon.pl/tmp/PL/2419865273/3760176746/2327365364/27184057/1366269274/2215133712/491474971/2295102025/1237327324/914223667/655050821.pdf)
:)Wszystkie sa robione w Chinach. Nie ma D610 z Japonii.
ochrona czyli.....Czyli to co pisze Nikon na swojej www. Sporo tego, więc nie będziemy przepisywali.
artuss811
27-12-2014, 01:00
Witam, Pisze dla tych którzy się zastanawiają nad zamiana któregoś z DX na FX, nie ma sie nad czym zastanawiać tylko brać bez zająknięcia. Ja tak zrobiłem i wiem ze to krok w dobra stronę, a ci którzy mówią ze FX nic nie wniesie, lub że jakieś małe różnicę, to albo nie mieli DX, albo nie mieli FX lub zapomnieli jak to było z DX. A co mi to dało jeśli chodzi o konkrety. Już pisze moja szkła zyskały na ostrości, mowa o 70-300 i 50 1.8g zdjęcia z d5100 z tymi szkłami nie były nigdy tak ostre, strach pomyśleć co będzie jak się założy 85 1.8 czy 24-70. Kolejna sprawa ekspozycja, nie wiem jak to się dzieje w D5100 podczas zdjęć rodzinnych zawsze musiałem kręcić korektą ekspozycji, co zmiana oświetlenia więcej jaśniejszych czy ciemniejszych miejsc i albo przepał albo niedoświetlenie, W FX raz ustawiona ekspozycji i myślisz o zdjęciach, a nie czy znowu są przypalenia czy niedoświetlenia, nawet jak się zdarza to minimalnie. AF cudo czy pojedynczy czy dynamiczny jest tam gdzie chce, D5100 miałem 4 lata i podczas spacerów gdzie mój syn to piorun wszystkie zdjęć w ruchu to kosz, gdzie pierwsze wyjście Z FX i szok 98% zdjęć trafione. Kolejna sprawą obróbka, taka podstawowa to też o wiele prostsza sprawa, delikatne korekcje i jest to co się chce. Jak można zauważyć skupiłem się tylko na samych technicznych aspektach, nie mowie tu nic o matrycy, czy tej plastyce obrazka, czy tej niewyjaśnionej głębi na zdjęciach. I na koniec jeśli myślisz nad zmiana DX na FX powiem krótko nie myśl, kupuj FX. A jak ktoś mówi ze szkła do FX są drogie pewnie ma racje, tylko czy potrzebujesz od razu N14-24 2.8, N24-70 2.8, N70-200 2.8 ja uważam ze nie 50 1.8 70-300 wystarczy na początek zdecydowanie można pokusić się jeszcze o 24-85 3.5 i bedzie miodzio.
Kolego, nie masz pojęcia, jakie zdjęcia może robić DX. Tylko tyle. Sprawa zależy nie od wielkości matrycy, ale od talentu. Matryca może pomóc, owszem, przy różnych tematach lub nie. Fx to nie lek na całe zło.
Wysłane z mojego Nexus 7 za pomocą Tapatalk 2
artuss811
27-12-2014, 01:44
Kolego, nie masz pojęcia, jakie zdjęcia może robić DX. Tylko tyle. Sprawa zależy nie od wielkości matrycy, ale od talentu. Matryca może pomóc, owszem, przy różnych tematach lub nie. Fx to nie lek na całe zło.
Wysłane z mojego Nexus 7 za pomocą Tapatalk 2
czy kolega się wczytał, czy tylko przeczytał jedno zdanie i postanowił coś palnąć. A zdjęcia DX może robić takie same jak FX i na odwrót, ja nie pisałem nic o tym ze moje zdjęcia są lepszy czy gorsze. Mowie tylko ze przy D610 czy pewnie każdym innym FX nie walczę z aparatem, jest to co chce żeby było. Tylko tyle.... zdjęcia w ruchu da się robić d5100 ktoś napisał ze trzeba się tego nauczyć, przy d610 po prostu je robisz.
