PDA

Zobacz pełną wersję : D610 "Ciemność widzę" czyli Ciemne zdjęcia.

Mercury
19-11-2014, 11:07
Witam,
od niedawna fotografuję wspomnianym D610.
Sprzęt poza tym, że szyty na damską rękę - wydaje się sensowny.

Mam z nim jednak poważny problem. Wykonałem nim większą sesję w studio.
Kilka testowych zdjęć, ekspozycja i lampy mam ustawione. Tło z delikatnym radialnym gradientem, modelka odpowiednio doświetlona - wszystko gra. Przynajmniej na wyświetlaczu D610 (światłomierza niestety jeszcze się nie dorobiłem).
Sesja skończona. Z pozytywnym nastawieniem wracam do domu, zrzucam NEFy z puszki i odpalam je w Bridge'u. Tu kończy się bajka, a zaczyna sfrustrowanie.
Wszystkie zdjęcia jak leci są ciemne. Modelka niedoświetlona, a tło oświetlone jakby strumienicą z wąskim gardłem.
Dzięki temu, że to NEF miałem szansę wydobyć zdjęcie do rezultatu który widziałem na monitorku D610 podczas sesji. Ale musiałem każde zdjęcie podciągać ponad 1 działkę w górę :/

Pierwsze co zrobiłem to ściemniłem wyświetlacz d610. Nie powiem, fabrycznie był podkręcony na dość mocne świecenie. Ale mam wrażenie, że nie tylko w mocy podświetlania tkwi problem.

Czy ktoś z was spotkał się z takim zagadnieniem?
Mile widziane rady ponieważ zbliża się kolejna sesja i chciałbym choć "mniej więcej" widzieć na wyświetlaczu to co później pokaże się na monitorze.

slaweko
19-11-2014, 11:16
A korzystasz w ogóle z histogramu?

kkokosz
19-11-2014, 11:18
Też miałem zapytać - patrzyłeś na histogram podczas sesji? Wprawdzie on też jest trochę przekłamany (bo dotyczy JPG, a nie RAW), ale daje dużo lepsze pojęcie o naświetleniu fotki niż podgląd.

GonzoG
19-11-2014, 11:19
Tak... Odwieczny problem ludzi, którzy nie wiedzą, że jasność zdjęć na LCD zależy tylko od roznicy między jasnością podświetlenia a ilością światła w otoczeniu.
I jeszcze jednej rzeczy - aparat pokazuje JPEGa wywolanego własnymi algorytmami, a nie ustawieniami aplikacji trzecich.

Mercury
19-11-2014, 11:29
Niestety nie patrzyłem na histogram. Po wcześniejszej puszcze nauczyłem się patrzeć na zdjęcie nie na wykres - mój błąd.
Słuszna uwaga, jeśli mam wątpliwości co do odwzorowania to najlepiej raz na jakiś czas zerknąć na histogram. Ale to nie jest temat tego posta.

D700 fotografowałem w ciemnym studio jak i jasnym outdorze. Nigdy się nie zawiodłem. Różnice były minimalne i po prostu nie przeszkadzały.
D610 ma coś takiego jak automatyczna jasność wyświetlacza. Nie wiem czemu nie jest domyślnym ustawieniem. Zamiast tego producent wydusił chyba 5 poziom podświetlania.

Czyli jest to kwestia tylko i wyłącznie jasności wyświetlacza? (algorytm Nikonowski pozostawiam w spokoju - ten raczej złośliwie nie rozjaśnia jpgów)

Ketosz
19-11-2014, 12:11
Wszystko jest w porządku - po prostu aparat pokazuje podgląd obrazu jaki byłby zapisany jako jpeg (uwzględniając wszystkie ustawienia korekcji obrazu) - zrób próbę Jpeg + NEF i się przekonasz jak wielka różnica może być między tymi dwoma plikami.
Aparat bardzo dużo wyciąga z obrazu zanim zapisze go jako jpeg, z NEFem sam się musisz pobawić ;)

Mercury
19-11-2014, 12:17
No muszę wykonać taką próbę. Bo wierzyć mi się nie chce, żeby algorytm aż w takim stopniu zmieniał zdjęcie. Rozumiem ostrzenie, tonacje itp. Co jak co ale ekspozycji ruszać nie powinien.

