Zobacz pełną wersję : Grip MB-D12
jurek_68
22-11-2014, 18:16
Witam serdecznie, kupiłem dziś oryginalny grip do d800, podłączyłem do aparatu i body go nie widzi, działa tylko AF, proszę o pomoc
dziękuje
Jurek
co znaczy nie widzi? body sie nie wlacza? nie ma zasilania?
co znaczy dziala tylko AF? ustawia AF, ale nie zwalnia migawki?
wybierak tez nie dziala?
jurek_68
22-11-2014, 21:46
W czasie podłączenia mignie 2x dioda, nie ma zasilania jak podłączony jest grip bez baterii w body, nie działa wybierak, pokrętła i spust migawki, tylko AF jak nacisne spust do polowy
nikoniarz
22-11-2014, 22:22
Może banalne pytanie, ale czy grip jest nowy?
jurek_68
22-11-2014, 22:42
Kupiony w sklepie Ab foto w szczecinie wiec raczej nowy nie widać śladów uzytkowania
na moje grip do wymiany. nie ma co sie zastanawiac. jak chcesz to poczekaj z 5 dni bo moj oryginalny MB-D12 jedzie do mnie (tyle, ze z D810) to Ci dam znac jak dziala. co sie swieci i takie tam.
nikoniarz
27-11-2014, 06:59
Grip jest włączony?
działa tylko AF
Raczej włączony ;)
Jaką baterię masz włożoną w gripie i czy masz włożoną, czy w puszce masz baterię czy przed założeniem gripa ją wyjąłeś?
Przede wszystkim sprawdź styki w body i grupie, czy są całe i czy nic tam nie wpadło.
A ja tak trochę z boku się spytam: ten model, który kupiłeś to oryginał Nikona czy jakiś zamiennik?
Baterie, których używasz ją Nikonowe czy zamienniki?
avlimoney
30-11-2014, 05:52
W czasie podłączenia mignie 2x dioda, nie ma zasilania jak podłączony jest grip bez baterii w body, nie działa wybierak, pokrętła i spust migawki, tylko AF jak nacisne spust do polowy
1. menu ustaw. osobistych
2. d fotografowanie/wyświetl.
3. *d13 kolejność zasilania
4. użyj najpierw zasil. w MB-D12.
Grip Ci nie działa bo w menu masz fabrycznie/domyślnie ustawione "użyj najpierw aku. w aparacie".
Jeśli więc w body nie ma baterii to ta w gripie jest przy tych ustawach dla aparatu niewidoczna.
Wszystko jest ok, nie martw się - będzie chodzić ;-)
Ja mam większy problem bo mi zielony wyświetlacz (w ciemności ;-)) nierówno świeci. Lewa jego strona świeci wyraźnie ciemniej niż prawa. Ty też tak masz? Ponoć to seryjne... :)
Pozdro.
p.s. aa i najważniejsze: jeśli masz tylko jedną baterię, musisz ją przerzucić z gripa do body, żeby zmienić te ustawy w menu ;-) Nie przeraź się kiedy aparat Ci zgaśnie po zmianie tych ustawień - to normalne. Dostanie info, żeby najpierw korzystać z baterii w gripie a w gripie w tym czasie nie będzie baterii... Wtedy pozostanie Ci już tylko przełożyć jeszcze raz baterię do gripa. Wiem - masło maślane. Mam nadzieję, że za ten post nikt mi go nie skasuje...
Choć kto wie? KWA na pewno czuwa.... :shock:
Ja mam większy problem bo mi zielony wyświetlacz (w ciemności ;-)) nierówno świeci. Lewa jego strona świeci wyraźnie ciemniej niż prawa. Ty też tak masz? Ponoć to seryjne... :)
a w czym dokladnie Ci to przeszkadza? nie widac co jest na wyswietlaczu po tej ciemniejszej stronie?
paul klacska
08-12-2014, 12:47
Mam ten sam model, jestem ze Szczecina jak chcesz to możemy się spotkać i przetestować sprzęt.