PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Trzy wraki

90s
23-11-2014, 19:08
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/11/15858474131_54c88de788_o-1.png
źródło (https://flic.kr/p/qamPRM)Three Wrecks (https://flic.kr/p/qamPRM) by Sanches90s (https://www.flickr.com/people/41335621@N03/), on Flickr

Sebastianito
23-11-2014, 20:05
Nowatorskie podejście do kadru... ciekaw jestem kto z innych odbiorców pociagnoł wzrok po belkach do centrum kadru...

mmluty
23-11-2014, 21:08
Dla mnie to naprawdę wysublimowany kadr. Jedna z niewielu "fotek" którą chętnie powiesił bym na ścianie w domu.

ecml
23-11-2014, 21:14
Aż się nie chce wierzyć, że sobie tego w photoshopie z kawałków nie poukładałeś. Piękny kadr i światło. Dla mnie, mistrzostwo świata!

stoodent1
23-11-2014, 21:17
mnie wzrok pokierował w prawy dolny róg ale pozwalając obejrzeć cały kadr ;) podoba mi się

esperal
23-11-2014, 21:36
Panie 90s, dosłownie kilka dni temu przeglądałem wszystkie Twoje zdjęcia i niestety powodują one u mnie duże kompleksy. Wiem że jeszcze długa droga przede mną. Moje gratulacje!

sailor
23-11-2014, 22:05
smutna aczkolwiek piekna fotografia. gratuluje.

SerU
23-11-2014, 22:14
Uuuu la la...piękne. Nic więcej nie napiszę, bo po co?

Greg77
23-11-2014, 22:32
Bardzo fajne, kadr kontrowersyjny i ciekawy.

90s
23-11-2014, 23:06
Bardzo się ciesze że zdjęcie się podoba, dziękuje również za komentarze.

@esperal nie przesadzajmy, sam jestem w głębokim lesie ze swoimi pracami, ale dziękuje :)

Nikonozaur
24-11-2014, 00:33
Bardzo fajne, kadr kontrowersyjny i ciekawy.
Ja wiem czy kontrowersyjny? Tak na moje oko wszytko tu klapuje, wzrok ląduje w mocnym punkcie. Mogłoby być nieco szerzej po bokach, dosłownie o pół centymetra. Ogólnie jednak też mi się podoba ta praca.

Duder
24-11-2014, 01:16
Oj tak, zdecydowanie za blisko krawędzi bocznych. Ale bez dwóch zdań świetne.

KaarooL
24-11-2014, 01:42
Odjechane i lekkie zarazem. Dawaj więcej.

Bartekkw
24-11-2014, 02:49
Za ciasno jak dla mnie. Mam wrażenie tez scisnietego obrazu od prawej w celu uzyskania kwadratu. Obróbka fajna, ale kadr już nie

Kulten
24-11-2014, 10:40
Szkoda tylko, że nikt nie pisze, że to jest sklejka / manipulacja.

kkokosz
24-11-2014, 11:39
Szkoda tylko, że nikt nie pisze, że to jest sklejka / manipulacja.

A skąd wiadomo, że to jest sklejka/manipulacja?

Kulten
24-11-2014, 11:43
Zanim napiszę dlaczego poczekam na odpowiedź autora zdjęcia.

90s
24-11-2014, 13:20
Teraz jak patrze to faktycznie mogłoby by być trochę więcej oddechu po bokach.
Dziękuje za radę.

@Kulten a jakie jest pytanie? bo nic nie sklejałem.
Co do reszty czyli obróbki to zdjęcie zrobione z jednej fotki plus usunięcie zbędnych elementów z kadru itp pierdoły

Kulten
24-11-2014, 13:26
Niekoniecznie pytanie a sugestia, że powyższą pracę "przerobiłeś" likwidując horyzont i wkleiłeś ten najdalszy obiekt i generalnie stwarzając mgłę w miejscu gdzie jej nie było :) . Dałbyś się namówić na przytoczenie zrzutki z oryginalnego pliku przed obróbką?

90s
24-11-2014, 13:32
nie, okręty są oryginalnie nic tutaj nie kombinowałem co do horyzontu to masz racje.
Ogólnie to moja pierwsza próba z długimi czasami więc jeszcze nie do końca wiem czym to się je.

90s
24-11-2014, 13:33
Co do rawów to nie mam zwyczaju publikować.

sufenta
24-11-2014, 13:53
nie wiem czy to collage jest, ale cienie wygladaja dziwnie: wrak najblizszy jest oswietlony zrodlem na godzinie 14 a wrak najdalszy na 12, cien malego elementu to zupelna zagadka jest. ale i tak jest ladnie.

