PDA

Zobacz pełną wersję : SB 900 Sygnalizacja zbyt małej ilości światła w efekcie brak błysku

euz
20-11-2014, 16:29
Witam,
Sprzęt: D7100 + SB900 + dyfuzor
Fotografuję w nocnych klubach w trybie I-TTL z racji dynamiki scen.
Lampa z założonym dyfuzorem podaje komunikat o zbyt małej ilości światła (migająca dioda) co w efekcie wyzwala jedynie przedbłyski kontrolne bez błysku właściwego, wszystko się zgadza bo w klubie nocnym z natury jest ciemno. Jednak ten sam kadr przy -nastej próbie doświetlony jest prawidłowo. Ten sam efekt istnieje przy fotografowaniu czarnego przedmiotu który zajmuje większa część kadru w dzień jednak tutaj w proporcji na 3 zdjęcia 1 jest niedoświetlone. I tu nasuwają sie moje pytania:
Czy istnieje sposób żeby zwiększyć moc przedbłysków?
Czy można w TTL wymusić błysk mimo niewystarczającej ilości światła?

Myślałem też o zamontowaniu lightsphery ale palnik z dyfuzorem w pozycji "po oczach" również nie zawsze sobie radzi chociaż problem nie występuje wtedy tak często.
Rozwiązaniem byłoby zdjęcie dyfuzora ale ceglane sufity średnio radzą sobie z dobrym odbiciem światła a odbłyśniki mają dla mnie średnio przydatny kąt odbijania światła.

GonzoG
20-11-2014, 16:40
Bez znaczenia czy będzie za mało, czy za dużo światła z lampy, to lampa zawsze wyemituje błysk.

euz
20-11-2014, 16:55
Rzeczywiście, dzięki wielkie! Naprowadziłeś mnie na rozwiązanie złe założenie przyjąłem. Wrzuciłem baterie innej firmy i problem jak ręką odjął.

witboy
20-11-2014, 21:56
najprawdopodobniej za wolno ladowalo bo blyskalo dosc mocno, podbij iso w zaleznosci od aparatu bedzie mniej lampa smazyla :d wiem bo sam robie zdj w klubach disco itd