Zobacz pełną wersję : Wywoływanie RAW
Robiąc zdjęcia zapisuję zawsze jpg i nef. Podczas przeglądania raczej logiczne że raw jest ostrzejszy niż jpg bo nie ma kompresji. Ale dlaczego gdy wywołuje nef-a w PS on jest miękki, nie jest już taki ostry jak podczas przeglądania. W przeglądarce jest super ostry a podczas wywoływania lekkie mydło.
Podczas przeglądania raczej logiczne że raw jest ostrzejszy niż jpg bo nie ma kompresji.
To jest raczej totalnie NIElogiczne. Jak RAW, który nie ma żadnego wyostrzenia może być ostrzejszy od JPEGa, który nie dość, że jest wyostrzony, to ma jeszcze podniesiony kontrast ??
Ale dlaczego gdy wywołuje nef-a w PS on jest miękki, nie jest już taki ostry jak podczas przeglądania. W przeglądarce jest super ostry a podczas wywoływania lekkie mydło.
A dlatego, że każdy program może inaczej pokazywać zdjęcia gdy nie są wyświetlone w skali 1:1.
Podczas podglądania RAWa w przeglądarce to podglądasz JPG zapisanego w pliku RAW.
Żeby wywołany RAW był ostrzejszy od jpga prosto z puszki trzeba podczas obróbki podciągnać suwaczek dot. ostrości.
To jest raczej totalnie NIElogiczne. Jak RAW, który nie ma żadnego wyostrzenia może być ostrzejszy od JPEGa, który nie dość, że jest wyostrzony, to ma jeszcze podniesiony kontrast ??
A dlatego, że każdy program może inaczej pokazywać zdjęcia gdy nie są wyświetlone w skali 1:1.
No właśnie przeglądając na zmianę jpg i raw po zrzuceniu na dysk w Acdsee, właśnie raw jest ostrzejszy niż jpg. Raw jest bardzo wyraźny i przewijając na kolejne zdjęcie, czyli jpg jest mniej ostry.
Podczas podglądania RAWa w przeglądarce to podglądasz JPG zapisanego w pliku RAW.
Żeby wywołany RAW był ostrzejszy od jpga prosto z puszki trzeba podczas obróbki podciągnać suwaczek dot. ostrości.
Tak, to wiem ale chodzi o to że podglądając raw w Acdseeon jest super ostry, a po otworzeniu w cameraraw jest inny, bardziej mydlany. Czyżby przeglądając go w przegladarce pamietał ustawienia z aparatu gdzie mam podciągniętą ostrość?
piotrbzdyra
23-11-2014, 19:44
Bo patrzysz na jpg. Lol
Sent from my iPhone using Tapatalk
No właśnie przeglądając na zmianę jpg i raw po zrzuceniu na dysk w Acdsee, właśnie raw jest ostrzejszy niż jpg. Raw jest bardzo wyraźny i przewijając na kolejne zdjęcie, czyli jpg jest mniej ostry.
A od kiedy to w ACDsee ogląda się RAWy??
Tak masz pokazaną miniaturę JPEG (najmniejszy rozmiar w jakości "basic").
A to że wyraźniejszy - ustaw odpowiednio program, to duże zdjęcia też będzie ostro wyświetlał.
ACDSee nie używam od dawna więc nie pamiętam, czy da się podejrzeć RAW, ale pamiętam, że ACDSee miał jakąś opcję poprawy jakości wyświetlanych zdjęć, więc może tutaj leży pies pogrzebany.Ja ją zawsze miałem wyłączoną, ponieważ miałem słabego kompa.
A może aby najprościej zweryfikować czy to wina programu czy zdjęcia, zainstaluj jakąś inną przeglądarkę (np. faststone image viewer ) i sprawdź czy tutaj masz podobnie.
Plik raw nie jest obrazem jako takim. Są to nie przetworzone lub minimalnie przetworzone dane z matrycy, ok. 1/3 danych potrzebnych do uzyskania finalnego obrazu RGB.
Wyświetlenie obrazu z pliku NEF jest ZAWSZE wynikiem interpretacji zawartych w nim danych przez program wywołujący. (Być może wyjątkiem od tej reguły jest Raw Therapee, jeżeli zastosuje się opcję wyświetlania bez demozaikowania, ale wtedy uzyskany obraz trudno nazwać gotowym.) Dotyczy to także podglądu, zawsze jest to INTERPRETACJA danych - oczywiście chodzi o podgląd prawdziwego rawa, a nie podgląd jpega zawartego w rawie, który stosuje wiele przeglądarek.
Jeżeli w programie masz ustawione domyślnie neutralne nastawy, to uzyskujesz neutralną (czyli zwykle mało "wyrazistą") INTERPRETACJĘ danych z rawa. Każdy program robi to po swojemu i każda taka interpretacja może być dobra. Nie ma jednego najlepszego sposobu wywoływania.