Nemeth
24-11-2014, 15:14
Trochę za ciasno po bokach, ale ogólnie jest całkiem fajnie.
Nawet jeśli w jakimś stopniu to manipulacja, jak pisze kulten.

6868
24-11-2014, 17:07
nie wiem czy to collage jest, ale cienie wygladaja dziwnie: wrak najblizszy jest oswietlony zrodlem na godzinie 14 a wrak najdalszy na 12, cien malego elementu to zupelna zagadka jest. ale i tak jest ladnie.

Moze to zdjęcie było robione miedzy 12 i 14 ;-)

rul3z
24-11-2014, 18:10
Super! Nawet nie wiem jak to wyrazić inaczej, po prostu super!

jarekf34
24-11-2014, 21:38
Manipulowane bądź nie... ach tam, mnie tam się podoba jak jest :)

maniak666
24-11-2014, 23:08
Bez zbędnych dociekań-BDB.

creep
25-11-2014, 19:12
Trochę ciasno, ale ogólnie bardzo podoba mi się ta praca. Dobra konwersja, co prawda bardziej podchodzi już pod grafikę niż zdjęcie, ale to w żaden sposób nie umniejsza mojego zachwytu.

mamoń
25-11-2014, 21:16
Dla mnie też nieco ciasno,.. natomiast podoba mi się kreatywność autora a uwagi typu,..że to przypomina grafikę nie czytał bym jako krytykę, raczej przeciwnie,..natomiast czy ta fotografia była ''sklejana'' czy nie,.. zupełnie mnie nie interesuje a już na pewno nie nazwał bym tego manipulacją, bardziej próbą zrobienia ze zdjęcia fotografii. Pozdrawiam.

diablo1
25-11-2014, 21:44
Zdjęcie do d....
Za duożo elementów i to jest grafika nic z krajobrazu!
Porażka!!!!

wunat
25-11-2014, 21:59
Aż się odechciewa czytać...

sailor
25-11-2014, 22:09
Zdjęcie do d....
Za duożo elementów i to jest grafika nic z krajobrazu!
Porażka!!!!

jak mowi klasyka - nieskonczone sa zasoby internetu i ludzka glupota, choc co do tego pierwszego nie mozna byc pewnym

stock
25-11-2014, 22:30
piękne zdjęcie no ale jak zwykle nasz naród musi się przypierdzielić o pixele i kąty padania swiatła... ech..
A nie lepiej to zamiast rozbierac zdjęcie na atomy, zabrać aparat i dupsko w plener ? A nawet jak to skleił z 10 zdjęć, cienie dorysował, usunął horyzont, wstrzymał słońce, ruszył ziemię i na odwrót to co ? Nic. Oglądajcie efekt jaki został zaprezentowany. Cholera - a miałem już nie włazić w krajobraz - wdepnąłem na chwilkę i masz babo placek ..

Kulten
25-11-2014, 22:47
piękne zdjęcie no ale jak zwykle nasz naród musi się przypierdzielić o pixele i kąty padania swiatła... ech..
A nie lepiej to zamiast rozbierac zdjęcie na atomy, zabrać aparat i dupsko w plener ? A nawet jak to skleił z 10 zdjęć, cienie dorysował, usunął horyzont, wstrzymał słońce, ruszył ziemię i na odwrót to co ? Nic. Oglądajcie efekt jaki został zaprezentowany. Cholera - a miałem już nie włazić w krajobraz - wdepnąłem na chwilkę i masz babo placek ..

No masz placek...

Po to jest ten dział by móc (znaczy się mieć taką możliwość) coś więcej napisać ponad Twoje "Piękne zdjęcie", szkoda, że tego nie rozumiesz i bijesz tylko niepotrzebnie pianę.

Greg77
26-11-2014, 00:24
Mogłoby być nieco szerzej po bokach, dosłownie o pół centymetra. Ogólnie jednak też mi się podoba ta praca.

Oj tak, zdecydowanie za blisko krawędzi bocznych.

Dlatego pisalem "kontrowersyjny" co by sie za duzo nie czepiac;)

:lol: A gdzie tam cienie? Bo na moje oko amatora to bylo tamm miekko i plasko jak cholewka, gesta mgla i zero lub bardzo malo swiatla, ale ja sie nie znam :lol:

stock
26-11-2014, 09:22
No masz placek...