Ja przesiadłem się z D90 na D610. Odczułem ogromny skok jakości obrazu, pomimo że zachowałem wyłącznie starą szklarnię. Owszem, parę szkieł DX po prostu odpadło.
artuss811
27-12-2014, 11:46
Zgadza się jest przeskok w jakości obrazu, tylko ja to pomijam, chodzi o samą pracę tym aparatem. Ustalanie ekspozycji, czy af oraz prostsza obróbka
slimlukas
29-12-2014, 22:00
Czy wie ktoś do czego służy mała klapka na dole rękojeści w body zaraz obok baterii ?? Po otwarciu widać przez nią baterię.
Na przewód stałego zasilania?
do portretu niezaprzeczalnie FX lepsze, do fotografii "podróżniczej" zalecam jednak DX
do fotografii "podróżniczej" zalecam jednak DX
Tu to chyba "bezlustro" będzie lepsze.
Maciek42
30-12-2014, 12:03
Panie i Panowie
Przeczytałem cały ten post jak i wiele innych. Wniosek - ŻADEN!!!
Mam dokładnie ten sam problem. Od 3 lat mam D 5100 i szkło Nikor 18-200 VR II. Zrobienie ostrego zdjęcia to cud. Muszę się nieźle namęczyć. Tak na marginesie to być może błąd jest po mojej stronie (ale nie sądzę). Jest jednak pewna prawidlowość a mianowicie jeżeli pstrykam z ręki przez wizjer to jest ok a jeżeli np. statyw i podniesione lustro aby ustawić "fotkę" to już bywa różnie.
Mam więc pytania do osób, którzy już to przechodzili - a więc konkretnie - CZY PRZESIADKA Z 5100 na D610, D 700, D750, D800, D810 ma sens? Wszystkie wymienione aparaty są w moim zasięgu. Kolejne pytanie czy obecny obiektyw będzie współpracował z nową puszką czy muszę kupić inne szkiełko. Jeżli inne szkiełko to jakie najlepiej?
Skoro przez wizjer jest dobrze, to rób przez wizjer ze statywu też.
Prawdopodobnie robisz coś źle, że ostrzenie przez ekran nie wychodzi.
Obiektyw nie będzie pasował, do wymienionych aparatów.
Od 3 lat mam D 5100 i szkło Nikor 18-200 VR II. Zrobienie ostrego zdjęcia to cud. Muszę się nieźle namęczyć. Tak na marginesie to być może błąd jest po mojej stronie (ale nie sądzę). Jest jednak pewna prawidlowość a mianowicie jeżeli pstrykam z ręki przez wizjer to jest ok a jeżeli np. statyw i podniesione lustro aby ustawić "fotkę" to już bywa różnie.tzn z ręli masz ostre zdjęcia, a ze statywu nie? To rób z ręki ;) Jak ostre zdj to cud tzn, że cały czas fotografujesz ze statywu i masz nieostre zdjęcia?
Myslę, że to problem "operatora" i ... obiektywu megazoom.
Spróbuj przejść na stałki. Kup 35/1.8 lub 50/1.8 AF-S. Ciekawe czy z tymi obiektywami tez byś miał problem.
Od 3 lat mam D 5100 i szkło Nikor 18-200 VR II. Zrobienie ostrego zdjęcia to cud. Muszę się nieźle namęczyć. Tak na marginesie to być może błąd jest po mojej stronie (ale nie sądzę). Jest jednak pewna prawidlowość a mianowicie jeżeli pstrykam z ręki przez wizjer to jest ok a jeżeli np. statyw i podniesione lustro aby ustawić "fotkę" to już bywa różnie.
Zwykle problem jest odwrotny. Nie ma praktycznie możliwości zrobienia nieostrego zdjęcia w LV. Musisz coś źle robić.
CZY PRZESIADKA Z 5100 na D610, D 700, D750, D800, D810 ma sens? Wszystkie wymienione aparaty są w moim zasięgu. Kolejne pytanie czy obecny obiektyw będzie współpracował z nową puszką czy muszę kupić inne szkiełko. Jeżli inne szkiełko to jakie najlepiej?
