PDA

Zobacz pełną wersję : Prośba w doborze sprzętu

Itavvi
21-11-2014, 15:28
Witam,

Bardzo proszę o pomoc w dokonaniu wyboru przy zakupie sprzętu foto.

Najważniejsze założenia:
1. Budżet ok 10k pln + może niewiele więcej
2. Zestaw powinien mi służyć przynajmniej kilka lat (prawdopodobnie nie będzie możliwości zmiany lub rozbudowy zestawu)
3. Co będzie utrwalane ? Na pewno ruchliwe dziecko głównie w domu natomiast sprzęt chcę aby był jak najbardziej uniwersalny (odpadają całkowicie kompakty - mam złe doświadczenia) czyli pewnie trochę ujęć miejskich, pewnie jakieś krajobrazy na wypadach w góry czy inne miejsce, "podstawowe" macro, jakieś muzea (czyli pewnie wszystko co można sfotografować) itd.

Wstępnie po rozeznaniu tematu myślałem nad D7100 + minimum 2 szkiełka (na pewno coś szerokiego + zoom tak do 140-200 max i może jakąś stałkę do "domu" - oczywiście dla dx) lub ewentualnie przekraczając budżet z D750 z "kitowym" szkłem (lepsza matryca i mnisze szumy przy wyższym ISO. Czytając na forum trochę widziałem, że w większości wypadków polecane jest słabsze body i lepsze szkło.

Jeżeli chodzi o szkła to mogę żyć z dystorsją i winietowaniem. Ważne dla mnie jest aby szybko wyostrzyć poruszający się obiekt i robić zdjęcia przy zróżnicowanym świetle - nawet nocne.
Do tej pory służyło mi parę kompaktów i D70s z kitem 18-70 1:3,5-4,5 ED z którego można powiedzieć, że byłem w miarę zadowolony lecz pojawiały się duże problemy z ostrzeniem podczas przybliżającego się obiektu do operatora lub za duże opóźnienie po wciśnięciu spustu i nagle obiekt był "ucięty" :) Chwilę bawiłem się również D7000 z tele sigmy, kitem i szerokim oczkiem lecz zostawiało to pewien niedosyt, myślę o AF.

W tym budżecie chciałbym się również zmieścić wraz z statywem do nocnych ujęć i wypadów rodzinnych, lampką, podstawowymi filtrami (polaryzacyjny oraz połówkowy) i jeżeli jest to zdalny remote z ustawieniem czasu dłuższym niż 30 sekund (głównie do nocnych zdjęć żeby nie dotykać aparatu przy naświetlaniu np. 5 minut.

Sprzęt pasowało by mi kupić najpóźniej w ciągu 3 dni.

Z góry dziękuję za pomoc.

puch24
21-11-2014, 15:30
D7100 + 18-140?

Mcarto
21-11-2014, 16:18
Jeżeli chodzi o szkła to mogę żyć z dystorsją i winietowaniem. Ważne dla mnie jest aby szybko wyostrzyć poruszający się obiekt i robić zdjęcia przy zróżnicowanym świetle - nawet nocne.
Do tej pory służyło mi parę kompaktów i D70s z kitem 18-70 1:3,5-4,5 ED z którego można powiedzieć, że byłem w miarę zadowolony lecz pojawiały się duże problemy z ostrzeniem podczas przybliżającego się obiektu do operatora lub za duże opóźnienie po wciśnięciu spustu i nagle obiekt był "ucięty" :) Chwilę bawiłem się również D7000 z tele sigmy, kitem i szerokim oczkiem lecz zostawiało to pewien niedosyt, myślę o AF.

Potrzebujesz aparatu z dobrym ISO, szybkim AF w różnych warunkach oświetleniowych który też dobrze się sprawdza w trybie śledzącym i bez shutter lagu.

Wstępnie po rozeznaniu tematu myślałem nad D7100 + minimum 2 szkiełka (na pewno coś szerokiego + zoom tak do 140-200 max i może jakąś stałkę do "domu" - oczywiście dla dx) lub ewentualnie przekraczając budżet z D750 z "kitowym" szkłem (lepsza matryca i mnisze szumy przy wyższym ISO. Czytając na forum trochę widziałem, że w większości wypadków polecane jest słabsze body i lepsze szkło.
Szkło musi szybko ostrzyc ale body powinno być lepszej klasy z nowszą matrycą jeśli ma posiadać dobre ISO i pewny AF.