Po to jest ten dział by móc (znaczy się mieć taką możliwość) coś więcej napisać ponad Twoje "Piękne zdjęcie", szkoda, że tego nie rozumiesz i bijesz tylko niepotrzebnie pianę.

cieszę się z tego że Ty wszystko rozumiesz. Ale zauważ, ze czasem jest tak że trafiasz na piekna prace i wystarczy napisac ze jest piekna i tyle. No ale rozumiem tez ze mozna miec sporo kompleksow i zawsze dosypac łyźke dżiegdziu koledze. Z czego to wynika nie wiem a podejrzeniami głośno dzielić się nie będę. Bijcie dalej piane i kłóćcie się o horyzony, mgiełki i pixele. Miłego dnia. Bez odbioru :)

jarek76
26-11-2014, 09:30
Dla mnie nie ma znaczenia czy autor posklejał coś nawet ze 100 zdjęć, liczy się efekt końcowy!
A ten jest moim zdaniem rewelacyjny! Gratulacje:)

90s
26-11-2014, 11:25
Spokojnie panowie, fotografia nie powinna dzielić nas a łączyć , co do zdjęcia to raz jeszcze wyjaśnię że nic nie sklejałem tylko usunąłem horyzont i trochę wystających z wody traw by uzyskać minimalizm. Co do ciasnoty to zgadzam się z tym w 100% poprawienie tego to minuta pracy. Natomiast nawiązując do teorii spiskowej z odbiciami:) to obiekty były w sporej odległości od siebie do tego był przypływ stąd pewnie ten efekt. Zdjęcie zrobione o świcie przy pełnym zachmurzeniu. Filtr polar+ szara połówka oraz stoper 10 stopni. Cieszę się że się podoba a uznanie tego za grafikę nie odbieram jako pogardy. Staram się realizować robiąc zdjęcia i zawsze na pierwszym miejscu stawiam jak najlepsze wykonanie zdjęcia ,ale nie mam też żadnych ograniczającej co z owymi zdjęciami zrobię . Wystarcza mi że mój warsztat i fantazja blokuje mnie wystarczająco :))

diablo1
26-11-2014, 22:04
Sailor jesteś ograniczony intelektualnie skoro na mój wpis reagujesz tak nerwowo,wyraziłem swoje zdanie i tyle.
Tak jak pisze Kulten najlepiej powiedzieć Piękne Zdjęcie.....Bo to forum nic innego nie zniesie...

creep
26-11-2014, 22:20
Sailor jesteś ograniczony intelektualnie skoro na mój wpis reagujesz tak nerwowo,wyraziłem swoje zdanie i tyle.

Diablo1, nie dziwi mnie żadna reakcja, bo Twój wpis był po prostu niekulturalny, i nie chodzi o to że nie pochwaliłeś, tylko sposób w jaki to zrobiłeś. Może brak bieżącego kontaktu z językiem ojczystym (poza netem) nie pozwala Ci tego dostrzec, dodatkowo widzę że kontynuujesz ten ton. Zbastuj, to nie onet. Powiedziałbyś coś takiego komuś prosto w twarz? (pomijam jakiegoś kumpla wobec którego możesz pozwolić sobie na taki szczery acz niekonkretny strzał)

I odnośnie kwestii "grafiki" zamiast "krajobrazu" - dla mnie to nie problem, na efekt ostateczny patrzę całościowo, i to co tutaj widzę mi się podoba. Zdjęcie jest interpretacją rzeczywistości, nie musi być jej odbiciem.

diablo1
26-11-2014, 23:02
Creep -wpis niekulturalny.no proszę Cię zachowujecie się jak dzieciaki,nie pisz tak i nie pisz tego.
Moim zdaniem grafika zamiast krajobraz to ogromna różnica.
Koniec!!!!Pozdrawiam :)

90s
27-11-2014, 00:16
diablo1 :
fajnie mieć ideologie którą się kieruje człowiek w fotografii i nie ma w tym nic złego, problem zaczyna się wtedy kiedy uważasz że Twoja ideologia to jedyna słuszna i prawdziwa oraz lepsza od innych.
Wtedy pojawiają się takie wpisy jak twoje że g... itd.

Fotografie masz od dokumentalnej do artystycznej, a kolaże i fotomontaże oraz większość tych bajerów jakie daje PS było już za czasów fotografii analogowej i jakoś kiedyś nikt nie miał z tym problemów.
Pewnie sam się zachwycasz nawet nie wiedząc o tym pracami wielkich mistrzów "grafiki"

Ale rozumiem Twoją odpowiedz bo oceniasz prace innych przez pryzmat swoich zasad.
Które szczerze mówiąc znam doskonale z innych wypowiedzi i forów, takie karanie oraz ściąganie innych do swojego poziomu. Bo przecież wszyscy musimy robić to samo i tak samo.

A zarazem sprzeczność sama w sobie o łamaniu zasad i szukaniu własnego stylu, gdzie w każdym poście na forum fotograficznym jest odwoływanie się do postaw i przyjętych szablonów.