Zobacz pełną wersję : Optyka do video D3200
No właśnie szukam odpowiedeniej optyki do kręcenia filmików przy pomocy D3200. Czy wybór Nikkor 35mm f/1.8G w tym przypadku będzie najlepszy nie chcąc wydawać kroci czy mam jeszcze inne opcje? Czy odczuję dużą różnicę w porównaniu do Sigma 18-250 F/3.5-f/6.3 Dc Os Hsm Macro?
MichalC.
29-11-2014, 11:50
będąc na dx ja bym szukał sigmy zooma 1.8, bardzo dobre opinie.
Bardzo dużą... Przede wszystkim aparat będzie mało użyteczny z tym obiektywem.
Nagrywanie możliwe tylko przy użyciu jakiś stabilizatorów - statyw, flycam, gimbal żyroskopowy, ale przy tych dwóch ostatnich zapomnij, że będzie można ustawiać ostrość.
MichalC.
01-12-2014, 12:28
to prawda, z zoomem bardzo ciężko z poprawną ostrością, szczególnie przy zmieniających się dystansach do aparatu
adriansocho
01-12-2014, 12:40
Najpierw kolega niech określi, jaki zakres ogniskowych go interesuje (bo może to będzie 18-24 mm, a może 150-200). Nie wiem jak D3200, ale w moim D7000 raczej trudno polegać na autofocusie, natomiast fajne rezultaty daje ostrzenie ręczne - a do tego przydaje się obiektyw z zaznaczoną skalą odległości - 35/1.8 tego nie ma. Kilka razy jakieś amatorskie filmiki kręciłem Samyangiem 85 i na otwartej dziurze rewelacyjnie widać zmianę obiektu, na który ustawiona jest ostrość. Nie mogę nic konkretnego polecić, tylko zasugeruję wybranie ogniskowej.
to prawda, z zoomem bardzo ciężko z poprawną ostrością, szczególnie przy zmieniających się dystansach do aparatu
Tak samo ciężko jak każdym innym obiektywem... a im jaśniejszy tym dużo łatwiej nie trafić, nawet w bardzo mało dynamicznych sytuacjach, bo na wyświetlaczu wygląda ostro, a później na komputerze totalne mydło.
MichalC.
02-12-2014, 15:27
Tak samo ciężko jak każdym innym obiektywem... a im jaśniejszy tym dużo łatwiej nie trafić, nawet w bardzo mało dynamicznych sytuacjach, bo na wyświetlaczu wygląda ostro, a później na komputerze totalne mydło.
Tu się nie mogę do końca zgodzić. Stałki mają znacznie większę zakresy pierścieni do ostrości i znacznie łatwiej jest wyostrzyć. A na zoomie przesuniesz o 1mm i masz ostrość no metr za obiektem i w drugą stronę to samo. Co jest zrozumiałem przy zoomie i AF - silnik musi obrócić mniejszy kąt.