Tu odpowiedź jest jednoznaczna. 18-200 to szkło DX i na pełnej klatce stracisz względem D5100. Z 24 Mpix zostanie 10,5.
Archibald6803
30-12-2014, 12:38
...... jeżeli pstrykam z ręki przez wizjer to jest ok a jeżeli np. statyw i podniesione lustro aby ustawić "fotkę" to już bywa różnie...............
Mam nadzieję , że wykonując zdjęcia ze statywu wyłączasz stabilizację w obiektywie.......
Prawdopodobnie tego nie robi ...
mam d2oo +70/300g vr i też nie wyłączałem stabilizacji i zdjęcia mam ostre dlaczego...
Majac aparat na statywie używasz stabilizacje? Nie powinieneś. To szkło chyba jeszcze nie wykrywa statywu.
pewnie nie robiłem foty z włączonym i wyłączonym i nie widziałem różnicy bardziej wpływało na poruszenie nerwowe naciskanie spustu. Sam mam dylemat czy kupić d300s czy d7100 czy to coś zmieni czy ma sens poza kwestią techniczną
Jest zbyt wiele zmiennych byśmy jednoznacznie mogli oceniać czy VR na statywie zaszkodzi czy nie. Np czas ekspozycji/ogniskowa itp.
W każdym razie VR na statywie nic nie pomoże, a może (nie musi) zaszkodzić. Z tego względu zaleca się go wyłączyć.
W zimie zaoszczędzi trochę energii w baterii
artuss811
30-12-2014, 13:08
Panie i Panowie
Przeczytałem cały ten post jak i wiele innych. Wniosek - ŻADEN!!!
Mam dokładnie ten sam problem. Od 3 lat mam D 5100 i szkło Nikor 18-200 VR II. Zrobienie ostrego zdjęcia to cud. Muszę się nieźle namęczyć. Tak na marginesie to być może błąd jest po mojej stronie (ale nie sądzę). Jest jednak pewna prawidlowość a mianowicie jeżeli pstrykam z ręki przez wizjer to jest ok a jeżeli np. statyw i podniesione lustro aby ustawić "fotkę" to już bywa różnie.
Mam więc pytania do osób, którzy już to przechodzili - a więc konkretnie - CZY PRZESIADKA Z 5100 na D610, D 700, D750, D800, D810 ma sens? Wszystkie wymienione aparaty są w moim zasięgu. Kolejne pytanie czy obecny obiektyw będzie współpracował z nową puszką czy muszę kupić inne szkiełko. Jeżli inne szkiełko to jakie najlepiej?
Robiąc zdjęcia ze statywu musisz wyłączyć vr nie ważne, czy robisz przez wizjer czy lv. Robiąc zdjęcia z ręki używasz vr i staraj się mieć czasy równe ogniskowej. A reasumując miałem też podobne problemy i to ze stałkami jak i zoomami najlepiej było z sigma 17-50. A inne szkła to już była loteria af rozkład GO zawsze inny, zawsze na granicy. Po zmianie korpusy wszystko zniknęło, idealny af zawsze w punkt rozkład GO idealny. Wiec jak zmienisz body z wymienionych przez ciebie twoje problemy znikną
Wysłane z NOTE 3
Maciek42
30-12-2014, 13:24
Dzięki
nigdy nie wyłączałem stabilizacji - może faktycznie to jest problem?
A i jeszcze jedno mam załączony VR a czasy naświetlania powyżej 1 sekundy - do 6 maksymalnie
Przy takich czasach masz 100% pewności, że VR popsuje fotkę. Będzie reagował na każde drgnięcie statywu.
Archibald6803
30-12-2014, 15:38
.............Wiec jak zmienisz body z wymienionych przez ciebie twoje problemy znikną...........
Nie gniewaj się ale to wyjątkowo bzdurna rada ...... :-(
Każdym sprawnym body można zrobić ze statywu dobre technicznie zdjęcie , a akurat d5100 MZ jest puszką która wyjątkowo się nadaje do takiego focenia.
mbodniak
30-12-2014, 16:16
5100 ma wstępne podnoszenie lustra? Może w tym problem przy takich czasach?
