Zobacz pełną wersję : YN560 jak błyskać?
Witam, zakupiłem sobie 2 lampy YN560 II oraz YN460II, posiadam do nich 4x RF603N i mam kilka pytań odnośnie ich używania pozwolę sobie wypunktować pytania i osobę chętne mi pomóc również proszę odp do konkretnego punktu, aby ładnie wszystko wyglądało:) z góry dziękuje
1. Kiedy wyzwalam lampy poprzez RF603 pierwszą lampę ustawiam jako S1 a drugą jako S2? czy mogę jednocześnie ustawić obie na S1?
2. wyzwalając poprzez fotocele w jaki sposób błysnąć lampą z aparatu, lecz aby jej błysk nie był widoczny na zdjęciu, tylko chce sam błysk z lampy, która stoi z boku
3. Kiedy wkładam lampę na statyw i zakładam parasolkę jak daleko powinna być lampa od parasola co się dzieje, kiedy jest bardzo blisko, a co jak dalej?
4. zoom palnika kiedy ustawię na 24mm to jak wygląda błysk, krótko go opisując? i to samo pytanie do błysku na 105mm, ustawiając na 24 błysk jest słabszy, ale zachowuje większy kąt czyli doświetli mi większy obszar? a ustawiając 105 doświetli mi bardziej punktowo jeśli dobrze rozumiem?
Na chwilę obecną nic mi do głowy nie przychodzi:D było tego więcej, jak sobie przypomnę to napiszę pozdrawiam
1. Ani S1, ani S2. To są tryby do wyzwalania błyskiem, a wyzwalacz to nic innego jak lampa na aparacie, więc tak je ustawiasz.
2. Nie da się. Możesz jedynie ustawić błysk lampa na aparacie na minimum i skierować lampę tak, aby jak najmniej światła padało na obiekt, ale też musisz pamiętać, że lampy zdalne muszą zostać odpowiednio silno oświetlone.
3. Lampa ma być w pożądanej odległości. Odległość decyduje o tym jak będzie rozkładało się światło.
4. Rozumieć to tak samo jak ogniskową w obiektywie - czyli inaczej kąt widzenia/świecenia. Co do mocy błysku - zawsze jest taka sama, tylko raz świecisz szerzej, a raz węziej i inna ilość światła pada na obiekt.
Tak szczerze powiedziawszy, to pytań 3 i 4 nie rozumiem...W sensie, że nie powinny się one tu pojawić - skoro masz ten sprzęt, to co to za filozofia sprawdzić, co się dzieje ze światłem? Doświadczenia nabiera się poprzez praktykę, a nie czytanie odpowiedzi ;)
Podobno Konfucjusz powiedział coś takiego: "Słyszę i zapominam. Widzę i zapamiętuję. Robię i rozumiem"
1. Kiedy wyzwalam lampy poprzez RF603 pierwszą lampę ustawiam jako S1 a drugą jako S2? czy mogę jednocześnie ustawić obie na S1?
S1 i S2 to sposoby wyzwalania błyskiem, jeśli używasz lamp na wyzwalaczach radiowych, ustawiasz na M
2. wyzwalając poprzez fotocele w jaki sposób błysnąć lampą z aparatu, lecz aby jej błysk nie był widoczny na zdjęciu, tylko chce sam błysk z lampy, która stoi z boku
Skierować błysk z lampy na aparacie wyłącznie w stronę lampy którą chcesz wyzwolić, zmniejszyć do minimum siłę błysku lampy z aparatu.
3. Kiedy wkładam lampę na statyw i zakładam parasolkę jak daleko powinna być lampa od parasola co się dzieje, kiedy jest bardzo blisko, a co jak dalej?
Jak jest blisko oświetla tylko środek parasola, jak za daleko może oświetlać pomieszczenie, a nie tylko parasol.