MARS CooL
21-11-2014, 16:37
Do takiej fotografii przerabiałem lustrzanki, przerabiałem kompakty i najbardziej zadowolony byłem z E-M5 + 12-40. Do tego potrzebne ci będzie jeszcze 25 1,8 lub panas 25 1,4 a do portretu 45 1,8 lub sigma 60 albo jeszcze jeśli ci starczy kasy to 75 1,8. Możesz też kupic tele 40-150 za 500zł. Lekko, mało i bardzo sprawnie, gibany i dotykowy wyświetlacz, naprawdę szybko poza ciągłym AF. Korzystałem przez 1,5 roku i jestem mega zadowolony. JPG jest na tyle dobre ze rawy można odstawić do archiwizacji odrazu. Jedynie w menu trzeba troche poustawiac żeby mieć pod siebie. Lustro może na dzisiaj trochę wiecej daje ale w ogólnym bilansie waga i poręczność zdecydowała. Jeśli chcesz tylko do foto myśl o lustrze, jeśli foto ma być przy okazji pomyśl o czymś mniejszym bo potem jest problem czy zabierać ciężarne klamoty. Co do jakości nie ma co się martwić bo o epokę wyprzedza D70. Będziesz tylko żałował kolorystyki ta z ccd jest o niebo przyjemniejsza ale to już się chyba nie wróci.

GonzoG
21-11-2014, 17:13
D7100
szeroko - Sigma 10-20/4-5.6
standard - Sigma 17-50/2.8 lub Nikkon 18-140/3.5-5.6
jasna szersza stałka - Sigma 30/1.4 (niestety szerzej za małą kasę nie będzie)
jasna dłuższa stałka - Nikkor 50/1.8G lub Nikkor 85/1.8G
lampa - Metz 52 AF-1
powinno jeszcze starczyć na filtr polaryzacyjny.
Z połówkami już jest gorzej - przy UWA lepiej brać filtry prostokątne (płytkowe) i uchwyt do nich, a tu najlepiej 100mm. A szare filtry to tylko Hitech lub Lee. Ich cena zaczyna się od ~200zł. Uchwyt Hitech lub Lee są niestety bardzo drogie (500+ zł z sam uchwyt) + pierścienie mocujące. Na szczęście uchwyt Cokin Z-Pro jest znacznie tańszy i kosztuje ok 200zł.

Itavvi
21-11-2014, 23:27
Potrzebujesz aparatu z dobrym ISO, szybkim AF w różnych warunkach oświetleniowych który też dobrze się sprawdza w trybie śledzącym i bez shutter lagu.

Szkło musi szybko ostrzyc ale body powinno być lepszej klasy z nowszą matrycą jeśli ma posiadać dobre ISO i pewny AF.

D7100 powinno dać radę ?

@MARS CooL
Olympus jakoś do mnie nie przemawia, dziękuję za porpozycję.

@GonzoG

Analizuję co napisałeś, czytam recenzje itd.

Na chwilę obecną wyglądał by zestaw następująco:
NIKON D7100 + AF-S DX NIKKOR 18-140 f/3.5-5.6G ED VR - ok. 5k
Sigma 10-20/4-5.6 - ok. 1,6-1,7k
Nikkor 50/1.8G - 0,8k
Metz 52 AF-1 - 0,8k

Co do filtrów i uchwytu to muszę trochę doczytać i popytać, żeby nie popełnić błędu np łączenia polaryzacyjnego z połówkowym.
W związu z tym zostaje ok 1,6k na filtry statyw.

GonzoG
22-11-2014, 00:10
Nie można popełnić błędu przy łączeniu polaryzacyjnego i innych filtrów.
Jedyne co jest zalecane, to używanie polaryzacyjnego jako pierwszy w przypadku używania filtrów prostokątnych, bo te często są z żywicy, która może powodować zmianę polaryzacji światła. Dlatego właśnie uchwyt Hitech'a ma mocowanie pod filtry okrągłe przed płytkami. Niestety takie rozwiązanie będzie bardzo drogie, bo sam uchwyt to 500, a do tego polar 105mm, nie dość że prawie nie osiągalny, to cena jeszcze od ok 1000zł.

Z tego powodu większość osób używa normalnych polaryzacyjnych (na gwint obiektywu), a na tym mocuje uchwyt na filtry płytkowe.

