PDA

Zobacz pełną wersję : Alternatywa dla Quantuum Move/Pulse

szopen
20-11-2014, 19:02
Cześć!

Mam zamiar kupić dwie lampy do domowego studio. Quantuum PRO 300 lub 400 wydaje się być ciekawym rozwiązaniem (cena za szt około 1200 PLN). Czy znacie inne lampy, które spełniają poniższe kryteria?

możliwość zdalnej regulacji mocy błysku (z pilota, z wyzwalacza, ...)
moc maksymalna 300..400 Ws
moc minimalna 1/64 lub mniej
mocowanie Bowens

Pytanie dodatkowe: czy Move PRO i Pulse PRO różnią się czymś poza bardziej metalową obudową i mocowaniem?

Jacek_Z
20-11-2014, 20:06
Przed Quantuumami oferował to (tzn sterowanie) Powerlux, lampy serii VE i VC Patrzę teraz, że Powerlux VC nazywa sie aktualnie Funsports Powerlux VC.... RL. RL to te z radyjkiem. Nie nadąży człowiek za tymi zmianami marek ;)
lampy Mircopro EX-LR (dlaczego one wyglądają tak jak dawniej Powerlux? ;))
Mają to też lampy Jinbei DPSIII - tu jest ten plus, że sterownik jest też radiowym wyzwalaczem lamp.
no i półeczka wyżej - Bowens Gemni seria: R i Pro
zakresy regulacji mocy mają rózne, zależy to czasem od maksymalnej mocy lampy i te słabsze miewają najczęsciej do 1/32, posprawdzaj. Bardziej nie będe cię wyręczał ;)

Rozumiem, że najwyższa półka czyli Profoto i Broncolor odpadają, bo nie mają mocowania typu Bowens ;)

szopen
20-11-2014, 20:16
Dzięki za wskazówki! Sprawdzę i napiszę moje wnioski.

Co do bowensa: mam dostęp do wielu modyfikatorów na to mocowanie. Chyba, że da się kupić sensowne przejściówki.

Poza tym, powtarzalna temperatura nie jest dla mnie najważniejsza bo i tak 90% zdjęć robię B&W. Powtarzalna moc w Quantuumach jest dla mnie ok (+-2%).

marszull
21-11-2014, 12:18
ja szukalem lamp duza mozliwoscia regulacji mocy, bo czesto potrzebuje mocno skrecic lampy
DM2 400 Jinbei male bardzo wygodne lampy 1/64 sa tez modele 200 i 300 mocowanie bowens, slabe piloty
MSN II 400 Jinbei 1/128 moc mocny pilot, moc od 400 do 800, bowens
Aurora Digis 600Ws 1/64
Aurora Fusion i Fusion boom (oddzielny palnik na kablu) w zaleznsci od mocy od 1/128 do 1/512
niestety zadna z nich nie ma zdalegop sterowania