5100 ma wstępne podnoszenie lustra? Może w tym problem przy takich czasach?
Nie ma wstępnego podnoszenia lustra, jest tylko opóźnienie ekspozycji o 1 sek.
Maciek42
30-12-2014, 16:35
Przy takich czasach masz 100% pewności, że VR popsuje fotkę. Będzie reagował na każde drgnięcie statywu.
Panie i Panowie
Coś w tym jest jednak. Przed chwila "bawiłem się fotografując monety 2 i 5 PLN ustawione w pionie. Oświetlenie słabe, czas naświetlania ok 8 sekund f 22 ustawiona czułość ISO 100. Przy wyłączonym trybie VR system AF robi ********e fotki i na 10 razy tylko raz AF nie złapał ostrości. Po załączeniu trybu VR na 10 zdjęć w tych samych warunkach 1 jest ostre, 6 nieostrych i 3 obiektyw nie złapał ostrości.
Toś amerykę odkrył!
Gratulacje!
Akurat VR nie ma nic do Afu..
;)
mbodniak
30-12-2014, 16:42
Nie ma wstępnego podnoszenia lustra, jest tylko opóźnienie ekspozycji o 1 sek.
Jeden pies, już o samo wyeliminowanie drgań mi chodziło.
Panie i Panowie
Coś w tym jest jednak. Przed chwila "bawiłem się fotografując monety 2 i 5 PLN ustawione w pionie. Oświetlenie słabe, czas naświetlania ok 8 sekund f 22 ustawiona czułość ISO 100. Przy wyłączonym trybie VR system AF robi ********e fotki i na 10 razy tylko raz AF nie złapał ostrości. Po załączeniu trybu VR na 10 zdjęć w tych samych warunkach 1 jest ostre, 6 nieostrych i 3 obiektyw nie złapał ostrości.
Tak na marginesie, to przy przysłonie F/22 masz rozdzielczość obiektywu na poziomie denka od butelki z piwa ;-).
Maciek42
30-12-2014, 16:47
Toś amerykę odkrył!
Gratulacje!
Posłuchaj możemy się zmierzyć w innych dyscyplinach - w fotografowania ciągle się ucze i stąd moje pytanie.
Nie potrzebuję rad od zarozumialców (takich jest pełno wszędzie)
Post poniżej, że włączony tryb VR nie ma nic wspólnego z ustawianiem AF wiem (pomyliłem sie chodziło oczywiście o ostrość zdjęcia).
Maciek42 nim zmienisz aparat i to obojętnie na jaki model postaraj się nabyć trochę wiedzy na temat fotografowania. Masz spore braki i to ma poziomie podstawowym. Zmienisz aparat na lepszy, droższy a i tak będziesz miał trudności przy najprostszych tematach. Bez urazy ale warto trochę poczytać.
Maciek42
30-12-2014, 16:54
Maciek42 nim zmienisz aparat i to obojętnie na jaki model postaraj się nabyć trochę wiedzy na temat fotografowania. Masz spore braki i to ma poziomie podstawowym. Zmienisz aparat na lepszy, droższy a i tak będziesz miał trudności przy najprostszych tematach. Bez urazy ale warto trochę poczytać.
Nie obrażam się - ZGADZAM SIĘ Z TOBĄ - tylko lepiej podpowiedz gdzie i jak poczytać (podaj jakikolwiek tytuł) aby nie była to opasła księga z całą serią DX, FX, VR, N, FF itd.
mbodniak
30-12-2014, 16:54
Post poniżej, że włączony tryb VR nie ma nic wspólnego z ustawianiem AF wiem (pomyliłem sie chodziło oczywiście o ostrość zdjęcia).
Nawet nie pomyliłeś tylko nie wiesz, na f22 będziesz miał duże GO, co za tym idzie wszystko w kadrze ostre. Za kolegą wyżej - czytaj, czytaj i czytaj, na dobre Ci to wyjdzie.
Maciek42 Zacznij od instrukcji obsługi aparatu i obiektywu. Masz problem na linii VR - nieostrość - statyw. Tam powinno o tym być napisane a przynajmniej zasygnalizowane.
