Zobacz pełną wersję : Cos mi odbilo i testuje szumy D70s :)))
Zdjecie zrobione podczas koncertu "Piersi" w Zarach - NEF, ISO 1600, 1/60 s, f 4.5. Nie odszumiane w PS-ie, nie wyostrzane po konwersji i zmniejszeniu. Moim zdaniem nie jest tragicznie. Co Wy na to?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img511.imageshack.us/img511/8025/nieodszumionehq3.jpg)
Mnie to satysfakcjonuje, ale ja jestem amator :D
bears_company
03-05-2007, 22:58
Tragicznei nei jest ale do poprawnosci troszke mu brakuje. Moze przy włączonym odszumianiu na dłygich czasach było by dobre :)
No z jednej strony żyleta to nie jest ale z drugiej to faktycznie szumu nie widać
bears_company
03-05-2007, 23:20
No z jednej strony żyleta to nie jest ale z drugiej to faktycznie szumu nie widać
he he a dałeś sobie to foto na większa skalę :P Ro wtedy zobaczysz to czego teraz ne iwidzisz ;P
A tak na marginesie nei mowa o powiekszeniu bo wtedy każde foto szumi
Wiesz, ja wczoraj poszedłem na spacer z żoną popstrykać fotki w piękną pogodę (i niech żona się uczy). Po przyjściu do domu oglądamy NEFy (w IrfanView) pomniejszone do rozmariów ekranu i wyszło nieźle. Aż do momentu jak chciałem zaplanować cropa i dałem wielkość 1:1.
- "Aaaaaaaaa, co to za szum?"
- "A czułość?"
- "No nieeee... 800"
Jak zwykle nie to ISO co być powinno. Ale póki ogląda się fotki w zwykłym formacie to szum jest mocno akceptowalny nawet na ISO1600, chodź często zależy w jakich warunkach oświetleniowych było robione.
....Moze przy włączonym odszumianiu na dłygich czasach było by dobre :)....
To zdjecie wedlug slow autora jest zrobione z czasem 1/60 . Funkcja 'Redukcji szumów przy długiej ekspozycji' oznacza wg. instrukcji do aparatu Nikon D70s, ze dopiero zdjęcia zrobione przy czasach otwarcia migawki dłuższych niż 1s (w innym miejscu jest to okreslone slowami okolo 1s lub dluzych )bedą dodatkowo przetwarzane w celu usunięcia szumów a więc w tym przypadku nie może by o tym mowy :)
A co do samego zdjęcia to jest w kwestii szumów jak najbardziej satysfakcjonujące:)
oglądamy NEFy (w IrfanView)
i wszystko na ten temat. irfan jest fajnym softem do przegladania fotek, ale nie do nefow. jpeg jaki jest zawarty w nefie i ktory pokazuje irfan jest zawsze masakrycznej jakosci
i wszystko na ten temat. irfan jest fajnym softem do przegladania fotek, ale nie do nefow. jpeg jaki jest zawarty w nefie i ktory pokazuje irfan jest zawsze masakrycznej jakosci
No nie do końca masz rację. Używam specjalnego plugina do przeglądania NEFów i bynajmniej wtedy nie wyciąga zaszytego JPGa z NEFa! A jakość jest naprawdę OK!
powerfactorx
04-05-2007, 11:44
Ja nie wiem jakim cudem udało ci się zrobić takie zdjęcie nieCanonem 5D ?? bo na tym forum przy takich ISO to zdjęcia nikomu nie wychodzą :) a zwłaszcza N D70 :) - pozdrawiam
Ja nie wiem jakim cudem udało ci się zrobić takie zdjęcie nieCanonem 5D ?? bo na tym forum przy takich ISO to zdjęcia nikomu nie wychodzą :) a zwłaszcza N D70 :) - pozdrawiam
To nie możliwe :) Tego zdjęcia nie ma :)
Jest bardzo ok tym bardziej, ze fociles w warunkach gdy to iso jest potrzebne aby uzyskac w miare krotkie czasy. Nie sztuka wlaczyc iso 1600 dla czasu 1/8000 i jasnego motywu.
Tez nie wierzylem, ze moge zrobic fotke moim D70s. Dodam tylko, ze robilem je obiektywem Sigma 70-300 APO na 70 mm. Mam zamiar wywolac kilka zdjec w formacie 10x15, z ciekawosci zobacze jak wychodzi to na papierze.
Do szumofobow:
W najblizszym czasie zamierzam fotografowac wnetrze zamknietej torby i piwnice przy zgaszonym swietle. Czekajcie na wyniki ;-)
Na 10x15 bedzie idealnie zrob wieksze np. 15x21 i po prostu przestan przejmowac sie od tego momentu szumem. W temacie szumow dorzuce cos od siebie:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.alex.tuchola.pl/foto/1600.jpg)
D50 ISO1600 f2,8 1/160s
:)
Kraftsman
04-05-2007, 19:31
Fotka jest OK. D70s potrafi zrobić bardzo przyzwoite zdjęcia na wysokim ISO. IMO gadanina o rzekomo dużych szumach D70s to w większości kocopoły. Podobnie jak inny utarty pogląd, że niby D70s nie doświetla. Ani nie niedoświetla, ani nie szumi nadmiernie. To po prostu fajowa pucha :-D.
Swietniaste kolorki ! Ja robilem w tym tygodniu ludzi z ustawionym PORTRAIT zamiast CUSTOM czy NORMAL i wyszli czerwoni ... Wiedzialem ze aparat robi shift hue w kierunku red ale ze az tak :( !!! Natomiast u ciebie wyszko jak trzeba