Zobacz pełną wersję : Światło przybywaj!
Chris.Mechanic
25-11-2014, 00:41
Czołem!
Czytałem, oglądałem, rozmawiałem. Im więcej czytam i oglądam, tym wiem mniej...
Proszę Państwa o pomoc.
Mam d70s od 2006 roku. Do tego kitowe szkło 18-70 3.5-4,5.
Ostatnio bardzo zaczął mi doskwierać brak światła, głównie w pomieszczeniach, plener nieco mniej.
Ponieważ Żona zaczyna hand-made dla dzieci, nasze córki stały się modelkami, a ja, robiąc blog - fotografem.
I już chciałem lampę zakupić, gdy znajomy fotograf odradził, ostrzegając przez problemami z różnymi barwami światła - ze 2, 3 zastane + z lampy. Sugeruje, by zakupić jasne szkło i być może, na początek, jakieś tanie lampy "studyjne".
Ponieważ mam fajne szkiełko Pentacon 50/1,8 (od Praktika, na redukcji, więc są problemy z ostrością) i daje ono dużo więcej światła niż mój kit, pomyślałem, że może dobrym kierunkiem jest Nikkor 50/1,4G.
Ale już mój Pentcon, a tym bardziej rzeczony Nikkor, na pełnym otwarciu, raz, że nie narysują całego fotografowanego przedmiotu - mam tu na myśli hand-made'owe ciuchy - no bo strasznie selektywnie złapią ostrość, co jeszcze nie dadzą żylety. Pewnie trzeba będzie to szkło przymknąć, być może do wartości w okolicach moich 3,5. A wtedy, zysk ze światła będzie zero.
I już sam nie wiem: obiektyw/lampa/parasole z palnikami?
A parasole, choć w domowym "studio" może coś dadzą, może nawet sporo, to poza nim, będę nadal cierpiał na brak światła, i przysłowiowe imieniny u cioci, jak były ciemne lub zaszumiane, tak będą...
Oczywiście wiem, że najlepiej to zmienić body, dodać jasne szkło, tło i lampy, a najlepiej studio wynająć, ale te rozwiązania, z oczywistych względów, nie wchodzą w grę...
Z góry dziękuję za odpowiedzi...
Najlepiej zainwestować w światło.
Co do różnych barw - przy foto produktowej nie miesza się zastanego z błyskowym, chyba że jest to celowy zabieg, ale równie dobrze można użyć filtrów korygujących barwę światła na lampach błyskowych i jest to samo.
Rozwiązań jest kilka:
- lampy studyjne
- lampy reporterskie
- lampy studyjne i reporterskie.
Wszystko zależy od tego jaki masz budżet.
Zakup każdego jaśniejszego szkła, poza 50/1.4 będzie dużo droższy niż wymiana body. Przejście na D90 to zysk porównywalny z zamianą obiektywów. Robiąc na f1.4 będą problemy z GO, a w fotografii modowej raczej stosuje się dużą. Dlatego mimo wszystko rozważył bym zmianę aparatu.
Również zakup lamp nie jest tani, ale daje duże możliwości manewru. Zestaw 2 lamp manualnych z parasolkami powinien wystarczyć. Poczytaj ten dział http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=70
Chris.Mechanic
25-11-2014, 10:09
Czy różnica między D90 vs moje D70s jest aż tak duża? Fakt, inna matryca, ponoć wyższe ISO, przy którym szumy są akceptowanlne...
Moje D70s ma wystrzelone ok 25k klatek, jest w stanie idealnym. D90 szukałbym w rynku wtórnym.
Budżet to ok 1,5k. Choć dałbym radę zmienić body na D90, bo być może dostałbym za D70s jakieś 700 PLN... (?)
adriansocho
25-11-2014, 10:58
Body D70s teraz udaje się sprzedać za poniżej 500 pln, siedem stów to raczej ze szkłem.
Wydaje mi się, że swój dylemat rozwiążesz najłatwiej pożyczając od kogoś jedną-dwie lampy reporterskie (właściwie to chyba najlepiej wyzwalane błyskiem S1/S2, poprawcie mnie jeśli się mylę) i sprawdzając, jakie to daje możliwości. Może się nagle okazać, że takie dwie lampy z jakimiś modyfikatorami, ustawione np. po bokach na różnych wysokościach, całkowicie załatwią sprawę - a mówię to z własnego doświadczenia, do robienia okazyjnych zdjęć np. dzieci w pomieszczeniach znacznie lepiej nadaje się D40 z 18-55 i lampą zewnętrzną niż D7000 z 35/1.8 i światłem zastanym - większa gwarancja sukcesu i utrwalenia danego wydarzenia (no chyba że komuś szum przy iso 6400 nie przeszkadza).
