Zobacz pełną wersję : Canon6D + WIFI + Iphone
Dawid_Gaszynski
23-11-2014, 12:03
Mam kilka pytań odnośnie podłączenia 6D przez w udowane WIFI z Iphonem - w tym przypadku 5s (IOS 8 ).
Jak można przenieść zdjęcia z aparatu na Iphona ? W tej chwili używam do tego oryginalnej canonowskiej aplikacji EOS Remote i opcji Camera Image Viewing. Wada tego rozwiązania jest taka, ze przenoszone JPG są pomniejszone, a do tego nie wiem jak skopiować z aparatu pliki RAW. Ktoś ma na to lepszy patent ?
Czy LightRoom albo PS Express w wersji na IOS otwierają RAWy ?
Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenia w tej kwestii to będę wdzięczny za jakieś opinie i podpowiedzi.
LR Mobile otwiera RAWy, ale jest tylko na iPady. Niestety nie oczytasz nim zdjęć prosto z aparatu.
Natomiast jeśli chodzi o kopiowanie zdjęć to możesz to zrobić przy pomocy qDSLRDashboard (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=253747), niestety iOS to jedyny system na którym jest płatna.
Mam kilka pytań odnośnie podłączenia 6D przez w udowane WIFI z Iphonem - w tym przypadku 5s (IOS 8 ).
Jak można przenieść zdjęcia z aparatu na Iphona ? W tej chwili używam do tego oryginalnej canonowskiej aplikacji EOS Remote i opcji Camera Image Viewing. Wada tego rozwiązania jest taka, ze przenoszone JPG są pomniejszone, a do tego nie wiem jak skopiować z aparatu pliki RAW. Ktoś ma na to lepszy patent ?
Przez Wi-Fi w 6D nie prześlesz RAW-ów. Możesz wysłać tylko JPG-i i chyba też filmy. JPG można wysyłać w pełnym rozmiarze, ustawia się to w appce.
Czy LightRoom albo PS Express w wersji na IOS otwierają RAWy ?
LR Mobile generalnie nie pracuje na RAW-ach, ale pracuje na Smart Previews. Są dwa schematy działania:
1) Tworzysz kolekcję w LR na desktopie, którą synchronizujesz z LR Mobile. Możesz tam mieć RAW-y lub JPG-i. Pliki są synchronizowane jako Smart Previews - taki wymysł Lightrooma dający możliwosci jak w RAW-ie. Cała selekcja i obróbka z LR Mobile jest synchronizowana do komputera, a zmiany są nanoszone na RAW-y w LR na komputerze.
2) Możesz zaimportować zdjęcia do LR Mobile bezpośrednio z rolki zdjęć iPhone'a lub iPada. W tym wypadku możesz oczywiście zaimportować tylko JPG-i, bo Apple w swojej wspaniałomyślności nie przewidziało obsługi RAW-ów. Taką kolekcję możesz zsynchronizować z PC, wtedy zdjęcia wraz z selekcją/obróbką przeniosą się na komputer, ale będą to JPG-i.
PS Express też nie obsłuży RAW-ów i chyba nie ma nawet opcji synchronizacji. Być może pliki można jakoś synchronizować prze chmurę Creative Cloud, ale nie próbowałem.
LR Mobile generalnie nie pracuje na RAW-ach, ale pracuje na Smart Previews. Są dwa schematy działania:
1) Tworzysz kolekcję w LR na desktopie, którą synchronizujesz z LR Mobile. Możesz tam mieć RAW-y lub JPG-i. Pliki są synchronizowane jako Smart Previews - taki wymysł Lightrooma dający możliwosci jak w RAW-ie. Cała selekcja i obróbka z LR Mobile jest synchronizowana do komputera, a zmiany są nanoszone na RAW-y w LR na komputerze.
A to takie cwaniaki... a reklamowali, że można pracować na RAWach.