Co do polara jest jeszcze jedno "ale" - nie zawsze sprawdza się na UWA, a to z powodu różnej polaryzacji światła słonecznego w powietrzu. Szczególnie widoczne na niebieskim niebie:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.kenrockwell.com/tech/images/KEN_6031-polarizer.jpg)
źródło: http://www.kenrockwell.com/tech/filters.htm

Itavvi
22-11-2014, 00:25
Dlatego chciałbym uniknąć kupowania 3 polarów o różnych średnicach i zastosować Cokin P z adapterami i do tego Cokin P filtr Polaryzacyjny kołowy (zamiennik P164) i oczywiście połówka przykładowo Filtr połówkowy szary Lee ND 0.75 Hard (lub soft nie wiem który był by lepszy) (100x150). Całość by wyniosła ok 140 za uchwyt z adapterami, polar ok 70 zł i połówka 450 łącznie ok 700 więc zostało by około 900-1000 zł na statyw, remote albo plecak.

Takie połączenie było by sensowne ?
Jeżeli tak to jaki byś statyw polecił pod taki zestaw głownie do foto w nocy.

Niestety muszę iść na kompromisy tylko pytanie czy warto.

GonzoG
22-11-2014, 01:07
Cokin P całkowicie odpada przy Sigmie 10-20. Jak będziesz chciał używać polara i jakiegoś szarego, to obowiązkowo uchwyt na 3 filtry, a ten powoduje winietowanie gdzieś do 12-13mm i to pod warunkiem że będzie ustawiony w płaszczyźnie pionowej lub poziomej. Jak tylko obrócisz uchwyt, to czarne rogi nawet do 17mm.
Dlatego pisałem o uchwytach na filtry 100mm (Cokin Z-Pro).

Poza tym nie trzeba kupować kilku polarów - kupujesz jeden pod największy obiektyw jaki masz, a do reszty pierścienie redukcyjne, które kosztują od 5zł/szt. Ja mam od lat zestaw od 77 do 52mm. A ostatnio i od 82mm.

Jeśli chodzi o wybór polara, to ŻADNYCH ZAMIENNIKÓW. I żadnego Cokina do uchwytów. Tylko i wyłącznie porządne filtry nakręcane, albo płytki Hitech lub Lee, ale te są bardzo drogie.

Jak się jednak upierasz przy Cokinie P, to żadnych uchwytów Cokina. Są tak samo słabe jak chińskie za 10zł. Jedynie łatwiej polar czy filtry efektowe wchodzą. A pierścienie (adaptery) to kawałek metalu z gwintem - nie są warte więcej jak 10zł - czyli tyle ile chcą za chińskie.

Ze tańszych i dobrych statywów mogę polecić Fotopro: (niestety z głowicą kulową w zestawie, więc jak takiej nie lubisz, to nie najlepszy wybór)
MGA-548N (151cm)
MGA-648N (165cm)
, albo Triopo: (ME zaciski klamrowe, MT - zakręcane)
ME-3228X8C / MT-3228X8C (148cm)
ME-3230X8C / MT-3230X8C (170cm)
ME-3232X8C / MT-3232X8C (188cm)
tu głowicę trzeba dokupić sobie samemu, ale masz za to wybór, czy kulowa, czy 3D.

Mcarto
22-11-2014, 03:31
D7100 powinno dać radę ?

Nie mam pojęcia, od kilku lat używam Pentaxa K-5 który zaspokaja moje potrzeby w 99% i przestałem się interesować nowościami z rynku DSLR.

Najlepiej będzie jak sie zapytasz kogoś kto robi zawodowo "kotlety". Taka osoba potrzebuje podobnego sprzętu i najlepiej odpowie na Twoje pytania.

GonzoG
22-11-2014, 04:06
A czemu ma nie dać rady... Używają znacznie gorszych puszek.

Itavvi
23-11-2014, 00:17
Przy niewielkim przekroczeniu budżetu powinienem się zmieścić z:

Triopo GT-3232X8C -650 TRIOPO B-4 310 -
Filtr połówkowy szary Hitech ND 0.9 Grad Soft (100x125)
Holder Cokin z-pro + adapter 77 mm
Zestaw adapterów 58>77, 67>77
Marumi DHG Super Circular P.L.D 77 mm
PIXEL TW-282 DC-2
Lowepro DSLR Video Fastpack 350 AW

Jeżeli nie popełniłem błędu z mocowaniami powinno być wszystko ok.

Itavvi
16-02-2015, 23:31
Dziękuję wszystkim za pomoc. Zestaw po niewielkich modyfikacjach już jest prawie kompletny i sprawuje się wyśmienicie.