Zobacz pełną wersję : budżet 5000 zł jakie tele do przyrody
Witam, chcę zakupić tele z mocowaniem nikon do fotografowania przyrody , głównie ptaki i raczej mobilnie niż z ukrycia. Do wydania ok. 5000 zł . Co polecacie, czy jeszcze warto pomyśleć nad nikkor 300 F4 afs , czy też lepszym rozwiązaniem może okazać się sigma 150-600 mam na myśli wersję contemporary , która miejmy nadzieję niedługo się pojawi bo na update 300 F4 chyba nie ma co liczyć w najbliższym czasie i zapewne nie będzie to 5000 -6000 zł.
karp1225
22-11-2014, 14:37
tamron 160-600
gen.PIRX
22-11-2014, 21:39
tamron 160-600
:) od wyjscia tamrona na pytanie jakie tele do przyrody jest tylko jedna właściwie odpowiedz :) [w kategorii do 7000pln]
Można by to przykleić na górze ;)
Dzięki za opinie. Sample z tamiego wyglądają obiecująco tylko niestety jest jeden poważny problem dlaczego z zakupem tego obiektywu z mocowaniem canona nie ma problemu a do nikona praktycznie niedostępny, czy coś jest nie tak czy faktycznie producent nie nadąża , a może Polska jest traktowana po macoszemu . Trochę dziwne bo konkurencji ten obiektyw cenowo nie ma , nie wiadomo jak wypadnie w porównaniu z nim sigma i dla dystrybutora to chyba okazja aby sprzedać jak najwięcej sztuk skoro obiektyw ma wzięcie i nie ma co się dziwić.
karp1225
23-11-2014, 17:54
jest dostępny tylko trzeba poszukac - @raftik dostał go chyba w 2 dni.
jest dostępny tylko trzeba poszukac - @raftik dostał go chyba w 2 dni.
Miał duże szczęście. Ja czekam w kolejce 50 dni i szukam także-niestety bez pozytywnego rezultatu. Mają niby w Pabianicach,ale jakoś długo nie mogą go sprzedać. Chyba jakiś felerny jest-:)
Miał duże szczęście. Ja czekam w kolejce 50 dni i szukam także-niestety bez pozytywnego rezultatu. Mają niby w Pabianicach,ale jakoś długo nie mogą go sprzedać. Chyba jakiś felerny jest-:)
Dark u nich kupił jak pamiętam
Pod koniec sierpnia kupiłem w sklepie internetowym, napisano wyraźnie, że dostępny "od ręki". Po czym przez ponad 2 tygodnie albo "kurier się opóźniał" albo nie dostawałem żadnej odpowiedzi. Ostatecznie, po wystawieniu negatywa, odzyskałem kasę. A Tamrona jak nie było, tak nie ma. A ostatnio przydałby mi się strasznie...
Też kupiłem w Pabianicach.
Faktycznie miałem dużego farta z Tamronem. Obdzwoniłem 50 sklepów i była sztuka w notopstryk.pl, kupiłem i na drugi dzień już był u mnie. "Daro69" nie chcesz N300 AF-S f/4 w dobrej cenie ?
Dzięki za ofertę ale chyba jednak wybiorę uniwersalność zooma , t.j tego tamiego lub nową sigmę. Pozdrawiam, a fotki z tamiego faktycznie super ale czy faktycznie lepsze niż ze stałki ? , aż trudno uwierzyć gdyż ta 300 przewyższa chyba MTF nowego nikkora 80-400VR .
gen.PIRX
24-11-2014, 19:30
tamron/sigma lepszy od stałki 300/4 nie jest, jest natomiast napewno porównywalny do 300/4 z tc 1.4x, dajac przy tej ognikowej podobne światło a że ma jako bonus szeroki zakres ogniskowych (szczegolnie w górę) to czyni go przez to atrakcyjnym. Szkoda tych 300-tek bo to fajne szkła a teraz nikt ich nie chce...
tylko zeby ten tamron był bardziej dostepny...
Dla mnie jakosc Tamiego nawet nie zbliza sie do golego N300afs, z konwerterem ta roznica jest zdecydowanie mniejsza., ale za to Tamron ma cztery niezaprzeczalne zalety:
1. Zooom, no niestety ciezko rozkrecic stalke na wybrany zakres, a dokladanie TC to nie jest remedium.
2. Cena (zestawiajac nowki sztuki) jest jednak lepsza przy zoomie Tamrona.
3. Stabilizacja.
4. Gwarancja - czas trwania, i serwis, z ktorym osobiscie mam tylko przyjemne skojarzenia (szybko, sprawnie i skutecznie).
I dlatego najlepiej sobie samemu zestawic co dla kogo jest wazniejsze, i wtedy wybrac interesujacy sprzet.
Bo inaczej na to spojrzy zasiadkowicz, gdzie tak naprawde brak mm sobie moze czym innym zrekompensowac, a inaczej spacerowicz.
pozdro
Kacper111
24-11-2014, 20:36
Ja z alledrogo, sklep KDM z Lublina, świetny kontakt i obsługa ;)
W mojej mieścinie w Sussex stoją sobie na wystawie chyba już ze 3 miechy Tamrony: canonowski i nikonowski.
Nikt nie poleca Nikkora 80-400G? Owszem przekracza budżet Dario ale z cashbackiem można chyba dołożyć trochę ZŁ.
Naprawdę szybkością AF i VR bije na głowę Tamiego. Pewnie że 600mm to nie 400 ale można lekko cropować i tez będzie dobrze.
Nikt nie poleca Nikkora 80-400G? Owszem przekracza budżet Dario ale z cashbackiem można chyba dołożyć trochę ZŁ.
Naprawdę szybkością AF i VR bije na głowę Tamiego. Pewnie że 600mm to nie 400 ale można lekko cropować i tez będzie dobrze.
Ja tylko zapytam czy posiadałeś Tampona i czy osobiście porównywałeś bezpośrednio AF i VR jednego z drugim ?
czy tylko piszesz to co wyczytałeś w sieci ? Zapewniam cię, że 400mm a 600mm no duża różnica w ogniskowej.
Nie pisałbym gdybym nie porównywał.
Taka informacja, być może kogoś zainteresuje:
https://www.facebook.com/Tamron.SP/photos/a.210362742327034.63847.208609299169045/947855821911052/?type=1&theater
A co aż tak szybko schodzą te szkiełka?
rafgolem
13-12-2014, 13:18
Kurde moze to i glupie co pisze ale mowa o tamronie 160-600mm czy 150-600? Bo 160-600mm to ja nawet na stronie tamrona nie moge znalezc....?
gatewayfl
13-12-2014, 13:22
SP 150-600 mm f/5-6.3 Di VC USD
Tu masz wątek o ww obiektywie :
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=238363
rafgolem
13-12-2014, 13:40
Dziekuje:-)