PDA

Zobacz pełną wersję : Jak ocenić wartość wyostrzenia zdjęcia?

myforroom
19-11-2014, 20:39
Witam,
Proszę o pomoc. Już jakiś czas bawię się z wyostrzaniem i odszumianiem. Próbowałem wielu technik i czytałem dużo wątków lecz nie wszystkie.

Jak ocenić stopień wyostrzenia na powiększeniu 100% - czy w takim podglądzie może być widoczne lekkie ziarno czy raczej żeby efekt wyostrzenia w powiększeniu 100% był raczej mało zauważalny i dotykał jedynie konturów.

Chodzi mi o finalne wyostrzanie zarówno pod monitor jak i pod odbitki.

GonzoG
19-11-2014, 23:25
Tak aby było dobrze.

Nie ma jednej odgórnie ustalonej zasady.
Jednym razem dasz mocniejsze wyostrzenie, bo zależy na szczegółach, a szum masz gdzieś, innym razem będzie zależało na gładkości zdjęcia, a nie na ostrych szczegółach.

myforroom
20-11-2014, 03:08
Stwierdzenie "tak aby było dobrze" odnosi się do oceny wyostrzenia na podglądzie 1:1 (100%) docelowego rozmiaru zdjęcia?

GonzoG
20-11-2014, 03:11
Stwierdzenie "tak aby było dobrze" odnosi się do oceny wyostrzenia na podglądzie 1:1 (100%) docelowego rozmiaru zdjęcia?

DO WSZYSTKIEGO.

Fotografia, to nie nauka ścisła.

myforroom
20-11-2014, 03:36
DO WSZYSTKIEGO.

Fotografia, to nie nauka ścisła.

zgadzam się z tym w zupełności. Dlatego nie pytam o złoty środek ani o liczby parametrów tylko subiektywne odczucia i doświadczenie oraz jakiejś tam kulturze pracy.
Jeśli wyostrzę zdjęcie i w podglądzie 60% jest ok a w 100% wydaje się być za mocno wyostrzone to kierować się jednak zasadą o wyostrzaniu w podglądzie 100 % ??

GonzoG
20-11-2014, 05:04
zgadzam się z tym w zupełności. Dlatego nie pytam o złoty środek ani o liczby parametrów tylko subiektywne odczucia i doświadczenie oraz jakiejś tam kulturze pracy.
Jeśli wyostrzę zdjęcie i w podglądzie 60% jest ok a w 100% wydaje się być za mocno wyostrzone to kierować się jednak zasadą o wyostrzaniu w podglądzie 100 % ??

Kieruj się i kompasem.
Zdjęcia drukuje się z DPI w zakresie 200-300, a monitory mają w zakresie 70-150.

puciek
20-11-2014, 08:03
Ciekawe stwierdzenie GonzoG, nie wiedziałem, że monitory maja DPI (dots per inch) tylko PPI (pixel per inch)

ps. U mnie pixel jest prostokątny w każdym monitorze.

ecml
20-11-2014, 10:46
Do każdego rodzaju medium stosuje się inne sposoby/zasady/ustawienia. Na początek należy zdjęcie przeskalować do docelowej rozdzielczości, później w widoku na 100% użyć wyostrzania. To tak w telegraficznym skrócie bo temat jest przepastny.

sruba
20-11-2014, 11:31
W telegraficznym skrócie, warto kilka razy wyostrzyć z mniejszą wartością (np. 20%) niż raz z dużą... np. jeśli używasz maski wyostrzającej, to ustawiasz na 20-30% i kilkukrotnie (2-3 razy) nakładasz, wyostrzasz wtedy małymi krokami i możesz sobie porównać czy lepiej dać mniej czy więcej... ten sposób tyczy sie także innych sposobów wyostrzania (np. filtrem górnoprzepustowym), wtedy można powielać warstwy, kombinować z kryciem. Stopniowe wyostrzanie daje ci większą kontrolę i możliwość porównania stopnia wyostrzenia, wychwycenia momentu, kiedy jest już za dużo. Oczywiście warto także pamiętać o selektywnym wyostrzaniu z użyciem maski.

RobertMiernik
20-11-2014, 13:09
Najprostszy test, to test 30 sekund.
Jeśli patrzysz na zdjęcie 30 sekund i zaczynają Ci łzawić oczy to znaczy, że przesadziłeś, z wyostrzaniem.

myforroom
20-11-2014, 13:51
Do każdego rodzaju medium stosuje się inne sposoby/zasady/ustawienia. Na początek należy zdjęcie przeskalować do docelowej rozdzielczości, później w widoku na 100% użyć wyostrzania. To tak w telegraficznym skrócie bo temat jest przepastny.

Dziękuję za cenne rady ale nie o to pytam. Tą wiedzę już posiadam jak też znam sposób wyostrzania małymi w kilku krokach. Jednak moje pytanie dotyczy zupełnie czegoś innego.

Jak oceniacie na oko (odczucie subiektywne). Kiedy widać dokładnie w powiększeniu 100% efekt działania wyostrzenia (czyli pojawia się specyficzne dla wyostrzania ziarno) traktujecie to jako dopuszczalne czy jednak staracie się wyostrzyć tak, aby obraz został delikatnie wyostrzony (czyli np wyostrzacie tylko krawędzie dbając o to aby ziarno nie pojawiło się na innych elementach a efekt działania filtra w powiększeniu 100% był mało widoczny.

