Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Softbox a wyzwalanie lampy błyskiem z wbudowanej

josem32
24-11-2014, 16:57
Jaki softbox kupić aby można było spokojnie wyzwalać lampę błyskiem z wbudowanej? Raczej do zastosowań domowych. Pytanie może la kogoś banalne, dla mnie nie:) więc proszę o wyrozumiałość.

Jacek_Z
24-11-2014, 19:04
To nie zalezy od softboxu tylko jak zamocujesz w nim lampę. I czy czujnik lampy będzie widział błysk wbudowanej. czyli jak ustawiona będzie lampa zdalna względem sterującej. Zależy też dużo od tego czy pomieszczenie jest duże (nie odbije światła) czy małe, czy ściany są czarne (nie odbije światła) czy białe itd.
Nie ma prostej odpowiedzi na Twoje pytanie. To zależy od kilku spraw, nawet od obrotu softboxu o kilkanaście stopni może dać taki efekt, że w jednym położeniu to działa, a w drugim nie.

ars
24-11-2014, 19:40
A nie lepiej josem32 kupic kabelek i kostkę na sanki jak body nie ma , do lampy z drugiej strony i z głowy ? Bo rozumiem, że radio w ogóle nie jest brane pod uwagę. Hmm ? Z tym wyzwalaniem błyskiem jest pod górkę gdy lampa dalej , pozycja inna lampy master itd., dokładnie tak jak pisze JAcek. Taki kabelek to grosze a jest pewność.

josem32
25-11-2014, 10:49
żeby lampę zmontować z Softboxem potrzebuje uchwytu do lamp, w takim przypadku ani uchwyt ani softbox nie zasłania światłą z wbudowanej.

CODER_BEST
28-11-2014, 23:24
Ja tak wyzwalam pod softbox SB-700 ustawiona na fotocele a błyskam z wbudowanej.... W jednym pomieszczeniu działa zawsze nawet jak się lampy nie widzą. Na dworze też działa ale tutaj muszą być blisko siebie.

Ale zasłaniam wbudowaną zawsze ;p takim dyfuzorem z folią aluminiową ;p

NegLTD
02-12-2014, 01:27
yongnuo jest tanie, jest mniej upierdliwe w obsłudze niż fotocela lub kable. Masz mniejsze ograniczenia w ustawieniu lampy którą wyzwalasz. Jak dodatkowo używasz lampy na body to chyba można je nawet pod PC podpiąć.

josem32
02-12-2014, 09:08
"kupic kabelek i kostkę na sanki jak body nie ma , do lampy z drugiej strony i z głowy "

Jaką kostkę wybrać do nikonaD3100 i Metza 52 AF-1?
kabel 5m załatwi mi sprawę, błyskam sobie tylko w domu.

CODER_BEST
02-12-2014, 16:30
To nie lepiej kupić sobie za naprawdę grosze RF-603II YongNuo? Zamiast latać z kablem?