GonzoG
19-11-2014, 12:22
Niestety nie patrzyłem na histogram. Po wcześniejszej puszcze nauczyłem się patrzeć na zdjęcie nie na wykres - mój błąd.
Słuszna uwaga, jeśli mam wątpliwości co do odwzorowania to najlepiej raz na jakiś czas zerknąć na histogram. Ale to nie jest temat tego posta.

D700 fotografowałem w ciemnym studio jak i jasnym outdorze. Nigdy się nie zawiodłem. Różnice były minimalne i po prostu nie przeszkadzały.
D610 ma coś takiego jak automatyczna jasność wyświetlacza. Nie wiem czemu nie jest domyślnym ustawieniem. Zamiast tego producent wydusił chyba 5 poziom podświetlania.

Czyli jest to kwestia tylko i wyłącznie jasności wyświetlacza? (algorytm Nikonowski pozostawiam w spokoju - ten raczej złośliwie nie rozjaśnia jpgów)

W D610 jest identycznie jak w D700 - im jaśniejsze podświetlenie, tym jaśniejsze zdjęcie na LCD. Tu się nic nie zmieniło.
LCD to nie jakaś magiczna technologia, a jedynie ściemniające się monochromatyczne piksele przykryte kolorową maską.
Zmniejszenie podświetlenia jest równoznaczne z wyświetleniem ciemniejszego zdjęcia.

Automatyczne podświetlenie - jak każdy automat ma swoje ograniczenia. W tym przypadku jest ich bardzo dużo i sprawdza się bardzo rzadko, poza tym jego działanie jest ograniczone od -3 do +4.

TOP67
19-11-2014, 12:40
Robiłeś RAW+JPG? Jak wyglądają JPG na komputerze?
A jak w tej chwili wygląda podgląd tych zdjęć w aparacie?
Wystaw przykładowego NEF.

Śprotek
19-11-2014, 13:56
@Mercury zacznij od sprawdzenia światłomierza na jakiejś jednolitej powierzchni. Po kolei: tryb punktowy, centralnie-ważony i matrycowy. Świałomierz da się kalibrować. Patrząc na PF sporo zdjęć niedoświetlasz, przynajmniej na tło mógłbyś podnieść o 1EV.

kamisz
19-11-2014, 14:12
A nie jest przypadkiem aktywna funkcja ADL ?? (Active D-Lightning) Objawy by mi pasowały do tego, nie ma ona wpływu na raw, tym samym podgląd jest rozjaśniony, natomiast po wczytaniu raw na komputerze zdjęcia będą ciemniejsze o wartość korekcji ADL.

Mercury
20-11-2014, 12:24
PF to naprawdę stare zdjęcia. Buduję nową stronę więc starej od pewnego czasu nie aktualizowałem.
Wtedy robiłem jeszcze D700. Jeśli obrobione zdjęcie wg Ciebie jest za ciemne to pewnie kwestia różnic w naszych preferencjach lub ustawień w monitorach.
Światłomierz to inna bajka, nie mierzę światłomierzem wbudowanym w aparacie bo posługuję się lampami błyskowymi. Tu przydałby się światłomierz studyjny mierzący światło padające (w tym wypadku błyskowe) nie odbite.
Niestety na D700 nauczyłem się oceniać oświetlanie po tym co widziałem na jego wyświetlaczu. I to egzamin zdawało. Po zmianie dostałem policzek ;)

Podsyłam NEFka z tej sesji: https://drive.google.com/open?id=0B0nBQ9KqFgcYRWpxemhhM0hIcTQ&authuser=0
Dodam, że na wyświetlaczu zdjęcie wyglądało idealnie.

