PDA

Zobacz pełną wersję : Światło przybywaj!

Chris.Mechanic
25-11-2014, 00:41
Czołem!

Czytałem, oglądałem, rozmawiałem. Im więcej czytam i oglądam, tym wiem mniej...

Proszę Państwa o pomoc.

Mam d70s od 2006 roku. Do tego kitowe szkło 18-70 3.5-4,5.
Ostatnio bardzo zaczął mi doskwierać brak światła, głównie w pomieszczeniach, plener nieco mniej.

Ponieważ Żona zaczyna hand-made dla dzieci, nasze córki stały się modelkami, a ja, robiąc blog - fotografem.

I już chciałem lampę zakupić, gdy znajomy fotograf odradził, ostrzegając przez problemami z różnymi barwami światła - ze 2, 3 zastane + z lampy. Sugeruje, by zakupić jasne szkło i być może, na początek, jakieś tanie lampy "studyjne".
Ponieważ mam fajne szkiełko Pentacon 50/1,8 (od Praktika, na redukcji, więc są problemy z ostrością) i daje ono dużo więcej światła niż mój kit, pomyślałem, że może dobrym kierunkiem jest Nikkor 50/1,4G.

Ale już mój Pentcon, a tym bardziej rzeczony Nikkor, na pełnym otwarciu, raz, że nie narysują całego fotografowanego przedmiotu - mam tu na myśli hand-made'owe ciuchy - no bo strasznie selektywnie złapią ostrość, co jeszcze nie dadzą żylety. Pewnie trzeba będzie to szkło przymknąć, być może do wartości w okolicach moich 3,5. A wtedy, zysk ze światła będzie zero.

I już sam nie wiem: obiektyw/lampa/parasole z palnikami?

A parasole, choć w domowym "studio" może coś dadzą, może nawet sporo, to poza nim, będę nadal cierpiał na brak światła, i przysłowiowe imieniny u cioci, jak były ciemne lub zaszumiane, tak będą...

Oczywiście wiem, że najlepiej to zmienić body, dodać jasne szkło, tło i lampy, a najlepiej studio wynająć, ale te rozwiązania, z oczywistych względów, nie wchodzą w grę...

Z góry dziękuję za odpowiedzi...

GonzoG
25-11-2014, 03:53
Najlepiej zainwestować w światło.

Co do różnych barw - przy foto produktowej nie miesza się zastanego z błyskowym, chyba że jest to celowy zabieg, ale równie dobrze można użyć filtrów korygujących barwę światła na lampach błyskowych i jest to samo.

Rozwiązań jest kilka:
- lampy studyjne
- lampy reporterskie
- lampy studyjne i reporterskie.

Wszystko zależy od tego jaki masz budżet.

TOP67
25-11-2014, 08:47
Zakup każdego jaśniejszego szkła, poza 50/1.4 będzie dużo droższy niż wymiana body. Przejście na D90 to zysk porównywalny z zamianą obiektywów. Robiąc na f1.4 będą problemy z GO, a w fotografii modowej raczej stosuje się dużą. Dlatego mimo wszystko rozważył bym zmianę aparatu.

Również zakup lamp nie jest tani, ale daje duże możliwości manewru. Zestaw 2 lamp manualnych z parasolkami powinien wystarczyć. Poczytaj ten dział http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=70

Chris.Mechanic
25-11-2014, 10:09
Czy różnica między D90 vs moje D70s jest aż tak duża? Fakt, inna matryca, ponoć wyższe ISO, przy którym szumy są akceptowanlne...

Moje D70s ma wystrzelone ok 25k klatek, jest w stanie idealnym. D90 szukałbym w rynku wtórnym.

Budżet to ok 1,5k. Choć dałbym radę zmienić body na D90, bo być może dostałbym za D70s jakieś 700 PLN... (?)

adriansocho
25-11-2014, 10:58
Body D70s teraz udaje się sprzedać za poniżej 500 pln, siedem stów to raczej ze szkłem.

Wydaje mi się, że swój dylemat rozwiążesz najłatwiej pożyczając od kogoś jedną-dwie lampy reporterskie (właściwie to chyba najlepiej wyzwalane błyskiem S1/S2, poprawcie mnie jeśli się mylę) i sprawdzając, jakie to daje możliwości. Może się nagle okazać, że takie dwie lampy z jakimiś modyfikatorami, ustawione np. po bokach na różnych wysokościach, całkowicie załatwią sprawę - a mówię to z własnego doświadczenia, do robienia okazyjnych zdjęć np. dzieci w pomieszczeniach znacznie lepiej nadaje się D40 z 18-55 i lampą zewnętrzną niż D7000 z 35/1.8 i światłem zastanym - większa gwarancja sukcesu i utrwalenia danego wydarzenia (no chyba że komuś szum przy iso 6400 nie przeszkadza).