Maciek42
30-12-2014, 17:05
Nawet nie pomyliłeś tylko nie wiesz, na f22 będziesz miał duże GO, co za tym idzie wszystko w kadrze ostre. Za kolegą wyżej - czytaj, czytaj i czytaj, na dobre Ci to wyjdzie.
Zdjęcia robiłe z odległości ok 40 cm więc GO nie miała tu wiekszego znaczena a cały post zacząłem od tego, że po ostatnim fotografowaniu cześć zdjęć była (nieostra, poruszona) pomimo statywu. Teraz już wiem gdzie był problem. Naczytałem sie tu na forum, że setki ludzi wysyłało sprzęt do kalibracji itp. dla mnie D 5100 i VR II - do kalibracji? To w każdym sklepie musiałby być serwis Nikona. Dzisiaj wiem gdzie był mój bład.
Kolejny kolega, który najpierw mówi, że w instrukcji jest napisane lub powinno być.... ręce opadają ani nie jest napisane, ani nie ma o tym wzmianki - za takie posty mądrali dziękuję ale nic one nie wnoszą oprócz pisania.
artuss811
30-12-2014, 17:22
Nie gniewaj się ale to wyjątkowo bzdurna rada ...... :-(
Każdym sprawnym body można zrobić ze statywu dobre technicznie zdjęcie , a akurat d5100 MZ jest puszką która wyjątkowo się nadaje do takiego focenia.
Ja się nie gniewem, bo nie ma o co, ale podczas robienia zdjęć a zwłaszcza w trochę gorszym świetle kilka razy spust do połowy by af się zastanowił czy ma to co ja chcę. Kolejną bolączką to zdjęcia czegokolwiek w ruchu to już całkiem ruletka, bez względu na jakość światła i bez względu jaki do ruch nigdy nie udało mi się zrobić zdjęcia dziecka które buja się na huśtawce. I stwierdzenie aparat jestem ale ze zestawem to trochę mało, gdybym wiedział to zanim go kupiłem wybrał bym coś innego. A do kolegi MACIEK42 bardzo dobrym źródłem wiedzy jest yt jest sporo kanałów z podstawą fotografii i bardzo przystępnie to tłumaczą, to co mówią popierają zdjęciami, czyli takie rzeczy jak przysłona, czas, głębia ostrości i zależności między nimi szybko złapiesz. Później książki jakieś eboki. D5100 to fajny aparat można z niego dużo wyciągnąć ale trzeba się napracować.
Nie ma w instrukcji o bardzo przepraszam kolegę leniuszka a może od sieci też Ciebie odłączyli
http://www.optyczne.pl/18.13-poradnik-Jak_robi%C4%87_naprawd%C4%99_ostre_zdj%C4%99cia__W y%C5%82%C4%85cz_redukcj%C4%99_wibracji_lub_stabili zacj%C4%99_obrazu.html
Pierwszy z wyników. Poczytaj.
Archibald6803
30-12-2014, 17:34
Panie i Panowie
no to się czegoś nowego tu nauczyłeś ........
Krok po kroku - a ogarniesz wszystko jak należy;
Pewien bardzo mądry człowiek kiedyś mówił swoim studentom: poprawne, od strony technicznej, fotografowanie jest proste jak pierd....nie ; ........nie trzeba wielkiej inteligencji ; wystarczy tylko trochę chęci i sporo zajęć praktycznych.
Maciek42
30-12-2014, 18:13
Moi kochani
Bardzo bardzo wam dziękuję. Zapytacie za co? BO DZIĘKI WAM ZAOSZCZĘDZIŁEM KILKANAŚCIE TYSIĘCY PLN!!!! Myślałem, że z moim D5100 coś nie halo. I kilka uwag jeżeli pozwolicie:
1. Moja przygoda z fotografią zaczęła się wtedy gdy na rynku ukazał się START 66 (dla młodszych - to taki zajefajny polski aparat formatu 6x6 choć mówiono 6x9 )
2. Miałem własną ciemnię fotograficzną na którą wydałem fortunę wtedy (tak jak ja czasami nie rozumiem skrótów FX, DX, FF itd. większość z Was nie zrozumie moich słów - koreks, powiększalnik, wywoływacz, utrwalacz, przerywacz, suszarka do zdjęć, zegar ciemniowy i czerwone światło)
3. Po wielu wielu latach postanowiłem powrócić do tego co robiłem wcześniej (po drodze było dziecko, studia, praca na 3 etatach, budowa domu, rozwód itd.