Słyszałem opinie, że do druku (szczególnie papier matowy) efekt wyostrzenia może być bardziej widoczny niż w przygotowaniu na monitor. Więc powiedzmy, że pytanie kieruję o wyostrzanie zdjęcia przeznaczonego do oglądania na monitorze.

ecml
20-11-2014, 14:44
Jak oceniacie na oko (odczucie subiektywne).
Dokładnie tak, na oko, subiektywnie, za każdym razem inaczej.

Słyszałem opinie, że do druku (szczególnie papier matowy) efekt wyostrzenia może być bardziej widoczny niż w przygotowaniu na monitor.
Niestety, źle słyszałeś. Sposób wyostrzania w przypadku przygotowania materiałów do druku zależy od wielu rzeczy, najmniej od papieru. Widoczne efekty, względem tego co na monitorze, trzeba umieć przewidzieć i tyle.

Więc powiedzmy, że pytanie kieruję o wyostrzanie zdjęcia przeznaczonego do oglądania na monitorze.
No i wracamy do początku - "tak aby było dobrze", "aby oczy nie łzawiły". Sorry, nie ma żadnego uniwersalnego sposobu, uniwersalnej odpowiedzi.

myforroom
20-11-2014, 15:27
ok rozumiem.
Czyli robić tak jak do tej pory - na oko.
Myślałem, że jak w 100% powiększeniu widać ewidentnie efekt działania filtra wyostrzającego traktowane jest to powszechnie jak przesadzone.

ecml
20-11-2014, 15:37
Staraj się dążyć do naturalności. Owszem, niech będzie ostro, ale nadal niech zdjęcie wygląda naturalnie.

uppersilesian
20-11-2014, 16:44
ok rozumiem.
Czyli robić tak jak do tej pory - na oko.
Myślałem, że jak w 100% powiększeniu widać ewidentnie efekt działania filtra wyostrzającego traktowane jest to powszechnie jak przesadzone.

A kto będzie oglądał zdjęcia w powiększeniu 100%? Chyba jakiś maniak wyostrzania tylko :-) .
Teraz już nie robię odbitek papierowych, ale kiedyś plik przeznaczony do odbitki (najczęściej 30x45) wyostrzałem na monitorze w powiększeniu max. 50% i działało.
Ma być ostre jak oko ecml`a.

myforroom
20-11-2014, 17:46
A kto będzie oglądał zdjęcia w powiększeniu 100%? Chyba jakiś maniak wyostrzania tylko :-) .
Teraz już nie robię odbitek papierowych, ale kiedyś plik przeznaczony do odbitki (najczęściej 30x45) wyostrzałem na monitorze w powiększeniu max. 50% i działało.
Ma być ostre jak oko ecml`a.

No właśnie takich wypowiedzi oczekiwałem.
Ja też nieraz lepiej potrafię ocenić wygląd zdjęcia po wyostrzeniu niekoniecznie w powiększeniu 100%.
Nieraz jest tak, że w powiększeniu ok 50% efekt wygląda bardzo dobrze ale już w powiększeniu 100% nie tak korzystnie.

SerU
20-11-2014, 18:09
To wszystko zależy od formatu/wielkości zdjęcia i tego, co będziesz z nim robił i ile razy wyostrzał. Trzeba pamietać o tym, że np taki LR domyślnie ma ustawione wyostrzanie na 25, więc już sama obróbka RAW to wyostrzanie. Później podczas daleszej obróbki w innym sofcie (przeskalowanie, klonowanie, zabawa na warstwach etc.) najczęściej też się wyostrza. Do netu i rozmiaru na długim boku 1200px, przy założeniu, że sama fotka jest ostra, dokłada się kolejne 5-8% wyostrzenia. Jeśli coś zwaliłeś, to wiadomo, że można też wyostrzać lokalnie i wtedy możesz dojść do kolejnych poza LR 15-20%. Jak drukuję zdjęcia w formacie A2, A1 i większych, to czasem wyostrzam i o dalsze 25-30% - ale, jak inni już stwierdzili - nie ma złotej reguły i to, co widzisz na ekranie powinno dać Ci obraz tego, co uzyskasz np. drukując w dużym formacie, czy robiąc z tego tapetę Full HD, ale generalnie z własnego doświadczenia powiem (i Ameryki nie odkryję), że im większy plik/wydruk wyjściowy, tym bardziej się go wyostrza.

myforroom
20-11-2014, 18:36
W procentach podawana jest siła wyostrzenia ( amount) a jeszcze jest radius i treshold.
Same podanie parametrów siły bez dwóch kolejnych parametrów chyba nic nie mówi - przynajmniej mi się tak wydaję. Co innego mieć siłę na 25% przy promieniu 5 a inaczej przy promieniu 20 a do tego jeszcze próg...

Ja wyostrzam przy wywołaniu rawa i potem doostrzam kiedy przygotowuję zdjęcie do określonego medium i wielkości. Lokalnie jeśli zachodzi taka potrzeba. Często używam filtra górnoprzepustowego na wybranych detalach i potem jeszcze maskę wyostrzającą podczas wywołania Rawa.

Tylko jeszcze nie mam wyczutych parametrów radius i treshold - jeśli chodzi o poszczególne etapy wyostrzania.

tpszefka
26-11-2014, 21:33
Polecić mogę od siebie książkę Scotta Kelbyego Fotografia Cyfowa Edycja Zdjęć. Jest tam wiele wskazówek i porad odnośnie technik wyostrzania wraz z przykładami.