Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Kalibracja monitra EIZO CS230

raftik
21-11-2014, 11:10
Witam

Jedzie do mnie CS230 + soft Color Navigator, jestem dopiero na etapie szukania kogoś w okolicy kto by mi go skalibrował bo nie mam kasy na kalibrator. Moje pytanie brzmi jak go ustawić po wyjęciu z pudła zanim nie zostanie skalibrowany sprzętowo ? Czy na płytce dodają jakiś uniwersalny profil dla grafiki pod ten model monitora i trzeba go załadować ? i jak ustawić sam monitor ?

raftik
21-11-2014, 12:00
A może jest ktoś z okolic Zielonej Góry co posiada kalibrator i by mi sprzętowo go skalibrował - odpłatnie ?

TOP67
21-11-2014, 12:16
Spytaj kolegę Wacki4 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=16884).

raftik
21-11-2014, 12:32
Dzięki za podpowiedź ale kolega z Wrocka i do mnie ma ze 130km :(

GonzoG
21-11-2014, 14:14
Prosto z pudełka bierzesz i podłączasz. Jak nie masz jakiejś śmiesznej grafiki, albo laptopa z poważnym przesunięciem kolorów, to CS230 powinien pokazywać niemal idealne kolory (nie do rozróżnienia dla oka między tym co jest a po kalibracji).

raftik
21-11-2014, 15:15
A czy Panowie orientujecie się czy trzeba odrazu zainstalować Color Navigator na kompie i podłączyć monitor do kompa kablem USB ? czy jest to potrzebne do normalnej pracy czy tylko przy kalibracji ? Pomijam sygnałowy HDMI/DVI, który wiadomo jest konieczny :)

marekawo
21-11-2014, 15:20
Ja tylko mam podłączony USB do kalibracji,ale może być też przez cały czas,choćby żeby zmieniać jaskrawość monitora(kilka profili np. 70,80,100)
Instalować program można teraz.

tomek67
21-11-2014, 15:21
Nie wiem czy coś się zmieniło w tym względzie.
Kilka lat temu kupiłem dwa nowe kalibratory po kilkaset zł.
Po kalibracji kolory były z kosmosu, dla każdego inne.
Po jakimś czasie zadzwoniłem do sprzedawcy.
Nawet nie był zdziwiony.
Te tańsze typy wtedy "tak miały" wg niego.
Jeden to był Spyder a drugiej marki nie pamiętam.
Osobiście od tego czasu wyleczyłem się z kalibracji.
Wolę tę kasę przeznaczyć na lepszy monitor niż na relatywnie tani kalibrator.

raftik
21-11-2014, 15:24
Nie wiem czy coś się zmieniło w tym względzie.
Kilka lat temu kupiłem dwa nowe kalibratory po kilkaset zł.
Po kalibracji kolory były z kosmosu, dla każdego inne.
Po jakimś czasie zadzwoniłem do sprzedawcy.
Nawet nie był zdziwiony.
Te tańsze typy wtedy "tak miały" wg niego.
Jeden to był Spyder a drugiej marki nie pamiętam.
Osobiście od tego czasu wyleczyłem się z kalibracji.

Ponoć to cudo spokojnie daje radę: http://www.fotoplus.pl/akcesoria-rozne/inne-akcesoria/X-Rite--i1Display-Pro
i faktycznie kalibracja spełnia standardy poprawnego wyświetlania barw.

marekawo
21-11-2014, 15:26
Też mam taki w tej cenie chyba najlepszy

GonzoG
21-11-2014, 15:29
Te lepsze monitory, aby były naprawdę lepsze, to obowiązkowo trzeba skalibrować.

Tomazzi
21-11-2014, 15:30
Ponoć to cudo spokojnie daje radę: http://www.fotoplus.pl/akcesoria-rozne/inne-akcesoria/X-Rite--i1Display-Pro
i faktycznie kalibracja spełnia standardy poprawnego wyświetlania barw.

Ten kalibrator to ponoć niezbędne minimum wymagane przy kalibracji monitorów. Mam taki i rzeczywiście po kalibracji jest lepiej :)

tomek67
21-11-2014, 15:43
Jako osoba lubiąca przedmioty ścisłe chciałbym zobaczyć dane producentów odnośnie błędów takich kalibratorów.
A także dane odnośnie rozrzutu parametrów monitorów.
Wg mnie rzetelni producenci powinni to robić, a nie robią.
Żeby było śmieszniej w pracy kupujemy monitory LG i one mają dołączoną karteczkę z wynikami uzyskanymi przez monitor.
Eizo tego nie robi ;);)

GonzoG
21-11-2014, 17:33
Jako osoba lubiąca przedmioty ścisłe chciałbym zobaczyć dane producentów odnośnie błędów takich kalibratorów.
A także dane odnośnie rozrzutu parametrów monitorów.
Wg mnie rzetelni producenci powinni to robić, a nie robią.
Żeby było śmieszniej w pracy kupujemy monitory LG i one mają dołączoną karteczkę z wynikami uzyskanymi przez monitor.
Eizo tego nie robi ;);)

Robi.
A co do tych "super" LG - dane z tych kartek bardzo często mają się nijak do późniejszych parametrów monitorów.

tomek67
21-11-2014, 21:13
Robi.
A co do tych "super" LG - dane z tych kartek bardzo często mają się nijak do późniejszych parametrów monitorów.
Ten Spyder co miałem kiedyś miał na 100% wielokrotnie większy błąd niż najgorsze monitory Samsunga jakie mieliśmy w firmie.
A LG z IPSe, jak na swoja cenę są naprawdę ok.

pmedela
21-11-2014, 21:35
tomek67: które to modele LG są takie dobre wg Ciebie ?

marszull
21-11-2014, 21:37
Ale Spyder to zabawka a nie kalibrator
do sc230 i1DP albo pozyczyc, albo niech ktos skalibruje
pozniej ustawiasz co ile godzin monitor ma sie sam kalibrowac czujnikiem

pprofanum
21-11-2014, 21:38
O, to to, powiedz, bo chętnie zaoszczędzę:)

mmluty
21-11-2014, 22:56
Ten Spyder co miałem kiedyś miał na 100% wielokrotnie większy błąd niż najgorsze monitory Samsunga jakie mieliśmy w firmie.
A LG z IPSe, jak na swoja cenę są naprawdę ok.
Możesz napisać co to dla Ciebie znaczy "...LG...są naprawdę OK" i jak to ustaliłeś? Pytam bo jest to interesujące ze względu na cenę, ale według tego co czytałem raczej mało realne jeżeli oceniamy według ogólnie przyjętych kryteriów, mierząc przyrządami a nie "organoleptycznie".

raftik
21-11-2014, 23:07
Dzięki Panowie za wszelkie próby pomocy. Jutro prawdopodobnie będę miał od kolegi x rite i1 display pro, którym mam nadzieję skalibruję CS230. W monitorze już zainstalowałem Colornavigatora i może coś z tego wyjdzie :)

marszull
21-11-2014, 23:51
sprawdz sobie na forum mva.pl co i jak ustawic w CN przy kalibracji, a pozniej to juz z gorki ;)