Zobacz pełną wersję : Nikkor 18-200 vr czy Tamron 17-50 2.8 + Nikkor 5-200 vr ?
Walcze z tym dylematem od paru dni i wiem ze znajde tu dobra dusze ktora mi pomoze. Przeczytalem posty w archiwum i dalej mam ogromny dylemat ktory zestaw wybrac do D70s. Obie opcje cenowo wyjda podobnie. Chce robic zdjecia na imprezach i na slubach i teraz:
1. 17-50 ma swiatlo 2.8 natomiast 18-200 ma w najgorszym wypadku 5.6. Rozumiem ze obecnosc VR drugiej generacji i tak pozwoli mi uzyskac czasy (nawet krotsze) takie jakie uzyskalbym majac 2.8. Oczywiscie nie uzyskam tak malej GO jak przy 2.8 ale wcale mi na tym nie zalezy. Czy rozumuje poprawnie?
2. Doczytalem sie ze w 55-200 jest "okrojony" VR - nie ma trybu active i nie mozna przeostrzac w trakcie pracy silnika. Czy to prawda ze VR w 18-200 jest lepszy? Czy 55-200 tez posiada VR drugiej generacji?
3. Ile potrzeba czasu aby vr "zaskoczyl" podczas robienia zdjecia?
Chcialbym tez prosic o jakiekolwiek wskazowki co do wybrania odpowiedniej opcji.
Ad 1 Pomijajac GO (ktora dla mnie np. gra ogrona role) 17-50 jest juz na 2.8 stosunkowo/wystarczajaco ostry. A jest 18-200 na otwartych przyslonach? Czy trzeba przymykac?
Ad 2 55-200 posiada nowy, ale nie najlepszy VR. Bardziej okrojony. Nie ma active. Ale kto Ci powidzial, ze nie da sie przeostrzyc?
Ad 3 ??
Przede wszystkim w fotofrafi 17 - 50 + 55 - 200 != 18 - 200. Pomijam fakt, ze 17 < 18 a 55 - 50 = 5. Weź pod uwage to, że musisz tymi obietywami żąglować. Zastanów się, czy będziesz miał na to czas. Ew. możesz się ratować zaposowym body, ale wtedy zastanów się, czy masz na to kase. :) Na ślubie często nie ma czasu. Szczególnie, jak robisz zdjecie ludkom zgromadzonym wokoło, a zaraz potem ręce, na które nakładane są obrączki. To tak w ramach siania defetyzmu. ;)
Ja zdecydowanie stawialbym na 17-55 + 55-200 (chociaz tutaj dorzucilbym ten niecaly 1k i bralbym 70-300 vr). Generalnie nie ma jak jasny obiektyw, zwlaszcza w warunkach w jakich zamierzasz focic - koscioly zazwyczaj nie sa zbyt jasne...
Ad 1 Czy trzeba przymykac?
Na forum dpreview uzytkownicy twierdzili ze nie trzeba sie przejmowac przymykaniem
Ad 2 Ale kto Ci powidzial, ze nie da sie przeostrzyc?
http://www.kenrockwell.com/nikon/55-200mm-vr.htm
It doesn't offer instant manual focus override: you have to move a switch, but hey, for the price, I'm not complaining
Ad 3 ??
Chodzi mi o to czy VR dziala od razu po wcisnieciu spustu migawki czy jest jakies opoznienie zanim sie uruchomi.
Chodzi mi o to czy VR dziala od razu po wcisnieciu spustu migawki czy jest jakies opoznienie zanim sie uruchomi.
Słychać go od razu i przez cały czas jak masz wciśnięty spust migawki
Ad 2 teraz rozumiem, o co Ci chodzilo. To jednak nie ma zwiazku z VR tylko z trybem AF/M. A jesli juz wylaczysz AF na obiektywie, wtedy mozesz spokojnie przeostrzac, choc potwierdzenie ostrosci jakby fiksuje.
Jacek Wrzesińsk
04-05-2007, 10:55
Jak na śluby to zdecydowanie opcja z Tamronem,sprawdzone,poczytaj wątki o sprzęcie do fotografowania na ślubach!
Jak na śluby to zdecydowanie opcja z Tamronem,sprawdzone,poczytaj wątki o sprzęcie do fotografowania na ślubach!
Przegladam wlasnie wszystkie mozliwe watki. Mysle ze jednak zdecyduje sie na 18-200 vr.
Zalety:
1. Cena - zaplace tyle samo co za 17-50 + 55-200
2. Uniwersalnosc zakresu - nie trzeba uprawiac zonglerki obiektywami i na matrycy nie wyladuje tona paprochow.
3. W pelni funkcjonalny VR - tryb active przyda mi sie takze do fotografii sportowej (wyscigi samochodowe) i nie chcialbym rezygnowac z mozliwosci przeostrzania przy wlaczonym AF
4. Bliska odleglosc ostrzenia
5. Obiektyw roku wg czasopisma Practical Photography ;)
Wady:
1. Dystorsje na obu koncach (zwlaszcza rekordowa beczka 4.1% na 18mm w porownaniu z 2,7% na 17mm w Tamronie wg photozone.de). Mysle ze da rade jakos to strawic a tak raczej nie bedzie wiekszych odbitek niz A4 wiec w ostatecznosci mozna delikatnie skorygowac bez widocznej utraty jakosci zdjecia. Generalnie nie mozna powiedziec ze sample na 18mm sa nieakceptowalne.
2. 18-200 to odkurzacz niestety i przy intensywnym "zoomowaniu" zasysa paprochy do wnetrza.
Prosilbym o komentarz i ewentualne uzupelnienie listy wad i zalet na ktore warto zwrocic uwage.
EDIT: Chyba zamiast kombinowac powinienem kupic T17-50 2.8 pozniej ewentualnie 50 1.8 a do reszty zastosowan 70-300VR.
co do 3 - tryb active wlacza sie wtedy, gdy osoba fotografujaca znajduje sie w ruchu, np. w pociagu, samochodzie itd. Nie ma to nic wspolnego z pedzacymi samochodami. A 18-200 ma mozliwosc przeostrzania bez wylaczonego AF na M? Mialem kiedys zapiety ten obiektyw, ale jakos nie przyszlo mi do glowy sprawdzic.
Ciemne obiektywy o ogniskowej 18-200 nie nadaja sie do fotografowania w czasie slubu - tzn da sie ale nie jest to specjalnie latwe i przyjemne.Zdecydowanie za ciemne szklo do slabo oswietlonych wnetrz(na weselach bywa zupelnie ciemno).Do takiego focenia lepiej kupic 17-50/2.8 i lampe - dluzsza ogniskowa i tak sie nie przydaje.
A 18-200 ma mozliwosc przeostrzania bez wylaczonego AF na M?
W 18-200 jest taka mozliwosc natomiast w 55-200 trzeba przelaczyc switchem na M i dopiero wtedy mozna przeostrzac.