Zobacz pełną wersję : D800 Problem z lampą SB910 i SB700
babyandsmile
19-11-2014, 17:08
Witam,
Po zmianie aparatu na d800 mam problem jak robię zdjęcia z lampą ustawioną na wprost sufitu.
Przy większych przysłonach rzędu f.9 wzwyż lampa sama koryguje moc błysku i każde zdjęcie jest ciemne.
Proszę o pomoc,może ktoś z Was koledzy miał też taki problem?
Może mam coś źle w ustawieniach aparatu?Dziękuję z góry za pomoc.
Przydałoby się jakieś zdjęcie z EXIFem. :)
A może ma za małą moc ?? O tym nie pomyślałeś?
babyandsmile
19-11-2014, 17:34
Zawsze podnoszę moc lampy na ok 1.0 EV,ale lampa zwykle ściemnia mi na -2,7 EV ?
Jeśli po zrobieniu zdjęcia na wyświetlaczu lampy pojawiło się -2,7EV to jest to informacja ile ekspozycji zabrakło przy wyzwoleniu pełnej mocy.
Zwiększanie przysłony lampa musi rekompensować mocą błysku, więc naturalne jest, że powyżej jakiejś wartości błysku już nie wystarczy.
Witam,
Po zmianie aparatu na d800 mam problem jak robię zdjęcia z lampą ustawioną na wprost sufitu.
Przy większych przysłonach rzędu f.9 wzwyż lampa sama koryguje moc błysku i każde zdjęcie jest ciemne.
A jakie masz ISO? Jak zwiększysz z 100 na 800, to jest tak samo?
Na 99% lampie brakuje mocy.
babyandsmile
19-11-2014, 19:44
ISO mam 100 zawsze,zwiększę do 800 i zobaczę czy będzie się dalej tak samo zachowywać,dziękuję wszystkim za pomoc.
To się nawet nie ma co zastanawiać. Przy ISO 100, f/9 i 24 mm, SB-700 nawet na wprost ma zasięg 3 m. A po wyjęciu dyfuzora, zaledwie 1,5m.
Odbijanie od sufitu i ścian pochłania dużo światła.
Trzeba liczyć średnio 2EV (zależy oczywiście od wysokości sufitu lub odległości ścian).
Nie ma szans by używać takich F jak 9 przy niskim ISO.
Na ogół używam ok. 800ASA nawet przy F 2.8
Dobrze jest nie błyskać z pełną mocą bo wtedy długo się lampa ładuje plus morze się przegrzewać.
plus morze się przegrzewać.
Ja tam lubię ciepłą wodę ;)
Tak poważnie, również staram się błyskać mniejszą mocą, spokojnie wchodzę na ISO 800 przy lampie.
Oczywiście są różne sytuacje.
ISO mam 100 zawsze,Przy błyskaniu we wnętrzach, przy świetle zastanym? To zbrodnia! Błysk ma być dyskretny, więc trzeba łapać dużo zastanego, czyli podnosić ISO, wydłużać czas i otwierać przysłonę. W D800 spokojnie możesz podnieść ISO do 800, a jak jest ciemno to bardziej.
Tylko 800? Jak dopala lampą to spokojnie 1600.
stachmuszel
20-11-2014, 09:54
Ufff, jak dobrze, że napisaliście to powyżej, bo już myślałem, że tylko ja jestem taki dziwny fotograf :-)
Tak mocno ludzie przeżywają wysokie czułości w kolejnych aparatach, a później i tak się trzymają ISO100 choćby nie wiem co - to tak jak robienie zawsze i wszędzie na 1,4 - bo tak trzeba i jest bardziej pro ;)