Ned Stark
25-11-2014, 11:14
Witam "prawie" sąsiada. Spróbuj z jedną lampą reporterską + okta. Całe dziecko spokojnie doświetlisz. Ja mam takie coś
http://fripers.pl/product_info.php/info/p1607_Zestaw-do-lamp-reporterskich-FreePower.html (jest chyba jak na moje potrzeby trochę za duże), ale fajnie się tym świeci.

sl011
25-11-2014, 11:20
Zaopatrz sie w lampę. Jednego światła zastanego się pozbędziesz (zasłonisz okna lub zgasisz światło). Do drugiego skompensujesz lampę kolorowym filtrem, jak napisał Gonzo.
A jak kiedyś będziesz mieć przypływ forsy i kupisz nowy aparat, to lampa też się przyda.

Jasny obiektyw to fajna rzecz. Myślę, że taki 50 1,8G na potrzeby internetu (ok 1-2 MP) powinien być wystarczająco ostry od f/2. Ale wtedy głębia ostrości faktycznie będzie bardzo mała. Zatem pozostaje... dobre doświetlenie.

TOP67
25-11-2014, 11:22
Czy różnica między D90 vs moje D70s jest aż tak duża? Fakt, inna matryca, ponoć wyższe ISO, przy którym szumy są akceptowanlne...

Porównanie trzech body. http://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Nikon-D7000-versus-Nikon-D90-versus-Nikon-D70s___680_439_238

Ale prawdziwa różnica jest po przeskalowaniu zdjęć do 6Mpix.

fader_audio
25-11-2014, 12:38
witam,

koledzy dobrze radzą, lepiej moim zdaniem póśc w lampy, dzięki nim możesz "wyciąc" światło zastane i problem ze swiatłem mieszanym zniknie. Mówie oczywiście o pomieszczeniu. Można nabyć lampy ze swiatłem "pilot" lub nawet samemu pokombinowac ze światłem stałym, Zastanawiałem sie nad takim rozwiązaniem, ale często błyskam w plenerze więc lampy błyskowe są dla mnie lepszym rozwiązaniem

MstrG
25-11-2014, 13:26
Skoro nie chcesz za dużo zainwestować:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3462829#post3462829

Kup używaną D800, poeksperymentuj. Nie będziesz zadowolony to poszukasz innej drogi.

axel689
25-11-2014, 13:29
Witam,

zgadzam się z kolegami. Zainwestuj w lampy. Jeśli dobrze doświetlisz nimi to nawet Twoje body da rade.

Rafał_Sz
25-11-2014, 14:08
Przeniosłem do właściwego działu.

Chris.Mechanic
25-11-2014, 14:47

Kup używaną D800, poeksperymentuj. Nie będziesz zadowolony to poszukasz innej drogi.

Efekt z linku zadowoliłby mnie w 100%!

CODER_BEST
26-11-2014, 12:18

Chyba chodziło o SB-800 :D

Zdecydowanie lepiej błyskowe ;) Jasne stałki to na dwór żeby się bokehem pobawić a w pomieszczeniu takie 50mm to bardzo wąsko.

pawl_s
26-11-2014, 15:50
Nie wiem jak byś musiał mieć jasno w pokoju, żeby nawet z jasną stałką i z d70s nie musieć zwiększać ISO, no chyba że dzieci potrafią ustać a ty utrzymać długie czasy. Mam d70s i d200 (to samo "matrycowo") i takie same problemy ze zdjęciami w domu :D.

Według mnie jedynie lampa cię ratuje. Nawet bez specjalnych tricków wystrzelona w sufit dużo pomoże. Wtedy albo filtr na lampę, albo zasłonić okna.

MstrG
27-11-2014, 09:57
Chyba chodziło o SB-800 :D

Zdecydowanie lepiej błyskowe ;) Jasne stałki to na dwór żeby się bokehem pobawić a w pomieszczeniu takie 50mm to bardzo wąsko.

Oczywiście, że chodziło o SB-800, zdecydowanie lepiej błyska ;)

Chris.Mechanic
28-01-2015, 13:44
Wszedłem w strobing: YN-560III+YN-560TX+soft octa 85 cm, statyw do tego, właśnie jedzie parasolka rozpraszająca 110 cm...

No, ale słabo z ostrością, mimo pozornie właściwie nastawianych parametrów... Coś robię nie tak:

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=257874