PDA

Zobacz pełną wersję : Kamera FullHD ze statywem do 4000 zł

ku6i
24-11-2014, 20:33
Od czasu do czasu wypożyczamy z zaprzyjaźnionej firmy kamerę aby rejestrować szkolenia i warsztaty jakie są u nas przeprowadzane. Z racji tego, że ostatnio takich imprez było nieco więcej, po podsumowaniu kwot z faktur za wynajem okazało się, że chyba warto się zastanowić się nad zakupem własnego sprzętu. Zadanie wyboru sprzętu (kamera + statyw) padło na mnie, dlatego, że ja do tej pory zajmowałem się obsługą kamery. Obsługa to duże słowo, rozstawiałem sprzęt, podpinałem do gniazdka, ustawiałem kadr, tryb "auto" i wymieniałem karty pamięci podczas nagrania. Żadnych dynamicznych ujęć itp, tylko rejestracja na nasze wewnętrzne potrzeby. Sprzęt który pożyczaliśmy do tej pory to Sony PMW-EX3, ale to przerost formy nad treścią dla naszych potrzeb, a po prostu innej kamery do wypożyczenia nie było.
Czy ktoś może polecić jakiś sensowny sprzęt do kwoty 4000 zł brutto za całość?

Wymagania:
- dobra jakość nagrania przy gorszym oświetleniu (np. przy przygaszonych światłach podczas prezentacji puszczanej z laptopa),
- zapis na kartach SD,
- możliwie szeroki kąt,
- możliwość zasilania bezpośrednio z gniazdka (nie mam pojęcia czy kamery w takim budżecie mają taką możliwość),
- możliwość wpięcia zewnętrznego mikrofonu (w przyzwoitej cenie, do 300 zł),
- nie obraziłbym się za 2 sloty SD,
- co do wymagania wobec statywu, to ciężko cokolwiek powiedzieć, może poza tym żeby był stabilny ;)

Szukając pobieżnie w internecie znalazłem coś takiego:
http://www.morele.net/kamera-cyfrowa-canon-hfg25-8063b004aa-553496/
http://allegro.pl/statyw-benro-kh-25-kh25-z-glowica-olejowa-krakow-i4792798238.html

Czy ten sprzęt do czegokolwiek się nadaje? Będę wdzięczny za wszelkie rady, bo w temacie jestem zielony jak szczypiorek na wiosnę.

ku6i
25-11-2014, 17:20
Nikt nic?

GonzoG
25-11-2014, 19:34
Wymagania:
- dobra jakość nagrania przy gorszym oświetleniu (np. przy przygaszonych światłach podczas prezentacji puszczanej z laptopa),
Dodaj jeszcze jedno zero do budżetu.
W takich warunkach podołają jedynie kamery z profesjonalnej półki z dużymi matrycami - np. Sony FS700, albo lustrzanka Canon 5D mk III
Ciężko będzie nawet aby D5200 czy D5300 dawały dobrą jakość, bo ISO 6400, które jest w nich jeszcze całkiem dobre, to zdecydowanie za mało.

- możliwie szeroki kąt,
Co to znaczy "szeroki kąt" ?? Bo dla jednych będzie to ~35mm, dla innych ~24mm (w ogniskowej dla FX)

- możliwość zasilania bezpośrednio z gniazdka (nie mam pojęcia czy kamery w takim budżecie mają taką możliwość),
To jest najmniejszy problem. Do wielu kamer są nieoryginalne zasilacze.

- możliwość wpięcia zewnętrznego mikrofonu (w przyzwoitej cenie, do 300 zł),
Na taki mikrofon, to szkoda pieniędzy

- co do wymagania wobec statywu, to ciężko cokolwiek powiedzieć, może poza tym żeby był stabilny ;)
Statyw to najmniejszy problem - stabilne i tanie są Fotopro czy Triopo, te drugie w nie dużych cenach nawet węglowe.

http://www.morele.net/kamera-cyfrowa-canon-hfg25-8063b004aa-553496/
Przy opisanych warunkach oświetleniowych, to będziesz miał, albo jeden szum, albo absolutną ciemnicę.

http://allegro.pl/statyw-benro-kh-25-kh25-z-glowica-olejowa-krakow-i4792798238.html
Tego statywu o stabilność nie można posądzić.
Głowica już jest lepsza, choć tylko do czasu wyrobienia się. Pierwsze oznaki już po roku użytkowania.
No i nie jest ona olejowa.

ku6i
25-11-2014, 19:48
Dzięki za odpowiedź!

Dodaj jeszcze jedno zero do budżetu.
W takich warunkach podołają jedynie kamery z profesjonalnej półki z dużymi matrycami - np. Sony FS700, albo lustrzanka Canon 5D mk III
Ciężko będzie nawet aby D5200 czy D5300 dawały dobrą jakość, bo ISO 6400, które jest w nich jeszcze całkiem dobre, to zdecydowanie za mało.

Ech, chyba się nie zrozumieliśmy - ma być widać to co jest wyświetlane na ekranie, nie osoby w czarnych garniturach które siedzą na sali :)

Co to znaczy "szeroki kąt" ?? Bo dla jednych będzie to ~35mm, dla innych ~24mm (w ogniskowej dla FX)

Poniżej 30 mm dla FF byłoby miło.

Na taki mikrofon, to szkoda pieniędzy

? Nie będzie lepiej zbierał dźwięku niż wbudowany?