4. Gdyby (co niektórzy oczywiście) jeździli po 200 km w jedną stronę aby kupić film do aparatu, albo papier (twardy, miękki, średni - nie chodzi tu o grubość kartonu) i zepsuliby setki klatek na filmie to już dawno poszli by w skarpetach - dzisiaj technologia jest skomplikowana, ale przez to tania w użytkowaniu
4. Staram się to wszystko dzisiaj ogarnąć, a to forum jest chyba po to, ale jak to my Polacy będziemy strzelać do siebie (nie wszyscy), a jeszcze może co poniektórzy od razu zafundowaliby mi pluton egzekucyjny - za co? Bo śmiałem zapytać, a przeciez powinienem to wiedzieć - dla tych właśnie jedno pytanie czy wiecie co to jest np. adhezja, albo kohezja - bo tym się zajmuję.....
Mimo wszysko serdeczne dzięki i wiem ,że ten dzień dał mi dzisiaj dużo i pozostaję przy moim D 5100 oraz przy Waszych cennych radach.
mbodniak
30-12-2014, 18:19
Stary, nikt do Ciebie nie strzela. Każdy chce Ci pomóc, ale do podstaw trzeba pochylić głowę i luknąć tu i tam. Jeżeli ktoś chciał by Ci wytłumaczyć mnożenie a Ty nie znał byś cyfr/liczb to co wtedy? Pewne rzeczy na poziomie podstawowym ogarnąć trzeba żeby później uniknąć nieporozumień.
artuss811
30-12-2014, 18:40
Pluton egzekucyjny to byłby gdybyś chciał z d5100 zrobić jakiś ślub i wesele. Ja poszedłem kilka razy i znajomi byli zadowoleni. Ale to dlatego że lubię robić po swojemu. Tu na forum i na każdym innym tak jest jak ktoś coś więcej wie, to uważa się za mistrza swojej profesji i jak tylko głośno krzyczy to już ma wygrane. Wiele osób nie mając danego obiektywu, czy danego body potrafią mówić o zaletach czy wadach jak by na danym sprzęcie zjedli zęby, ale to już musisz sam oddzielić ziarno od plew.
Wysłane z NOTE 3
Archibald6803
30-12-2014, 20:04
Moi kochani........ czy wiecie co to jest np. adhezja, albo kohezja - bo tym się zajmuję.....
..............
nie zadawaj tak banalnych pytań - tu wszyscy wiedzą co to jest adhezja i kohezja ;
bierz się raczej ekspresowo za przyswajanie "nowej" wiedzy - póki jeszcze masz lotny umysł ....... ;-)
artuss811
30-12-2014, 20:14
nie zadawaj tak banalnych pytań - tu wszyscy wiedzą co to jest adhezja i kohezja
Bo każdy ma Google :-) a czy każdy wie co to są zużycia tribologiczne i jakie mamy rodzaje podpowiem mam 3 główne :-)
Wysłane z NOTE 3
Maciek42
30-12-2014, 20:33
Tak między nami to jeszcze raz dziękuję. Zostało co nieco w kieszeni i wróciła radość z posiadanego sprzętu!!!!
I O TO WŁAŚNIE BIEGA !!!!
Archibald6803
30-12-2014, 20:41
.... a.... i na tacę nie zapomnij wrzucić ...... ;-)
Maciek42
30-12-2014, 20:46
.... a.... i na tacę nie zapomnij wrzucić ...... ;-)
Już to zrobiłem moja taca składa się z 26 cyfr i tam zostało to zdeponowane - a dodatkowo stwierdziłem, że zasłużyliście na klielicha Metaxy 7* wiec jak to mawiał klasyk - ZDROWIE WASZE W GARDŁO NASZE:)