Ned Stark
25-11-2014, 11:14
Witam "prawie" sąsiada. Spróbuj z jedną lampą reporterską + okta. Całe dziecko spokojnie doświetlisz. Ja mam takie coś
http://fripers.pl/product_info.php/info/p1607_Zestaw-do-lamp-reporterskich-FreePower.html (jest chyba jak na moje potrzeby trochę za duże), ale fajnie się tym świeci.
Zaopatrz sie w lampę. Jednego światła zastanego się pozbędziesz (zasłonisz okna lub zgasisz światło). Do drugiego skompensujesz lampę kolorowym filtrem, jak napisał Gonzo.
A jak kiedyś będziesz mieć przypływ forsy i kupisz nowy aparat, to lampa też się przyda.
Jasny obiektyw to fajna rzecz. Myślę, że taki 50 1,8G na potrzeby internetu (ok 1-2 MP) powinien być wystarczająco ostry od f/2. Ale wtedy głębia ostrości faktycznie będzie bardzo mała. Zatem pozostaje... dobre doświetlenie.
Czy różnica między D90 vs moje D70s jest aż tak duża? Fakt, inna matryca, ponoć wyższe ISO, przy którym szumy są akceptowanlne...
Porównanie trzech body. http://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Nikon-D7000-versus-Nikon-D90-versus-Nikon-D70s___680_439_238
Ale prawdziwa różnica jest po przeskalowaniu zdjęć do 6Mpix.
fader_audio
25-11-2014, 12:38
witam,
koledzy dobrze radzą, lepiej moim zdaniem póśc w lampy, dzięki nim możesz "wyciąc" światło zastane i problem ze swiatłem mieszanym zniknie. Mówie oczywiście o pomieszczeniu. Można nabyć lampy ze swiatłem "pilot" lub nawet samemu pokombinowac ze światłem stałym, Zastanawiałem sie nad takim rozwiązaniem, ale często błyskam w plenerze więc lampy błyskowe są dla mnie lepszym rozwiązaniem
Skoro nie chcesz za dużo zainwestować:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3462829#post3462829
Kup używaną D800, poeksperymentuj. Nie będziesz zadowolony to poszukasz innej drogi.
Witam,
zgadzam się z kolegami. Zainwestuj w lampy. Jeśli dobrze doświetlisz nimi to nawet Twoje body da rade.
Rafał_Sz
25-11-2014, 14:08
Przeniosłem do właściwego działu.
Chris.Mechanic
25-11-2014, 14:47
Kup używaną D800, poeksperymentuj. Nie będziesz zadowolony to poszukasz innej drogi.
Efekt z linku zadowoliłby mnie w 100%!
CODER_BEST
26-11-2014, 12:18
Chyba chodziło o SB-800 :D
Zdecydowanie lepiej błyskowe ;) Jasne stałki to na dwór żeby się bokehem pobawić a w pomieszczeniu takie 50mm to bardzo wąsko.
Nie wiem jak byś musiał mieć jasno w pokoju, żeby nawet z jasną stałką i z d70s nie musieć zwiększać ISO, no chyba że dzieci potrafią ustać a ty utrzymać długie czasy. Mam d70s i d200 (to samo "matrycowo") i takie same problemy ze zdjęciami w domu :D.
Według mnie jedynie lampa cię ratuje. Nawet bez specjalnych tricków wystrzelona w sufit dużo pomoże. Wtedy albo filtr na lampę, albo zasłonić okna.
Chyba chodziło o SB-800 :D
Zdecydowanie lepiej błyskowe ;) Jasne stałki to na dwór żeby się bokehem pobawić a w pomieszczeniu takie 50mm to bardzo wąsko.
Oczywiście, że chodziło o SB-800, zdecydowanie lepiej błyska ;)
Chris.Mechanic
28-01-2015, 13:44
Wszedłem w strobing: YN-560III+YN-560TX+soft octa 85 cm, statyw do tego, właśnie jedzie parasolka rozpraszająca 110 cm...
No, ale słabo z ostrością, mimo pozornie właściwie nastawianych parametrów... Coś robię nie tak:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=257874