Testy swoją drogą porobię w kombinacji NEF+jpg.

Trzymam kciuki, że to kwestia tylko i wyłącznie jasności monitorka VS ciemności w studio. W wolnej chwili sprawdzę histogramy na ściemnionym wyświetlaczu.

A nie jest przypadkiem aktywna funkcja ADL ?? (Active D-Lightning) Objawy by mi pasowały do tego, nie ma ona wpływu na raw, tym samym podgląd jest rozjaśniony, natomiast po wczytaniu raw na komputerze zdjęcia będą ciemniejsze o wartość korekcji ADL.

O widzisz! Bardzo możliwe. Myślałem, że takie funkcje utrwalają się również na NEFie. Sprawdzę to po powrocie do domu - koniecznie.

TOP67
20-11-2014, 12:38
Najpierw musisz udostępnić ten plik

Mercury
20-11-2014, 12:53
Powinno być raczej tak: https://drive.google.com/open?id=0B0nBQ9KqFgcYTWhxMFQxV1BGcFE&authuser=0

(pliki udostępnione - faktycznie zapomniałem o tym. Teraz powinny działać)

TOP67
20-11-2014, 13:09
Nie widzę w tym zdjęciu nic dziwnego, poza przysłoną f/13. Histogram zajmuje 2/3 skali. Podniesienie ekspozycji o 1/2EV oraz kontrastu załatwia sprawę. Oglądam w ViewNX.

kamisz
20-11-2014, 13:11
Ustawienia funkcji ADL nie utrwalają się na nefie, za to w podglądzie na lcd są widoczne. Sam kiedyś w podobny sposób sobie załatwiłem materiał z sesji, bo zapomniałem wyłączyć i musiałem wyciągać.

Mercury
20-11-2014, 13:33
Nie widzę w tym zdjęciu nic dziwnego, poza przysłoną f/13. Histogram zajmuje 2/3 skali. Podniesienie ekspozycji o 1/2EV oraz kontrastu załatwia sprawę. Oglądam w ViewNX.

No dokładnie tak jak opisałem. Zdjęcia są za ciemne. Naturalnie też to sobie koryguje w Adobe bridge.

Nie widzę w tym zdjęciu nic dziwnego
Jak w moim pierwszym poście. Dziwne jest to, że na wyświetlaczu 610 miałem światło idealne. Sprawdzę właśnie to ustawienie o którym napisał kamisz. Dużo da też uspokojenie wyświetlacza który jeszcze niedawno świecił zbyt mocno.

TOP67
20-11-2014, 13:36
Różnica 1/2EV jest pomijalna. Masz po prostu za jasny wyświetlacz.
Tytuł wątku sugeruje co najmniej -3EV.

Jacek_Z
20-11-2014, 14:11
Ustawienia funkcji ADL nie utrwalają się na nefie, Utwalają. Zależy czy aplikacja którą uzywasz do otwarcia NEFa to widzi (aplikacje nikonowskie) czy nie (PS LR itd).

kamisz
20-11-2014, 15:21
Utwalają. Zależy czy aplikacja którą uzywasz do otwarcia NEFa to widzi (aplikacje nikonowskie) czy nie (PS LR itd).

Fakt, źle napisałem, a na myśli miałem, że ACR nie widzi tego ustawienia. Dzięki za poprawienie Jacku.

Rossi_PL
20-11-2014, 22:22
Może spróbuj do CNX2 wrzucić jedno zdjęcie. Jeżeli masz w body ADL ON to w CNX2 bedziesz miał 100% możliwości zmiany natężenia działania włącznie z jego całkowitym wyłączeniem. Warunek jest tylko taki, że przy naciskaniu spustu migawki w body musiało być ADL ON.